има ли фабрично стабилизираща щанга..?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
GTspecial
Автомобил:
Двигател:

Re: има ли фабрично стабилизираща щанга..?

Мнениеот GTspecial » Съб 19 юни 2010 20:17

BOCOO написа:за да си сложа стабилизираща щанга колко пари ще ми трябват нови тампони скоби и т.н.

Зависи какви части купуваш...
1. по принцип ти трябват 2 биелетки (6-10лв.бр.),
2 тампона,седящи от вътрешната страна (2-4 лв. за бр.)
вътрешната страна (2-4лв. бр.)-нови от магазина;
2. стабилизираща щанга (колкото си е спазариш 20-30лв
+ 2-те скоби, които държат тампоните за моста)-най-близката морга :Mr Green Fun

Последна промяна от GTspecial на Пет 06 юли 2012 16:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
M1st3r_Y
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот M1st3r_Y » Съб 19 юни 2010 21:51

Здравейте, колеги. Аз съм с Голф 3 1.6 АБУ Пинк Флойд. Човекът, от когото взех колата каза, че са я свалили мойта стабилизираща щанга в Италия, понеже много друсала. Интересува ме какви положителни качества и съответно отрицателни ще има колата, ако си купя и пак си сложа ?

Потребителски аватар
leavon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leavon » Пон 21 юни 2010 16:43

Някой може ли да обясни какъв е смисъла на стабилизираща щанга на заден мост??

Потребителски аватар
Pavcho2
Автомобил: Golf Mk4 GTI
Двигател: 1798 Т AGU custom intake
Контакти:

Мнениеот Pavcho2 » Пон 21 юни 2010 18:39

С риск да ми се обидите, съжалявам обаче е казано в темата напред направете си труда да я прочетете.
:beer

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Пон 21 юни 2010 18:45

Така,тука става на въпрос за голф,но да кажа за моето поло и той има такава щанга,като сменях карето ми такова майката тая щанга :banghead: Полото е от гаража 1.3 двигател :да:

Потребителски аватар
manikena1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот manikena1 » Пон 21 юни 2010 18:56

здравеите колеги карам голф 3 1.9 тд с код на мотора ААЗ 93 година ...
когато ходих на регулаж на предният мост маистора каза 4е трябвало да я има тази стабилизираща щанга оба4е ови я няма6е има ли някои престава дали заводски трябва да я има :beer

Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Мнениеот Golf_Diesel_ » Пон 21 юни 2010 19:10

Golf 2 1.6D 54 hp също няма щанга.

Потребителски аватар
Ivan4u
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivan4u » Вто 22 юни 2010 8:50

Това е пост , копиран от колегата maggcrabar от drifting-bg.com . Мисля , че ще даде отговор на всички въпроси от темата , както и на много въпроси от силовия тунинг .

Заглавие: окачване и геометрия - update: амортисьори и пружини

стабилизиращите щанги(sway bars) - има някои тънкости при тях. с лека промяна 4х4 става като картинг, беемветата пък почват да пързалят като луди. принципно само с лека промяна на геометрията и стабилизиращите щанги всяка кола може или да се закове на пътя, или да стане като пумпал, с тях могат да се компенсират недостатъци в пружината или амортисьора. особено беемветата за дрифт това много ги вълнува - фабричните им настройки са против пързалките.

стабилизиращата щанга създава торсионна(реагираща на усукване или огъване) връзка между лявото и дясното окачване. има една за предното и една за задното. тази щанга намалява независимостта на левите и десни компоненти на окачването, като прехвърля тежест от компресиралата страна към декомпресиралата - работи само в завой или на неравности. ще се опитам да обясня:

при компресиране на лявото предно окачване, стабилизатора чрез торсионната връзка натиска и дясното нагоре. ако стабилизиращата щанга е много твърда, при преминаване на лявото колело през бабуна се повдига и дясното, т.е. дясното контактно петно изведнъж олеква и се повдига. при преминаване на дясното колело през дупка, то не потъва, а минава над дупката.

но неговата тежест не изчезва, а се пренася - чрез предния торсион, към лявото колело, част остава там, в контактното петно, а друга част през левия амортисьор и пружина чрез купето се пренася към десния амортисьор и пружина - където е захванат за купето. трета част се пренася към задния ляв амортисьор и пружина, пак чрез купето, а четвърта чрез задния торсион отива в задното дясно контактно петно. така при наклон наляво десните контактни петна олекват, но тяхната тежест отива в левите и оттам пак отдясно, но върху купето - получава все все едно при наклон наляво някой натиска отдясно купето да не се накланя. а левите контактни петна получават част от тежестта на десните - така при завой наляво чрез стабилизиращите щанги десните колела получават повече тежест и сцепление, а купето се накланя по-малко

сложно е, но в общи линии стабилизиращите щанги основно управляват тежестта върху контактните петна. накратко казано предната стабилизираща шанга пренася тежест към предно външно за завоя колело, задно външно за завоя и към задно вътрешно. тази пренесена тежест я взема от предно вътрешно колело.

задната стабилизираща щанга пренася тежест към задно външно, предно външно и предно вътрешно.

в зависимост от дебелината на щангите, колата освен че се накланя по-малко, има и определено поведение - neutral, understeer, ovesteer.

примерно при състезателни коли с предно предаване или 4х4 задната стабилизираща щанга обикновено е по-дебела от предната или е колкото нея. така в завой предницата става по-стабилна или неутрална, а при екстремно спиране в завой се наблюдава характерно повдигане на задно вътрешно за завоя колело - това с вижда на ралитата, повдигането на вътрешно задно колело е често срещано явление и това говори за екстремно сцепление на предницата. на някои коли фабрично е така - Мицубиши Ево при яко спиране в завой повдига вътрешното задно колело.

Фабричните настройки на колите обикновено са такива, че предната стабилизираща щанга е по-дебела от задната - understeer - за да не приплъзва задницата.

При състезателни коли със задно често предния стабилизатор е по-дебел от задния(обратно на 4х4 и предно) - за стабилност на задницата. Примерно беемветата и поршетата от touring car шампионатите при излизане от завой повдигат предно вътрешно колело - това е заради много дебел преден стабилизатор, който пренася допълнително тежест на задните колела за да не приплъзват

т.е. коли с предно и 4х4 се настройват повече за стабилност на предницата, а коли със задно за стабилност на задницата.

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Вто 22 юни 2010 11:00

Накратко: стабилизиращата щанга (antisway/antiroll-bar) се поставя с цел намаляване накланянето на автомобила в завой. При определени условия може да променя поведението на автомобила по отношение на завиването, но ако се използва стандартна стабилизираща щанга (при Г2 са 2 вида, като единия е доста рядък) има основно предимства. Тоест поведението в завой единствено се подобрява. Монтирането на ст. щанга е възможно на всеки един автомобил, като има разлика в разправията да се направи. За Г2 има стандартни места за закрепване на стандартна ст. щанга и не е никакъв проблем да се постави такава допълнително. Правил съм го и има ефект. :012:

Потребителски аватар
leavon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leavon » Вто 22 юни 2010 15:36

Pavcho2 написа:С риск да ми се обидите, съжалявам обаче е казано в темата напред направете си труда да я прочетете.

С риск да ме помислите за тъп, прочетох всичко преди да задам въпроса и не съм сигурен дали може да се говори за "стабилизираща щанга" за "заден мост". Изключвам задно окачване на Лада, но там май беше реактивна.

Потребителски аватар
GTspecial
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTspecial » Вто 22 юни 2010 16:26

leavon написа:
Pavcho2 написа:С риск да ми се обидите, съжалявам обаче е казано в темата напред направете си труда да я прочетете.

С риск да ме помислите за тъп, прочетох всичко преди да задам въпроса и не съм сигурен дали може да се говори за "стабилизираща щанга" за "заден мост". Изключвам задно окачване на Лада, но там май беше реактивна.

На задния мост на Лада има стабилизираща, но тя е "напречно стабилизираща" и си няма нищо общо с
тука обсъжданите щанги. На задния мост на голф 3, колкото и да ви е тъжно има стабилизираща щанга
(незнам точно на кои модели се поставя, но факт е, че има такава), а на тези който име е недостаъчна
ползват ето такава : http://www.mjmautohaus.com/catalog/prod ... cts_id=384

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 22 юни 2010 21:45

manikena1 написа:здравеите колеги карам голф 3 1.9 тд с код на мотора ААЗ 93 година ...
когато ходих на регулаж на предният мост маистора каза 4е трябвало да я има тази стабилизираща щанга оба4е ови я няма6е има ли някои престава дали заводски трябва да я има :beer

Моя ААЗ има.

Потребителски аватар
st_007
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот st_007 » Сря 23 юни 2010 15:36

Моята Jetta II EZ-двигател 1984 г. също има стабилизираща щанга. Даже наскоро сменявах тампоните при носачите. heavy metal zork А доколкото съм чувал в автомонтьорските среди на жаргон и казват "патешка щанга".

Потребителски аватар
manikena1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот manikena1 » Сря 23 юни 2010 16:49

Заглавие: има ли фабрично стабилизираща щанга..?

radi_nrj написа:
manikena1 написа:здравеите колеги карам голф 3 1.9 тд с код на мотора ААЗ 93 година ...

Моя ААЗ има.

Мерси колега :D

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Сря 23 юни 2010 22:38

leavon написа:

Честно казано,въпросът на колегата е съвсем уместен.Аз също не мога да открия това желязо на Венто и на Голф.Да,на Лада има една такава щанга отзад,мисля единият и край да беше закрепен за купето,другият към моста..малко така "наклонено,диагонално" стоеше при поглед отзад на моста,ма при Цвагена няма.. :lupe

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”