Видеокамера - съвет

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Видеокамера - съвет

Мнениеот dready » Съб 03 юни 2006 16:44

Решил съм да си купя видокамера до 1000-1100лв.Също така съм решил да е SONY.Проблемът ми е ,че не мога да разбера предимствата на формата в който ще се записва.Преси няколко дни правих запис с камера която ползва miniDV формат.Но искам да знам дали miniDVD е по добро решение и какви са прадимствата.Каква е цената на едно miniDVD и колко мин запис има на него.И евентуално да ми дадете предложения за модели.

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Съб 03 юни 2006 20:56

Sony DCR-HC94E (DV)

3.3 Мегапиксела....сам направи сравнение с 1.07 или 0.8 Мегапиксела

Цената е приемлива...574 Евро

http://www.mediaonline.de/shop/product_ ... 5000.11351

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Съб 03 юни 2006 21:15

като ще даваш толкова пари направо си купи камера записваща на DVD. Виж тези тук :
http://www.kkelectronics.com/product_de ... d=09014458

http://www.kkelectronics.com/product_de ... d=09015962

Потребителски аватар
gstoyanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gstoyanov » Нед 04 юни 2006 12:37

Прочети въпросите (FAQ) на един от производителите - Canon.
Поне по въпроса дали да е miniDV или DVD : тук

Аз лично съм си харесал този модел Canon MV850i

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Нед 04 юни 2006 12:40

Този Canon е само 0.8 Мегапиксела, малко малко ми се струва...

А иначе гореспоменатите продукти в Техномаркет май не са лоши, по скоро първия продукт :) другия нещо не ме привлича нито като дизайн, нито като характеристики :)

Потребителски аватар
gstoyanov
Автомобил:
Двигател:

Re: Видеокамера - съвет

Мнениеот gstoyanov » Нед 04 юни 2006 13:56

dready написа:... не мога да разбера предимствата на формата в който ще се записва... искам да знам дали miniDVD е по добро решение и какви са прадимствата.Каква е цената на едно miniDVD и колко мин запис има на него.

От указания по-горе линк на CANON:
По какво се различават DVD от DVC (дигитални видео касетки)?

DVD използва съвсем различна технология. Това си е диск, и подобно на музикалните CD-та или на компютърен CD-ROM, предлага изключително бърз произволен достъп (тоест "превъртане") до информация записана където и да е на диска. Но DVD дискът не може да съдържа толкова информация, колкото на една miniDV касетка, поради което DVD им се налага да ползват много по-голяма компресия (разбирай "с повече загуби") отколкото се използва при DVC.

DVD по принцип са разработени като формат за показване на филми и музика (производителите работят и върхи стандард за записване на DVD-та), а DVC са проектирани за преносими записващо/възпроизвеждащи устройства. Това се вижда лесно при разглеждане на отделни кадри. Поради избраната компресия, DVC записват добре отделни кадри, докато при DVD отделните кадри не са толкова ясни (gstoyanov: невъзможно е да се запишат изключително бързоподвижни обекти в DVD формат - дори и на заводски обработен и записан филм има ограничения за максималният обем данни за единица време и някои бързи кадри са съставени от забележими квадратчета - вземи си едно DVD от някоя видеотека и прегледай някоя бърза сцена кадър по кадър, като имаш предвид, че е сниман с къде-къде по-хубава камера и обработван от професионалисти със софтуер, който също не е евтин!).

Кой форма е по-добър? MiniDV или DVD?

В режим на най-добро качество (gstoyanov: това не го знам какво е), MiniDV лентите, използвани в камкодерите на Canon предоставят 80 минути запис, сравнени с около 30 минути при запис на DVD (бел. в камерите се използват по-малки DVD-та от стандартните, и за да е по-неприятно и там има няколко разновидности DVD-R, DVD-RW и DVD-RAM). Нещо повече - 9Mbps максимален битрейт на DVD сериозно ограничава качеството на картината, сравнено с 25Mbps на MiniDV системите.

Кое е по-лесно за редактиране? MiniDV или DVD запис?

Хм (съкратен вариант), MiniDV са по-добри - те записват всеки кадър отделно, докато при DVD се използва MPEG2, при който кадрите се записват на групи по 15. Резултатът е, че MiniDV предоставят възможност за по-лесна и прецизна редакция.

Това май отговаря на въпроса MiniDV срещу DVD камера.

buFka написа:Този Canon е само 0.8 Мегапиксела, малко малко ми се струва...

А иначе гореспоменатите продукти в Техномаркет май не са лоши, по скоро първия продукт :) другия нещо не ме привлича нито като дизайн, нито като характеристики :)

;) 3 винаги е повече от 0,8. Въпросът е, че те служат за други цели - допълнителна обработка на цветове, стабилизация на изображението и други магически трикове. В крайна сметка дори и едно перфектно DVD изображение е само 720x576 точки (и то PAL, за NTSC е по-малко). Това прави точно 414720 точки, или около 0,4 мегапиксела.
Та и 50 мегапиксела да е камерата - няма къде да ги запишеш ;) - само изображението и стабилизацията стават малко по-добри.
Играят по-съществена роля само ако камерата потдържа (повечето вече имат стандартно) възможност да прави снимки - на отделна медия SD/MMC или някаква друга карта. Но това не отива на DVD или MiniDV-то на което се записва филм.

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Нед 04 юни 2006 14:02

зачи по отношение на мегапикселите съм сбъркал - извинявам се ако съм подвел някой...

Потребителски аватар
gstoyanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gstoyanov » Нед 04 юни 2006 14:42

buFka написа:зачи по отношение на мегапикселите съм сбъркал - извинявам се ако съм подвел някой...
Не си сбъркал много - както казах повече мегапиксели е по-добре, но това не означава, че примерно 3МП е 3-4 пъти по-добре от 0.8МП :)
Предполага се, че изображението е по-качествено. Просто много хора се бъркат, и си мислят, че се записват пълните 3 МП, а това не е така :)))

Аз лично предпочитам да си взема по-евтина камера (860лв), но с по-голям зоом (22), вместо една 3МП камера (1400лв.) с по-малък зоом (10), при условие, че и двете са любителски и резултатът ще се гледа на телевизор в домашни условия и няма да има кой знае каква разлика. ... но това си е само мое мнение.

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Нед 04 юни 2006 14:45

мда...зуума е много по важен. аз на апарата имам само 3х оптичен и видях колко по важно е да имаш примерно 10х оптичен :)

значи 1.7МПиксела с 22х зуум е оптимално :)

Потребителски аватар
gstoyanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gstoyanov » Нед 04 юни 2006 15:02

buFka написа:мда...зуума е много по важен. аз на апарата имам само 3х оптичен и видях колко по важно е да имаш примерно 10х оптичен :)

значи 1.7МПиксела с 22х зуум е оптимално :)

Горе-долу - там някъде :)

Технологията за сензори се подобрява всеки изминал ден. Така че според мен факторите за избор са първо цена и второ оптика. От оптиката зависи и оптичният зоом. Друга екзотика е да могат да се завинтват различни филтри и конвертори на оптиката - някои камери въобще не потдържат такива неща (нали все пак са си екзотика).
Харесваш си оптика и цена и в тоя диапазон си избираш сензор.
Canon MVX350I 1.33MP / zoom 18x и е само 1249лв. в Технополис (MV850i там е 828лв.)

А за зоома на страницата на Canon има конвертор 1.7x. За 22x зоом, с конвертор става 37.4x (!!!) Не знам само дали е същият размер, колко струва и къде се продава ;)

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Нед 04 юни 2006 21:09

gstoyanov написа:.....

:bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown

Хиляди благодарности за богата информация.Мога да кажа ,че разбрах доста неща.Но остава един проблем.Да прехвърлиш DV на DVD е доста скъпичко около 15лв на час.Аз ако направя да кажем 10 филмчета ,не мисля всеки път да си гледам записите през камерата.Сигурно не е най подходящия начин.Бях решил да си взема DVD ,но ти пак ме върна в изходно положение да размишлявам кое е по добро.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 04 юни 2006 21:38

дано не объркам колегите, но мой приятел преди година си купува камера и понеже е педант, доста изчете в нет-а за какво иде реч. Накрая си хареса един Канон, среден клас, тогава струваше около 1300-1400 лв. Оказа се, че на светло снима перфектно, светло - разбирайте открито. Обаче на закрито с изскуствено осветление - мъъъкааа!

Добре, че от германос се навиха са му я сменят след 3 дни ... взе си някакво Сони за подобни пари и е много по-доволен. Та това е от мен :)

Иначе за фотоапарати - Канон съм ги признал за един от най-добрите, може би и при професионалните камери са много напред...

Потребителски аватар
gstoyanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gstoyanov » Нед 04 юни 2006 21:49

dready написа:...Но остава един проблем.Да прехвърлиш DV на DVD е доста скъпичко около 15лв на час.Аз ако направя да кажем 10 филмчета ,не мисля всеки път да си гледам записите през камерата.Сигурно не е най подходящия начин.Бях решил да си взема DVD ,но ти пак ме върна в изходно положение да размишлявам кое е по добро.

Абсолютно задължително условие е камерата, която купуваш, да има IEEE 1394 интерфейс (познат още и под имената "Firewire" и "DV in/out"). Ако в комплекта на камерата няма кабел, можеш да си купиш отделно за около 10 лв.

Този интерфейс го има на повечето по-нови компютри. В комплекта на камерата вероятно има такъв кабел, и софтуер за видеообработка. Свалянето е цифрово, при което не се губи качество! Ако няма софтуер, можеш да ползваш друг - ако не се лъжа на сайта на NERO (освен CD записвачката) има софтуер за видеообработка Nero Vision Express или нещо подобно. Други такива има на Pinnacle, Ulead Video Studio (потърси някъде в Интернет за справка).
Edit: Nero Vison - потърси "DV" на тази страница (само DV, а не DVD)!

Обикновено към камерата върви CD с някаква орязана версия, която само прехвърля от касетката на DVD без много екстри (като менюта, chapters, и прочие).

Между другото, някои камери освен IEEE 1394 имат и USB. USB-то обаче не е разработвано специално за видеокамери, както е случаят с IEEE 1394 ;) ... и не съм го пробвал за сега.

Имай предвид, че обикновено не се получава "един филм" на една касетка или DVD при самото снимане - обинковено от 60 мин. лента се монтират 15-30 мин. в крайният вариант. Другото са нестанали сцени, преходни кадри и прочиее баластра ;) Пък и както казахме на тези по-малки DVD-та, които се използват в камерите се събират само около 30 мин.

За малко да пропусна - при сваляне на DV в оригинален вид ще ти трябва мнооооого място. Ако не греша, по спомени 60мин. са около 20-30GB (!!!!), които след това можеш да компресираш в стандартен DVD вариант на около 4.3 GB.

Прехвърлях на един приятел и при поносимо качество (все пак на обикновен телевизор трудно се вижда разлика) се събраха 3 касетки от по 45 мин. с менюта и "chapter"-и на едно DVD ;)

Едит: 15 лв./час ми звучи приемливо. За "бес пари" пробвай сам да го направиш (хм, имаш ли петдесетина свободни гигабайта на харда?), виж колко време и труд ще ти отнеме и пусни една обява за по-евтино.
Може и без да правиш запис на DV данните на харда - от камерата може да записваш направо в DVD формат (MPEG2), но ... е еднопасово и ти трябва мощен компютър. Иначе започва да пропуска кадри и ... абе оплесква се. Можеш като междинно копие да ползваш някакъв друг формат DivX/XviD, PICVideo/MJPEG, HuffYUV или друг, но всички те внасят някакви загуби, или имат други недостатъци :(
Edit: оправено IEEE 1384 на IEEE 1394 (заб. masura, :bowdown)

Последна промяна от gstoyanov на Пон 05 юни 2006 9:25, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Нед 04 юни 2006 22:16

gstoyanov написа:...
Абсолютно задължително условие е камерата, която купуваш, да има IEEE 1384 интерфейс (познат още и под имената "Firewire" и "DV in/out"). Ако в комплекта на камерата няма кабел, можеш да си купиш отделно за около 10 лв.

Този интерфейс го има на повечето по-нови компютри. В комплекта на камерата вероятно има такъв кабел, и софтуер за видеообработка. Свалянето е цифрово, при което не се губи качество! Ако няма софтуер, можеш да ползваш друг - ако не се лъжа на сайта на NERO (освен CD записвачката) има софтуер за видеообработка Nero Vision Express или нещо подобно. Други такива има на Pinnacle, Ulead Video Studio (потърси някъде в Интернет за справка).
Edit: Nero Vison - потърси "DV" на тази страница (само DV, а не DVD)!

Обикновено към камерата върви CD с някаква орязана версия, която само прехвърля от касетката на DVD без много екстри (като менюта, chapters, и прочие).

Между другото, някои камери освен IEEE 1384 имат и USB. USB-то обаче не е разработвано специално за видеокамери, както е случаят с IEEE 1384 ;) ... и не съм го пробвал за сега.

Имай предвид, че обикновено не се получава "един филм" на една касетка или DVD при самото снимане - обинковено от 60 мин. лента се монтират 15-30 мин. в крайният вариант. Другото са нестанали сцени, преходни кадри и прочиее баластра ;) Пък и както казахме на тези по-малки DVD-та, които се използват в камерите се събират само около 30 мин.

За малко да пропусна - при сваляне на DV в оригинален вид ще ти трябва мнооооого място. Ако не греша, по спомени 60мин. са около 20-30GB (!!!!), които след това можеш да компресираш в стандартен DVD вариант на около 4.3 GB.

Прехвърлях на един приятел и при поносимо качество (все пак на обикновен телевизор трудно се вижда разлика) се събраха 3 касетки от по 45 мин. с менюта и "chapter"-и на едно DVD ;)

яко добре си информиран :) кво работиш ако не е тайна :)

Потребителски аватар
gstoyanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gstoyanov » Нед 04 юни 2006 22:35

buFka написа:яко добре си информиран :) кво работиш ако не е тайна :)
;) Пиша разни програми на C/C++/Java/SQL/C# и още няколко по-екзотични езика.
А всичко по-горе е резултат на хоби, а и на факта, че си купих TV тунер и прехвърлих малко касетки през него (има отделен S-Video вход). Малко по-късно ми попадна и една камера с IEEE 1394 та пробвах да видя разликата.

Сега смятам и аз да си купя камера, но още ги оглеждам 8)

Последна промяна от gstoyanov на Пон 05 юни 2006 9:25, променено общо 1 път.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”