Румъния, Надлак-Дева-Букурещ

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
единак
Автомобил:
Двигател:

Румъния, Надлак-Дева-Букурещ

Мнениеот единак » Пет 11 юни 2010 15:23

Колеги, скоро ще се прибирам и при изборът на маршрут се спрях на този през Румъния. Така или иначе ще ходя до черноморието, пък и предпочитам да не е през Сърбия. Проверих всички теми за пътуване в Румъния, доста неща ми се изясниха. Винетки - Австрия, Унгария и Румъния, от бензиностанции, като винаги си пазя касовата бележка.
В кои страни трябва да се лепят по прозореца и в кои не?

Замислям да мина по маршрут Надлак-Дева-Петрошани-Питещи-Букурещ. Последните мнения за този път са от отдавна, а зимата беше сериозна. Някой има ли инфромация какво е състоянието? Дупки, натовареност, задръствания, въобще всичко ще ми е от полза.
Ако има и нещо друго, на което да обърна внимание пак дайте акъл, че ще пътувам със семейството и малко ми е нервно.

Благодаря.

Georgi.Enchev

Re: Румъния, Надлак-Дева-Букурещ

Мнениеот Georgi.Enchev » Пет 11 юни 2010 18:05

Здравей,

Австирия:

Австрия си караш само по магистралата и гледаш да не объркаш околовръстните. Винетката струва 7,90 и се лепи на предното стъкло.Евтина безиностанция има на Оед. Пада се на магистралата обратната посока ( посока Германия ) Въртиш по локално и отиваш от другата страна - ето го и сайта на бензиностанцията -> http://www.oldtimer.at/oed/htm/start.htm

Унгария:

Винетка можеш да си купиш и онлайн, защото много обичат да цакат в курса ( ако плащаш в евро ) По принцип винетката сега трябва да струва около 6.10 евро ( 1570 форинта нещо такова беше ) за летен сезон, който вече е започнал.Сайта, от който аз си купувам е http://autopalya.info/ с гугъл транслейт се оправям криво ляво. Плаща се с кредитна карта, а винетката я получаваш на имейла си и след това сам я разпечатваш. Допълнителни такси НЯМА. Избягвай да спиш там, защото обичат да пипат. Преди да стигнеш митницата с Унгария тя е на 20 км след Парндорф има бенциностанция на Шел. Влизаш в бенциностанцията заобикаляш я и спираш зад нея. Има една будка такава бяла алуминиева ( пише Райфайзен банк ) Можеш да си купиш винетка за Унгария за 4 дни, можеш и да попиташ дали имат леи, курса е добър.

Румъния:

бих те посъветвал да минеш през Cenad-> Timisoara-> Lugoj-> Turnu Severin->Craiova -> Alexandria -> Bucuresti

Пътя е много по лек отколкото главния, по който карат всички останали. Камиони почти няма или ако има те са 90% от случайте български. Всички по-големи градове имат околовръстно, освен в Тимишоара, но ако имаш навигация смятам няма да е голям проблем. Малко да се върна назад. Когато си още в Унгария минаваш Сегед и караш посока Мако. Малко преди да стигнеш Мако има кръгово и има табела на дясно Тимишоара, завиваш на дясно и веднага след това има жп-прелез и 5 км след това е румънската граница ( само за леки автомобили до 3.5 тона ) и се казва Cenad Точно на границата има пункт за винетки. Винетката струва 3 евро, а човека на бутката ще ти иска 4. Обясняваш му че струва 3 даваш му 3 и си ОК :) Може и да ти обмени леи, но ако се поциганиш 3-4 евро за винетката ще ти каже кофти курс. Не се притеснявай, защото в Санукулау Маре има денонощна бутка - change. Работи 24 часа освен неделя, когато е затворена. Точно на центъра се пада на едно кръстовище ( от дясно ) червена сграда и сменят на добър курс. По-важното в случая е от границата да си купиш винетка. Точно малко преди да излезеш от Саникулау Маре има Лукойл и винаги цената на дизела е най-евтина спрямо всички други бензиностанции по пътя ти ( ако има разлика то тя е минимална 1-2 бани ) Ако не заредиш там има много бензиностанции и в Тимишоара МОЛ ОМВ и т.н. В Тимишоара следиш табела Лугож, след това Карансебеш,Турну Северин, Крайова. Преди Крайова се качваш на един мост - околовръстно посока Питещи, има няколко кръгови - на дясно за влизане в Крайова, ти държиш само направо на кръговите. Пътя свършва- наляво е за Питещи, на дясно за Крайова, завиваш на дясно.Кара се малко през града - 300-400 м направо завиваш на дясно и слизаш по една детелина, още 100-150 м направо светофар срещу него бензиностанция на Петром и завиваш на ляво и само направо /табелата Каракал се намира точно преди да слезеш по детелината/ по принцип търсиш табела Каракал или Александрия. В Каракал търсиш табела Александрия.В Александрия табела - Букурещ. От там до Букуреш го дават 80 и няколко км. Това е с няколко думи, но пак ти казвам ако имаш навигация нямаш абсолютно никакъв проблем :) Внимай с полицайте, че вземат книжки за всичко. Хубаво е да имаш една "европейска книжка" Издава се от КАТ не струва много пари, а е полезна :) Даваш нея сместо истинската ти и каквото искат да правят с нея :)

Пътя е лош само след Лугож ( 20-30 км~ ) в ремонт беше Април месец, както и преди Турну Северин. Имаше светофари / 4-5 / и там беше в ремонт.

P.S.

Ако ще караш към Русе, кажи да направя корекций след Александрия, защото вместо да караш до Букурещ и след това да въртиш обратно към Гюргево знам друг по-добър път! Тези директно Александрия - Гюргево не ги гледай, защото в повечето случай са като нивa ( черен път ) :D

P.S.2

В Румъния може да спиш малко след Саникулау Маре извън града има бензиностанция Ромпетрол/Петром ( ще те излъжа ) и има Хотелче. Можеш да спиш или в колата на паркинг там или в хотела ти си решаваш. Ако решиш да спиш в кола, но можеш да караш още, можеш да караш до Лугож. Малко преди да излезеш от Лугож има кръгово с бензиностанция МОЛ. Спираш зад бензиностанцията, там има паркинг и е много спокойно и си спиш под някоя лампа. Навън има и тоалетни с вода. Това е като цяло, което се сещам.

Ако имаш въпроси питай. Този път го карам когато се прибирам към България ( Русе ) и съм много по-доволен отколкото когато карам по главния път, където е много натоварено и освен това балкана е много тежък и продължителен.

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Пет 11 юни 2010 19:08

Много мерси за подробното обяснение, направо ме караш да си променя решението...
Избрах този път, зaщото питах един румънец, който ми каза, че пътя е в по-добро състояние и се стига относително по-бързо до Букурещ. Затова търся мнение, на скоро минавал човек. Пък и има магистрала от Питещи. За мен приоритет е бързината и комфорта на придвижване, а не разстоянието. В смисъл, да се стигне по-бързо до Русе, не пестя нафта. Както вече казах, семейството ми ще е с мен и не ми се иска да се забивам из разни второстепенни пътища, макар и да съм с навигация. Сещам се веднъж как упътвах в едни балкани някакво гръцко семейство, не е истина как се бяха уплашили хората посред нощите...
Решил съм да спим някъде около Дева, дори си харесах и хотелче.
За колко време минаваш Зегед - Гюргево по твоя маршрут?
Кажи нещо за границите с Унгария и после с България. Много ли се чака, някакви тънкости? Че и за моста после, то има доста писано, но нещо прясно не пречи.

Тия сайтове са страшно полезни, особено за винетките в Унгария. Като я разпечаташ къде я слагаш?

Georgi.Enchev

Мнениеот Georgi.Enchev » Пет 11 юни 2010 19:34

единак написа:Много мерси за подробното обяснение, направо ме караш да си променя решението...
Избрах този път, зaщото питах един румънец, който ми каза, че пътя е в по-добро състояние и се стига относително по-бързо до Букурещ. Затова търся мнение, на скоро минавал човек. Пък и има магистрала от Питещи. За мен приоритет е бързината и комфорта на придвижване, а не разстоянието. В смисъл, да се стигне по-бързо до Русе, не пестя нафта. Както вече казах, семейството ми ще е с мен и не ми се иска да се забивам из разни второстепенни пътища, макар и да съм с навигация. Сещам се веднъж как упътвах в едни балкани някакво гръцко семейство, не е истина как се бяха уплашили хората посред нощите...
Решил съм да спим някъде около Дева, дори си харесах и хотелче.
За колко време минаваш Зегед - Гюргево по твоя маршрут?
Кажи нещо за границите с Унгария и после с България. Много ли се чака, някакви тънкости? Че и за моста после, то има доста писано, но нещо прясно не пречи.

Тия сайтове са страшно полезни, особено за винетките в Унгария. Като я разпечаташ къде я слагаш?

Мога да кажа, че и по двата пътя ще стигнеш по едно и също време въпреки че през Питещи имаш магистрала ( ако може да се нарече такава ) Този маршрут ( Русе - Арад ) го пътувах с баща ми 2004-5 година, когато ходех с него до Германия и ми ставаше лошо, когато стигнем Римнику Вълча заради балканите и голямото движение там. Под голямо разбирай колони ТИРове и автомобили, които един през друг се мъчат да се изпреварват. Пътя, който ти предлагам аз не е второстепенен и вече все повече хора минават през него. За първи път го карах преди 2 години. Второстепепен би бил пътя Александрия Русе. Кара се посока Букурещ, и се отбиваш на дясно караш 20 км по един селски път ( няма дупки няма и коли ) и се стига до Гюргево. За мен лично пъти по безопасен, защото не знаеш кой би могъл да ти изкочи отсреща и да те помете. Път е всичко се случва. Не искам да те подведа и ако минеш оттам да ме псуваш на ум. Мен сега някой ако ме накара да мина през главния път убий ме няма да го направя. Имам база за сравнение и лично аз предпочитам този, по който си карам. Аз влизам в Румъния и спя или след Саникулау Маре или на МОЛ-а в Лугож, където ти казах по-горе. Ставам 7, хапвам си и към 8 тръгвам, и 15-16:00 съм в Русе. Като не си давам зор никъде и карам нормално. Посления път спирах през 15 мин да доливам вода, защото ми беше спукан маркуча на радиоатора и пак за толкова време го взех. Има и друг момент. Когато се кача да карам не спирам :)

Та последно да ти обясня как стоят нещата ако минеш по моя маршрут.

След като излезеш от Александрия - последния светофар се завива на ляво ( кръстовище е ) посока Букурещ и караш само направо. В Александрия табела - Букурещ. Има табели Гюргево не караш по тях защото пътя е много лош. От Александрия до Букуреш го дават 80 и няколко км на 42-ия км завиваш на табелата за Гюргево но не по рано има и други табели за Гюргеро, които са преди това. Следиш отстрани на стълбчетата които са на всеки км в Румъния - започват в Александрия от 80 (това значи че остават 80 км) до Букуреш и като видиш стълбче 42 завиваш за Гюргево). Ще те излъжа дали беше 39/40/41/42 някъде там е. Ще се ориентираш, че е в населено място и стълбче преди това има спийд камера от ляво и точно на кръстовището е бензиностанция ПЕТРОМ. Преди да влезеш в Гюргево на ляво за митницата ( точно преди да завиеш на ляво пред теб има поделение ) Минаваш една жп-линия пътя е МНОГО разбит около 100-200 метра и излизаш на главния път, който идва от Букурещ. Завиваш на дясно и пред теб е кръговото, което води до митницата въртиш и вземаш 2-я завой. Караш напред пътя свършва завиваш на ляво ( пред теб е входа за старата митница ) минаваш през циганската махала и излизаш от града. Завиваш на дясно караш напред и от ляво ти се пада бензиностанция Петром и митницата. Такса мост даваш 25 леи. Плаща се на румънска страна и не даваш никакви документи. После на българска проверят. Даваш личните карти/паспорти и това е. Няма нищо страшно, ако се заядът с нещо на някоя митница, то те го правят за пари! Бъди нащрек. Унгарските полицай обичат да питат за жилетки, пожарогасител и други глупости така че внимавай! На никоя митница не се чака повече от 5-10 мин. Ти всъщтност имаш митница Унгария-Румъния и Румъния-България. Още нещо човека на бутката в началото на Румъния ( винетките ) поговорва и български така че няма да се притесняваш :mrgreen: На митничарите им говори на английски/немски да ги респектираш и да те видят, че си бял човек. Абе ако си с кола нямаш проблеми. Те обичат големите риби ТИРове или тея малките автовозчета - Монтанските :)

А това е пътя, за който говоря, че е второстепенен
Изображение

Последна промяна от Georgi.Enchev на Съб 12 юни 2010 22:33, променено общо 1 път.

Georgi.Enchev

Мнениеот Georgi.Enchev » Съб 12 юни 2010 14:12

За да сравниш двата пътя ( от къде се минава ) прилагам и две снимки от гугъл мапс.

Изображение Изображение

Колеги, които са карали по другия нека споделят впечатления, но аз пак казвам. По този, който си карам няма никакво движение и се пътува много леко, а гледката на железни врати е просто невероятна. Има места за паркиране и от дясно ти се пада Дунава.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Вто 15 юни 2010 20:19

Защо държиш на Petrosani ? За мен "царският" път е Nadlac - Arad - Deva - Sebes - Sibiu - Ramnicu Valcea - Pitesti - Giurgiu. Да, вярно е, че е сравнително натоварено откъм движение, но се минава. Има малко завои и наклони между Ramnicu Valcea и Pitesti, но се изтрайват. Има и завои без възможност за изпреварване между Sibiu и Ramnicu Valcea, но не е болка за умиране. Има и малко завои между Arad и Deva, но според мен те са за удоволствие. Не съм минавал по пътищата, които предлага Georgi.Enchev; по "царският" път съм минавал през 2007 и лятото на 2009 (от Deva на изток). 2007 спах в Motel Pansion "Alex" - намира се до разклоните за Seliste. Нямам спомени за цена, но не съм се пазарял много - явно е била добра. Там минавах без навигация и координатите са приблизителни : N 46* 01' 02.1" E 22* 23' 41.7". Около 3 километра преди това спирах да питам, но нямаха места и затова не съм запомнил мястото. Веднага след Arad имаше доста предложения за мотели.
2007: Nadlac - Giurgiu - около 11 часа, но с минаване през центъра на Букурещ със съответното лутане (изпуснах околовръстното Soseaua de centura);
2009: Deva - Giurgiu - около 6,5 часа.
Цитираните времена са само за път, т.е. без спиранията и почивките.
За винетките - унгарската не се лепи никъде и няма как, тъй като е касова бележка с номера на автомобила. Последната румънска ми я дадоха така, че нямаше как да я залепя на стъклото без да я скъсам, но въпреки това я залепих (все пак това показват нееднозначно на нея). 2007 ми дадоха стара винетка. На Nadlac я купих веднага на граничният пункт; там и смених евро за леи - може би по не най-добрият курс, но ми беше за първи път и малка сума. След това в селата имаше табели за по-изгодни курсове, но не съм спирал.
По граници повече от 10 минути не съм чакал.

И накрая малко off-topic - лично за мен по-добрият път е през Сърбия. А след като вече през нея се минава само с лична карта (т.е. не е необходим задграничен паспорт) трудно мога да намеря сериозни причини за минаване през Румъния за Унгария от която и да е точка на България.

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Вто 15 юни 2010 22:19

Всъщност от Дева нататък не толкова решаващо точно откъде ще мина. Просто си резервирах едно готино хотелче, поне на снимките...Оттам нататък може всякак, стига да е бързо и комфортно, тоест да не е много натоварено и да няма дупки. 6,5 часа си е съвсем приемливо.
Относно движението - има ли значение кога се пътува, сутрин, вечер, по обяд? Кога е най-малко натоварено по тоя път? Сигурно и сезона е от значение, все си мисля, че края на юни вече ще е лудница.

Georgi.Enchev

Мнениеот Georgi.Enchev » Вто 15 юни 2010 22:20

Да, но аз съм от Русе и ми е по-удобно да карам през Румъния, а пътя, който препоръчвам е сравнително добър и по-лек отколкото главния. Вече всеки си решава от къде да мине :) Аз познавам хора, които не искат да карат през Румъния, но и те не могат да ми отговорят "защо"

Румъния винаги си е лудница особено Петък/Събота. Вечер се кара най-спокойно и има най-малко коли на пътя.

И все пак колегата да напише след това впечатленията си без значение от къде е минал :да:

edit: Румъния почти винаги е 8 часа път. Както и да караш си е най-малко 8 часа ;)

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Сря 16 юни 2010 17:21

Моите впечатления от Румъния са от средата на юни и края на юли. Трафикът е постоянен денонощно. Дупки не съм виждал никъде. Може би околовръстното на Букурещ е по-вълнисто.
Аз съм от Търговище и пътят ми до Сегед примерно (където се събират маршрутите през Румъния и Сърбия) е по-бърз през Сърбия, отколкото през Румъния (макар че през Сърбия е по-дълъг). Разликата в пътните такси за лека кола от 5-10 евро мисля, че няма смисъл да я коментираме.

Потребителски аватар
The Red Guy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The Red Guy » Чет 17 юни 2010 20:30

Nadlac - Arad - Deva - Sebes - Sibiu - Ramnicu Valcea - Pitesti - Giurgiu.

Това е пътят, другото покрай Дунава е гроб! Инфо - последно ходих до Германия април месец, пътят е добре, няма дупки, ама е тесен след Сибиу, ама се кара. Изпреварваш камионите и газ. Винетки лепиш навсякъде - то си е указано на самата винетка, само в Унгария е касова бележка (матрица). От Питещ има някъв алтернативен път на тоя през Букурещ, ама не съм го пробвал. A, ако искаш да ти върви колата, в Румъния зареждай само на ОМВ и МОЛ, забрави всичко друго, Лукойл е най-голямото лайно. Три години зареждам основно в Румъния.

Georgi.Enchev

Мнениеот Georgi.Enchev » Чет 17 юни 2010 22:30

The Red Guy написа:Nadlac - Arad - Deva - Sebes - Sibiu - Ramnicu Valcea - Pitesti - Giurgiu.

Това е пътят, другото покрай Дунава е гроб!.....

Карал ли си по този път, че говориш така? Пътят е НОВ и все още се прави на железни врати, както и преди Лугож. ВСИЧКО старо се премахва и се прави НА НОВО. Ще ти покажа една снимка от балкана, вижда се малка част от настилката, а снимката е от Януари месец! Ти си прави сметка

Изображение

Skyguider
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Skyguider » Сря 23 юни 2010 21:51

Дунавския път е ужасен, не минавай по него в никой случай...
Пътувам всяко лято до Варна. Входната ми точка в Румъния е Nadlac.
Минавам си през царския път-вярно адски натоварен но много добър, без дупки, с места за спиране и т.н. (само на Арад и около Дева е малко страшно).
2008 год се излъгах и минах точно по дунавския път на Евгени. Страхотна грешка, толкова никога не бях псувал, вярно е , няма пукната кола, и трафикът е адски слаб но човече, такива ями имаше зейнали по цялото траце...а за мизерията да не говорим, сакати цигани просеха , изоставени фабрики, порутени села..ужас.
На връщане си минах по царския път и беше коренно различно, както обикновено. Единствената отрицателна страна е че трафикът е много сериозен и селата са едно до друго.

След една седмица тръгвам за БГ и пак ще мина през Румъния.
Унгарско - Сръбската граница и Сръбско -Българската се минават мнооогооо бавно, да не говоря за митничарите. Дори и от там да мина, все пак карам до Варна и като направиш една равносметка, пак толкова ми излиза времето.

Georgi.Enchev

Мнениеот Georgi.Enchev » Чет 24 юни 2010 16:56

Там е разликата, че си го карал 2008 година, а от началото на 2009 пътя напълно се реконструира и все още има места, които са в ремонт - Турну Северин и Лугож. Общо 50 км лош път

Skyguider
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Skyguider » Съб 26 юни 2010 16:51

ОК, разбрах. Може и да го пробвам след седмица.
Ако мина по него ще пиша тук.

единак
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот единак » Вто 29 юни 2010 7:40

Колеги, в крайна сметка минах по царския път. Преспах в Дева и на другата сутрин минах през планините. За мое учудване пътят беше много добър - никакви дупки, кара се съвсем нормално, товарните коли се изпреварват много лесно, никъде не се беше образувала колона. Единствения недостатък, който аз намирам са многото села, през които се минава. И интересно защо, но във всяко едно има полицейска кола. Никъде не са ме спирали, никъде не са ми проверявали винетки или нещо друго.
Няма да споменавам факта, че от цяла Европа, се оказа, че ние сме най-недисциплинираните шофьори. То не бяха засичания, рисковани изпреварвания, каране в насрещната лента, за да се вземе по-добре завоя... Абе още много има да учим.

Върни се в “Пътеводител”