Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот Winner25 » Пон 28 юни 2010 18:02

Ако преди знака 40 е нямало друго ограничение, то знака е неправилно поставен. Има наредба според която ограничението за намаляване на скорост не може да е с пвече от 40км.
Имаше тема от колега обжалвала точно поради тази причина и акта му беше отпаднал :wink:
Ако е имало друго ограничение - не виждам смисъл да се обжалва, освен ако към датата на съставяне на акта въпросната система за видеоконтрол не е била одобрена от института по метрология.

Потребителски аватар
maksi
Автомобил: VW Touran
Двигател: AZV
Контакти:

Мнениеот maksi » Пон 28 юни 2010 20:46

vw_golf_4_tdi написа:
STEYN написа:
maksi написа:Отдавна не спират колата от движение,защото процедурата е сложна.Има акт от 20 лева и толкова.Въпроса е дали трябва да се свали фолиото,след като акта е налице?

Колега според мен е логично да се свали фолиото след като са ти написали акт.
Това ми звучи все едно ти да надуваш музиката в 12 вечерта, ченгетата да ти напишат акт за нарушаване на реда във входа, но ти после пак да продължиш да я надуваш, щото вече те били глобили .. :roll:

разбира се, че можеш да продължиш да я надуваш!
на другата вечер ако я надуеш пак, ще ти пишат нов акт.

Именно за това говоря.Ако сам не си взема мерки пак ще бъда глобен...така все едно ме глобяват за нещо,което не съществува :да:

Потребителски аватар
Booster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Booster » Вто 29 юни 2010 14:16

Досега не бях правил никво нарушение , днеска ми написаха фиш за липса на колан , казаха ми: избери фиш или акт , избрах фиша защото ми казаха , че само ще трябва да платя и няма да ми отнемат точки ,както би било с акта , въпроса ми е ако не го платя в едноседмичен срок както ми каза полицая или въобще не го платя какво ше се случи , ще има ли акт, нказателно постъновление или там не знам какво е , просто досега не ми се беше случвало да ме глобят за нещо , но явно всяко нещо се случва рано или късно

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 29 юни 2010 14:18

фиша се превръща в акт и ти отнемат точки

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Вто 29 юни 2010 14:37

brum написа:Абе к'ви винетки, к'ви пет лева? Акта е за минаване на червено. В София удължават актове писани в София на хора с постоянно местожителство Велико Търново. Това е ФАКТ!

Интересува ме, дали това може да стане и в Бургас. А к'во да ги убеждавам - те си знаят, че актовете от София идват при тях с 2-3 месеца закъснение. В Хасково е същото. Пък и нали те са КАТ. Да вземат да проверят. Аз ли трябва да им обяснявам какво става в тяхната система. Ще ида да се пробвам и ще разбера сам.

Проверих. Става - в Бургас ми удължиха акта за 1 месец без да проверяват или да питат нищо. Само се усмихнаха като им разказах историята за това, че акта е писан в София, аз съм от Хасково и искам да го удължа при тях.

Потребителски аватар
Casamia
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Casamia » Вто 29 юни 2010 20:44

Booster написа:Досега не бях правил никво нарушение , днеска ми написаха фиш за липса на колан , казаха ми: избери фиш или акт , избрах фиша защото ми казаха , че само ще трябва да платя и няма да ми отнемат точки ,както би било с акта , въпроса ми е ако не го платя в едноседмичен срок както ми каза полицая или въобще не го платя какво ше се случи , ще има ли акт, нказателно постъновление или там не знам какво е , просто досега не ми се беше случвало да ме глобят за нещо , но явно всяко нещо се случва рано или късно

Колега, плати си го. Това ми е съвета. Карал си без колан, знаеш че си нарушил... Голяма работа. Фишът никой няма да те гони да го плащаш, но тия неща рано или късно се плащат.

Подновяването на много книжки предстои. Имаше една партида с фишове, в които БИК-а на банката беше сбъркан. Те са всеизвестни, но ако си попаднал на такъв, мисля можеш и да не плащаш. Да се оправят там.

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Вто 29 юни 2010 21:19

Здравейте колеги,
Имам една комплексна ситуация. В момента имам издадено НП за несключена ГО, което обжалвам и си чакам призовка. Преди седмица ми се обадиха от КАТ - Севлиево (от там съм родом и по постоянен адрес) да ида да пиша обяснения, кой е карал понеже са ме снимали на главен път София - Варна с 35км/ч над ограничението. В момента имам постоянен адрес в София, на който обаче не живея от месец и трябва да ида до Общината да си обявя новия. Казах на служителя по телефона, че нямам възможност да ходя до Севлиево и да пратят снимките в София. Той каза: "Окей ще напиша докладна". Имам няколко въпроса. В София ще ме търсят да пиша пак обяснения или да ми дават снимките и съставят акта? Ако не ме намерят на другия адрес, какво става? А отделно, че на сегашното ми НП пише: "Обжалва се" без никакви дати. Общо взето на моята съвест ли се разчита да си платя тези 400 лева? Понеже доколкото разбирам закона ако не платя НП след 2 години ( ако съда го потвърди) ще си отпадне. Объркана е ситуацията, но за 6 години нямах санкционирано нарушение (първите 6 от стажа ми), а сега се натрупаха за по-малко от 3 месеца две нарушения. Всякакви коментари са добре дошли.

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Вто 29 юни 2010 21:25

За това че си карал с 35++ км/ч... :beat_butt2 mhihi

Чакай да ти дойде призовката,след което не ходи до КАТ.... :deal

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 29 юни 2010 21:26

НП вече ги събира НАП, отделно не можеш да караш с НП повече от 30 дни, защото ще ти вземат книжката докато не го платиш ( за разлика от каране с изтекъл акт, където само пишат 10лв).
някъде тук имаше коментари за протакане на призовки. докато обаче не ти изпратят писмена няма смисъл да ходиш в КАТ доброволно.

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Вто 29 юни 2010 21:27

докато обаче не ти изпратят писмена няма смисъл да ходиш в КАТ доброволно

:да:

Затова говоря... :012:

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Вто 29 юни 2010 21:32

vw_golf_4_tdi написа:НП вече ги събира НАП, отделно не можеш да караш с НП повече от 30 дни, защото ще ти вземат книжката докато не го платиш ( за разлика от каране с изтекъл акт, където само пишат 10лв).
някъде тук имаше коментари за протакане на призовки. докато обаче не ти изпратят писмена няма смисъл да ходиш в КАТ доброволно.

Така ... въпроса е, че те в момента няма как да ме намерят. В Севлиево ме няма, в София ми е сменен адреса и трябва скоро да го обявя. Лично ли трябва да получа призовката или по пощата? Отделно за НП от първия случай си чакам призовка за явяване в Районен съд. Искате да кажете, че ако не ми пратят призовка в рамките на един месец, макар, че пише: "Обжалва се" съм в нарушение?

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 29 юни 2010 22:00

nurv написа:
vw_golf_4_tdi написа:НП вече ги събира НАП, отделно не можеш да караш с НП повече от 30 дни, защото ще ти вземат книжката докато не го платиш ( за разлика от каране с изтекъл акт, където само пишат 10лв).

Така ... въпроса е, че те в момента няма как да ме намерят. В Севлиево ме няма, в София ми е сменен адреса и трябва скоро да го обявя. Лично ли трябва да получа призовката или по пощата? Отделно за НП от първия случай си чакам призовка за явяване в Районен съд. Искате да кажете, че ако не ми пратят призовка в рамките на един месец, макар, че пише: "Обжалва се" съм в нарушение?

тук може би тр. да се включи някой адвокат.

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Вто 29 юни 2010 22:02

не , отиваш в КАТ София и казваш , така и така
няма решение на съда , обжалвал съм , моля презаверете
и така
аз карах година и половина с НП ...
ама през 2-3 месеца презаверка

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Вто 29 юни 2010 22:18

А по повод тези снимки от статичните камери? От Севлиево се навиха да ми ги пратят в София с докладна. Сега остава КАТ - София да ме търси ли? Другия вариант е да ги върнат в Севлиево и те да ми пишат вече призовка.

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Вто 29 юни 2010 22:21

nurv написа:А по повод тези снимки от статичните камери? От Севлиево се навиха да ми ги пратят в София с докладна. Сега остава КАТ - София да ме търси ли? Другия вариант е да ги върнат в Севлиево и те да ми пишат вече призовка.

KAT София трябва да те призове
а валидната призовка е само срещу подпис
дали от теб или от някой от твоето семеиство няма значение
даже май и съсед може да подпише

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”