Формула 1, сезон 2010

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Re: Формула 1, сезон 2010

Мнениеот Ludia » Сря 30 юни 2010 10:55

escrime написа:
Все пак аз пак си стоя зад собствените думи... Единственото, с което не съм съгласен е, че Алонсо и отбора на Ферари прекаляват с обидите и гръмките изказвания. Дискретното отношение хич не им е присъщо, а необмислените коментари им станаха присъщи. Не им отива нито на титлите, нито на статута, който имат в спорта. Те са институция, дори бих казал основната, и би трябвало да се държат на ниво. Съвсем достатъчно е да се обяви, че предстои обжалване на решението, да се изнесе тезата по случая и да се съсредоточат върху работата си на пистата. Няма нужда навсякъде да четем "СКАНДАЛ!", "ПОДИГРАВКА!", "МОШЕНИЦИ!" и безброй други (на места откровено обидни и заядливи) квалификации.

Имай предвид, че ФИА казаха че няма да предприемат мерки срещу обвиненията от страна на Ферари. Замисли се до колко може да бъде полезен един скандал във F1 :lol: Сега в момента всички пишат и говорят за това, така че не приемай всичко прекалено дословно ;)

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Сря 30 юни 2010 11:24

Да, и черната реклама е реклама! :)

Просто на мен ми е малко в повече... :Mr Green Fun

П.П.: Евала на всички за дискусията, която се получава тук! Това със сигурност е едно от най-добрите места за коментари и новини! :bowdown :respect

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Сря 30 юни 2010 11:37

escrime написа:
П.П.: Евала на всички за дискусията, която се получава тук! Това със сигурност е едно от най-добрите места за коментари и новини! :bowdown :respect

С малки изключения и аз благодаря на колегите които спазват добрия тон. За разлика от всички други форуми на тази тема които чета, тук наистина е удоволствие да се коментират детайлите по спорта който ни вълнува. :обичам ви

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Сря 30 юни 2010 13:15

Ще опитам да направя кратък разбор на излизането на колата на сигурността, според записа от състезанието. Приемам забележки... :oops:

1. Колата на сигурността е обявена точно 9 секунди след катастрофата на Уебър и Ковалайнен. Поне това се вижда на екрана от записа. Както знаем всички в този момент получават служебно съобщение в болида, че на пистата излиза кола на сигурността и трябва да не се превишава определена скорост за обиколка.

2. Фетел подминава сейфти кара, докато той още не е напуснал алеята пред боксовете.

3. Хамилтън изпреварва колата на сигурността, точно когато тя излиза от бокса. Това не го показаха на живо, но се вижда камера от хеликоптер. Всъщност нарушението на Хамилтън е, че е направил изпреварването след като сейфти кара е преминал през "Safety Car Line 2". На снимката по-долу съм отбелязал с червено въпросната линия и се вижда колко малка е разликата. Ако Хамилтън беше предприел това изпреварване половин секунда по-рано, нямаше да бъде наказан изобщо от стюардите, защото изпреварването на колата на сигурността между "Safety Car Line 1" (на входа на пита) и "Safety Car Line 2" (в края на алеята за излизане на пистата) е позволено.

4. Така Хамилтън и Фетел имаха възможност да се движат с темпото, което определя ФИА, но чувствително по-бързо от колата на сигурността. От там дойде и предимството им при преминаването през бокса, докато Алонсо трябваше да направи цяла обиколка в непосредствена близост до сейфти кара.

5. Движението на колоната зад колата на сигурността продължи 13 минути и половина.

6. Около 23 минути и половина след инцидента (десет минути след рестартирането на състезанието) беше обявено, че стюардите разследват Хамилтън за извършеното нарушение.

7. 6 минути и половина след това обявиха самото наказание. Макларън се възползваха максимално като казаха на Хамилтън да завърти две обиколки с максимално темпо - знаеха, че по всяка вероятност времето ще им стигне да си запазят позицията.

Спорните моменти са т.3 - дали Хамилтън умишлено забави Алонсо, докато се движеха успоредно с колата на сигурността, или не беше сигурен какво трябва да направи в ситуацията; т.6 - защо стюардите се забавиха над 23 минути преди да обявят, че разследват Хамилтън (около 14 обиколки); т.7 не мисля, че е спорна, защото самото решение беше съгласувано между съдиите за малко повече от 6 минути (около 3 обиколки и половина).

Другото, както се казва, е история!

Лично аз си мисля, че: Прави са Ферари да искат да заведат жалба срещу ФИА. Наистина забавянето при вземането на това решение беше много голямо.
Виждали сме мръсни игрички от общо взето всеки един пилот на пистата. Не бих се изненадал кой знае колко много ако Хамилтън нарочно е забавил Алонсо. Пределно ясни са тия неща - част от играта, но на него му е лесно да се оправдае. При тази скорост и напрежение трудно можеш да си сигурен кога и дали играеш по правилата.
Алонсо направи мъдра постъпка като отстъпи от резките си изказвания непосредствено след състезанието, въпреки, че изказването е писано от PR-а на Ферари.
Надявам се по-малко състезания да се решават така и да има повече екшън на самата писта при зелени флагове.

heavy metal zork
Прикачени файлове
safety_car_pass1.JPG
safety_car_pass.JPG

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 30 юни 2010 13:42

Много актуалния тези линии този сезон! За анализа :bowdown

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Сря 30 юни 2010 14:25

escrime написа:Ще опитам да направя кратък разбор на излизането на колата на сигурността, според записа от състезанието. Приемам забележки... :oops:

поклон за труда който си положил за този анализ. Съгласен съм на 100%, с изключение на това че Хамилтън най-вероятно се бил поколебал какво да прави като е видял сейфти кара... Във всичките си интервюта Хамилтън казва, че вижда колата за сигурността когато вече я е подминал...
Хамилтън написа:"As I was coming around Turn One, literally as I got to the safety car line I saw the safety car was pretty much alongside me. I thought that I'd passed it so I continued and that was it."

На това клипче се ясно се вижда, че Хамилтън намалява рязко скоростта веднага щом вижда SC да се движи в лентата за ускорение в пита. В продължение на точно 10сек кара успоредно с нея с ненормално ниска скорост, блокирайки Алонсо зад SC. В последния момент вече даде газ с цел да изпревари SC и да пресече линията преди него, но не успя и си спечели наказание, което от една срана не му повлия в по-късен етап, но от друга страна попречи на пилотите на Ферари също да успеят да минат пред SC. Разбира се той се оправдава за намаляването на скоростта с правилата за SC, но защо точно там, при положение че уж не го е видял ?! И защо ако имаше желание да спазва правилата и темпото на SC, го изпревари ? Аз така ги виждам нещата, и то не защото съм фен на Алонсо, просто се опитвам да съм обективен... :wink:

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Сря 30 юни 2010 16:39

Така е, напълно си прав! :wink:

Никой не кара за усмивки и мръсните номерца са част от играта по някога, няма как. :Mr Green Fun
Пък и историята помни много такива случаи.
Мисълта ми беше, че ако има желание - има и някакво оправдание. :Mr Green Fun

:respect от мен!

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Пет 02 юли 2010 15:03

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Пет 09 юли 2010 10:03

club S1 написа:Промени по правилата за сейфтикара
08.07.2010, Румен Папазов,

След скандала във Валенсия отборите и състезателният директор на ФИА - Чарли Уайтинг, се събраха на извънредна среща на Силвърстоун и се съгласиха на промени по правилата, касаещи излизането на автомобил за сигурност на пистата.

Бе решено отсега нататък при наличието на сейфтикара пилотите да са длъжни да поддържат същата скорост като него, независимо от местоположението им на пистата. Досега те трябваше само да гледат времето им за обиколка зад сейфтикара да е около 120% от това за състезателна обиколка.

Така естествено ще се елиминира възможността някой от пилотите да изпревари колата за сигурността, както Люис Хамилтън направи във Валенсия, за което впоследствие бе наказан.

На срещата Уайтинг също така обеща, че решения за подобни наказания вече ще се взимат много по-бързо, както и че вече ще има камери, които ще следят само сейфтикара, когато той излиза на пистата, като ще има също така и маркировки, които ще показват линиите му, за да може да няма оправдания от страна на пилотите, че не са ги видяли.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 09 юли 2010 12:57

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 11 юли 2010 15:40

Страхотно представяне на RedBULL, поздравления за Уебър, а и за Фетел. :applause:
Невероятно прецакване на Алонсо! :banghead: :banghead:
Няма късмет това момче и туй си е!

А Шумахер според мен вместо да подобрява карането си - все повече затъва, независимо , че взема точки... :No

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Нед 11 юли 2010 15:48

Радо .... супер си кара Шуми ... човека е на 40 години и си се вози ... няма какво да постига повече, защото си има всичко.... :)

Потребителски аватар
Mephistofel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Mephistofel » Нед 11 юли 2010 15:50

Хахахаха, каза ли им го Уебър, а? "Нелош резултат, като за пилот номер 2!" :Mr Green Fun
Пълни ми душата този тип, и направо на пук на отбора си и на фаворизираното лапе Фетел (който кара много силно днес!), кара по-добре от всякога!
Иначе моята слабост Макларън май изтиска почти максимума от днешното съзтезание, яд ме е, че Бътън изтърва третото място, ама какво да се прави... Поне все още държим първите две места при пилотите и първото при конструкторите! :)

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 11 юли 2010 16:00

Незнам колеги обаче жабарите тая вечер кръв ще пикаят... чак ми е жал за тъх.... всъщност не :kissy:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 11 юли 2010 16:24

Tyan написа:... супер си кара Шуми ... и си се вози ...

Е така, де!
Просто си се вози :lol: :lol:
А като няма какво повече да постига - защо не го прави някъде другаде?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”