Голф 3,сменям 4-та бобина - прегрява

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
zoroboy
Автомобил:
Двигател:

Голф 3,сменям 4-та бобина - прегрява

Мнениеот zoroboy » Нед 04 юли 2010 0:42

Здравейте. След 2 дни четене, не успях да намеря точно описание на моят проблем.
Колата е Голф 3, 1.4, бензин. Всичко започна с трудно палене и след няколко дни отказа тотално. Оказа се бобината (оригинална Beru -в последствие разбрах,че само комутатора към нея се е предал) - смених я с втора 1:1 с първата (пак Beru - с голям радиатор). Половин година по-късно колата гасне в движение (на гас) и... с теглича - в къщи. Пак бобината, като за разлика от първия път е изгоряла бобината, а комутатора - здрав. Сменям с нова испанска с малък радиатор с незнайна марка но за около 70лв.(по-скоро китайска). По-малко от седмица и пак в движение падат оборотите, тръгва пак нормално и след 100м. пак падат и почва да превключва гас-бензин и обратно (да не подвеждам ще кажа, че има вероятност да има контактен проблем в платчицата за превключване) и накрая гасне. По-късно пак запали 2-3 пъти но веднага гасне. Смених с на брат ми от полото за да прибера колата и след около 500м. пак спря - бобината направо пареше. След като изтеглихме колата пробвах пак с бобината от полото - запали, но за последно.
Вчера тестваь с нова бобина - веднага щом запаля и почва да грее - за по-малко от минута е вече топла. Сменихме делкото заедно с капачката,палеца и кабела към бобината - ефект никакъв. Днес смених и свещите - кабела на едната свещ беше силно замърсен, а свещите почти черни. Ефект - никакъв. Прегледах цялото табло с предпазилите за видими следи от проблем
(включително разглобих таболото), но на пръв поглед няма контактни проблеми. Не съм отварял релетата, както мисля че срещнах някъде по форума.
Утре ще пробвам компютъра от Голфа на Полото, че само него не съм тествал и ако това не е съм изчерпан от идеи.
Незнам какво трябва да е съпротивлението на палеца - на него пише 2,6, а на мерене показва 1,8кома. На полото палеца е маркиран 1,6 и съпротивлението е 1,6кома - незнам дали не се бъркам от тези надписи. Палецът на голфа както и контактите на капачката бяха с доста нагар, но днес го изчистих - без ефект.
Извинения за дългото обяснение - надявам се така отпадне чатенето.
Моля за съдействи и предварително благодаря :bowdown

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Голф 3,сменям 4-та бобина - прегрява

Мнениеот rudoni » Нед 04 юли 2010 8:17

не знам колко познаваш електротехниката , но за да грее бобината през намотката и протича много голям ток.причината за това може да бъде лошо контактно съпротивление в точките на свързване на маса,увеличено въздушно съпротивление във местата за разряд на искрата/свещи,палец и капачка/,замасяване на проводник от инсталацията или механичен проблем например като лош контакт с купето за охлаждане/там се маже с контактна смазка/ но най вече обърни внимание на ел.верига захранваща бобината и комутатора!

Pencp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pencp » Нед 04 юли 2010 11:12

Или,пък ниско напрежение на бордовата инсталация!Номиналното напрежение е 14,4 +/- 0,4!

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Нед 04 юли 2010 11:23

Аз си мисля за скапан холов датчик,полу-прецакан който вместо да и дава импулса когато трябва държи комутатора "в готовност" и от там тя прегрява.Може и да бъркам,но бих го сменил веднага.
P.S.Но ти казваш че си сменил делкото,значи и датчика вече е друг,или?

zoroboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zoroboy » Нед 04 юли 2010 11:51

Цялото делко с капачката (Хол не към нея) сменях, но нямаше ефект.
Някой знае ли колко трябва да е съпротивлението на палеца? Изключих го като вариянт след като смених делкото, но от друга страна, ако маркировката върху палеца се отнася за съпротивлението възниква въпрос: На голфа пише 2.6, а при мерене дава 1 кОм - при полото пише 1.6 и при мерене показва 1.6 кОм-а (незнам да не бъркам точните цифри,защото от 2 дни свет ми се зави с таз кола). Та идеята е че със смяната съпротивлението не е станало 2.6 както пише. Пак казвам - незнам дали това е означението за съпротивлението. Ако бъркам моля да ме поправите.
Въпроса ми е дали това съпротивление може да прави проблем от гледна точка да вдига тока или да се подава грешна информ. на компа. Доколкото разбрах принципа на действие Хол д. дава инфо от капачката на компа и оттам отива към комутатора на бобината. Ако пак съм в грешка моля да ме поправите.
Не разбирам много от коли - гледам да съм в час с основните неща. Моля за извинение, ако пиша глупости.
Благодаря на rudoni за съветите - ще прегледам след малко отново входната верига и ще направя теста със светодиода.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 04 юли 2010 17:01

Преди всичко си провери бордното напрежение(нормално е 13,2-14,2в.).Да не се окаже проблема в регулатора на алтернатора?Предполагам,че "греенето" всъщност е от претоварен комутатор(алуминиевият радиатор е най-вече за него)

Потребителски аватар
krasio00o
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR 1998

Мнениеот krasio00o » Нед 04 юли 2010 20:08

Свещи сменял ли си?Много,често те са причината да скапят бобината макар и не толкова бързо.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 04 юли 2010 20:51

Проблема със сигурност е в първичната верига, палеца не може да е виновен за прегряването. До бобината стигат прекалено дълги импулси, затова прегрява, мисля, че проблема е или в датчика на Хол или компютъра, по вероятно датчика. Ако релето на алтернатора не поддържа 14V щеше да имаш много повече проблеми, така, че по-добре не го пипай. Ако можеш пробвай с датчика от полото и пиши какво се случва.

SceVola_SICK
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SceVola_SICK » Нед 04 юли 2010 21:00

имах почти същия проблем ,смених три бобини с комутатор за по малко от месец ,и трите бяха hyugo ,накрая сложих beru и проблема се реши ,две години карам без проблем а я купих дори втора употреба

zoroboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zoroboy » Нед 04 юли 2010 21:15

Здравейте - неможах да пробвам компа от голфа на полото, защото буксата не пасва и явно има защо.
Пак ще подчертая:
- сменях свещите (старите дето извадих бяха черни)
- датчика на Хол е монтиран върху капачката не делкото - т.е. тествал съм с работещо

Остава компа, но ще търся от приятел за да тествам. Ще пиша като имам резултат.
Много благодаря на всички отзовали се :bowdown

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Нед 04 юли 2010 21:40

маке , там няма ли някой да те качи на мотор тестер бе брато ,че тук взехме много да баем?!там ще ти кажат и за Хол датчика и за бобината и за кабелите и за свещите!Абе всичко! тръгни от най простото - захранването с електричество на бобина и комутатор! почисти всички тяхни връзки.а за тия бобини съм писал отделно как се лекуват - със по стария модел бобина! :да: :beer

zoroboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zoroboy » Пон 05 юли 2010 21:17

Прегледах всички връзки и тествах с диода - всичко изглежа ОК.
В крайна сметка намерих приятел, който ми услужи с неговия компютър и най-накрая проблема се локализира. Оказа се, че компютъра се е скапал.
Сега ми остава един въпрос:
Има ли смисъл да се занимавам с ремонт на компа, понеже гледам, че има някакъв ЕПРОМ?
Ако процедурата е сложна май ще се спра на комп втора ръка за 80лв.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Пон 05 юли 2010 22:04

И какво точно "каза компютъра"..че другият е скапан?Сещаш ли ако една микропроцесорна система се "скапе",как изобщо ще се конектнеш с нея!?Ако компа на колата сам си е "изплюл" грешката,моля сподели,но не прави такива крайни заключения.Може някой да знае лекарството.
В компа всъщност се формира сигнала с необходимо закъснение/изпреварване и така обработен се подава като поредица импулси(кратни на оборотите)-към средния пин на комутатора.Импулсите в компа идват от Хол-сензора(ел. чукчето).

hp7909
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hp7909 » Вто 06 юли 2010 20:36

колегата май имаше впредвид че е разменил неговото ЕКУ с друго и проблема е изчезнал :|

zoroboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zoroboy » Вто 06 юли 2010 21:42

Именно - смених компа с този на моя приятел и проблема изчезна.
Благодаря на всички дали своето мнение и съвети - така успях да се ориентирам по-бързо.
Смятам темата за приключена - ЕФЕКТА НА ПРЕГРЯВАНЕ НА КОМУТАТОРА Е БИЛ ПРИЧИНЕН ОТ ДЕФЕКТ В КОМПЮТЪРА.
Сменям го и нямя да съм пеш :applause:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”