Това драги колеговци е вечния въпрос с който се надявах никога да не се сблъскам.
Когато откажат спирачките а вие сте засилили талигата с обща маса около 2 тона направете следното:
1.Натискайте педалчето което е на кокалче със зверска сила за да спечелите време
2.Вече имате време ,така че спокойно си извадете телефона и съобщете за бъдещо ПТП
3.Измислете лъжа.Нпример тоя отпред е дал на задна и сте се помляли и т.н
Но никога не казвайте че са ви ОТКАЗАЛИ СПИРАЧКИТЕ.Това е темата табу.
АКо все пак имате късмет и се отървете (както е моя случай) вижте моята история
Неделя сутрин.Свличам се като сопол по стълбите.Отключвам гаража.Влизам в колата и припалвам. ABS-са свети ше ми извади очите.Викам си "писнало му е" ама от кво като цел живот е на мой гръб.Както и да е.Тръгвам аз доволен и полу заспал.Пускам си тиха музичка за разсънване (спирачка кючек

Погалвам спирачката - нема никой,баце.Викам си явно сънувам че я погалвам.Подпирам с пета и лека опора в седалката-па нема никой,баце.В следващите части от секундата всичко ми е на забавен кадър.Подъзнанието тук е решаващо.Не си виждам ръката как мушкам втора да утепем малко скорост(даже ми остава време да сменя песен на CD-тo).През това време така съм натиснал педала (който е не на дърво а на гранит.Курав на копиле)че ше ми изкочат очите.И стана чудо.Спрях.Тъй като вече се разсъних изгасих колата и реших да поугледам какво става.И тук като че ли ми се причу тих запис на смях откъм модула с ABS-а.Викам си гледай го германеца за всичко е помислил.
Първо забелязах че бушончето е изгоряло.Смених го.Викам си екстра айде че закъснявам.Палим аз отдъхващ и какво да видя лампата за ръчната свети.Натискам спирачката все едно я няма.Заслушвам се аз - нема помпа.Д..а тая крива нива.Помислям за минута.Сигурно бушона за абс-а е изгорял който е зад панела с бушоните.С триста зора отивам до работата и почвам да разглобявам.Студена пот ми избива на челото- и задните бушони са здрави.Викам си дано да е релето(което не се чуваше да цъка).Ама не знам кое е.Докато ровя из нета да разбера кой номер е попадам само на мнения че е помпата или с други думи 100лв.След известно време на упорито търсене го намирам. Номер 178.Изваждам го от леговището му,махам му черупката и какво да видя - електроника(един келав резистор и един проклет диод.)Като завършил електроника си викам "Д..а и електрониката.Смених диода(за късмет имах почти същия) почистих контактите монтирах обратно и тръгна.
До всички които имат същия проблем - ПЪРВО СМЕНЕТЕ РЕЛЕТО