Разлики мощност на колела и вал

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Разлики мощност на колела и вал

Мнениеот apa6o » Вто 06 юли 2010 13:03

Колеги, забелязвам не само тук, но и в други форуми загубите от трансмисията ги смятат с едни 10-12 процента за FWD/RWD и 18-20 за AWD, но в крайна сметка това продължава и при модифициране на двигателя, където при едно примерно повишаване на мощността със 100%, съответно хората си смятат загубите хх процента от новата мощност, което аз визирам като нереално, тъй като мощността необходима да се преодолее триенето на движещите части и тн и тн е винаги еднаква-респективно ако преди тунинга са отивали 20 коня за целта, то и след него, ако не е имало промени по трансмисията то трябва и след като колата е удвоила мощността си отново да губи 20 а не 40, каквато е процентната сметка...
Прав ли съм или нещо ми куца в теорията?

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Re: Разлики мощност на колела и вал

Мнениеот kaiser666 » Сря 07 юли 2010 0:50

Аз си мисля че си прав, но това с процентите според мен е просто грубо за да се добие някаква представа, едва ли има точна формула, а и на всяка кола е различно.

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Сря 07 юли 2010 9:29

първо не си съвсем прав - никой не гарантира, че при повишена над предвидената мощност, трансмисията ще работи в предвидения режим
второ - реално загубите са повече от 10-12% при FWD/RWD. 10-12 е някакъв перфектен вариант.

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Сря 07 юли 2010 9:43

Според мен процента би трябвало да остане непроменен. Кутията, дифа и к'вито други карантии има колата, ще получат 100% по-голямо натоварване (при зададената 100% увеличена мощност/върт.момент), съответно и силата загубена в преодоляване натоварването би трябвало да се е увеличила пропорционално. Възможно е да съм много далеч от истината - просто си размишлявам ;)

Потребителски аватар
apa6o

Мнениеот apa6o » Сря 07 юли 2010 10:25

Е точно това е, че аз се занимавам с теоретична физика и от там ми дойдоха мислите, че при увеличаване на мощността, натоварването се увеличава върху елементите, но характерно нещо при триенето е, че обект с една и съща маса независимо от площта си ще има същото триене с дадена повърхност. Напрактика като НЕ добавяме маса в уравнението, както и периферните скорости на валовете си остават същите в нормален работен режим, ние единствено променяме ускорението на валовете при промяна на скоростта им и въртящият момент, който преминава през тях, но практически триенето не се влияе, защото то от това съждение следва, че ако пък намалим мощността с 200 процента, то загубите от триене ще намалеят пропорционално, което пък значи, че ако си оставим двигателя с 1 конска сила, то той пак трябва да може да върти скоростната кутия, понеже сме му намалили натоварването хххх пъти и съответно загубите са намалели също толкова пъти mhihi
Пък и като цяло в класическата физика m=F/a, където ние увеличавайки F дето е реално силата на двигателя, ние увеличаваме и ускорението и уравнението си остава константа. Или поне това е за случаи със скорости много по малки от скоростта на светлината, защото над определена граница се проявяват едни релативистки ефекти и тн, ама те не важат в случая.

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Сря 07 юли 2010 11:14

Тва в последното мнение не го схванах съвсем, но съм напълно на мнението ти, че загубите трябва да са константа.
Давам пример като твоя: ако загубите са примерно 15% при 400к.с излиза, че се губят едни 60 коня. Е и тогава ако сложим двигател с 60к.с. на тази кола излиза, че няма да може да задвижи въобще колата, защото загубите в трансмисията са такива.... Не звучи логично,нали! :wink: Да не говорим, че в нет-а се коментират загуби от рода на 30% че и нагоре....
П.П. Точно затова има "дино-стендове" където човек може да премери мощността на колата на колела/главини и да нае каква е та. Колко е на двигателя остава в сферата на разсъжденията. Когато се предостави стенд за двигатели, който иска да си сваля двигателя и да мери мощност на вала. :lol:

Потребителски аватар
apa6o

Мнениеот apa6o » Сря 07 юли 2010 12:03

Принципно на автомобил с доказани загуби 60 % ако се сложи двигател с такива коне, е логично той да не успее да я задвижи, все пак нали се сещаш, че сам човек може да бута кола изключена от скорост по равно, но нека го видим тоя човек, когато застане до един камион дали ще го мръдне въобще :roll: Та предното ми мнение изразяваще връзката между теория-класическа физика и практиката-самата трансмисия, защото в крайна сметка това са си закони, които още никой не е нарушил и загубите в една трансмисия от триене не се изменят от подаваната мощност към трансмисията, а от коефициента на вискозното триене на елементите в нея и масата на детайлите, което в крайна сметка значи, че примерно един АБФ със 150 кончета даде 15 % загуби или 22,5 кончета отиват в небитието, то същия този двигател с тази трансмисия, след повишаване на мощността до 200 кс (теоретично), няма как да даде отново 15% загуби, защото това би означавало, че сега трансмисията ще дава загуби от порядъка на 30 кс, ами напротив, тя ще дава фира отново 22,5 кс, защото погледнато от към страна на реалния свят едно 1.8Т Quattro да речем че дава загуби от 20%-30кс, това значи ли че при силов тунинг до 450 на вала ще имаме кола, която ще има загуби от порядъка на 90 кс-естествено, че не, така че по-правилно е загубите да приемат процентна стойност от заводската мощност на мотора, а не от изкараната след тунинг, а доста често хората си продължават с сметката, че при вдигане на мощността процента остава константа.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Сря 07 юли 2010 12:15

Загубите в правозъба кутия са под 10%. :)

Имам един въпрос, бях го задал на едно място, че и на лични, но така и не ми отговориха.Става въпрос за замерване мощността на колелата:
Защо на различните предавки се вади различна мощност на колелата- означава ли че всяка предавка има различни загуби, щото моторе си е мотор- има една и съща мощност? :roll:
За турбомоторите имам обяснение, но не и за атмосферните мотори.
И другото, ще даде ли разлика диното, ако повторя замерването при абсолютно същите условия..., но променя чувствително размера на гумите?

Потребителски аватар
apa6o

Мнениеот apa6o » Сря 07 юли 2010 12:30

Еми принципно на различни предавки дава различна мощност, защото те в по-голяма или по-малка степен се различават от директната предавка, за това за най-адекватни се приемат измерванията на директна или най-близката до нея предавка, като тук трябва в крайна сметка да се отчете и финалното предавателно отношение на автомобила, където влиза и като мярка за прецизно измерване и самата височина на гумата, т.е. ако промениш височината на гумата, все едно си променил предавателно отношение и от там ето ти и разлика в конете :wink:
А това всичкото е следствие от закона P=A/t или мощността е равна на работата/времето, а работата на един двигател се изразява в завъртане на коляновия вал, от което се завъртат колелата или ако за 5 оборота на коляновия вал имаме 1 оборот на колелото, значи нашата мощност ще е съответно 5 пъти по-голяма отколкото ако при отношение 1 към 1.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Сря 07 юли 2010 12:55

...А това всичкото е следствие от закона P=A/t или мощността е равна на работата/времето, а работата на един двигател се изразява в завъртане на коляновия вал, от което се завъртат колелата или ако за 5 оборота на коляновия вал имаме 1 оборот на колелото, значи нашата мощност ще е съответно 5 пъти по-голяма отколкото ако при отношение 1 към 1.

приятелю, бъркаш мощност със въртящ момент :!: (мощността ще е еднаква, въртящия момент ще се увеличи 5 пъти, но и оборотите ще намалеят 5 пъти)
Какъв е проблема да се сметне предавателното число за съответната предавка, нали това е един коефициент. Какво значение има дали е на 3 или 4 ?! А знаеш ли колко коли най-близкото пред. число до 1, пак доста се различава от 1. Още повече че трябва така и иначе да се сметне и диференциала.
Каква е идеята да се мери на директна предавка въобще?

Давам един простичък пример- карам колело с 20 скорости, ама аз генерирам винаги една и съща мощност,не 20 различни, за да изкарам 20 различни мощности на гумата!!! Кутията не е мотор, не може да отнема(изключвам загубите) или да дава мощност, само променя въртящия момент(оборотите)!

Потребителски аватар
apa6o

Мнениеот apa6o » Сря 07 юли 2010 13:24

Финално предавателно отношение не включва ли и дифа :roll: Пък съответно мощност при двг е функция на въртящия момент в диапазона от обороти, а аз използвам формула за общия случай на мощността :wink: И идеята да се мери на директна предавка е такава, че ако примерно пробваш да мериш на първа, ще имаш силно завишени стойности спрямо реалните, порад намалващата предавка, ако мериш на ускоряваща предавка съответно ще имаш занижени стойности поради същата причина :) Точно и тук ти е грешката при цялата теория-скоростната кутия напрактика не променя постъпващата мощност, но оказва влияне на работата извършвана от колелата след нея, а от там и на мощността на колелата, тъй като двигател-трансмисия-колела представлява система от двигател и колела, извършващи работа и трансмисия, която задава отношение върху 2-те работи, а от самата формула и видно, че когато се извършва работа за време имаме мощност и съответно заради това имаме мощност на двигателя и на колелата, поради което и ти може да имаш 1 човешка сила мощност, но посредством трансмисията до пътя да достигат 10 човешки сили, но това ще става за сметка на работата извършвана от теб-ще въртиш като луд mhihi Сега схвана ли го :?:

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Сря 07 юли 2010 13:49

мощност при двг е функция на въртящия момент в диапазона от обороти

не правиш разлика между въртящ момент и мощност!!!
мощност= торк х обороти !!!

ти може да имаш 1 човешка сила мощност, но посредством трансмисията до пътя да достигат 10 човешки сили, но това ще става за сметка на работата извършвана от теб-ще въртиш като луд

даваш ми пример за въртящ момент- замени думичката "мощност с "въртящ момент" и ще си абсолютно прав :да:
имаш една и съща макс.мощност винаги- променят се само въртящия момент и оборотите, като са в строга обратно пропорционална зависимост.
мощност= торк х обороти !!!

това не дава отговор на въпроса ми, стои отворен :lol:

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Сря 07 юли 2010 14:28

ти може да имаш 1 човешка сила мощност, но посредством трансмисията до пътя да достигат 10 човешки сили

Това е пълна глупост !!!
Всяка предавка има КПД което винаги е по-малко от 100%.
Ролята на предавката е да увеличи въртящия момент, за сметка на оборотите.

Потребителски аватар
apa6o

Мнениеот apa6o » Сря 07 юли 2010 15:09

Мощността е равна на въртящ момент по 2пи по оборотите , като цялото е разделено на 60000, като това е за киловати ако трябва да сме точни и наистина се поуплетох нещо с пустата мощност и въртящ момент :oops:

ПП-допуснал съм грешка с една нула

Последна промяна от apa6o на Сря 07 юли 2010 16:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Сря 07 юли 2010 15:56

apa6o написа:аз се занимавам с теоретична физика и от там ми дойдоха мислите,

лошо, добре че не се занимаваше с медицина да речем... :lol:
По коя теорема извади тая гениална формула :horror:
apa6o написа:Мощността е равна на въртящ момент по 2пи по оборотите , като цялото е разделено на 6000, като това е за киловати ако трябва да сме точни

Още малко остана да дойде в тоя вид, на прав път си :да:

Мощността е равна на въртящ момент по оборотите , като това е в киловати ако трябва да сме точни

Нека вече си дойдем на темата, ако може :)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”