Винетките може да отпаднат от следващата година

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Пон 05 юни 2006 20:43

Лили ГРАНИЦКА | днес, 19:58

Винетните стикери се премахват от следващата година, обяви министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Още не е ясно дали ще се върне старият пътен данък, в момента обсъждаме вариантите с финансовия министър Пламен Орешарски, допълни той.

Според Гагаузов промените са наложителни по няколко причини. Едната е ниската събираемост и фалшифицирането на винетките. Другата е, че страната не е успяла да убеди ЕС в правото да събира два вида такси - винетна и тол. Стикерите са плащат за ползването на републиканската пътна мрежа, а тол-системата беше предвидена за преминаването през бъдещите магистрали. На инвеститорите, които ще вземат магистралите на концесия, трябва да им се гарантира възвращаемост на вложенията, посочи Гагаузов.

Винетките замениха пътния данък първо за товарните автомобили през 2004 г., а от 2005 г. бяха въведени и за леките коли. Прави се опит да се върнем към старата система, когато несправедливо се плащаше не според това колко си пътувал, а еднакво за всички, коментира инж. Кристина Чакърова от Института по транспорта, която консултираше въвеждането на винетките. Средствата от стикерите трябваше да осигурят поддържането на пътищата и текущите ремонти, като планираните приходи се изпълняват, допълни тя. Ако се премахнат винетките, няма да има целево финансиране за пътищата, защото парите от пътния данък отиват в бюджета, припомни Чакърова. По данни на агенция "Пътища" постъпленията от пътен данък през 2003 г. са били 36 млн. лв., докато от винетките са 142 млн. лв. От началото на тази година до май са събрани малко над 100 млн. лв., което е по-малко от планираното, а като причина се сочи фалшифицирането на стикерите.

-------

Не е ясно какви неустойки ще се платят на компаниите, които печатат и разпространяват винетките. Те имат петгодишни договори с агенция "Пътища", които изтичат чак през 2010 г. Винетките се печатат от "Печатница на БНБ" и "Демакс". Разпространението беше поверено на "Български пощи" и консорциума "ДЗИ-транс". Няма информация и какво става с конкурса, който обяви агенция "Пътища" за еднодневните винетки. http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=265486

Потребителски аватар
Jerom
Автомобил: Golf II
Двигател: RF
Контакти:

Мнениеот Jerom » Пон 05 юни 2006 20:47

колко милиона отидоха за въвеждането на тея винетки? :x за знаци Винетка и т.н... :evil: искам зелена картааааааа

Потребителски аватар
Tishku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tishku » Пон 05 юни 2006 20:50

Jerom написа:колко милиона отидоха за въвеждането на тея винетки? :x за знаци Винетка и т.н... :evil: искам зелена картааааааа

Не така.. Стискай ощееее...

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Пон 05 юни 2006 20:51

страната не е успяла да убеди ЕС в правото да събира два вида такси - винетна и тол.

На това най- много се смях! :evil: А нас колко бързо ни убедиха, а? И пак си траехме! Както и с номерата!!! :whip

Последна промяна от Geleto на Вто 06 юни 2006 9:39, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Пон 05 юни 2006 20:54

Хайде на българските куриози, нова глупост :evil: И какво излезе, не могат да съберат колкото пари им се иска от винетки и затова ще ги махнат и ще ни цедят на 100% като въведат някакъв задължителен данък под каквото и име да е той.Значи ние сме виновни че пътищата са такива, аз така го разбирам, защото не сме си купували достатъчно винетки :shock Абе простотия до шия, миналата година съм дал пари за винетки много повече от стойността на една годишна и за пръв път чувам че се фалшифицирали, да кажат къде има такива че да си купя и аз :evil:
Ние какво сме виновни, че не проверяват за винетки, миналата година и веднъж не са ме проверили, да не казвам че познавам хора, които карат цяла година с една изтекла седмична винетка :? И накрая човек си задава въпроса, "Аз за какво винаги си купувах винетки и си ги лепях най-съвестно, като никой не ме провери, а бай Стоян и една стотинка не даде цяла година и кара без винетка".Въпреки това ще продължавам да си купувам винетки когато ми се налага да пътувам извънградско, ей така, за собствено успокоение :wink:

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Пон 05 юни 2006 23:37

то остави другото, ами и не винаги е лесно да си намериш. Има само годишни примерно и отговора е - Ми свършиха - е как така свършили бе тва да не е сирене баси.

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Пон 05 юни 2006 23:47

Аз две години годишни винетки купувам и са ме проверили цифром и словом веднъж за две години.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Re: Винетките може да отпаднат от следващата година

Мнениеот VWGT » Вто 06 юни 2006 10:17

Geleto написа:
По данни на агенция "Пътища" постъпленията от пътен данък през 2003 г. са били 36 млн. лв., докато от винетките са 142 млн. лв. От началото на тази година до май са събрани малко над 100 млн. лв., което е по-малко от планираното, а като причина се сочи фалшифицирането на стикерите.

сега какво ми казва това, нищо .... сравняват ми праскови с круши и после що не излизала сметката :evil:

някой пак не е планирал както трябва и сега приказват глупости

Потребителски аватар
mishu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mishu » Вто 06 юни 2006 12:19

... и сега като ни набият един данък да се озъбим :evil:

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Вто 06 юни 2006 13:42

П. К. Яворов, На нивата, написа:...
Да караш вече къде ти може?
И кръст изправиш най-сетне, боже,
па вземеш гладен завчас торбата.
И лучец еж,
водица пий –
И пак поглеж!
Дий...
Дий, воле, дий!

До гроба слънце те гори,
и все ори, ори, ори...
Като няма прокопсия,
плюл съм в тази орисия!
Дома се връщаш окапал вече
по късна вечер и отдалече
зачуеш в село и плач, и врява...
Какво ще бъде? – недоумява
кратуна проста; а виж, излиза,
че бирник царски дошел е днеска
и сиромаси – тресе ги треска:
“Не взема само от голо риза,
дете от майка!” – тъй всеки дума.
И ще помислиш, че бие глума:
“Да готвиш толкоз!” О-хо, в главата
почешеш ли се най-на еднъжки,
пари да падат наместо въшки!
И смяташ, мислиш, до механата.
Там, колко щеш,
на вяра пий,
че то поглеж!
Дий...
Дий, воле, дий!

Така си мреш,
така сме ний,
така – поглеж!
Дий...
Дий, краста, дий!

Надявам се разбирате какво имам в предвид...

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Чет 08 юни 2006 7:38

По-висок акциз сменя винетките

Винетките ще бъдат заменени от акциз върху горивата или пътен данък. Приходите във фонд "Регионална пътна инфраструктура" догодина ще бъдат 250 млн. лв.
Това съобщи строителният министър Асен Гагаузов след подписване на споразумение за сътрудничество между Българската строителна камара и Централния съюз на немската строителна индустрия.
До август министерствата на регионалното развитие, финансите и транспорта ще подготвят разчетите за най-подходящата система на облагане.
Най-вероятно ще се въведе най-справедливият вариант - акциз върху горивата, при който плащаш толкова, колкото караш. Тези 250 млн. лв. няма да са достатъчни за поддържане на пътищата. Без европейски пари не можем да имаме европейски пътища, каза Гагаузов.
Очаква се пътният данък или акцизите да осигурят 20-25% от средствата за поддържане на шосетата.

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Чет 08 юни 2006 9:40

Камикадзе написа:
Най-вероятно ще се въведе най-справедливият вариант - акциз върху горивата, при който плащаш толкова, колкото караш. Тези 250 млн. лв. няма да са достатъчни за поддържане на пътищата. Без европейски пари не можем да имаме европейски пътища, каза Гагаузов.

Да им го :censored: :f_ckyou: .Къде отиваха досегашните пари, карам по разбити пътища, а хем имам винетка :shock Сега излиза, че не са го сметнали както трябва и не са ни изцедили до дупка, но щом парите идват от горивата(то не че сега акциза е малък) ще ни го :seeex на сигурно :evil: Това е пълно безобразие, не знам какво си въобразяват :? Колегите с хубави заплати ще кажат "Работете и няма да ви бърка", но не всеки може да взема хубави пари :roll:

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Чет 08 юни 2006 9:42

Бе то работа работа ..... ама от какъв хуй ще ми взимат заработеното за глупости ???????

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Чет 08 юни 2006 9:58

Ами представете си всичко това как се отразява на фирмите!!!! Примерно които се занимават с превози на товари, салами и така нататъка!
Егати нахалството! Аз мойта кола ще си я карам, няма да въртя по 6 ами по 4 км на ден :) примерно, обаче на някои прехраната им зависи от това, обаче никои не го интересува.

Потребителски аватар
kotse_botse
Спортист - антипияница
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kotse_botse » Чет 08 юни 2006 11:08

NovobranecGT написа:Колегите с хубави заплати ще кажат "Работете и няма да ви бърка"

Хехе. Това, че даден човек взима хубави пари, не значи че трябва да ги дава ей така, за да пълни на някой гушката...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”