Въпрос за интервал на смяна на масло
-
- Автомобил:
- Двигател:
yossarian написа:neocom написа:И аз съм масло VW 507.01 и да ви кажа честно ме е страх да го карам такива километри на PD. От HAAS Пловдив ме уверяват, че маслото е LongLife и може да се кара 30к км, но как да повярваш на някой в тази измамна държава... Ще се радвам да чуя и други мнения по въпроса.
Работата не е само в маслото. 507.01 е за т.н. longlive service, но е необходимо и автомобила да е такъв. В лепенката с тризначните кодове трябва да има Q1J (може и да греша, ако се интересуваш ще проверя) Карам помпа-дюза и за 93000 км маслото е сменяно 3 пъти, винаги на две години или 30000 км.
QG1 е по-точно означението за удължен интервал за смяна на маслото, но ако имаш филтър за твърдите частици, ако не, тогава означението е 7GG.
Ето тук
колегите от TDIClub са показали, втората снимка във постинга. Поправи ме, ако греша, немския не ми е добър

Последна промяна от Kalin72 на Сря 07 юни 2006 15:03, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
По-добре редовна смяна на маслото (говоря за добър двигател), отколкото ремонти по агрегата...
Зависи от маслото. Ако е качествено, и е според предписанията на производителя на колата, няма проблеми да се сменя и на 30К километра.
Ако сменяш маслото по-рано от предписаното за масло/двигател, рискуваш също ремонт по двигателя. Защото маслото освен смазителни, има и отмиващи, топлоотнемащи и други свойства. С по-краткия интервал, на по-качественото масло, ти не му позволяваш да си изиграе ролята в двигателя.
- juve
- Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
- Двигател: AAZ - ALH
Ако сменяш маслото по-рано от предписаното за масло/двигател, рискуваш също ремонт по двигателя.
Е-ее колега, мисля че тука наистина прекали

п.с Гореказаното нека не прозвучи като някакво заяждане...просто това противоречи на всичко което знам за машините като цяло....
-
- Автомобил:
- Двигател:
juve написа:Ако сменяш маслото по-рано от предписаното за масло/двигател, рискуваш също ремонт по двигателя.
Е-ее колега, мисля че тука наистина прекалиТова, че има измиващи своиства не мисля че значи, че ще ти измие някоя част от двигателя....
Съмнява ме също така, че топлоотнемащите свойства на новото качествено масло са по лоши от това на старото... но все пак имаш възможност да ми натриеш носа и да ми кажеш откъде почерпи този ценен опит
Аз не съм всезнаещ все пак......
п.с Гореказаното нека не прозвучи като някакво заяждане...просто това противоречи на всичко което знам за машините като цяло....
Добре де, прекалих

Въпроса е комплексен - средства, време, качество на маслото, вид двигател, начин и място на каране и мнооого други са факторите, които се взимат под внимание, когато ще сменяш маслото.
Но наистина ще се опитам да ти намеря данните, които показват, че при по-ранна смяна, а също и с каране с некачествено масло, двигателя има по-голямо износване - при еднакви други условия.
- yossarian
- Автомобил:
- Двигател:
Kalin72 написа:QG1 е...
Точно това е

Disel Partikel Filter geegnet Öl.
Kalin72 написа:Ето тук
колегите от TDIClub са показали, втората снимка във постинга
В този сайт има интересни неща, но и доста "градски легенди". Все пак зад гьола сте поне 2-3 години назад

- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
Едно мога да кажа на колегата Kalin72!
Аз поне така мисля - в Щатите тея пичове с коли-лами понятие си нямат от поддръжка
Когато идваха на бензиностанцията да зареждат, те купуваха и масло - да долеят, че лампата им светнала - и взимат маслото с най-цветната лепенка отпред
И доливат 2 тубички по около 0.800 л. Сметнете за какво говорим!
Така че на инфо от Щатите (за личен опит) аз не разчитам!
А за темата тука: всеки е експерт
Ама аз сменям както е написано
До 10 000 км, но знаете какво е качеството на нашите горива, та и по-раничко... няма да навреди 
Аз поне така мисля - в Щатите тея пичове с коли-лами понятие си нямат от поддръжка

Така че на инфо от Щатите (за личен опит) аз не разчитам!
А за темата тука: всеки е експерт

- yossarian
- Автомобил:
- Двигател:
Kalin72 написа:Все пак зад гьола сте поне 2-3 години назад
Е това ми тежи най-много тук, назадначивостта на американците![]()
За кое масло става дума, че не съществува? 507.00 ли?
Сайта съм го гледал преди време когато избирах кола. Още тогава ми направи впечатление че поне 30% от постовете са меко казано несериозни и спрях да го гледам. Та според него масло 506.00 или 507.00 с визкозитет 05W30 или 10W30 няма. Или пък че подобни визкозитети са подходящи само за температури под 10 градуса.
А за колегата Смягол, сменяш на колкото пише правилно. Ами ако пише 2 години или 30-50 хил км какво правиш? Сменяш пак на 10000, откъде купуваш маслото и кой ти слага печата за гаранцията?
- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
Kalin72 написа:Колега Smeagol![]()
Кво да ти кажа....не мисли, че всички американци са тъпи, тъпи, та чак кухи. Защото тук живеят и доста европейци, хора, който се занимават с колите си, сами си ги поддържат, и имат много добър технически опит.
А аз все пак си подбирам информацията, откъде и какво да чета
Имаш право, Kalin72! Но все пак има разлика между Щатите и нашата държава безконтролна

-
- Автомобил:
- Двигател:
Smeagol написа:Kalin72 написа:Колега Smeagol![]()
Кво да ти кажа....не мисли, че всички американци са тъпи, тъпи, та чак кухи. Защото тук живеят и доста европейци, хора, който се занимават с колите си, сами си ги поддържат, и имат много добър технически опит.
Имаш право, Kalin72! Но все пак има разлика между Щатите и нашата държава безконтролна![]()
![]()
Там има и контрол и нови автомобили и оригинални резервни части и друго гориво (особено за бензина)...
Бензина и резервните части (правени в Мексико или в някой гараж) в САЩ съвсем не са толкова качествени, колкото си мислиш.
Последна промяна от Kalin72 на Вто 13 юни 2006 19:38, променено общо 1 път.
- SMEL
- Автомобил: MK4 TDI
- Двигател: AHF 1999
- и там има много ббъгави неща-не се заблуждавай.Даже в БГ има наистина качествени масла/истински/-и все пак бих го сменял на 8-9000 км.Smeagol написа:Kalin72 написа:Колега Smeagol![]()
Имаш право, Kalin72! Но все пак има разлика между Щатите и нашата държава безконтролна![]()
![]()
Там има и контрол и нови автомобили и оригинални резервни части и друго гориво (особено за бензина)...
Върни се в “Дизелови агрегати”