Съвет за покупка на Г4!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
hooligan_sk
Автомобил: GLC X254 + Kona EV
Двигател: EA113

Re: Съвет за покупка на Г4!

Мнениеот hooligan_sk » Вто 13 юли 2010 9:11

Dead man написа:
Дизела си е дизел! Кой квото ще да ми говори!

Дизел се купува за икономия,бензин за вървеж... :012:

Дизелът си избива парите при поне 25 000 км пробег на година.... :deal

Стига с тази война бензин срещу дизел.... :screwy

Аз пък що така се излъгах и за вървеж си купих дизел... ааа да щото съм карал 1,6 и 1,8 и знам за кво става въпрос :да:

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Вто 13 юли 2010 9:37

честито много безаврйни километри само консумативи да сменяш в никакъв случай не слагай газова уредба много пари ще хвърлиш и бързо ще си съсипеш колата и нервите този мотор не носи на газ

Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Мнениеот MK4 » Вто 13 юли 2010 9:50

Dead man написа:

Аз съм на мнение че за вървеж се купува бензин, а за икономия бензин+газов инжекцион.
Дизела нито може да харчи малко като кола на газ, нито може да върви като бензинов турбо двигател :beer

Потребителски аватар
hooligan_sk

Мнениеот hooligan_sk » Вто 13 юли 2010 9:56

MK4 написа:
Dead man написа:

Аз съм на мнение че за вървеж се купува бензин, а за икономия бензин+газов инжекцион.
Дизела нито може да харчи малко като кола на газ, нито може да върви като бензинов турбо двигател :beer

Разбирасе че може и двете :beer

Потребителски аватар
MK4

Мнениеот MK4 » Вто 13 юли 2010 9:57

hooligan_sk написа:Разбирасе че може и двете :beer

Балженни са вярващите mhihi

Потребителски аватар
hooligan_sk

Мнениеот hooligan_sk » Вто 13 юли 2010 10:10

MK4 написа:

Ти карал ли си 2.0ТДИ 170кс CR :roll: Копче неможеш да кажеш за динамикаta около тая мощност, а за икономия бензин+ГИ неможеш да купиш защото не се продава, ако не броим 3-4 смотани куци модела за цяла Европа.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Вто 13 юли 2010 10:14

hooligan_sk написа:
MK4 написа:

Ти карал ли си 2.0ТДИ 170кс CR :roll: Копче неможеш да кажеш за динамикаta около тая мощност, а за икономия бензин+ГИ неможеш да купиш защото не се продава, ако не броим 3-4 смотани куци модела за цяла Европа.

Икономията на гориво е много относително нещо... Най-важното е тухлата на газ-та да не е до пода, и всяка кола е икономична! До вървежа важи първото правило, "Тухла" на педала на газта вместо маратонка която гали педала на газ-та!
Както се казва, зависи от заткормилното устройсто, всеки може да вдигне 150км/ч фатката е да ги потдържаш и в същото време да не застрашаваш околните! Но такива Шофьори са много малко, а карачите са в повече и затова ни лепят по стълбовете, и започваме нова работа в енергото

Потребителски аватар
MK4

Мнениеот MK4 » Вто 13 юли 2010 10:38

hooligan_sk написа:
MK4 написа:

А ти карал ли си 2.0TFSI 200 к.с., същия обем, доста по-малка турбина на по-ниско налягане на турбината сравнено с дизела и пак 30 к.с. отгоре и много по добра динамика и от място и на доускорение.
Не коментираме 2.0 обем бензин с по-голяма турбина и около 1.5 бара налягане с които дизела добутва 170 к.с., бензина при тази конфигурация е над 300 ;) За вървенето толкова.

Заводски ГИ е голяма рядкост но един хубав италиански ГИ за 4 цилиндъра е около 1000 лв. От там нататък имаш да кажеме нормален двигател бензин който харчи 11 градско - 11/100 х 1.10 лв/литър = 12.1 лв на 100 км разход.
Някакво 1.9TDI което дава 7-8/100 градско - 7.5 х 2.20 лв/литър = 16.5 лв на 100 км разход, или с други думи нито икономията е икономия нито вървенето е вървене сравнено с възможностите на бензиновия двигател.

Потребителски аватар
achodemo
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF ASZ

Мнениеот achodemo » Вто 13 юли 2010 11:13

Не знам колко хора купили си нов 2.0TFSI ще му боднат газ mhihi голям смях . Аз ако имам 40к+ за кола никога не бих помислил да си правия икономийки с разни ГИ ! Така че сметките стават други на бензин . Няма бензинов мотор каран на бензин в класа на голф който да постигне тази мощност с този разход като на 1.9 TDI . Те германците за това си обичат TDI-то и им навъртат по 500к щото са по глупави ,но в BG разбира се всичко е различно !

Потребителски аватар
hooligan_sk

Мнениеот hooligan_sk » Вто 13 юли 2010 11:14

Знаех си че веднага ще заговориш за 2.0тфси, но този мотор е с 30кс по-мощен, което е 15-16% по-висока мощност, което пък е много! За работен обем и налягане на турбини неможе да се говори защото бензина и нафтата като калоричност са много различни и въобще конструкцията на двигателите е прекалено различна, а въртящия момент на дизела се изяжда от скоростната кутия. Бензинов мотор с близки характеристики до ТДИ което харчи 7-8, харчи поне 13(11 дава 1,6), зимата 14-15 в София. Освен това ги има малките ПД мотори и новите 1,6ТДИ които са доста пъргавки и харчат... 5-6 градско. Такаче строго погледнато газчицата е една идея по - евтина, но въобще не искам да я кометирам, защото е паразитна система и е друг начин на мислене/каране към който аз не спадам(ако предположим че аз ще си купувам кола и имам дилема в избора). Заводските модели които се пускат с LPG са с други клапани, генерации и тн., такаче да се набива газова на мен не е ОК!

Потребителски аватар
MK4

Мнениеот MK4 » Вто 13 юли 2010 11:19

Никой не говори за слагане на газ на TFSI ;)

Идеята е който иска да кара бързо и да си прави с кеф колата - турбо бензин.
Който иска максимално евтино да се вози - бензин на газ.

Дизела е средно положение прави не лоша мощност с не лош разход на гориво, но ако се гледа максимално вървене бензина е по-добрия вариант, ако се гледа максимална икономия пак бензин но с газова уредба е по-добрия вариант ;)

Аз не правя повече от 15000-20000км годишно и нямам проблем да карам на бензин и съм 1.8 обем и няма дизел който да ми се опъне на вървене в никаква дисциплина около моя обем, че дори до към 3.0 дизели са по бавни от мен, при положение че съм със смешно малка турбина.

От друга страна баща ми има 1.4 кола с ГИ, с климатроник в софия дава 9/100 газ. Той не гони вървене а придвижване от точка А до точка Б за малко пари.

Дизела е компромис - както всесезонните гуми нито са много добри зимата, нито лятото, така и дизела нито за бързина е много бърз нито за икономия е толкова икономичен mhihi

Потребителски аватар
achodemo
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF ASZ

Мнениеот achodemo » Вто 13 юли 2010 11:30

MK4 написа:Никой не говори за слагане на газ на TFSI ;)

Идеята е който иска да кара бързо и да си прави с кеф колата - турбо бензин.
Който иска максимално евтино да се вози - бензин на газ.

Дизела е средно положение прави не лоша мощност с не лош разход на гориво, но ако се гледа максимално вървене бензина е по-добрия вариант, ако се гледа максимална икономия пак бензин но с газова уредба е по-добрия вариант ;)

Аз не правя повече от 15000-20000км годишно и нямам проблем да карам на бензин и съм 1.8 обем и няма дизел който да ми се опъне на вървене в никаква дисциплина около моя обем, че дори до към 3.0 дизели са по бавни от мен, при положение че съм със смешно малка турбина.

От друга страна баща ми има 1.4 кола с ГИ, с климатроник в софия дава 9/100 газ. Той не гони вървене а придвижване от точка А до точка Б за малко пари.

Дизела е компромис - както всесезонните гуми нито са много добри зимата, нито лятото, така и дизела нито за бързина е много бърз нито за икономия е толкова икономичен mhihi

Да така е ,но понеже газта си е друга тема и начин на мислене който и аз не споделям , вечния спор е между бензин и дизел , и съотношението мощ-разход винаги е в полза на дизела ! И компромиса си мисля е като нямаш достатачно парички за читав дизел да си вземеш бензинка и да и боднеш газчица !

Последна промяна от achodemo на Вто 13 юли 2010 11:44, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
hooligan_sk

Мнениеот hooligan_sk » Вто 13 юли 2010 11:40

За икономия е толкова икономичен, защото си спори само с хибридите. За вървене не отстъпва на бензинов мотор защото вече всички дизели са турбо, но бензиновите масово са атмосферки, а и ТДИ не са 1 и 2 модела - има там едни V6 i V8 ТДИ-та които смазват всичко наред, като последния е абсолютен шампион на ЛюМан. Да, в лимузините и джипките на ВАГ се слага на практика мотора от ЛюМан :да:

Последна промяна от hooligan_sk на Вто 13 юли 2010 11:41, променено общо 1 път.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Вто 13 юли 2010 11:41

В чужбина обичат толкова дизелите, защото там слагането на газова не е толкова просто като тук. Разхода на 1.8Т с ГИ e горе-долу колкото на TDI и общо взето са конкуренция. Умреляците (1.4, 1.6) имат едно единствено предимство - ниска цена, евтина поддръжка. Въпроса е кой за какво има финанси... Разхода при еднакво каране не се различава чак толкова. Разликата идва от това че мощния двигател много рядко се кара с 50/90/130.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 13 юли 2010 11:44

theultimate написа:Разликата идва от това че мощния двигател много рядко се кара с 50/90/130.

Като изключим аутобаните на Германия дълбоко се съмнявам да се кара с нещо различно от 50/90/130, щото глобите са сериозни.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”