Мръсни номерца с кредитния регистър

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kiko
Автомобил:
Двигател:

Мръсни номерца с кредитния регистър

Мнениеот kiko » Пон 19 юли 2010 9:26

Все повече се убеждавам,че живеем в някаква мутренско-мафиотска мъгла...
исках да си взема една стока на изплащане-да не товарим семейния бюджет преди морето и макар,че имам нелоши доходи-отказ...и тъй като консултанта ми бе познат ,каза и причината- излиза ми в кредитния регистър неплатена вноска по стоков кредит от 2006 -лаптоп на изплащане...отивам аз в банката и обяснявам ,че съм изплатил всички вноски по лаптопа и една лелка ме гледа конфузно и вика,а такса за приключване и придобиване дали сте платили-показвам бележката-огромната сума от 3,50 лв...ами била станала грешка ,били се сменяли служители -затова не било отразено...добре,че си пазех всички вноски бележки-но длъжен ли съм да ги пазя доживот...
същата ситуация и с един колега -никой не му отпуска кредит -причината -неплатена последна вноска по приключил кредит отпреди 3 години- свети в регистъра в червено...и пак извинения и т.н.
и от познати работещи в банки ,от дума на дума разбираме ,че това е негласна практика при някои банки -не ти отразяват някоя вноска -обикновено последна-за да си отразен в кредитния регистър като нередовен и да не можещ да вземеш кредит от другаде-а те -банката знаят,че си редовен,но за другите не си...един вид си крепостен селянин...
решихме,че е случайно и караме един трети колега да провери каква му е кредитната история-в момента няма никакви кредити ..и каква изненада-в регистъра виси с неплатена ПОСЛЕДНА вноска от 2008...
как може такива големи институции да правят такива жалки номерца....

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Re: Мръсни номерца с кредитния регистър

Мнениеот yoan4o » Пон 19 юли 2010 9:31

Аз винаги, когато приключвам някакво плащане, което се отразява в регистъра карам познат да ме провери след 10-то число на следващия месец, да няма проблеми от този род след това...

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пон 19 юли 2010 9:37

А аз как мога да проверя?

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пон 19 юли 2010 9:49

ISRalien написа:А аз как мога да проверя?

Дълга и широка е,колега.Здрави нерви ти пожелавам http://www.bnb.bg/AboutUs/AUFAQ/CONTR_C ... GISTER_FAQ

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит

Мнениеот yoan4o » Пон 19 юли 2010 9:52

ISRalien написа:А аз как мога да проверя?

Трябва да имаш човек в някоя банка, който има достъп до т.нар ЦКР - Централен Кредитен Регистър.
Даваш му ЕГН и след 10мин. си готов.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пон 19 юли 2010 10:15

има такса за проверка в кредитния регистър.

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Пон 19 юли 2010 10:31

vw_golf_4_tdi написа:има такса за проверка в кредитния регистър.

Цъква се на компа и след 5 сек е ясно, просто приятелче в банка ти трябва....

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит

Мнениеот yoan4o » Пон 19 юли 2010 11:43

По принцип си прав, но само ако минаваш по каналния ред, но в БГ винаги има и втори или n-ти начин.... mhihi

StS написа:Цъква се на компа и след 5 сек е ясно, просто приятелче в банка ти трябва....

Точно, Израелиен вече е проверен.....

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пон 19 юли 2010 11:49

yoan4o написа:

По принцип си прав, но само ако минаваш по каналния ред, но в БГ винаги има и втори или n-ти начин.... mhihi

StS написа:Цъква се на компа и след 5 сек е ясно, просто приятелче в банка ти трябва....

имаме достъп до кредитния, тъйкато се занимаваме с издаване на кредитни карти и съм виждал интерфейса им на БНБ. дори през него да проверяваш те тарифират.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пон 19 юли 2010 12:12

yoan4o написа:

Много благодаря за което :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Пон 19 юли 2010 13:50

Друг момент е,че хората, които въвеждат данните в ЦКР не е гаранция,че знаят какво правят, че са в трезво състояние или адекватни в момента. Виждал съм такива невероятно данни вътре че може да изпаднете в потрес. А всяка банка имаща достъп до въвеждането на данните вътре има предполагам определен брой служители които работят с въвеждането на данните.... и така. Бройката става голяма.
Да не говорим, че този ,който "гледа" кредита може да се опита да помисли и ако няма ясно отразени правила (при които ако пише че има неплатена сума без да се взима предвид каква е тя не се отпуска кредит) за 20-50-100лева може да се сети, че става въпрос за "грешка".

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пон 19 юли 2010 14:28

neon написа:Друг момент е,че хората, които въвеждат данните в ЦКР не е гаранция,че знаят какво правят, че са в трезво състояние или адекватни в момента. Виждал съм такива невероятно данни вътре че може да изпаднете в потрес. А всяка банка имаща достъп до въвеждането на данните вътре има предполагам определен брой служители които работят с въвеждането на данните.... и така. Бройката става голяма.
Да не говорим, че този ,който "гледа" кредита може да се опита да помисли и ако няма ясно отразени правила (при които ако пише че има неплатена сума без да се взима предвид каква е тя не се отпуска кредит) за 20-50-100лева може да се сети, че става въпрос за "грешка".

хората които въвеждат даните и тези които проверяват трябва да са различни лица, даните се въвеждат през импортни файлове 2 пъти в месеца, мисля има и някакви малки ъпдейти пак през определени интервали.

Marto_Polo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_Polo » Пон 19 юли 2010 14:43

Това което виждам в по малките лизингови и кредитни фирмички, че този който подвърждава информацията в регистъра н ЦКР не проверява кредитите един по един и малко се безмисля втория сертифициран потребител. А всяка по голяма банка би трябвало софтуерно да си подготвя файловете за ЦКР, въз основа на реалните движения по кредитите.
Данни за състоянието на кредитите се подава веднъж месечно, а нови кредити се подават всяка седмица.

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит

Мнениеот yoan4o » Пон 19 юли 2010 14:47

Marto_Polo написа: Данни за състоянието на кредитите се подава веднъж месечно, а нови кредити се подават всяка седмица.

Абсолютно верно :!:

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Пон 19 юли 2010 15:17

също така внимавайте, когато плащате кредит през банкова сметка - аз така преди две години влезнах въвъ въпросния "черен списък"....
Изтеглих потребителски кредит от ТиБиАй и дадох нареждане на определено число от моя сметка да се прехвърлят пари за погасяването му. Отидох при една служителка от ТйБйАй и й дадох от банката докумант, че съм наредила такова плащане, добре че тогава й поисках да ми напише, че е получила ттози документ от мен. Нейната работа е за две минути да отрази че така ще се погасява кредита. Да, ама НЕ. :banghead: Въпросната "кукла" не го направила и на мен ми висят неплатени вноски. Добре че пазех документа, с който я бях уведомила.....ходене до централата на ТйБиай, разправии..... уреди се въпроса, но с нерви.... :beat_butt2
Така че - внимавайте. Навсякъде са назначени хора дето ги мързи да си вършат работата :не: .
И си пазете всички документи.... поне няколко години...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”