Пасат 1.9 чист дизел
Пасат 1.9 чист дизел
Здравейте колеги!Загледах се в един Пасат 1.9 чист дизел и колата ми хареса на външен вид,а и цената е доста приемлива.Колата е 1992г.,комби е,а на мене ми трябва сигурна и икономична кола с евтина подръжка.Ламарините и ходовата част на Пасатите Б3 са ми ясни понеже 5 години съм с такава кола само че е бензинова 1.8mi и мога да твърдя,че това е най-здравата кола,която съм карал,а съм карал всякакви бангии.Предполагам че този дизелов мотор е доста по муден от по-новите дизели на VW,но това ми е последна грижа защото не съм фен на високите скорости.Интересува ме на какво трябва да обърна внимание при огледа на колата и специано по работата на мотора и какво да очаквам от този двигател като здравина,вървеж,подръжка и разход на гориво.Какво масло е най-добро за този двигател.Ако някой колега,които е по в час обърне внимание на моята тема и ми отговори на въпросите ще съм много признателен.Знам,че TD и особено TDI мотора на VW са за предпочитане(все пак са по-нови технологии),но на този етап не мога да си го позволя
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Пасат 1.9 чист дизел
Колега,по (НЕ)пушенето се познава тоя дизел.Трябва да пали от1/4 оборот,с оглед на топлото време.Пали я без да пипаш педала,сама да си легне в обороти.Остави я да поработи достатъчно на място и наблюдавай температурата.Виж цвета на антифриза,също цвета и консистенцията на саждите в ауспуха(черно,но сухо..).Двигателя да работи без придърпване,обороти около 900 П.Х.Провери авансьора(предполагам е на ръчка в купето).Масло 10/40,поне полу-синтетика..абе за около 120-150лв. го обслужваш пълно(масло,филтри,ремък,ролка).На тяга,колкото и да ми говорят-има си го "дизеловият" ефект-подчертана в ниските обороти.Харча ти градско очаквай към 7(моят е 6,ама съм по-лек малко-Венто).Транзитно каране със 120-130 си е напълно нормално за тоя мотор,дори и с по-тежкото купе не е проблем.Ако има възможност го подкарай по баир някъде,виж как се държи ако го оставиш на 2-ра без газ-трябва да катери сам стабилно.
Огледай ремъците,особено шайбата на колянов вал(не знам дали е с поликлинов ремък,но с оглед годината-допускам да е така,та гледай тая шайба за "биене").С останалия инвентар имаш опит.
И ако е възможно,дай кода на мотора,вероятно е 1Y,макар да се съмнявам да се монтира на Пасат
Дай снимки(ако може) на красавеца...,ех навремето да бях попаднал на такъв Пасат,никога не бих взел Венто...,даже по едно време мислех да бартеросвам...а, и между-другото след 02.08. ще бъда по Ломския край,ма комп нямааа там,та ..може да го видиме..туча.
Огледай ремъците,особено шайбата на колянов вал(не знам дали е с поликлинов ремък,но с оглед годината-допускам да е така,та гледай тая шайба за "биене").С останалия инвентар имаш опит.
И ако е възможно,дай кода на мотора,вероятно е 1Y,макар да се съмнявам да се монтира на Пасат
Дай снимки(ако може) на красавеца...,ех навремето да бях попаднал на такъв Пасат,никога не бих взел Венто...,даже по едно време мислех да бартеросвам...а, и между-другото след 02.08. ще бъда по Ломския край,ма комп нямааа там,та ..може да го видиме..туча.
Благодаря за отговора колега.Въобше не съм в час с дизелите и за това потърсих съвет във форума.Пет години карам такова купе и то 1988 година и освем двата задни лагера на главините(повреда която я отстраних за 30 левчета) за 60хил.км нищо не мръдна по ходовата част-нито тропане,нито хлопане и то като се има в предвид,че пазя кола само докато и се нарадвам.Е това чудо нема трошене, бе братче.Купето все едно е правено от немски каски-трябва да го удариш или жулнеш сериозно за да видиш някаква ръждица.Единственото което знам за дизелите е ,че на баир на малка предавка си катери без проблем и то го знам от казармата където съм карал МТЛБ(ако знаеш за какво става въпрос).От тогава не съм помирисвал нафта.Разход от 7/100 градско направо ме кефи.При бензиновия ми Пасат-минимум 12/100 и то лятото,а за зимата-16-17 бензин
.А и скорост от 120-130км/ч ми е предостатъчна по простата причина че малкия ми син кажа ли че отивам някъде с колата той е влязъл в нея преди мене.А щом е детето с в мен съм най-примерния водач.Всряда живот и здраве отивам на оглед и мине ли всичко както трябва Пасатора е мой и снимките веднага ще бъдат качени във форума

-
- Автомобил:
- Двигател:
Еле пък ако познаваш и бившия собственик,що за шашкънин е..(Лом не е голям град),и ако ти уйдиса дизеловият оркестър,това е кола за тебе.Внимавай,ако колата е с произход Враца,щото там има едни "пущиняци"...без лоши чувства го казвам,ма си ги има де
Термина за "лоша" кола е "поройник"...ай да не давам акъл на човек от региона...,ма са "алхимици".От Монтанско...сещаш се ..повечето коли идват от Австрия,перфектни мотори и кофти ламарини,добре ги оправят за продан(за което шапка им свалям,представям си как ще я направят ако искат),но си има и "частни" случаи.Всичко това го пиша,имайки в предвид инфото "изгодна цена".Дано греша във всичко.

- dishata
- Автомобил: SEAT IBIZA
- Двигател: AHU
взимаи го бате Тоши не се чуди
- passat_gl
- Автомобил:
- Двигател:
Колега взимаи го няма да сгрешиш аз го имам съштия вече 2-години и ништо не е мръднало по-него. Само го погледни както е казал колегата по нагоре какви градуси държи и дали не надува в рашерителния суд.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Сряда е,даже вече свършва!? 

Върни се в “Дизелови агрегати”