Привет колеги, Колата е B3 1990г. без ABS. Преди малко ми се случи много странна аномалия със спирачките:
Тръгнах от града, за да взема дядо ми от село. До там са около 10 килоемтра и само в града съмн ползвал спирачките. С пристигането си там обаче установих, че педалът на спирачките е много мек и имам спирачки само в най-долната му част. Беше толкова мек все едно е педала на газта. Веднага погледнах нивоот на спирачната течност - на МАКС е. Няма теч и от нито един спирачен апарат при гумите (отпред-дискови, отзад барабани). Пробвах да напомпя педала на спирачките, но ефект нямаше. Мек, мек...
Тъй като в село няма какво да направя повече, а и технически имах някакви спирачки си тръгнах наобратно и бавно бавно на 1-ва,2-ра и 3-та и обратния ред си стигнах до нас. И следва най-странното: спирайки пред нас, напомпих малко педала на спирачките, и установявам, че той е твърд на бетон. Какъвто трябва да е. Хъх..
Все още нямам предположения, надявам се някой обаче да има опит в тази област и да даде съвет.. Много благодаря предварително =)
Passat B3 аномалия със спирачките
- tihony_audio
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Passat B3 аномалия със спирачките
Щом няма теч (и няма спирачки), може спирачната помпа да е заминала 

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Кара ли се редовно колата? Грее ли някой спирачен апарат?
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
...и като допълнение към горните въпроси - от кога не си сменял спирачна течност?
- lexen91
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Така, ето още информация:
1. За последно спирачната течност изцяло е сменяна преди 3 години (аз карам колата от година и половина) като през тези 3 години е доливано. Аз съм доливал веднъж ( и за последно) през Март т.г.
2. Спирачните апарати (предните) греят. Но не знам дали това "греене" е повече от нормалното за част, която знаем какво извършва и в това топло време (проблемът ми се появи следобяд около 17.30 - при мен ужасно горещо).
3. Колата я карах много активно в периода септември(миналата година) до средата на май т.г След това имаше двумесечна пауза, през която съм я карал 4-5 пъти, защото колата беше на "козметичен ремонт". Отново активно я карам от последната неделя(18-ти) и до вчера нямах проблеми.
И едно въпросче от мен - помпата е това, което се намира зад разширителния съд за спирачна течност (подобно на кръгла кутия, нали) и ако си е заимнала (все пак колата е на 20 г.) за колко парички може да се намери друга? =)
1. За последно спирачната течност изцяло е сменяна преди 3 години (аз карам колата от година и половина) като през тези 3 години е доливано. Аз съм доливал веднъж ( и за последно) през Март т.г.
2. Спирачните апарати (предните) греят. Но не знам дали това "греене" е повече от нормалното за част, която знаем какво извършва и в това топло време (проблемът ми се появи следобяд около 17.30 - при мен ужасно горещо).
3. Колата я карах много активно в периода септември(миналата година) до средата на май т.г След това имаше двумесечна пауза, през която съм я карал 4-5 пъти, защото колата беше на "козметичен ремонт". Отново активно я карам от последната неделя(18-ти) и до вчера нямах проблеми.
И едно въпросче от мен - помпата е това, което се намира зад разширителния съд за спирачна течност (подобно на кръгла кутия, нали) и ако си е заимнала (все пак колата е на 20 г.) за колко парички може да се намери друга? =)
Последна промяна от lexen91 на Сря 21 юли 2010 21:19, променено общо 1 път.
- Stenly
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Спирачна течност се сменя на макс 2 години. В твоя случай заради стара течност най вероятно е ръждясала спирачната помпа и е минала течност през гумичките и затова е омекнал педала но е задържала на един от двата кръга и затова си имал ниско долу спирачки.
- lexen91
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Разбирам. Значи съм по-скоро бил късметлия за момента, че съм имал спирачки.
В такъв случай, освен че очевидно ще сменя течността и гумените уплътнения, ще е наложително ли и смяна на помпа? Или това ще се разбере ако помпата се свали и отвори?
В такъв случай, освен че очевидно ще сменя течността и гумените уплътнения, ще е наложително ли и смяна на помпа? Или това ще се разбере ако помпата се свали и отвори?
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Stenly написа:Спирачна течност се сменя на макс 2 години. В твоя случай заради стара течност най вероятно е ръждясала спирачната помпа и ...

На мен идеята ми беше, че може, ако не е сменяна, да се е натъпкала с влага и при жегите и с по-честа употреба на спирачки да завира течноста в системата.
Прави въздушни мехури и... лошо!

После пък изстива и донякъде се възстановяра работата на спирачките.
Относно тази 'черна кръгла кутия', за която питаш - самата кутия е сервоусилвателя на помпата

Помпата е стърчащото от кутията напред, кръгло, с излизащи няколко метални спирачни тръбички

Щом, обаче, си доливал течност - лошо!
Значи от някъде се губи!
Ако прецениш, че не можеш да се справиш сам - бягай в читав сервиз.
Спирачки са това!

- lexen91
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Страшно благодаря за добрите съвети, хора!!!!!
@radotom - прав си, това са спирачки, не нещо козметично. Като реша как ще се третира този проблем ще ви уведомя, и, в последствие, за решението

@radotom - прав си, това са спирачки, не нещо козметично. Като реша как ще се третира този проблем ще ви уведомя, и, в последствие, за решението

- lexen91
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колеги, още един въпрос: Ходих в магазин за авточасти ми казаха, че нямали (и че не се произвеждали) гумички за спирачната помпа. Така ли е, или в някой голям град (софия ми е близо) може да се намерят. Ако няма наистина, само смяна на помпата ли е решение?
- onion
- R.I.P
- Автомобил: Passat B3 1800 mono
- Двигател: ABS 92
Според мен не бързай с помпата. Смени спирачна течност (така и така е за смяна вече) и обезвъдуши системата.
Провери за течове през това време (примерно задните цилиндърчета ако изпускат няма как да го видиш без сваляне на барабана).
Най добре наливане и обезвъздушаване да стане на машина (мисля бях чел че Ваското1 има такава, ако бъркам сори) но става и по стария изпитан начин (търсачката ползвай).
Ако след това прави проблема , тогава се насочи към помпа. Аз поне така бих направил. Не е лошо да смениш и спирачните маркучи като сменяш течност.
Провери за течове през това време (примерно задните цилиндърчета ако изпускат няма как да го видиш без сваляне на барабана).
Най добре наливане и обезвъздушаване да стане на машина (мисля бях чел че Ваското1 има такава, ако бъркам сори) но става и по стария изпитан начин (търсачката ползвай).
Ако след това прави проблема , тогава се насочи към помпа. Аз поне така бих направил. Не е лошо да смениш и спирачните маркучи като сменяш течност.
- Kostadin Aleksiev
- Автомобил: Golf MK3 GT
- Двигател: AEK
Колега и моя кочак беше същата работа когато го купих
Значи направи си опит:при мене като натисках плавно не много бързо педала(в движение)отиваше до долу и чак там ловяха сопките,а при рязко натискане нямаше ядове и се оказа от спирачната помпа.Просто като не си сменяш спирачната течност както казват и колегите и в комбинация с непостоянно каране почва разяждане
Оригиналната помпа по принцип е направена да кара и после направо да я смениш,мойта като я свалих кво да вида,зегерка ама без ушички или каквото и да било за да може да се хване с някакъв вид зегер клещи или друг инструмент.След разкапсуловането извадих чарковете и след като избърсах хубаво цилиндъра се виждаше ясно че целия от вътре бе станал на язви
И от там вече последва смяна
Но по закона на гадостите има много ментета на пазара и след една годинка и новата помпа се предаде и взех от един приятел пак от Б3 но оригинална от ударен пасатор и да чукна на дърво за сега карам без аварийно
Та нали ти казвам направи си опит 

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
radotom написа:Stenly написа:Спирачна течност се сменя на макс 2 години. В твоя случай заради стара течност най вероятно е ръждясала спирачната помпа и ...
![]()
На мен идеята ми беше, че може, ако не е сменяна, да се е натъпкала с влага и при жегите и с по-честа употреба на спирачки да завира течноста в системата.
Прави въздушни мехури и... лошо!![]()
После пък изстива и донякъде се възстановяра работата на спирачките.
Относно тази 'черна кръгла кутия', за която питаш - самата кутия е сервоусилвателя на помпата
Помпата е стърчащото от кутията напред, кръгло, с излизащи няколко метални спирачни тръбички
Щом, обаче, си доливал течност - лошо!
Значи от някъде се губи!
Ако прецениш, че не можеш да се справиш сам - бягай в читав сервиз.
Спирачки са това!
И мен ме съмнява същото. Не бързай да сменяш помпа. Рздвижи предните спирачки. Ако има запекло цилиндърче - на сервиз. Не се обиждай, но не си достатъчно квалифициран да разглабяш спирачки.
Успех!

- dandan
- Автомобил: Passat B5-5
- Двигател: AHA 2003
При язви в помпата, педала потъва в горещините, когато е хладно-никакви ядове. Гумичките при нагряване се свиват. Имах го този проблем...
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
dandan написа:При язви в помпата, педала потъва в горещините, когато е хладно-никакви ядове. Гумичките при нагряване се свиват. Имах го този проблем...
Смях в залата!