Здравейте, става въпрос за автоклиматик. Гледах в пежо клуба как с един пулверизатор се пръска някаква течност във всмукателната част на климатика.
Та днеска гледах в кауфланд спрей за почистване на климатик (обикновен) за 7лв. Дали може да му стане нещо на моторчето, ако го пръскам с този спрей върху него, да не земе да изгори нещо? Ще се старая на мъгла да пръскам, но така или иначе ще се втечни.
Почистване на изпарителя на климатика
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Re: Почистване на изпарителя на климатика
На моторчето му няма нищо,но и ефекта(с този спрей) ще е за 2,3 дни.
- basata-user
- Автомобил: pasat b5
- Двигател: 1.8T AEB
- Контакти:
LiRiX написа:Здравейте, става въпрос за автоклиматик. Гледах в пежо клуба как с един пулверизатор се пръска някаква течност във всмукателната част на климатика.
Та днеска гледах в кауфланд спрей за почистване на климатик (обикновен) за 7лв. Дали може да му стане нещо на моторчето, ако го пръскам с този спрей върху него, да не земе да изгори нещо? Ще се старая на мъгла да пръскам, но така или иначе ще се втечни.
колега толкова теми има за почистване на климатика ама явно не ти се чете

- LiRiX
- Автомобил: SEAT LEON
- Двигател: AUS 2001
basata-user написа:LiRiX написа:Здравейте, става въпрос за автоклиматик. Гледах в пежо клуба как с един пулверизатор се пръска някаква течност във всмукателната част на климатика.
колега толкова теми има за почистване на климатика ама явно не ти се чете![]()
А този твой пост с какво ми "помага" ?
Спрейовете съм ги пробвал и скъпи и евтини, ефекта е прекалено кратък... 12 лева за 1 седмица

До сега ги пръсках през дюзите на изключен климатик, но напоследък се порових малко по-дълго и открих колеги, които са пръскали разни дезифектанти (лизол) които не мога да намеря по аптеките, а не знам къде се продават.
@i.e.i защо да е временен? Нали ще се почисти хубаво изпарителя с този спрей? Бутилката беше около 400мл по-спомен, в бутилка като тези за почистване на прозорци.
Иначе редовно гася климатика преди да спра(5мин г/д) даже като спра изцяло го пускам за няколко секунди на "HIGH", ефекта пак е "умрели катерици в климатика".
Фълтира го гледах скоро нищо му няма, още е бял, но скоро ще си поръчам поленов, като почистя изпарителя, белик има ефект... надеждата умира последна.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Съжелявам за вапроса но какъв е тоя "Изпарител" каква работа върши, каде се намира с какво помага?
- jijibs
- Автомобил:
- Двигател:
Изпарителя е онова нещо, което прави студеното в колата. Като спреш венилатора заедно с климатика, изпарителя остава студен и влажен, околната температура пък е висока и това създава условия за развитието на разни бактерии и мухъли, които миришат неприятно. Затова е препоръчително изпарителя да бъде сух т.е. след спиране на климатика, вентилатора трябва да се оставя да работи за да го изсуши.
По темата - един колега (хладилничар) ми препоръча за целта салицилов спирт. Купих си от аптеката (левче шишенцето), но така и не ми се налага да го пробвам.
Някой пробвал ли го е този салицилов спирт за тази цел?
p.s. ето едно мнение от нета:
По темата - един колега (хладилничар) ми препоръча за целта салицилов спирт. Купих си от аптеката (левче шишенцето), но така и не ми се налага да го пробвам.
Някой пробвал ли го е този салицилов спирт за тази цел?
p.s. ето едно мнение от нета:
И така, справянето с лошата миризма се състои от няколко прости и най-вече евтини стъпки.
1. Отивате в аптеката и си купувате Х броя бутилки салицилов спирт 2%, на скромната цена от 0.70 лв. за 100 мл., където Х отговаря на броя на климатиците, които трябва да почистите.
2. Отмъквате от жена си устройството за пръскане на цветя с вода (едно такова с помпичка) Празна бутилка от препарат за почистване на стъкла също става.
3. Пълните спирта в устройството отмъкнато съгласно т. 2
4. Сваляте всякакви филтри от климатиците и пръскате топлообменника на воля. (За автоклиматиците, се пръска и през отворите на въздуховодите за купето, ама след това забърсвате с мокър парцал, че да не остава беличко)
5. След като напръскате пускате климатика да духа на топло, отваряте всичики възможни прозорци. През следващите 15 минути гледате да не сте наоколо, че после много боли глава.
6. Купувате си нужния брой бири с мезе и сядате да си ги пиете на хладен и най-вече – свеж въздух.
- basata-user
- Автомобил: pasat b5
- Двигател: 1.8T AEB
- Контакти:
аз сам ползвал силицилов спирт прасках с поувелизатор през отвора на ваздушния филтер и през трабичката за вътрешна циркулация но нищо 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Ами неможе ли да се изолира със топло изолоращ материял ? Като този за медните тръби ?
- daniel_gpower
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги само един съвет като пръскате със такива препарати за почистване след това си направете почистване на отвора за оттичане. Моя се беше запушил след такава манипулация и в последствие се напълни парното със вода. Неможеше да се оттича. 

Коледа "daniel_gpower" , кажи къде се намира и как изглежда този отвор за изтичане, че моето голфче от както съм го купил, един път не съм го видял да капе кондез при включен климатик!!! На много други (нови) коли отдолу прави малка локва!
прави малка локва!
И твоя прави,ако не вън то на стелките в колата.
- daniel_gpower
- Автомобил:
- Двигател:
i.e.i написа:прави малка локва!
И твоя прави,ако не вън то на стелките в колата.

- LiRiX
- Автомобил: SEAT LEON
- Двигател: AUS 2001
Сега като видях темата сетих... бях купил въпросни спрей за климатик Axor или нещо такова беше. Изпразних целия флакон хеле на края изтече някъде от долу под пасажерската страна, но не съм гледал точно къде е маркуча.
Ефект има, но има и някакви гадни малки бели парцалчета които отначало излитат през духалките, все едно като един вид прахоляк, но след кратко изчезват, но се лепят по таблото..... така, че искам да кажа, че това е някакъв краен метод когато страшно Ви вони климатика и вече сте отчаяни.
Ако не е нетърпима си ползвайте другите спрейчета защото тоя бая беля ми направи (пък може би съм предозирал
).
Ефект има, но има и някакви гадни малки бели парцалчета които отначало излитат през духалките, все едно като един вид прахоляк, но след кратко изчезват, но се лепят по таблото..... така, че искам да кажа, че това е някакъв краен метод когато страшно Ви вони климатика и вече сте отчаяни.
Ако не е нетърпима си ползвайте другите спрейчета защото тоя бая беля ми направи (пък може би съм предозирал

- vath
- Автомобил: Audi
- Двигател: AEB quattro
- Контакти:
Може би проблема със салициловия спирт е че не може да стигне течността до изпарителя. Повечето спрейове които продават имат едно тънко дълго маркуче и с него се достига до изпарителя. Мисля да пробвам салицилов спирт+спринцовка+маркуче(може от система)за да стигне до самия изпарител