Здравейте. Тези дни забелязах, че от колата се носи едно високочестотно пищене при работа на газ. Едвам забелижимо е, но все пак е дразнещо. Възможно е да е от изпарителя, възможно е да е от релетата, възможно е да е от блока за управлние. Още не съм го установил от къде. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем моля да сподели. Колата е Венто 1.8 (АБС) с ел.изпарител Тартарини. Без ламбда емулатор - с резетване на компютъра.
mod edit: wili98
Високочестотно пищене при работа на ГАЗ. - решено-изпарител
- brother_Tom
- Автомобил:
- Двигател:
- spa
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
brother_Tom написа:Провери от къде е взет (+) за захранване на устройствата в състава на газовата уредба. Трябва да е от "истинска" шина 15.
Ами за съжаление няма как да го направя. Кабелите са увити в изолир банд и и трябва да ги отвивам. Всъщност даже не знам как мога да го установя това. Ако имаш идея ще ти бъда благодарен.
- spa
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
brother_Tom написа:Провери от къде е взет (+) за захранване на устройствата в състава на газовата уредба. Трябва да е от "истинска" шина 15.
Днеска се сетих, че управлението на газовата е вързано към бушон номер 16 (пише Warning Lapms). Засега от това което успях да установя май пищенето идва точно от областа на бушоните и релетата. Страното, е че го има само при работа на ГАЗ. Когато е отпуснат педала го няма - към 1500-200 оборота се чува най-добре защото тогава двигателя е по-тих.
Днеска се повозихме с майстора и за съжаление той въобще не го чу, а аз си го чувам... не си го вуобразявам и жената го чува

- spa
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Vasseto написа:spa написа:... не си го вуобразявам и жената го чува
Ако и жената го чува,значи жената е ок.
Провери,ако ти е вакуумен испарителя да няма дупчица някъде.
Не е вакумен изпарителя - електрически е. Писал съм го още първия пост.
wili98 написа:Ами дали да не набедим алармата?
Знам ли. Ще говоря днеска с алармаджията. Явно ще трябва ровене отдолу по таблото...

- brother_Tom
- Автомобил:
- Двигател:
Откачи захранването на газовата от бушон 16 и го закачи на +-са след контактният ключ. А ако имаш под ръка дълъг кабел (2-3м) вкарай временно един "чист" + от акумулатора и го подай през някакъв бушон на мястото на/от бушон 16. Ако изчезне шумът ще умуваме какво е направил майстора че сега ми се гледа мача на англичаните
и не ми се рови из схеми

- spa
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
brother_Tom написа:Откачи захранването на газовата от бушон 16 и го закачи на +-са след контактният ключ. А ако имаш под ръка дълъг кабел (2-3м) вкарай временно един "чист" + от акумулатора и го подай през някакъв бушон на мястото на/от бушон 16. Ако изчезне шумът ще умуваме какво е направил майстора че сега ми се гледа мача на англичанитеи не ми се рови из схеми
Ами понеже нямам много време под ръка си направих следния експеримент. Вързах управлението към друг бушон. Ефекта беше същия. Ядосан отворих капака минах отпред и подавах на ръка газ. Пищенето се чуваше и отвън. Явно със същия успех може да идва от изпарителя или релетата (ако си на шофиорското място те се пададат някаде зад таблото/бушоните). Тъпото, е че пичщенето варира в силата си, а шума на двигателя го покрива и е много трудно да се разбере от къде е точно. Другата седмица ще си слагам ДжетСпарк и съм намислил да поизтормозя газаджиите да го чуят най-после, че бая пили нерви, особенно като не си ангажиран много с карането.

Върни се в “Автогазови уредби”