Съпоставка между кръгла и квадратна бобина .

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Съпоставка между кръгла и квадратна бобина .

Мнениеот Stenly » Сря 21 юли 2010 20:47

Здравейте искам да видя какво мислите спрямо двата типа бобини (предимства и недостатъци).
Става въпрос за квадратната Бобина-комутатор в един корпус и класическата кръгла бобина с отделен комутатор. Двоумя кой от двата типа да сложа на колата. Коя има по-силна искра и т.н...

Ще съм благодарен и ако някой има възможност да ми прати схема на свързване на обикновенна кръгла бобина с нормален комутатор с 7 крака.

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Re: Съпоставка между кръгла и квадратна бобина .

Мнениеот nepreklonniq » Пет 23 юли 2010 20:52

Когато комутатора е отделно от бобината, няма такова нагряване върху него, т.е. по-дълъг живот за него. Иначе основният проблем за изгаряне на бобината е прегряването й, като и това на комутатора дето е под нея.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 23 юли 2010 21:43

Честно казано и двете си имат предимства и недостатъци.
Когато комутатора е отделно,колегата е съвсем прав,че се удължава живота и на бобината и на комутатора,което си е фактор,макар че комбинираната бобина с комутатор е доста ефтина.
Когато пък са заедно,се намалява шанса за дефектиране на ел. връзка между двете,което може да доведе до слаба (при завишено съпротивление) или до никаква искра (при липса на ел.връзка).Понеже куплунзите и кабелните обувки имат навика да се окисляват и т.н. и става мизерия.
Принципно незнам като чисто ново какво струва кръгла с комутатор,ама квадратна е около 80лв клиентска цена и т хубава,а не еднодневка.
Като искра е доста относително...зависи от изходното напрежение,което основно зависи от съпротивленията на първичната и на вторичната намотки,които нямам данни каква са за двата типа бобини.Принципно ако са на едно цяло бобината и комутатора,се спестяват допълните съпротивления по кабелите от бобината до комутатора и тъй като са по-ново поколение, моеж би се използват по-нискоомни транзистори...ама това не е много сигурно.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Пет 23 юли 2010 23:14

приятел ,кръглата бобина има охлаждане !специална течност!от там по дълъг живот!за предпочитане! аз поставям масово вместно квадратните (няма да изброявам марки),цилиндричните от по стари модели като ги изкупувам от моргите! е , и чената е по ниска , а живота по - дълъг!
:D

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 26 юли 2010 21:00

Ти мани течността,която има....само размера на едната и на другата говори сам по себе си коя е по-истински направена и ще изкара по-дълго :beer Иначе тук говорим за работата общо на комутатора и бобината и надежността на цялото звено,като едно общо. То и на квадратните им умират комутаторите,доста по-често отлкото самата бобина,като такава.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пон 26 юли 2010 21:09

Ясно че кръглите са по надеждни :) От квадратните има два вида - едните са с масивен алуминиев корпус. При тях предполагам че положението с охлаждането е по добре.
Мисля че Stenly друго пита - с кои мотора ще работи по добре, а не кои ще изкарат повече време.
Аз съм карал и с трите вида и не съм забелязал да има разлика. Кръглата беше от лада :lol:

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Пон 26 юли 2010 21:57

Двоумя кой от двата типа да сложа на колата. Коя има по-силна искра и т.н...
Stenly ,питаш коя има по -голяма искра. това зависи от свещите които се използват,горивото и т.н. все конструктивни особености за всеки двигател.но по устройство и принцип на работа бобините са едни и същи.
искаш схема за 7 пинов комутатор. то и кръглите се свързват към 3 пинов комутатор. пиши за кой мотор какво искаш ! :)

Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stenly » Пон 26 юли 2010 23:59

Оправих се намерих си и схема която се оказа че съм я имал но забутана в компютъра беше.
Слагам кръгла маслена бобина вместо досегашната квадратна.... Интересното е че като огледах квадратната,която е оригиналната цялата пластмаса се е напукала на много места .Не е пробивала но явно скоро и това е щяла да свърши.... Ще си ползвам 7 пиновия комутатор както си му е реда... имам сигурно 5 такива вкъщи ... Мерси за отговорите явно съм избрал и аз правилния път - за механичния инжекцион това е най-доброто и опростено запалване :).

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Вто 27 юли 2010 10:29

:да: :applause: :D

Потребителски аватар
lambi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lambi » Вто 27 юли 2010 19:40

колега тая схема можеш ли да я постнеш тука, че когато закъсаме иние да знаем какво да правим.Мерси.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пет 30 юли 2010 0:55

Ето я схемата:
http://www.ael-bg.com/prod/prod_ae_zm/p ... _4022.html
Взета от тук:
http://www.ael-bg.com/prod_ae_zm.html

Обърнете внимание и на запалителните бобини ;)
http://www.ael-bg.com/prod_ae_sb.html
От 2 часа следобед съм собственик на един брой БЗЕ-L
Като закача комутатора и я пробвам - ще дам и фийдбак ;)

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пет 10 дек 2010 10:53

Еее... от 1 500км карам вече с новата бобина, но не съм напъвал колата, не съм засичал разход - не мога да дам и някакви специални отзиви.
Използвм стандартния на VW 3-пинов комутатор, не се наложи прецентровка момента на запалването, единствено лулата към бобината трябва да се смени.
За целта купувате един кабел за Лада (около 4-5лв mhihi ), режете му лулата и я слагате на мястото на лулата от VW-кабела.
По този начин губите едното съпротивление в оригиналната лула (1кОм), ама.... най-много леко да ви пращи радиото :lol:
Радиатора отзад служи за по-добро охлаждане на комутатора.
За това се наложи и специална конзола, че иначе ми опираше в казанчето за спирачна течност :?
IMG313.jpg
IMG315.jpg
IMG316.jpg

Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stenly » Съб 11 дек 2010 0:19

Леле Радооо ти направо си се пресатрал с радиатора .. аз лично откакто минах на кръгла бобина и отделен комутатор се родих :)

Потребителски аватар
vampira_892
Автомобил: GOLF 3
Двигател: ABD

Мнениеот vampira_892 » Пон 27 дек 2010 20:37

Здравейте аз пък карам с БОШ от доста време не е мръднала бобината :012:

Върни се в “Passat”