Въпрос за климатика на пасат б5 98 година

Техническа и сервизна информация за Passat
diduli
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за климатика на пасат б5 98 година

Мнениеот diduli » Пет 30 юли 2010 7:25

Имам въпрос за странно виене на климатика.Както си работи нормално изведнъж започва някакво адско виене .Това не се случва всеки път или в определено време , а когато си иска.Като го спра или огася колата спира виенето ,след като го пусна отново.Та въпроса ми е това някаква перка ли е или нещо по сериозно. Звука се чува отвън не вътре в купето . Благодаря предварително !

tonkata92
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за климатика на пасат б5 98 година

Мнениеот tonkata92 » Пет 30 юли 2010 7:59

Колега това не е ли нормално?
Би трябвало да е перката на климатика, която да се включва когато налягането в климатичната система се повиши. Поне при мен е така.

diduli
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот diduli » Пет 30 юли 2010 8:30

Ами да ти кажа не знам . Аз за това питам.не бях го карал до сега дълго и съм нямал кола с климатик за това ме уплаши този шум . Иначе може и да е нормално !

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Пет 30 юли 2010 8:37

Споко, така е. Само надявам се да не е нещо друго, щото няма как да кажеш звука тука :)
чува се все едно си пуснал една прахосмукачка в двигателя :D - нормално е , ако е такъв звука де ;)

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Пет 30 юли 2010 9:06

А перката на климатика нормално ли е да работи постоянно? При мен още като включа на контакт и перката завърта :shock Дори като няма клима си работи на ниски обороти. Което ме навежда на мисълта, че се амортизира по- бързо. Нямам представа какво й е устройството, но едно време имахме Лада и като включиш да духа в купето се чуваше някакво свирене от перката в купето което след няколко секунди изчезваше. Свалих, почистих, някакво лагерче имаше май, капнах масълце тук- там където има триене и се оправи.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 30 юли 2010 10:54

Коя перка имаш в предвид - вентилатора в купето или тази отвън?
Ако говориш за тази вътре - ако си с климатоник е нормално,като зависи от режима :)
Ако говориш за външната - тя тръгва само когато работи и компресора на колата т.е. климатроника е в режим Ауто.
Иначе ако колата е с климатик - не трябва да работи никаква перка,ако копчето е на положение 0 .Ако е на от 1 до 4 - трябва да работи вътре вентилатора.Ако пуснеш и копчето за климатика тръгва и външната, заедно с компресора.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Пет 30 юли 2010 11:25

За външната перка става въпрос. С климатроник е колата. Перката работи откакто подам контакт, когато двигателят работи и докато изключа двигателя, включително и при изключен климатроник. Разликата е, че когато го влюча перката завърта по- силно, в последствие, ако има нужда, минава на високи обороти.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 30 юли 2010 14:22

Не е нормално да се върти докато климатроника е изключен,освен ако колата не е достигнала работната си температура (тя участва и за охлаждането).
Явно имаш някакъв проблем с управлението на перката.Има датчик на радиатора,който се занимава с таиз перка - може да е залепнал и затова да става така.Може и да имаш проблем с едно реле,което се занимава с перката и по-точно с двете и степени.

Потребителски аватар
sweetboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sweetboy » Пет 30 юли 2010 14:31

ами колега "calm" това да не е перката за охлаждане на радиатора, защото ако е така значи е възможно да ти е слепено релето което подава и прекъсва напрежението към перката, което пък по спомен трябва да е някъде около разширителното казанче или другия вариант е датчика, който се прецаква при повечето случаи доста често и се намира на радиатора от страни на перката. Само предположения, защото докато не се види на място само можем да гадаем.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 31 юли 2010 8:30

Самото реле едва ли - ако то слепи върти постоянно понеже входа на релето е директно от шината с постоянни + 12 V а масата на перката си е директна. Ако умре датчика,само като се подаде на контакт,идва +12 V до управлението на релето и оттам вече през залепналия датчик си взима маса и перката тръгва .
Или е датчика на радиатора (откачи го за проба дали ще спре) или контролера на климатроника е заминал (изгаря един транзистор и постоянно подава маса към релето,независимо дали контролера работи или не) или е замасил някъде кабела от контролера до релето (целия сноп се протрива на едно място под таблото вътре).
Най-добре разкачи датчика на радиатора и виж дали проблема ще се реши :) Ако да - смени го.
Ако не - проблема е доста по-задълбочен.
:beer

Върни се в “Passat”