Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот hooligans » Сря 04 авг 2010 17:46

paagrio написа:
hooligans написа:
tina.p написа:До сега питах толкова много хора,включително и полицай,но не от София и казаха,че ще ми подновят акта с 10-20лв.Така че благодаря за информацията ви!

точно , ще ти го подновят като ти напишат нов!
:beer

това не е акт а НП !!!!

Ще ти подновят наказателното постановление като ти напишат нов акт!!!
сега разбра ли ме ?
и дали караш с изтекъл акт или изтекло НП няма особена разлика
:idea:

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Чет 05 авг 2010 6:30

hooligans написа:и дали караш с изтекъл акт или изтекло НП няма особена разлика
Жоре, я ми покажи точката в ЗДвП, където има "изтекло НП" и какво точно е наказанието за това (ако въобще го намериш в закона).
Хайде да видим колко си прав :idea:

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Пет 06 авг 2010 9:21

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3174831

Колеги по тази тема, това всъщност напълно законно ли е или е корупционна схема ? От заглавието става на въпрос че това едва ли не е източване, аз нищо не законно не намирам..."Ощетени" били... :banghead: :banghead:

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пет 06 авг 2010 9:25

сигурно е законно, но е схема и морално погледнато не е правилно.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Съб 07 авг 2010 17:39

НА мой познат са му писали акт за това че винетката не е залепена както трябва на стъклото. Била е залепена така че да може да се отлепя.
В акта пише че е нарушен чл. 100, ал.2
На мен ми се случи същото, но се разминах без акт.
Има ли право полицая да влиза в автомобила и да ми отлепя винетката? И имат ли основание да пишат акт при положение че винетката е залепена(преди намесата на полицая)?

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Контакти:

Мнениеот vasstop » Нед 08 авг 2010 15:47

Winner25 написа:НА мой познат са му писали акт за това че винетката не е залепена както трябва на стъклото. Била е залепена така че да може да се отлепя.
В акта пише че е нарушен чл. 100, ал.2
На мен ми се случи същото, но се разминах без акт.
Има ли право полицая да влиза в автомобила и да ми отлепя винетката? И имат ли основание да пишат акт при положение че винетката е залепена(преди намесата на полицая)?
В акта пише нарушение на Чл. едикойси, ал. едикоя си от ЗДвП.
Актът ако се обжалва 99.9% ще отпадне, да не кажа 100%.
Напиши цитат от акта да видим какво точно са измъдрили, в закона няма клауза за "незалепена винетка" ;), а има за "неплатена винетна такса".
Дори и да си без винетка, пак отпадат актовете.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Нед 08 авг 2010 22:47

Пише чл.100 ал.2, която гласи:
(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.

Ще се постарая да видя какво пише в акта. Разбрах че глобата е 20-30лв.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пон 09 авг 2010 7:39

В закона не е упоменато какво е наказанието, ако нямаш залепен такъв винетен стикер ;)
Пише обаче, че за всички нарушения, за които не е определено наказание се санкционират с 20лв.

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Вто 17 авг 2010 9:08

Сега - 1 стр. написа:КАТ ударно събира глоби и отнема шофьорски книжки

Хиляди шофьори ще останат без книжки, защото са засечени от камерите на КАТ да извършват тежко нарушение, например превишаване на допустимата скорост с 31 км/ч. Констатирани са 150 000 подобни нарушения, съобщи вчера шефът на КАТ Алекси Стратиев по Нова телевизия. В момента данните се обработват и до ноември ще бъдат разпратени известия до нарушителите.
Към края на годината има шанс КАТ да отчете и рекордно висока събираемост на глоби. Още през април, когато тръгна кампанията за подмяна на личните документи, от МВР предупредиха, че няма да се подновява свидетелство за управление на МПС на шофьор, който има неплатена глоба. И ако на някого, чиято книжка е невалидна, се налага да пътува в чужбина след Нова година, задължително първо трябва да си плати, а после да кандидатства за нова книжка.
До края на 2010 г. изтича валидността на 650 000 шофьорски книжки. Според КАТ поне 10% от шофьорите може да получат отказ за преиздаване заради неплатени глоби.
До тази мярка се стигна, защото масово нарушителите, които получават покана да отидат в КАТ, за да видят как са нарушили закона и да им се напише акт, изобщо не се явяват. Други пък обжалват наказателните постановления и обикновено успяват да ги съборят в съда. Най-лесният начин за това е, като поискат техническа експертиза на уреда, заснел нарушението. Претенциите обикновено са, че радарите са настроени да отчитат превишена скорост, доста над допустимата. Съдии обясниха пред "Сега", че снимката е сигурно доказателство. Остава проблемът с това, че не се вижда ясно лицето на водача. Тогава обаче се търси собственикът на возилото. По закон собственикът или този, на когото е предоставено моторното превозно средство, отговаря за извършеното с него нарушение. Ако собственикът не посочи на кого е предоставил колата си, се наказва той.
Допълнително ускоряване на събираемостта на глобите се очаква и заради облекчението за софиянци, което се въвежда от идния петък, 20 август. От този ден изрядните шофьори ще могат да подават заявление в РПУ-то, където кандидатстват за нова лична карта и паспорт. А тези, които имат стари глоби или нови, за които тепърва ще научат, трябва да се редят на опашка в КАТ в кв. "Дървеница", да си платят и едва тогава да очакват нова книжка. През септември поне екипитев КАТ и паспортните служби минават на две смени и ще работят от 6 до 21 ч. и има шанс опашките да не са толкова големи, колкото сега.
През юни Националната агенция за приходите започна кампания и за отнемане на колите на шофьори, които имат неплатени глоби към КАТ. До момента няма данни какъв е ефектът от предупрежденията, че колите ще се запорират и след продажбата им ще се погасят задълженията.
ГЛОБИ
Законът за движение по пътищата предвижда за превишаване на скорост в населено място с 10 км/ч глоба 10 лв.; от 11 до 20 км/ч - глоба 30 лв.; от 21 до 30 км/ч - глоба 100 лв.; от 31 до 40 км/ч - глоба 150 лв. и един месец лишаване от правоуправление; над 41 kм/ч - глоба 200 лв. и два месеца без книжка; над 51 км/ч - глоба 250 лв. и три месеца лишаване от правоуправление.
Извън населено място наказанията са следните: за превишаване с 10 км/ч - глоба 10 лв.; от 11 до 20 км/ч - глоба 30 лв.; от 21 до 30 км/ч- глоба 50 лв.; от 31 до 40 км/ч- глоба 100 лв. и един месец лишаване от правоуправление; от 41 до 50 км/ч- глоба 150 лв. и два месеца без книжка; над 51 км/ч- глоба 200 лв. и 3 месеца лишаване от книжка.
50 лв. е глобата за шофьорите, които неправилно преминават през пешеходна пътека или покрай спирка на градския транспорт; при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването; използват мобилен телефон без хендсфри, не носят предпазни колани и т.н.

Потребителски аватар
Booster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Booster » Нед 05 сеп 2010 7:20

Колеги , искам да питам знаещите , кога как и защо полицаи могат да правят обиск на автомобил , смисъл примерно на мен са ми правили обиск на целия автомобил , бях само шофьор с на един авер колата , по всяко време ли могат да правят обиск.

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Сря 08 сеп 2010 8:31

Booster написа:Колеги , искам да питам знаещите , кога как и защо полицаи могат да правят обиск на автомобил , смисъл примерно на мен са ми правили обиск на целия автомобил , бях само шофьор с на един авер колата , по всяко време ли могат да правят обиск.

viewtopic.php?f=60&t=180925

Потребителски аватар
eras3r
Автомобил: Citroen C5 2014г
Двигател: 2 0hdi 163hp
Контакти:

Мнениеот eras3r » Сря 08 сеп 2010 14:43

Колко време е валиден даден ФИШ? Питах една патрулка и ми казаха, че е валиден до края на годината.

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Сря 08 сеп 2010 14:45

ако до 7 дни не го платиш става акт

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Чет 09 сеп 2010 0:18

eras3r написа:Колко време е валиден даден ФИШ? Питах една патрулка и ми казаха, че е валиден до края на годината.

верно са ти казали

Потребителски аватар
eras3r
Автомобил: Citroen C5 2014г
Двигател: 2 0hdi 163hp
Контакти:

Мнениеот eras3r » Чет 09 сеп 2010 7:12

hooligans написа:ако до 7 дни не го платиш става акт

Сега на кое да вярвам? На патрулката или на това? Аз си мисля, че е 7 дни наистина (но като питах патрулката ми праснаха шах и мат с това до края на годината)

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”