Nm = ?g
- feikot
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN AVG
Nm = ?g
Колеги има ли някаква схема,таблица или друг вариант за изчисляване на това претоварване g спрямо нютон-метрите на колата.Също и за спирачките,какво g поема шофьора при спиране,защото гледах едни клипове на спирачки Брембо на Ф1 и там беше 5.5 g което ме кара да си мисля,че обикновена кола повече от 1,5 няма как да направи.А за нютон-метрите ми е по-интересно,защото карах новия олроуд и беше с 500 Нм,вярно усещаше се повече ускорението от моята,но не беше двойно (моя е 235 Нм)
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Re: Nm = ?g
Взима се джаджа Акселерометър от някъде и се мери. Това претоварване дето си гледал на брембо е отрицателно при спиране, зависи от завоя страничното във Ф1 достига до 5,5g в някой бързи завои. Не съм се замислял какво е претоварването при ускорение, но едва ли надхвърля 2g при болидите от Ф1.
- feikot
Еми да,но ми е интересно,примерно черно на бяло дали има някаква схема - еди си колко си Нм са равни на еди си колко си положително G
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
feikot написа:...еди си колко си Нм са равни на еди си колко си положително G
Няма никаква пряка връзка между двете неща : едното е въртящ момент , а другото ускорение .
Въртящият момент наистина води до ускорение , но един и същ въртящ момент приложен на гумите на F1 и на ТИР води до различни ускорения нали

- PagocmuH
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не съм много компетентен но да отбележа.
Въртящия момент е "теглителната сила" колкото е по голям съответно би трябвало да дърпа повеча автомобила и от там да се получава по голямо натоварване [G] при потегляне
Въртящия момент е "теглителната сила" колкото е по голям съответно би трябвало да дърпа повеча автомобила и от там да се получава по голямо натоварване [G] при потегляне

- feikot
Е и аз от тази гледна точка пуснах темата,но и милмар е прав,че от значение е и масата на тялото.И все пак си мисля,че има някаква такава таблица
ми не няма сичко завииси от това колко ряско тръгвате или жете тругнали колко ряско наступвате колата може да усколявате плавно и натоварването да е нищожно може да тругнете ряско и то ще е доста по голямо

- PagocmuH
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Еее няма начин да няма,но там вече става сложно.....
маса,трансмисия,мощност KW,Nm,
Хахаха незнам,но с моята печка много ми харесва да хапвам за закуска Опел(вектра) 2004г 125HP бензин.
Изглежда не и достига въртящия момент

маса,трансмисия,мощност KW,Nm,
Хахаха незнам,но с моята печка много ми харесва да хапвам за закуска Опел(вектра) 2004г 125HP бензин.
Изглежда не и достига въртящия момент

- feikot
igi91 написа:ми не няма сичко завииси от това колко ряско тръгвате или жете тругнали колко ряско наступвате колата може да усколявате плавно и натоварването да е нищожно може да тругнете ряско и то ще е доста по голямо
Благодаря ти

-
- Автомобил:
- Двигател:
Можеда се сметне горе-долу....
Въртящият момент на двигателя се умножава по коефицента на предаване между него и задвижващите колела ( произведение от коеф. на скоростната кутия и този на диференциала ).
От там получаваш въртящият момент на колелата в Нм. Разделяш го на радиуса на колелото и получаваш силата ,която ускорява колата в нютони.
Делиш силата на теглото на автомобила ( в килограми ) и получаваш ускорението ( в метри за сек.на квадрат.
Делиш полученото ускорение на 9,8 и получаваш претоварването по надлъжната ос.
Ако колата ускоряваше с единица претоварване на първата секунда от ускорението ще се движи с 36км/ч , на втората с 72км/ч ,на третата с 108км/ч.
Т.е. Претоварване единица може да се очаква от автомобили с време за 100км/ч = 3сек.
ПП Претоварването не се мери в g-та , а в абсолютни единици.
Въртящият момент на двигателя се умножава по коефицента на предаване между него и задвижващите колела ( произведение от коеф. на скоростната кутия и този на диференциала ).
От там получаваш въртящият момент на колелата в Нм. Разделяш го на радиуса на колелото и получаваш силата ,която ускорява колата в нютони.
Делиш силата на теглото на автомобила ( в килограми ) и получаваш ускорението ( в метри за сек.на квадрат.
Делиш полученото ускорение на 9,8 и получаваш претоварването по надлъжната ос.
Ако колата ускоряваше с единица претоварване на първата секунда от ускорението ще се движи с 36км/ч , на втората с 72км/ч ,на третата с 108км/ч.
Т.е. Претоварване единица може да се очаква от автомобили с време за 100км/ч = 3сек.
ПП Претоварването не се мери в g-та , а в абсолютни единици.
- PagocmuH
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ivan_vitkow

- feikot
Ш тоя цар е
!!!

- R@do
- Батето
- Автомобил: Audi 80
- Двигател: ABK 1993
трябва ти GPS и програмта Ozi explorer
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
Забравил съм физиката и ще моля да ме извините ако напиша някоя голяма глупост, но ще се пробвам с ускорението при спиране.
При всяка кола е различно, но да приемем, че от 100 до 0 спираме за 40 метра. По формулата S=V0*V0/2a можем да изведем, че ускорението а=V0*V0/2S
100 километра в час ги вземам закръглено 28 метра в секунда, пътя е 40 метра, ускорението се получава точно 9.8 метра в секунда на квадрат или 1G.
При всяка кола е различно, но да приемем, че от 100 до 0 спираме за 40 метра. По формулата S=V0*V0/2a можем да изведем, че ускорението а=V0*V0/2S
100 километра в час ги вземам закръглено 28 метра в секунда, пътя е 40 метра, ускорението се получава точно 9.8 метра в секунда на квадрат или 1G.
- feikot
При спиране с отрицателен знак.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”