занасяне по снега...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Nafta
Автомобил:
Двигател:

Re: занасяне по снега...

Мнениеот Nafta » Нед 08 авг 2010 20:31

Теми за гуми - бол.

EDIT: Мерси, вече е по темата :lol:

Последна промяна от Nafta на Пет 13 авг 2010 12:45, променено общо 1 път.

gti---
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gti--- » Вто 10 авг 2010 9:49

ПРоблема е бил в гумите и аз карам отзад с летни зимата,ама съм се тренирал предварително никога не се изключва от скорост за да може ако трагне да и дадеш газ и да издрапа :)

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Вто 10 авг 2010 22:06

И все пак не схващам, защо да се слагат хубавите гуми отзад, при положение, че нашите автомобили са с предно предаване (изключвам вариантите на пълноприводните vw, въпреки че 99% са с водещо предно). За мен това е останало от ерата на масовата употреба на руски автомобили, които са със заден привод.
Моля само да не бъда нахранен за това, че е идиотско да се кара зимата с летни гуми на която и да е ос. Нали тука бистрим теорията с практически примери.

Да подчертая, не питам дали е казано от време оно, че се кара така, или че майстора дал съвет... Питам защо така било по-добре. Питам, щото ми е писнало да слушам малоумни съвети на пияни дападжии, които си говорят на random без грам мисъл.

Оправдана ли е повишената стабилност на задницата, за сметка на влошеното управление, потегляне и спиране? Трябва ли да съм на нокти всеки път когато карам на сняг, защото не знам ако колата "тръгне" нейде, дали ще мога да я върна?

tisho_psg написа:
stan4o_mc написа:...
...като чета какво пишеш и мноооого други неща не ги разбираш....

Колега, ако може - конкретизирай. Предпочитам да се уча, вместо да стоя в неведение. :)

Поздрави на всички и умната, като дойде снега! Само с една ръка се дръжте за ръчната!

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Сря 11 авг 2010 8:10

Колега,за един автомобил без значение дали е с предно или със задно задвижване по-голямо значение за стабилността му на пътя играе задната ос.Това нито съм го установил аз при моя опит като шофьор,нито ми го е казал Шумахер на по бира. Експерименти с различни гуми на писта не съм провеждал. Просто на всякъде където съм чел по въпроса-така са го писали хората. Имам книжка за автомобилни гуми на Бриджстоун-там пише,че винаги по-новите,по-добрите,по-хубавите гуми с по-дълбок грайфер се слагат на задната ос! При тестовете на летни/зимни гуми в ауто билд (най-корумпираното авто списание в България mhihi )дават същия съвет.В интеренет на много места е писано-винаги по-хубавите гуми отзад.Иначе е ясно-по-хубаво от 4 НОВИ и хубави еднакви гуми на 2-те ос-и няма.
Аз лично като се замисля,бих предпочел да съм с галоши отпред.По-добре да тръгвам на снега трудно и да спирам по-отдалеч,отколкото да тръгна и после да се моля на господ да се стабилизира задницата като тръгне да ме изпреварва.
По-добре трудно ще го обясня аз,та ако те интересува повече информация и теория-търси в интернет,гаранция ще намери повече информация :wink:
:beer

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Сря 11 авг 2010 9:12

новите гуми отпред... кой квото иска да пише по списанията... практиката ми го е доказала. По-лесно се стабилизира задница, отколкото предница в завой.... за спирането няма какво да говорим...

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Сря 11 авг 2010 10:50

Ludia написа:новите гуми отпред... кой квото иска да пише по списанията... практиката ми го е доказала. По-лесно се стабилизира задница, отколкото предница в завой.... за спирането няма какво да говорим...

Дамм,забрави да напишеш и че от искъро по-дълго нема и от витоша по-високо нема (практиката ти го е доказала :wink: ) mhihi

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 11 авг 2010 11:29

първо да уточня, че не става дума за удървени пластмасови галоши, а за нормални гуми с грайфер над минимума. Та, статията която четох казваше точно това, по-добрите гуми е желателно да се сложат отзад, защото задницата е много по-нестабилна по ред причини (по-лека, по-големи инерционни сили и тн) и в много по-голяма степен разчита на сцеплението от гумите отколкото предницата. При натискане на спирачката предницата допълнително упражнява натиск и сцеплението отпред се увеличава, така че, ако се върна пак към началото, ако гумите са ок, няма проблем, че са с по-малък грайфер от задните.

Масовата заблуда, че хубавите гуми трябва да са на предните колела идва от там, че преди години в кризата (че и сега), през лятото масово се кара кой с какво намери; масово хората се сещат за нови гуми зимата; след това масово се купуват само 2 броя (щото криза и няма паре за гуми); след като старите не стават е нормално новите да се сложат на задвижващите предни колела (при преобладаващи коли с предно движение) - та така, новите гуми копат отпред, хората са доволни че движат и => формулираме следната лема: новите (по-хубавите) гуми се слагат отпред.

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Сря 11 авг 2010 11:41

мисля че: задни гуми+по-голям грайфер+по-лека задница на колата=предни гуми+по-износен грайфер+по-тежка предница.
единственото по-добро е 4 чисто нови гуми с дот до максимум 2 години преди това.

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Сря 11 авг 2010 12:09

Аз съм със следната система - отпред 155 , отзад 165 . Предните са с един баш си зимен граифер ( на квадратчета , без канали , шарки ) , задните са също зимни , но с канал , шарка някаква . Добре се представя тая концепция за сега . В яките снегове ходех Плевен - Шумен през Бяла дето чистеха малко хаотично (или поне в момента , в който преминавах ) , бях отбили камиони , бусове , коли и пускаха на партиди ... Никога не карам с повече от 80 - 90 зимата (при идеални условие , без сняг по асфалта). Ако има малко сняг , коловозче или нещо изобщо на пътя - 60 -70 (сигурно ще ме обявите за баба и за опасно бавен , но нямам смелост да се доверя само и единствено на гума ).

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Сря 11 авг 2010 12:59

Така погледнато - при наличие на 4 добри гуми, от които 2 са по-добри... според стила на шофиране, откривам логика. Но въпроса ми беше свързан повече с наличието на "криза" + летни гуми на една от осите в снега. В тази ситуация ми идва неяснотата. Честно казано не намирам никъде писано (статии и сие) за тая идиотия, вероятно е нашенска измишльотина(карането с каквито и да било "незимни" гуми). За себе си отговора съм го открил, изпробвал съм всички конфигурации на сняг, което разбира се не значи, че няма да проверявам пак, ако имам съмнение в нещо :)

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 11 авг 2010 14:16

не е истина какви теми ви интересуват август месец :screwy

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател: