Мнениеот Vento » Пет 13 авг 2010 10:11
Мазителните и почистващи свойства на маслото зависят в огромна степен от температурата му! Чак след това от старостта му и пробега.
Когато маслото прегрее (т.е. превиши предвидения температурен диапазон на работа), то вече не смазва триещите детайли достатъчно добре и не отмива нагар и други наслоявания, както е нормално. Става и доста по-рядко (почти като вода).
Това са ужасно вредни последици - едновременно рязко пада налягането му (защото е "по-течливо", а не е "гъсто" и маслената помпа не може да го нагнетява с нужното налягане) и мазителните му свойства. В резултат на това всички триещи се повърхности все едно се трият на сухо - без масло! Не могат да се напомпват и хидравличните повдигачи и като цяло до високите части в мотора (главата) стига много малко масло.
Маслото в двигателите работи оптимално до 100-105 градуса (моментно и не за дълго и до 110-115). Нормално е до 10-15 градуса над температурата на охлаждащата течност. При "ръчки" и по-яки натоварвания на мотора, то може да стигне до 130-150 градуса, когато вече има мазителни и други свойства почти като вода.
На едно от каранията на пистата един приятел прегря Венто 1,8 моно (изпуснал от поглед стрелката и температурата на водата забила на макс.), в резултат на което моторът "изтропа". Отворихме го на място - черупките на лагерите на колянови вал се бяха накачили една върху друга и се бяха размазали буквално! Картерът беше пълен с метални стружки, а валът беше за шлайф (не помня биелите дали бяха засегнати). И това само за под минута прегряване на маслото! При по-напънати и херметични мотори (турбо, с голяма компресия и малки хлабини и т.н.), може дори буталата да се разтопят или да се заварят за блока.
При мен на Голфа примерно, един цилиндър не ми е достатъчно добре уплътнен, понеже е надран блока (и не ми се занимава да го оправя). В резултат на това на високи обороти от липса на плътност изхвърляше много масло през картерната вентилация - 500-600ml на 10 обиколки на пистата (това са 16км). Откакто монтирах тоя кит за охлаждане (на снимката горе), рязко спадна разходът на масло - под 250ml за същите 10 обиколки (16км). Още не съм си монтирал датчика за температура на маслото, НО съм сигурен, че тя спадна с ПОНЕ 10 градуса на "яки ръчки" на пистата.
Така че, температурата на маслото е много важно да е под 110 градуса, затова на всички по-натоварени двигатели (GTi, TD, TDi и т.н.) заводско е предвидено водно охлаждане. Което обаче върши работа донякъде. На още по-натоварени мотори (състезателни и други), маслото е изведено с отделен радиатор да се охлажда от поток въздух.