VW Polo 1.9 AEF малко въпроси за новата покупка

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
azzazel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

VW Polo 1.9 AEF малко въпроси за новата покупка

Мнениеот azzazel » Сря 11 авг 2010 19:59

Здравейте колеги,

Станах горд притежател на поредното Поло. :Mr Green Fun

Тъй като до сега бях на бензин, съм много бос в дизелите ще помоля за малко помощ.

Добавям малко снимки + няколко въпроса по тях.
http://rtodorovsky.com/polo/inside.jpg
http://rtodorovsky.com/polo/outside.jpg
http://rtodorovsky.com/polo/poloInside.jpg

На последната снимка съм сложил малко въпросителни червени кръгчета. Моля за помощ с инфото, какво какво е, да не гледам като тулуп в сервиза. :)

Колата по документи до момента на продажбата е била на един собственик, има си всички лепенки за технически прегледи и т.н., 158 000 км. (разбира се, че е каран от някаква жена :D ).

Освен ремъци, ролки, масло, филтри, нещо друго трябва ли да сменям незабавно?

Не мога да намеря ръководство за тези двигатели, само за бензиновите. Този дизел доколко знам се слага и на други модели на народната кола. Хелп :).

Потребителски аватар
Dizel_fen
Автомобил:
Двигател:

Re: VW Polo 1.9 AEF малко въпроси за новата покупка

Мнениеот Dizel_fen » Сря 11 авг 2010 21:39

1. Първо кръгче вляво-горивен филтър!
2. Второ кръгче върху акумулатора-бушони!
3. Трето кръгче под акумолатора-климатик
4. Четвърто кръгче над акумолатора-релета!
5. Пето кръгче на края на капака-датчика на Екологичният клапан.

Честито колега за хубавото поло :да: . Сега на първо място провери маслото на скоростната кутия ,че много трошат скоростни кутии ,заради един семеринг на избирача.Тази част струва 10 лева,но трябва да се сваля кутията ,което е скъпо.Ако има масло до горе-почерпи квартала! Ако няма -потърсете причината поради която е изтекло от кутията.За този модел Поло-1.9 D AEF-мотор 47 киловата,64 к.с скоростна кутия ще намериш за около 600 лева-в незнайно състояние!

Гледай нафтовата помпа дали има добра центровка,не трябва да пуши бяло,нито пък прекалено при форсиране! Този двигател е адски шумен и така трябва да е ,ако е много тих- значи няма да ти върви колата,а пък зимата няма палене-закъснението е голямо.Една центровка е от порядака на 60-90 лева!

Принципно е хубаво да смениш и водната помпа,антифриза,да погледнеш маслото на хидравликата иска ли доливане,спирачнта течност,накладките!

Температурният датчик прави много често мизерии и не ще да пали топла,а студена пали.Ако се сблъскаш с този проблем поне да знаеш от какво е!

Този модел коли имат демпферен маховик,който след определени километри се износва и се сменя,когато се появят много вибрации в купето на празен ход и на свободна в движение-приготви 800-1000 лева

Жилото на съеденителя е саморегулиращо и е доста скъпо,също проблем е централната конзола(пластмасата около врътките на парното и касетофона.Тя се чупи от вибрациите!

Колата не е от най-бързите и икономичните! Разход от 4,5 -5 извънградско и 6,5-7 градско е напълно нормален!

За обслужването-вчера за смених масло - Bizol Diesel Ultra-5 литра-60 лева,горивен МАNN -15 лева,маслен Филтрон 8 лева. Антифриз 3 литра Bizol 30 лева.

Тези Дизелови полота имат перфектна хидравлика-трябва да въртиш волана лесно и спокойно,не трябва да се променят оборотите когато въртиш волана на място!

Ако искаш техническото ръководство за двигателя обърни се към колегата,apa6o,или аз мога да ти го пратя по имейла! :lol:
Този модел двигател се слага на Сеат Кордоба,Шкода Фелиция и Фолксваген Кади !

Потребителски аватар
azzazel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот azzazel » Чет 12 авг 2010 8:43

Колега благодаря за изчерпателния отговор (отговори) :).

Утре отивам да видя маслото в скоростната, има или няма. :D

При форсиране пуши като бензин, демек нищо не излиза. Шумен е на

старт, но след това отива и на празни обороти почти не се чува (не

е като бензина, но е приятно даже :) ).

Спира като змей, волана е с 1 пръст, даже направи 170 по

магистралата (упс, наруших малко правилата, ама в името на теста :)

).

За сега пали и топла и студена, но май имам някакъв проблем с ключа,

след като запаля един път изгася и ако пробвам да завъртя пак, не иска да пали,

явно е от патрона. :)

Няма вибрации, поне за сега, освен при палене и гасене, това не знам

дали е нормално :).

Централната конзола е много здрава, на другия половер, с много зор и

търсене намерих една, тази поне е като от завода, за сега (нали и

предстои битка с прекрасните улици в нашата скромна столица :D).

Разхода е добър, смесено е около 5-6.

Ще гледам да закупя изпробваните филтри и т.н.

Ще помоля за ръководството, ще изпратя мейла на персонално.

Мерси отново за изчерпателния отговор! :)

own
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот own » Чет 12 авг 2010 19:22

Честито колега,
Много безаварийни километри ти пожелавам. Аз имам същото поло и за сега (вече 10000 км и осем месеца експлоатация съм много доволен). Колегата ти е обяснил напълно изчерпателно какво да провериш по колата. Аз нямам какво да добавя. Разхода ми е 4 и малко отдолу понякога (спокойно каране извънградско) и в момента в отпускарса София - 6/100 без излишно натискане на десния педал. Зимата качва до към 7,5л.
Успех и ако имаш въпроси - задавай ги. :applause:

Потребителски аватар
Dizel_fen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dizel_fen » Пет 13 авг 2010 7:41

Колега,като гасиш и пробваш веднага пак да запалиш,изчакай стрелките за температурата и горивото да се качат. Има един тънък момент -никога не го пали като бензина,независимо че е топла! След контакт изчакай вдигането на стрелките ,брой до три и пали! Независимо че не включва подгревните свещи,защото тази помпа не пуска нафта,докато не подкачи маслото горе.Това е направено с добрата цел да не си прецакаш двигателя!

Друг момент може да има-когато загасиш колата сигурно ти се заключва волана и ключа не иска да се върти.Тогава с леки въртеливи джижения на волана и завъртане на ключа се отключва!

За скороста -не го мъчи до 170,аз най-много 165 км в час вдигам и просто колата се мъчи,много високи и са оборотите при тази скорост.Не е добре за двигателя-тогава похапва масло и гори доста,а все пак е малка кола-нестабилна е!С Пасат по може да поддържаш 170 км,ама с Полото една неравност на пътя и ще режат колата да те вадят :012: ! Нормалната и скорост е 120-130 км в час.Все пак е чист дизел и няма турбина. Постига си максималният въртящ момент от 2200 до 3000 оборота.От там на горе е напълно безмислено да я зориш.

Много щастливи моменти ти пожелавам с колата ,и само да допълня че Полото е много красиво с умерен оптичен тунинг :banana

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Пет 13 авг 2010 8:25

Колега , аз бих добавил на пръв поглед от снимките,които си оставил да смениш горивния филтър при първа възможност с обикновен без термо-клапан от голф-3,по евтин и по добър,с този зимата ще имаш ядове.Вече минах по този път.

Потребителски аватар
azzazel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот azzazel » Пет 13 авг 2010 10:05

Благодаря колеги :)

own мерси, толкоз някъде харчи :)

Dizel_fen мерси за мейла. Не е от заключването на волана, пробвах дали не е от това, но не е :). Това със скоростта беше един път в живота, аз повече от 120 не ползвам, безсмислено е :). Тунинга като има $$ :D.

stivenj мерси, ще го имам на предвид.

Мерси отново и хубав ден :)

Потребителски аватар
eras3r
Автомобил: Citroen C5 2014г
Двигател: 2 0hdi 163hp
Контакти:

Мнениеот eras3r » Пон 16 авг 2010 13:48

Всичко което каза Dizel_fen съм съгласен с него освен, че централната конзола се чупи. Не е мръднала а и няма намерения да мърда така като я гледам и слушам... :да:
Да ти е честито колега полото!

grishitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grishitu » Вто 17 авг 2010 16:05

може ли малко разяснение за този термо клапан на горивния филтър, и също причина за претрисането на определени обороти(1800-2000).

Потребителски аватар
azzazel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот azzazel » Вто 17 авг 2010 19:37

eras3r написа:Всичко което каза Dizel_fen съм съгласен с него освен, че централната конзола се чупи. Не е мръднала а и няма намерения да мърда така като я гледам и слушам... :да:
Да ти е честито колега полото!

Мерси колега :)

grishitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grishitu » Пет 10 сеп 2010 10:48

нещо ново по въпроса има ли?

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Съб 11 сеп 2010 20:52

Я и аз да попитам как така помпата не пуска нафта докато не се подкачи масло :roll: къде да го качи това масло и кой точно ще го качи на незапален двигател,освен разбира се ако няма ел помпа за маслото което е твърде невероятно ми се струва.

Върни се в “Дизелови агрегати”