Здравейте, имаме си един стар Пасат 1.6 Д и си го ползваме за товарно магаре. Притежаваме колата повече от 15 години, през това време сме му сипвали в резевоара различни горива(дизелово гориво от бензиностанции, туби, битова нафта,биодизел, трансформаторно масло)и въпреки "топлите и всеотдайни грижи" колата си движи без да проявява капризи.
На скоро случайно попаднах на предаване, в което се говореше за система, която се произвежда в БГ и позволява в колата да се използва олио като гориво. После се поразрових по форумите и попаднах на теми, в които се споделя, че през лятото не проблем да се подкара на олио без колата да има специални приспособления.
Пазарувайки в един от хипер маркетите видях олио с цена 1.85лв/1л и си купих 2 стека 24л, имах в колата около 15л дизелово гориво и долях 24-те литра олио.Подкарах си колата и не забелязах някаква фрапираща разлика, първото палене е малко по-трудно, леко се увеличи дима от ауспуха и толкова.За вървеж не мога да кажа нищо. Обаче ГНП-то прокапа, някъде отстрани от към мотора и от там се стича. Преди да сипя олиото попадах някъде по форумите на мнения, че след употребата на олио помпите на 1-2 колеги са протекли. Може ли олиото да е причината или просто е съвпадение?
Мерси!

Подкарах на олио и ми протече ГНП-то, дали е съвпадение?
- van4ooo
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Подкарах на олио и ми протече ГНП-то, дали е съвпадение?
Имам познат които също кара на олио още не се е оплаквал.Олиото не е агресивна течност да разяжда гумички и гарнитури а и е мазно(дали ще маже по добре от нафтата незная) може да и е дошло времето на помпата може и от олиото да е.
-
- Автомобил: Passat B7 variant
- Двигател: CFFB
Аз карам от 3 месеца на олио и то чисто без нафта и засега няма проблеми с течове от никъде.Явно си е дошло времето.
Сменяй уплътнения и газ.
Сменяй уплътнения и газ.
- KARMANN
- Автомобил:
- Двигател:
Преди зимата съм планувал основен ремонт на мотора и ще оправям помпата.
Мерси!
Мерси!
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
Чакай ся... сипвате обикновено олио от магазина в резервоара и колата просто си върви !?
Без наличие на друго гориво вътре !?
Без наличие на друго гориво вътре !?
- KARMANN
- Автомобил:
- Двигател:
Да, сипвам си го директно в резевоара и си карам, обаче ти говоря за стар Пасат с обикновен 1,6 D мотор, ако си комън реил, помпа-дюза,съвременен мотор си се кара само с дизелово гориво от бензиностанция. Не съм голям спец, но мисля че гимнастиката с разните трансформаторни масла, битови нафти, олио и какви ли не смески са пригодни само за по-старите модели дизелови мотори.Преди 2-3 години карах няколко месеца чисто ново Пежо HDI и на няколко пъти ми изписваше по дисплея, да спра незабавно, защото имало опасност от разпадане на катализатора. Аз спирам, звъня в сервиза,имаше опция за безплатна пътна помощ при авария и от там ми казват да си карам, така правело като не харесва горивото. Представям си ако му сервирам от менюто на Пасатора. 

- enigma79
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
KARMANN написа:Да, сипвам си го директно в резевоара и си карам, обаче ти говоря за стар Пасат с обикновен 1,6 D мотор, ако си комън реил, помпа-дюза,съвременен мотор си се кара само с дизелово гориво от бензиностанция. Не съм голям спец, но мисля че гимнастиката с разните трансформаторни масла, битови нафти, олио и какви ли не смески са пригодни само за по-старите модели дизелови мотори.Преди 2-3 години карах няколко месеца чисто ново Пежо HDI и на няколко пъти ми изписваше по дисплея, да спра незабавно, защото имало опасност от разпадане на катализатора. Аз спирам, звъня в сервиза,имаше опция за безплатна пътна помощ при авария и от там ми казват да си карам, така правело като не харесва горивото. Представям си ако му сервирам от менюто на Пасатора.
Да не ти изпише разпадане на двигателя

Доста има изписано за това гориво,май при теб просто е дошло времето на помпата

Колега , поздравявам те за смелостта ! На мен още не ми стиска да пробвам ...
За теча - олиото разгражда доста мърсотии . Затова когато се сипе олио в резервоара , горивния филтър се запушва след малко изминати км. Не че е мръсно олиото , просто разтваря всички боклуци и налепи , които са по системата . Както , когато сложиш прочистващо масло на колата и след неговото почистване на нагари и боклуци почва да тече от всички гарнитури .(на мен ми се е случвало и от тогава не се "мие" мотор)
И аз смятам , че няма да се почви вече като проблем , ако го отстраниш сега .
Поздрави и успех с алтернативните горива !!!
За теча - олиото разгражда доста мърсотии . Затова когато се сипе олио в резервоара , горивния филтър се запушва след малко изминати км. Не че е мръсно олиото , просто разтваря всички боклуци и налепи , които са по системата . Както , когато сложиш прочистващо масло на колата и след неговото почистване на нагари и боклуци почва да тече от всички гарнитури .(на мен ми се е случвало и от тогава не се "мие" мотор)
И аз смятам , че няма да се почви вече като проблем , ако го отстраниш сега .
Поздрави и успех с алтернативните горива !!!

- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
И аз съм на олио но засега да чукнем на дърво проблеми няма,вероятно теча е или от тея почистващи свойства на олиото или от биодизела с който е карано преди.Той казват разкатава гумените уплътнения които не са пригодени за работа с биодизел може просто да са били на косъм 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги,изумен съм,това на беднотия ми прилича на мене-с олио да напълня резервоара,тубни нафти редовно слагам ,ама те са от резервоара на Джон диър,ама на олио не мисля да минавам ако ще и да не я карам с дни.Скапе ли ми ГНП-то,моето е Лукас,направо я засилвам на вторични.
stivenj написа:Колеги,изумен съм,това на беднотия ми прилича на мене-с олио да напълня резервоара,тубни нафти редовно слагам ,ама те са от резервоара на Джон диър,ама на олио не мисля да минавам ако ще и да не я карам с дни.Скапе ли ми ГНП-то,моето е Лукас,направо я засилвам на вторични.
...нямаш си и на представа колко нови Джон Диъра са на олио в кампанията по жътвата...

- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
tvt555 написа:...нямаш си и на представа колко нови Джон Диъра са на олио в кампанията по жътвата...
Колега Тези ако ти четат мненията дали нема да ви гръмне гаранцийката на новите машини?

- kriso_g
- Автомобил: MK4 1.8T
- Двигател: AUM
колеги,вие нарочно ли го правите или ви излиза по ефтино

- Golf_Diesel_
- Автомобил: Vw Golf 5 TDI
- Двигател: BMM
Че в Кауфланд олиото 1.75, в Била 1.85, на бензиностанцията нафтата е 2.20. Всичко е икономия. Бензиновите коли карат на газ, а дизеловите на олио 

- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
Едва ли е съвпадение?!
Не си заслужава риска за 20-30ст./л. да си създаваш проблеми. Днес помпата, а утре... целия ДВГ. 

Върни се в “Дизелови агрегати”