Подкарах на олио и ми протече ГНП-то, дали е съвпадение?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
KARMANN
Автомобил:
Двигател:

Подкарах на олио и ми протече ГНП-то, дали е съвпадение?

Мнениеот KARMANN » Пон 16 авг 2010 12:36

Здравейте, имаме си един стар Пасат 1.6 Д и си го ползваме за товарно магаре. Притежаваме колата повече от 15 години, през това време сме му сипвали в резевоара различни горива(дизелово гориво от бензиностанции, туби, битова нафта,биодизел, трансформаторно масло)и въпреки "топлите и всеотдайни грижи" колата си движи без да проявява капризи.
На скоро случайно попаднах на предаване, в което се говореше за система, която се произвежда в БГ и позволява в колата да се използва олио като гориво. После се поразрових по форумите и попаднах на теми, в които се споделя, че през лятото не проблем да се подкара на олио без колата да има специални приспособления.
Пазарувайки в един от хипер маркетите видях олио с цена 1.85лв/1л и си купих 2 стека 24л, имах в колата около 15л дизелово гориво и долях 24-те литра олио.Подкарах си колата и не забелязах някаква фрапираща разлика, първото палене е малко по-трудно, леко се увеличи дима от ауспуха и толкова.За вървеж не мога да кажа нищо. Обаче ГНП-то прокапа, някъде отстрани от към мотора и от там се стича. Преди да сипя олиото попадах някъде по форумите на мнения, че след употребата на олио помпите на 1-2 колеги са протекли. Може ли олиото да е причината или просто е съвпадение?
Мерси!

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Re: Подкарах на олио и ми протече ГНП-то, дали е съвпадение?

Мнениеот van4ooo » Пон 16 авг 2010 13:03

Имам познат които също кара на олио още не се е оплаквал.Олиото не е агресивна течност да разяжда гумички и гарнитури а и е мазно(дали ще маже по добре от нафтата незная) може да и е дошло времето на помпата може и от олиото да е.

milenski_77
Автомобил: Passat B7 variant
Двигател: CFFB

Мнениеот milenski_77 » Пон 16 авг 2010 13:06

Аз карам от 3 месеца на олио и то чисто без нафта и засега няма проблеми с течове от никъде.Явно си е дошло времето.
Сменяй уплътнения и газ.

Потребителски аватар
KARMANN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KARMANN » Пон 16 авг 2010 18:14

Преди зимата съм планувал основен ремонт на мотора и ще оправям помпата.
Мерси!

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Пон 16 авг 2010 18:17

Чакай ся... сипвате обикновено олио от магазина в резервоара и колата просто си върви !?
Без наличие на друго гориво вътре !?

Потребителски аватар
KARMANN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KARMANN » Пон 16 авг 2010 18:51

Да, сипвам си го директно в резевоара и си карам, обаче ти говоря за стар Пасат с обикновен 1,6 D мотор, ако си комън реил, помпа-дюза,съвременен мотор си се кара само с дизелово гориво от бензиностанция. Не съм голям спец, но мисля че гимнастиката с разните трансформаторни масла, битови нафти, олио и какви ли не смески са пригодни само за по-старите модели дизелови мотори.Преди 2-3 години карах няколко месеца чисто ново Пежо HDI и на няколко пъти ми изписваше по дисплея, да спра незабавно, защото имало опасност от разпадане на катализатора. Аз спирам, звъня в сервиза,имаше опция за безплатна пътна помощ при авария и от там ми казват да си карам, така правело като не харесва горивото. Представям си ако му сервирам от менюто на Пасатора. :)

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Пон 16 авг 2010 18:56

KARMANN написа:Да, сипвам си го директно в резевоара и си карам, обаче ти говоря за стар Пасат с обикновен 1,6 D мотор, ако си комън реил, помпа-дюза,съвременен мотор си се кара само с дизелово гориво от бензиностанция. Не съм голям спец, но мисля че гимнастиката с разните трансформаторни масла, битови нафти, олио и какви ли не смески са пригодни само за по-старите модели дизелови мотори.Преди 2-3 години карах няколко месеца чисто ново Пежо HDI и на няколко пъти ми изписваше по дисплея, да спра незабавно, защото имало опасност от разпадане на катализатора. Аз спирам, звъня в сервиза,имаше опция за безплатна пътна помощ при авария и от там ми казват да си карам, така правело като не харесва горивото. Представям си ако му сервирам от менюто на Пасатора. :)

Да не ти изпише разпадане на двигателя :063:
Доста има изписано за това гориво,май при теб просто е дошло времето на помпата :bishop Все пак няма нищо вечно :да:

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Пон 16 авг 2010 19:16

Колега , поздравявам те за смелостта ! На мен още не ми стиска да пробвам ...
За теча - олиото разгражда доста мърсотии . Затова когато се сипе олио в резервоара , горивния филтър се запушва след малко изминати км. Не че е мръсно олиото , просто разтваря всички боклуци и налепи , които са по системата . Както , когато сложиш прочистващо масло на колата и след неговото почистване на нагари и боклуци почва да тече от всички гарнитури .(на мен ми се е случвало и от тогава не се "мие" мотор)
И аз смятам , че няма да се почви вече като проблем , ако го отстраниш сега .
Поздрави и успех с алтернативните горива !!! :Mr Green Fun

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 16 авг 2010 20:02

И аз съм на олио но засега да чукнем на дърво проблеми няма,вероятно теча е или от тея почистващи свойства на олиото или от биодизела с който е карано преди.Той казват разкатава гумените уплътнения които не са пригодени за работа с биодизел може просто да са били на косъм :roll:

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Вто 17 авг 2010 19:49

Колеги,изумен съм,това на беднотия ми прилича на мене-с олио да напълня резервоара,тубни нафти редовно слагам ,ама те са от резервоара на Джон диър,ама на олио не мисля да минавам ако ще и да не я карам с дни.Скапе ли ми ГНП-то,моето е Лукас,направо я засилвам на вторични.

tvt555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tvt555 » Вто 17 авг 2010 21:41

stivenj написа:Колеги,изумен съм,това на беднотия ми прилича на мене-с олио да напълня резервоара,тубни нафти редовно слагам ,ама те са от резервоара на Джон диър,ама на олио не мисля да минавам ако ще и да не я карам с дни.Скапе ли ми ГНП-то,моето е Лукас,направо я засилвам на вторични.

...нямаш си и на представа колко нови Джон Диъра са на олио в кампанията по жътвата... :Mr Green Fun

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Вто 17 авг 2010 21:50

tvt555 написа:...нямаш си и на представа колко нови Джон Диъра са на олио в кампанията по жътвата... :Mr Green Fun

Колега Тези ако ти четат мненията дали нема да ви гръмне гаранцийката на новите машини? mhihi

Потребителски аватар
kriso_g
Автомобил: MK4 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот kriso_g » Вто 17 авг 2010 21:53

колеги,вие нарочно ли го правите или ви излиза по ефтино :roll: mhihi

Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Мнениеот Golf_Diesel_ » Вто 17 авг 2010 22:02

Че в Кауфланд олиото 1.75, в Била 1.85, на бензиностанцията нафтата е 2.20. Всичко е икономия. Бензиновите коли карат на газ, а дизеловите на олио :D

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 17 авг 2010 22:04

Едва ли е съвпадение?! :screwy Не си заслужава риска за 20-30ст./л. да си създаваш проблеми. Днес помпата, а утре... целия ДВГ. :012:

Върни се в “Дизелови агрегати”