Здравейте, някой може ли да ми даде някакви координатите на магазин за извънбордови двигатели за лодки и консумативи, по точно масла. Трябва да купувам масла за смяна на такъв мотор, на мой познат, а не знам какви са точно-да ида, да ме консултират и да си купя. Мерси предварително.
П.С. за двигателя знам само, че е на Хонда 15 коня

Mагазин за извънбордови двигатели за лодки
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- IvanMan
- джедай
- Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
- Двигател: CRLB
Re: Mагазин за извънбордови двигатели за лодки
Официален представител на Хонда за България са Киров-Бош.
Най-добре ще е там да провериш какво масло трябва да вземеш.
Освен двигателното се сменя и маслото на редуктора.
Ако не ти се занимава ето на този телефон:0888509860-Йосиф, намира се в Панчарево и един от най-добрите майстори на извънбордови двигатели.
Смяната заедно с маслата е някъде към 30-40 лв.
Ако не ти се занимава ето на този телефон:0888509860-Йосиф, намира се в Панчарево и един от най-добрите майстори на извънбордови двигатели.
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
IvanMan написа:Официален представител на Хонда за България са Киров-Бош.
Да знам маслото на редуктора ме итересуваше, другото го намерих.Ще звънна до киров да видя какво ще кажат хората.За майстора няма как да стане тъй като двигателя не е в София
-
- Автомобил:
- Двигател:
Пред мен са книжките на Yamaha и Mercury.
Ремонтирам и подържам Yamaha 2бр - 40кс, 6бр-75кс, 4бр-115кс и Mercury 2бр-225кс.
Маслото за редуктора е Hypoid gear oil SAE#90.
Когато ги приех, направих запитване в автоексперт:
Добър ден.
В сервизната книжка пише: Hypoid gear oil SAE#90, без да е указано GL
Но тук, където съм, на пазара, не могат да ми доставят такова масло. Кой е най-подходящият заместител?
В интернет пространството чета в един форум, че заместителя на Hypoid gear oil SAE#90 е масло 80W-90 GL4, но не съм уверен. Във Форумите пишат разни хора, които нямат техническите знания. Затова търся Вашата преценка като специалист.
Температурите на въздуха са от + 28С до +40С, на морската вода около +25+28С.
Поздрави Кирил
И получих отговор:
Привет отново. Честита Баба Марта.
Според класификацията на API, API GL-4 е за хипоидни предавки с от леко до тежко натоварване, API GL-5 е за тежконатоварени хипоидни предавки , където натоварването е свързано и с висока температура, шокови натоварвания и т.н.
Разликата между двете е в количеството противоизносни добавки. В GL-5 има с над 50% повече такива добавки спрямо GL-4. Понеже тези добавки съдържат серни съединения , те действат корозивно на цветните метали които се използват по принцип в скоростните кутии и синхронизаторите за тях. За това масово GL-5 не се използва в скоростни кутии ( С изключения разбира се като Скания ).
Вискозитет SAE 90 e моногрейд, може да се замени с SAE 75w-90, 80w-90, 85w-90 при висока температура каквато е работната попринцип вискозитета им е аналогичен.
Предполагам че масло SAE 80w-90 или SAE 85w-90 и API GL-4 ще е подходящо за този случай. Ако беше изключение предполагам че производителят щеше да уточни че става дума за API GL-5 масло.
Поздрави
Ремонтирам и подържам Yamaha 2бр - 40кс, 6бр-75кс, 4бр-115кс и Mercury 2бр-225кс.
Маслото за редуктора е Hypoid gear oil SAE#90.
Когато ги приех, направих запитване в автоексперт:
Добър ден.
В сервизната книжка пише: Hypoid gear oil SAE#90, без да е указано GL
Но тук, където съм, на пазара, не могат да ми доставят такова масло. Кой е най-подходящият заместител?
В интернет пространството чета в един форум, че заместителя на Hypoid gear oil SAE#90 е масло 80W-90 GL4, но не съм уверен. Във Форумите пишат разни хора, които нямат техническите знания. Затова търся Вашата преценка като специалист.
Температурите на въздуха са от + 28С до +40С, на морската вода около +25+28С.
Поздрави Кирил
И получих отговор:
Привет отново. Честита Баба Марта.
Според класификацията на API, API GL-4 е за хипоидни предавки с от леко до тежко натоварване, API GL-5 е за тежконатоварени хипоидни предавки , където натоварването е свързано и с висока температура, шокови натоварвания и т.н.
Разликата между двете е в количеството противоизносни добавки. В GL-5 има с над 50% повече такива добавки спрямо GL-4. Понеже тези добавки съдържат серни съединения , те действат корозивно на цветните метали които се използват по принцип в скоростните кутии и синхронизаторите за тях. За това масово GL-5 не се използва в скоростни кутии ( С изключения разбира се като Скания ).
Вискозитет SAE 90 e моногрейд, може да се замени с SAE 75w-90, 80w-90, 85w-90 при висока температура каквато е работната попринцип вискозитета им е аналогичен.
Предполагам че масло SAE 80w-90 или SAE 85w-90 и API GL-4 ще е подходящо за този случай. Ако беше изключение предполагам че производителят щеше да уточни че става дума за API GL-5 масло.
Поздрави
- POLO PAVLETI
- Автомобил:
- Двигател:
IvanMan написа:Официален представител на Хонда за България са Киров-Бош.
Колега , а къде точно се намира майстора , познаваш ли го , и дали ще му се занимава с един малък Evinrude 4 к.с.
Извинявам се че така питам ,но по телефона не мога да му обясня кво му е на мотора, и искам направо да го закарам да го погледне и да каже дали ще го направи и за колко

- naskogolf
- бърз голфаджия
- Автомобил: Passat B 7 Alltrack
- Двигател: 2 CFG 2014
Майстора се намира в Панчарево но предварително трябва да му звънеш за да се уговорите за ден и час.
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Мерси на всички отзовали се колеги.Пратиха ми модела на мотора изрових и точноте характеристики на маслата:Едното е 10w30 SG/SH/SJ, а за редукротната кутия:API standard (GL-4 or GL-5) SAE 90 outboard motor gear oil. И след ровене се спрях на MOTUL Outboard Tech 4T 10W30 и MOTUL Translube 90, които са точно масла за извънбордови двигатели. Утре пак ще звънна до Киров да видя, какво предлагат те като вносител на Хонда, тъй като днес някава жена ме прехвърли към колега, който така и не вдигна 
Мерси на всички отзовали се.

Мерси на всички отзовали се.
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
не е много по темата, за двигател на лодка, но е за масло-същото такова масло с такива параметри се използва и в редуктора на много от скутерите, демек може да се закупи от специализиран магазин за скутери-аз съм ползвал такова на мотул и на лики моли
Върни се в “ОФФ-Топик - други”