Счупих свещ

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Re: СЧУПИХ СВЕЩ

Мнениеот moimoimoi » Сря 18 авг 2010 6:13

charodei
Автомобил:
Двигател:

Re: Счупих свещ

Мнениеот charodei » Сря 18 авг 2010 22:10

Проблема го реших по трудния начин. Екстрактора се счупи вътре ( въпреки че беше немски ) и сега вече ще отваряме мотора. Мерси на всички ,които помогнаха.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 18 авг 2010 23:28

Сега вече наистина става сложно, парчето от екстрактора може да излезе с голям чук, електрожен или обемна електроерозийна машина. Ако пробваш с първите два начина има огромна вероятност да прецакаш главата. А третия начин може да се окаже твърде скъп, все пак опитай да намериш такава машина, ако си късметлия може да се оправиш само с десетина лева (разбира се без разходите по свалянето на главата).
Аз бих се регистрирал във форума на Опел за да проверя колко ще ми излезе друга глава.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 19 авг 2010 8:03

А трябваше само една триъгълна пиличка...

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Чет 19 авг 2010 8:30

muns61 написа:А трябваше само една триъгълна пиличка...

muns61изразявай се както предполага квалификацията ти: шабър,тристранен :beer

Потребителски аватар
moreg
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: KR
Контакти:

Мнениеот moreg » Чет 19 авг 2010 13:28

bobocamaro написа:

Абе то не се знае и шабър дали ще помогне, имам чуството че там още при завиването нещо не е било наред, щом и инструмента се е счупил явно е провлачена резбата на самата глава :(
Работите отиват на нова глава, и потвърждение на приказката, че малките камъчета обръщат каруцата :!:
Развивал съм стотици свещи, ама такова пък нещо да се скъса свещ не съм и вярвал, че може да стане, одеве си развих 4 те свещи на KR а за да ги подменя, и се развиха без никакъв проблем, а колегата и инструмент счупил, мале то все едно се е заварила тая резба :shock

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 19 авг 2010 17:29

moreg написа:
bobocamaro написа:

Абе то не се знае и шабър дали ще помогне, имам чуството че там още при завиването нещо не е било наред, щом и инструмента се е счупил явно е провлачена резбата на самата глава :(
Работите отиват на нова глава, и потвърждение на приказката, че малките камъчета обръщат каруцата :!:
Развивал съм стотици свещи, ама такова пък нещо да се скъса свещ не съм и вярвал, че може да стане, одеве си развих 4 те свещи на KR а за да ги подменя, и се развиха без никакъв проблем, а колегата и инструмент счупил, мале то все едно се е заварила тая резба :shock

Не става дума за шабър! Ясно съм написал ТРИЪГЪЛНА пила. Може би трябваше да пиша "Пила с триъгълно сечение" , та да е по - ясно? Попитах на кой цилиндър е и да се обади на лично, но няма отговор.
Предпоставка за късане на свещ е презатягане. Особено на топъл мотор.
Бях свидетел на счупване на свещ. Докато сменях лагер на главина на клиент, той реши да си види свещите. Преди това си игра с гайковерта и решил да стегне с него. Да, ама на 4 - та степен, както отвивах и резултата беше скъсана свещ. Точно над резбата. Оттогава клиента - вън, па ако ще да е -20 градуса зимата. Да се сърди колкото иска!

Потребителски аватар
moreg
Контакти:

Мнениеот moreg » Чет 19 авг 2010 19:17

Невъзможно е да се се отвие и с пила. Тя пилата е яка и крехка! малко ако я навиеш по-силно и се чупи като стъкло, изключено е тя да се вклини в това парче за да може да го зъвърти :roll: то щом се е счупил тоя инструмент с лявата резба малко ме съмнява да е бил немски, просто е невъзможно да се счупи ако е бил немски, то резбата му ще превърти и ще изпусне но няма и да се счупи! според мене парчето от счупената свещ се е заварило или е провлачило резбата на главата и няма да може да се отвие! сега ако успее да се извади счупения инструмент, варианта според мене е да се разпробие внимателно парчето за да се изтъни максимално! и след това вече след като е максимално изтънено в близост до резбата на главата да се прокара резбата с мечик помалко помалко и по този начин да се оправи работата!
Естесвено главата трябва да се свали!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 19 авг 2010 20:03

С пиличката може да се оформят шест канала в отвора и после да се вкара торкс без опасност от раздуване. Екстрактори имам от 86година, след 5 - 6 години разбрах за какво би трябвало да служат тези джидавки, оттогава съм пробвал десетина пъти да ги използвам и нито веднъж не са ми помогнали, колкото и да са яки, колкото по-яко напъваш толкова повече се раздува резбата. Ако се закрепи подходяща тръбичка над парчето и се бръкне с електрода през тръбичката има голям шанс да се издуха парчето от екстрактора без да се засегне главата, а парчето от свеща ще се махне лесно с бургия и метчик. Дори да пострада главата може да се направи преходна втулка за свеща с по-голяма резба, аз два пъти съм правил такива втулки за мотоциклети, но няма причина да не стане и за вектрата. Главата при всички случаи трябва да се свали.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 19 авг 2010 22:32

ktamen написа:С пиличката може да се оформят шест канала в отвора и после да се вкара торкс без опасност от раздуване. Екстрактори имам от 86година, след 5 - 6 години разбрах за какво би трябвало да служат тези джидавки, оттогава съм пробвал десетина пъти да ги използвам и нито веднъж не са ми помогнали, колкото и да са яки, колкото по-яко напъваш толкова повече се раздува резбата. Ако се закрепи подходяща тръбичка над парчето и се бръкне с електрода през тръбичката има голям шанс да се издуха парчето от екстрактора без да се засегне главата, а парчето от свеща ще се махне лесно с бургия и метчик. Дори да пострада главата може да се направи преходна втулка за свеща с по-голяма резба, аз два пъти съм правил такива втулки за мотоциклети, но няма причина да не стане и за вектрата. Главата при всички случаи трябва да се свали.

:да:

charodei
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот charodei » Пет 20 авг 2010 20:11

Добре че отворих главата оказа се че има издухана гарнитура на 3-ти цилиндър,а аз си мислех че просто е изгоряла свещ. След много премеждия равносметката е вместо свещ за 5 лв. ремонт на двигател за 173,00 лв. А каква е най-голямата ми грешка-развивал съм свеща при студен мотор :banghead: :banghead: :banghead: Благодаря много на форума. Научих много нови неща.

Потребителски аватар
moreg
Контакти:

Мнениеот moreg » Пет 03 сеп 2010 7:38

charodei написа:Добре че отворих главата оказа се че има издухана гарнитура на 3-ти цилиндър,а аз си мислех че просто е изгоряла свещ. След много премеждия равносметката е вместо свещ за 5 лв. ремонт на двигател за 173,00 лв. А каква е най-голямата ми грешка-развивал съм свеща при студен мотор :banghead: :banghead: :banghead: Благодаря много на форума. Научих много нови неща.

Ремонта ти е ефтин даже, при мене излезе в пъти повече! иначе и аз винаги развивам свещи на студен двигател и досега стотици съм развил и няма проблеми!
Не е проблема от това, че си я развил на студен двигател бъди сигурен :да:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”