борд компютър

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

борд компютър

Мнениеот drago_tr » Пон 23 авг 2010 19:59

Трябва ли на дисплея да ми показва моментния разход на гориво когато колата не е в движение? Машината е 1998г. пасат тди 110 кончета Afn мотор. От изчетените теми прочетох че моментния разход в колометри започва да се отчита когато колата вдигне 30 км...това означава че под 30 или по-малко трябва да отчита среден разход на гориво на ЧАС което трябва да е някъде около 0.5-0.7л/ч. без включени климатик и други консуматори.....да обаче на мен такова на час не ми изписва....не е толкова важен въпроса но все пак да попитам :roll:

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Re: борд компютър

Мнениеот van4ooo » Пон 23 авг 2010 23:51

Аз съм с голф 3/96г. и изписва среден тазход(а моментния излиза на "скритото" меню) и не се чуди ако ти изпише 50л/100км. за 1час ако се тътриш едва,едва.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 24 авг 2010 12:16

Зависи как искаш да ти го покаже. В смисъл има две меню-та:
1.Трип - както подсказва от наименованието той е валиден само за едно* пътуване.
2. Средни стойности - показва всички усреднени стойности преди да бъде ресетнат.
* Когато колата не работи известно време (не помня час ли беше или нещо от сорта), трип менюто (означено с 1 на лоста МФА) се занулява автоматично. Ако колата се кара примерно известно разстояние, спреш, пийнеш кафенце или от сорта за няколко минути време после като се качиш и я запалиш средните стойности си стоят запазени както преди да изгасиш колата.
Ако се качваш в колата, която не е палена няколко часа, дадеш на контакт и лостът е в положение 1 няма да ти покаже средните стойности на разход, скорост, изминати км, вероятно няма и да ти покаже темп. на маслото, само единствено външната температура ще ти даде показание.
Надявам се съм го обяснил достатъчно добре, това е за бензинов Мк2, ама сигурно важи и за дизелаците от другите поколения, предполагам. Ако греша, моля колегите да ме поправят.

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Вто 24 авг 2010 14:29

drago_tr написа:Трябва ли на дисплея да ми показва моментния разход на гориво когато колата не е в движение? Машината е 1998г. пасат тди 110 кончета Afn мотор. От изчетените теми прочетох че моментния разход в колометри започва да се отчита когато колата вдигне 30 км...това означава че под 30 или по-малко трябва да отчита среден разход на гориво на ЧАС което трябва да е някъде около 0.5-0.7л/ч. без включени климатик и други консуматори.....да обаче на мен такова на час не ми изписва....не е толкова важен въпроса но все пак да попитам :roll:

Аз съм със същата кола,дв. и година-МФА дисплей.На нясто НЕ ПОКАЗВА МОМЕНТЕН разход,а показва последния моментен разход при движение.Разход на място в л/час показват по новите-мисля че всички с ФИС дисплей.
Но не се ядосвай :banana -ФИС дисплеите избледняват от жеги ,старост и др.-и следва скъп ремонт на таблото или ново mhihi
:beer

Потребителски аватар
ulipet
Автомобил: VW PASSAT B7
Двигател: CFF

Мнениеот ulipet » Вто 24 авг 2010 14:46

gancho написа:
drago_tr написа:Трябва ли на дисплея да ми показва моментния разход на гориво когато колата не е в движение? Машината е 1998г. пасат тди 110 кончета Afn мотор. От изчетените теми прочетох че моментния разход в колометри започва да се отчита когато колата вдигне 30 км...това означава че под 30 или по-малко трябва да отчита среден разход на гориво на ЧАС което трябва да е някъде около 0.5-0.7л/ч. без включени климатик и други консуматори.....да обаче на мен такова на час не ми изписва....не е толкова важен въпроса но все пак да попитам :roll:

Аз съм със същата кола,дв. и година-МФА дисплей.На нясто НЕ ПОКАЗВА МОМЕНТЕН разход,а показва последния моментен разход при движение.Разход на място в л/час показват по новите-мисля че всички с ФИС дисплей.
Но не се ядосвай :banana -ФИС дисплеите избледняват от жеги ,старост и др.-и следва скъп ремонт на таблото или ново mhihi
:beer

:D :D :D да,но както беше писал колега някъде из форума"кефа цена няма"па вие си гледайте старите дисплей ала електронен часовник :banana

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Вто 24 авг 2010 15:03

mhihi mhihi даа явно не сте попадали на една тема за МФА функцията,ама и аз не мога да я намеря.Значи на лоста имате копче с 4 позиции-1,2 натиск към 1 то и натиск към 2 то.При натискането на страничния бутон "MFA" се сменят следните опции-1 общото време на изминатия пробег сумарно,2 ро изминатите км за въпросното време сумарно, 3 то средната скорост за пробега,4 то средния разход за пробега,5 то темп на маслото,и 6 то темп на външна среда.Това е за главно меню номер 1,когато бутона е на меню 2 имаш същите опции но за определен пробег както е казал колегата по горе след час се зануляв, за разлика от меню 1.Дотук всичко е ясно но това не е всичко :mrgreen:-при незапален двигател се натиска бутон "MFA" и се задържа натиснат като със другата ръка се дава на контакт, след това без да се пуска МФА бутона се връща контакта и пак се дава на контакт и ако боговете са със вас вече сте в секретното меню на хафтомобила ви mhihi .За позиция 1 опциите са-1 во при мен показва 1 нз за какво е,2 ро 2255 нз също за какво е ,3 то 4 пак нз за кво е :| ,4 то тест на всички сегменти на дисплея(светва всичко де що има по него),5 то не помня май беше километраж (мери до метър като при 2000 метра май се занулява и почва отново)това е за тесване на основния километраж ,6 то оборотомер за тест на основния оборотомер,7 мо 01.0 нз за какво е :Mr Green Fun .На позиция 2 от тайното меню имаме само 3 опции-1 во моментен разход литри на час (за каквото всъщност говорим все пак mhihi),2 ро темп на масло,и 3 то темп на околната среда.

МАй стана доста дълго обяснение но кво да се прай техника-моментния разход на час на място е 0.2/0.4 според зависи.Освен всички гореизброени опции таблото поддържа и нулиране на инспекции-масла,ТО,ТО2.За тях също има темя нейде на видно място тука нейде.

Сега малко се разрових и от нашия форум искочи една интересна темичкаhttp://seat-bg.com/viewtopic.php?t=8236&highlight=%F1%EA%F0%E8%F2%EE+%EC%E5%ED%FE
Според нея на 7 мо място от скритото меню дето ми е 01.0 това било дневен километраж,а като влезеш в тайното меню преди номер 1 на мен ми показва 960 което на 2 ра страница от темата казват че е за налягане от което си вадя извода че може да е само за атмосферното налягане мерено от МАП сензора,което си е тарикатско и тея дни подлежи на проверка.
Ето и друго http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=1&t=11267&hilit=%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B6+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%84+3&start=30

Последна промяна от fox_vt на Вто 24 авг 2010 16:58, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
ulipet

Мнениеот ulipet » Вто 24 авг 2010 15:28

fox_vt написа:mhihi mhihi даа явно не сте попадали на една тема за МФА функцията,ама и аз не мога да я намеря.Значи на лоста имате копче с 4 позиции-1,2 натиск към 1 то и натиск към 2 то.При натискането на страничния бутон "MFA" се сменят следните опции-1 общото време на изминатия пробег сумарно,2 ро изминатите км за въпросното време сумарно, 3 то средната скорост за пробега,4 то средния разход за пробега,5 то темп на маслото,и 6 то темп на външна среда.Това е за главно меню номер 1,когато бутона е на меню 2 имаш същите опции но за определен пробег както е казал колегата по горе след час се зануляв, за разлика от меню 1.Дотук всичко е ясно но това не е всичко :mrgreen:-при незапален двигател се натиска бутон "MFA" и се задържа натиснат като със другата ръка се дава на контакт, след това без да се пуска МФА бутона се връща контакта и пак се дава на контакт и ако боговете са със вас вече сте в секретното меню на хафтомобила ви mhihi .За позиция 1 опциите са-1 во при мен показва 1 нз за какво е,2 ро 2255 нз също за какво е ,3 то 4 пак нз за кво е :| ,4 то тест на всички сегменти на дисплея(светва всичко де що има по него),5 то не помня май беше километраж (мери до метър като при 2000 метра май се занулява и почва отново)това е за тесване на основния километраж ,6 то оборотомер за тест на основния оборотомер,7 мо 01.0 нз за какво е :Mr Green Fun .На позиция 2 от тайното меню имаме само 3 опции-1 во моментен разход литри на час (за каквото всъщност говорим все пак mhihi),2 ро темп на масло,и 3 то темп на околната среда.
МАй стана доста дълго обяснение но кво да се прай техника-моментния разход на час на място е 0.2/0.4 според зависи.Освен всички гореизброени опции таблото поддържа и нулиране на инспекции-масла,ТО,ТО2.За тях също има темя нейде на видно място тука нейде.

като чета разбираш ги тея работи,ами я ми кажи що моя дисплей от "новите"един път ми свети ярко друг път межделее.Да поясня,че го отварях веднъж и замених оранжевата пластина по-точно колегата изряза от лсд монитор друга но ефекта е минимален.

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Вто 24 авг 2010 15:43

ulipet написа:
fox_vt написа:mhihi mhihi даа явно не сте попадали на една тема за МФА функцията,ама и аз не мога да я намеря.Значи на лоста имате копче с 4 позиции-1,2 натиск към 1 то и натиск към 2 то.При натискането на страничния бутон "MFA" се сменят следните опции-1 общото време на изминатия пробег сумарно,2 ро изминатите км за въпросното време сумарно, 3 то средната скорост за пробега,4 то средния разход за пробега,5 то темп на маслото,и 6 то темп на външна среда.Това е за главно меню номер 1,когато бутона е на меню 2 имаш същите опции но за определен пробег както е казал колегата по горе след час се зануляв, за разлика от меню 1.Дотук всичко е ясно но това не е всичко :mrgreen:-при незапален двигател се натиска бутон "MFA" и се задържа натиснат като със другата ръка се дава на контакт, след това без да се пуска МФА бутона се връща контакта и пак се дава на контакт и ако боговете са със вас вече сте в секретното меню на хафтомобила ви mhihi .За позиция 1 опциите са-1 во при мен показва 1 нз за какво е,2 ро 2255 нз също за какво е ,3 то 4 пак нз за кво е :| ,4 то тест на всички сегменти на дисплея(светва всичко де що има по него),5 то не помня май беше километраж (мери до метър като при 2000 метра май се занулява и почва отново)това е за тесване на основния километраж ,6 то оборотомер за тест на основния оборотомер,7 мо 01.0 нз за какво е :Mr Green Fun .На позиция 2 от тайното меню имаме само 3 опции-1 во моментен разход литри на час (за каквото всъщност говорим все пак mhihi),2 ро темп на масло,и 3 то темп на околната среда.

като чета разбираш ги тея работи,ами я ми кажи що моя дисплей от "новите"един път ми свети ярко друг път межделее.Да поясня,че го отварях веднъж и замених оранжевата пластина по-точно колегата изряза от лсд монитор друга но ефекта е минимален.

Имаше тема някъде-от слънцето като го напече яко-избледнява и колегата беше забелязал,че като слага на предното стъкло при паркиране предпазно пано, от тези отражателните и проблема не се появява.
А иначе имаше клубен майстор дето оправя избледнели ФИС дисплеи-потърси в раздела-той най-добре ще ти каже и отивай при него, че "кефа цена няма" :beer

Потребителски аватар
ulipet

Мнениеот ulipet » Вто 24 авг 2010 15:52

не ми е толкова зле дисплея,че да давам 200-300 лв. но ако се наложи нали знаеш кефа....макар,че като разглобих таблото колегата схвана за какво иде реч и може да мина тънко,само дисплей и той ще го монтира е и бира естествено :applause: http://motors.shop.ebay.com/i.html?_kw= ... kw=DISPLAY

Последна промяна от ulipet на Сря 25 авг 2010 19:37, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Вто 24 авг 2010 15:59

fox_vt написа:...5 то темп на маслото,и 6 то темп на външна среда...

Ще ме прощаваш колега, но би ли просветил мен неукия за какъв автомобил говориш че нещо не става много ясно. Аз такова табло което да показва две температури до сега не съм виждал.
И да вметна само че таблата си зануляват показанията от последното пътуване след 2 часа престой, а средните показания ги пазят до зануляване от водача.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Вто 24 авг 2010 16:11

Значи колега колата е толедо 96-97 набор таблото е VDO и по специално това
Recovered_JPEG Digital Camera_1164 (Small).jpg

Незнам дали си ме разбрал правилно че става въпрос за показанията на МФА дисплея а не за самото табло-стрелки и тем подобни :wink:

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Чет 26 авг 2010 6:09

Колеги разбрах го как работи това...Като пусна колата по инерция с над 30 км/ч и то си ми показва 0.4л/км...значи трябва колелетата да се въртят......но на место...нестава 8)Само за тези 30км малко се съмнявам...мисля че скороста трябва да е малко по-голяма...някъде към 50-60 :roll: Абе тъпа работа...не са го измислили баш както трябва :banghead:

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Чет 26 авг 2010 16:13

Е, тоя борд компютър не претендира да е супер точен. По принцип това трябва да ти е ориентир просто, а не да му вярваш с точност. Имам един приятел с Опел, неговия изписва и колко му остава до следващо зареждане. Показателно е че съм го теглил два пъти до бензиностанция, докато се откаже да му вярва кво пише на екрана :Mr Green Fun

Върни се в “Дизелови агрегати”