Отопление на ГАЗ или ТЕЦ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
ping23
Автомобил:
Двигател:

Re: Отопление на газ или ТЕЦ?

Мнениеот ping23 » Чет 26 авг 2010 15:00

instantaccess написа:Точно и аз затова казах, че в момента са на кантар нещата газ-тец при вече ГОТОВА инсталация. Ако ще я правиш тепърва и като набиеш 8-10хил.лв. зависи от фирмата и частите, които използваш, то кога ще избиеш тия пари :beer
Аз съм на парно в двустаен, стара кооперация, през зимата нямам по-висока сметка на 90лв. за два радиатора. Сега изравнителната ми е 110лв.

Завиждам ти благородно :)

Потребителски аватар
Bordiur
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Bordiur » Чет 26 авг 2010 15:04

ping23 написа:Братле само ТЕЦ не се занимавай с гас.В нас съм на гас и ми идват някакви сметки от рода на 400лв на месец зимата.Това са 3 месеца,но живея в къща.Приятелката ми за апартамент плаща 500лв за целя отоплителен сезон,но почти не пуска парно,просто в апартамента е топло.Много зависи каде и какъв ще е апартамента.Имам приятел с малко дете който плаща 800лв на месец гас в студените месеци апартамента му е около 180кв2.Като сметна инвестицията която съм направил...около 12000лв за газова инсталация ми се плаче :( Истината е че излъгаха народа с тая гас.

Ние сега сме във блок с ТЕЦ в София, Гео Милев и за миналия сезон имаме 500 лв парно и топла вода за 3 месеца. Апартамента е вътрешен и без изолация, но е топъл и не пускаме парно. Имаме 300 еденици парно което са има нема 40 лв.

Нещата са много относителни, кой колко обича да му е топло и т.н. Затова от полза ще е ако някои е ползвал и двата варянта да сподели конкретно мнение.

Потребителски аватар
emdless4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emdless4 » Чет 26 авг 2010 15:44

За газта не знам колко излиза, а за ТЕЦ-а явно зависи на какъв блок попаднеш. Ние за тази зима - 1200 лв за ТЕЦ- от тях 800 за отопление и топла вода, и 400 за 'отопление от сградна инсталация', каквото и да значи това. Аз го разбирам че мойто е 800, а останалото ,,,? Като се има предвид, че пускаме два радиатора - в хола от 18 до 24 ч., и в спалнята от 18ч. до 7 сутринта, като този в спалнята протече след нова година и не е пускан след това до края на сезона, и ползвахме маслен радиатор. Ебати и сметката, аз повече парно не искам да плащам, искам да давам толкова, колкото ползвам.

vasko01
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko01 » Чет 26 авг 2010 16:00

Истината е, че на газ не е евтино и не е за всеки.Аз от по миналата година съм на газ и съм супер доволен НО съм дал над 10000лв. за инсталация а и си е доста къртене.Най голямата сметка ми е 350лв. ама топля два етажа , къпя се и готвя на газ , котела го включвам Октомври и го гася Април той си следи температурата и се пали и гаси сам.На ТЕЦ не съм бил но до сега бяхме на камини и като сложиш хамалогията , мръсотията и 20-те кубика дърва по 70-80лв. та за мен газта си е направо златна.

Ето и мойта сметка.
По миналата година 1500лв. за дърва и 750лв. за ток = 2250лв. за периода Октомври-Април.
Миналата(и част от тази) година 2000лв. за газ и 350лв. за ток = 2350лв. За периода Октомври-Април.
Най хубавото е , че плащам колкото изразходя и ако искам може да не я ползвам и ще платя 0лв. а не като на тец такса мощност и тнт.

Последна промяна от vasko01 на Съб 08 яну 2011 23:12, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Чет 26 авг 2010 16:41

незнам друго колеги,аз съм да дърва с парно и си е най добре
но имам спомен от италия на газ-декември и януари-680 евро газ -посърнах
колега гледай да си автономен,най добре е.По добре климатици мисля-хубави

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Чет 26 авг 2010 16:56

Абре и с дървата ядеш дървото, ама пак е добре... :?
Е, преди две седмици с жената взехме за едната къща 5 кубика (нарязани и нацепени) на 60лв единия, а след месец-два ще бъдат минимум 65лв. :evil:

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 26 авг 2010 16:59

Мислех си,че съм наясно с договорите на "Овергаз",но за всеки случай попрочетох малко и:
ГЛАВА ШЕСТА
Измерване, отчитане, разпределение и заплащане на природния газ
Чл.47. Потребеното количество природен газ, отчетено от средствата за търговско измерване
без коректор, се получава чрез умножение на отчетените по брояча кубични метри
природен газ с коефициент за преизчисление.
Чл.48. Коефициентът за преизчисление се определя от Продавача за определен период от
време, като се съблюдават физичните и качествени параметри на състоянието на газа и
статистическите метеорологични данни за съответния географски регион.
Чл.49. Количествата природен газ, показани от измервателния уред и коригирани с
коефициент за преизчисление (в случаите по чл.47) се считат за единствено меродавни и
задължителни за двете страни.
Чл.50. Ако в мястото на доставка са присъединени повече от един Купувачи и е налице
разлика (извън допустимата грешка на разходомерната система) между показанието на
средството за търговско мерене, собственост на Продавача, разположено непосредствено
преди място на доставка и сумата от показанията на индивидуалните уреди на всички
Купувачи, то същата се разпределя между тези Купувачи, пропорционално на приетия от
тях природен газ, отчетен от уредите им, или с подписан между тях протокол за
разпределение на разликата в количествата.

Бахмааму,смятах такива маневри за запазена марка на "Топлофикация"...

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Чет 26 авг 2010 17:36

На два маркови климатика е по-евтино. Мой приятел има газифицирано жилище и си купи климатици.

Потребителски аватар
golf2949
Автомобил: Хюндай Туксон 4х4
Двигател: 2000 CRDI 2005г

Мнениеот golf2949 » Чет 26 авг 2010 17:42

krraynov написа:Ако не сте чули - до 2 години Газпром прогнозира двойно повишение на цените на газа...
Ние се топлим/охлаждаме на ток с 4 добри инверторни климатика ( 2х 9000BTU + 2x 13000BTU - Mitsubishi heavi industries) - не са европейското митсубиши.. Сметката зимата най-високата беше 260лв/120м2 и е топло навсякъде... :banana но в няе има и съдомиялна, бойлер, аквариум с рибки, хладилник с фризер, компютър който работи денонощно, осветление и т.н...

За 1 стая с инверторен климатик при студено време навън -15о и 22о вътре - около 40лв/месец за ток.

А през лятото- може и хладно да си пуснеш :banana - поне 2 от климатиците работят и на студено през лятото. С газта- охлаждане през лятото няма... :012:

Съгласен съм сколегата,защото и аз от предната година съм с едно митцобиши 12-ка и отоплявам с него 32 квадрата,които са хола и спалнята и ми гори само климатика около 50 лева.Незнам колко струва газ да си прекараш,но този климатик се води хиперинверторен и струва 2400 лева.Тази зима бяха едни рекордни температури под -23 някаде и не е спирал за момент.Като посъбера малко пари ще си купя още един за другата част от апартамента.Преди месец виках момчетата,които го монтираха за да му направят профилактика.Платих 25 лева,което е нищо за 1 година.Така че моят съвет е да си вземеш климатици,но скъпи за да имаш хем топло хем евтино.Разпитай за кредит енергийна ефективност-връщат до 20 процента от сумата,която си изтеглил.Поздрави :да:

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 26 авг 2010 19:01

icoico написа:Мислех си,че съм наясно с договорите на "Овергаз",но за всеки случай попрочетох малко и:
ГЛАВА ШЕСТА
Измерване, отчитане, разпределение и заплащане на природния газ
...
Купувачи, то същата се разпределя между тези Купувачи, пропорционално на приетия от
тях природен газ, отчетен от уредите им, или с подписан между тях протокол за
разпределение на разликата в количествата.

Бахмааму,смятах такива маневри за запазена марка на "Топлофикация"...

Ами колега, принципно има уред на тръбата към твоя апартамент.. Пломбиран и т.н. Демек, ако тръгнеш да правиш някакви интервенции, ще е доста сложно и най-вече опасно, а и ще си личи кой се е прикачил ;)

Потребителски аватар
cenitel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cenitel » Чет 26 авг 2010 19:05

90 квадрата 3 стаи от ноември до март парното е пуснато винаги на 3 по 12-14 4аса на ден-сметка парно между 90-110 лв. Аз съм от Бургас-8 апартамента от 12 във входа пускаме парно.Пробвах на клима 2 стаи ноемрви-ток 110лв отгоре,но опр на парно е най-приятно усещане и определено няма да го заменя.Простo е кеф стената топла,не се изпотяваш или пък изсъхва гърлото или ти духа в главата,че да те боли.

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Чет 26 авг 2010 21:26

Миналата зима .... на газ отоплявам всекидневна, спалня, баня ... мога да гася всеки радиатор по отделно..... една от стаите не я отоплявам защото няма сми.... средно около 80 лева .... ток 20 лева, вода 10 .... имам италианско газово котле, спи си в шкафа и си е персонално само за моя апартамент, цъкнал съм топла вода 40 градуса радиатори 60 ...... средно по два часа на ден ми работи газта за отопление понеже имам хубава изолация и си ми е топло ...то си се пуска и гаси за да си поддържа температурата ...... аз лично съм изключително доволен..... лятото газ около 20 лева (заради топлата вода), ток 20, вода десетина ....... единствено кофти на газта е, че за да работи системата трябва да имаш три елемента ...вода, газ и ток :) и аз съм чувал сметки за газ по 300 лева ..и не знам колко зле проектирана къща трябва да имаш ..или огромен палат ... :) лично мен ме радва на персоналното газово котле ...че като искам работи, като не искам .. не :)

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Чет 26 авг 2010 22:04

Колега ... Само клима! Аз искам да се отърва от Топлофиксация ама найсе--- У**Ц и то голем..
Първо започваш с пълна изолация, а после виж съвета на колегата за кредит енергиина ефективност..

Успех ! :012:

Потребителски аватар
Anelia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Anelia » Чет 26 авг 2010 22:04

Не мисля, че това трябва да ти е основния критерий при избора на жилище. Нали знаеш, че живеем в условията на пазарна икономика и цените на разните видове начини за сгряване, не са константа.

vasko01
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko01 » Чет 26 авг 2010 22:11

Tyan написа:Миналата зима .... на газ отоплявам всекидневна, спалня, баня ... мога да гася всеки радиатор по отделно..... една от стаите не я отоплявам защото няма сми.... средно около 80 лева .... ток 20 лева, вода 10 .... имам италианско газово котле, спи си в шкафа и си е персонално само за моя апартамент, цъкнал съм топла вода 40 градуса радиатори 60 ...... средно по два часа на ден ми работи газта за отопление понеже имам хубава изолация и си ми е топло ...то си се пуска и гаси за да си поддържа температурата ...... аз лично съм изключително доволен..... лятото газ около 20 лева (заради топлата вода), ток 20, вода десетина ....... единствено кофти на газта е, че за да работи системата трябва да имаш три елемента ...вода, газ и ток :) и аз съм чувал сметки за газ по 300 лева ..и не знам колко зле проектирана къща трябва да имаш ..или огромен палат ... :) лично мен ме радва на персоналното газово котле ...че като искам работи, като не искам .. не :)

Какво им е странното на 300лв. ,ти отопляваш всекидневна спалня и баня за 80лв. аз отоплавам на два етажа 3 спални ,2 бани , 2 хола( не винаги и двата) 2 коридора и стълбище за 300лв. в тези 300лв. влизат топла вода и готвене.За проектирането си прав , виждал съм къщи сходни на моята да им идват сметки над 1000лв.Към колегата пуснал темата ,ако намериш читаво жилище с изолация ,хубава дограма и готова газова инсталаци и разбирасе ти харесва взимай го ако обаче няма инсталаци и ще ползваш 1-2 стай по добре вземи климатици.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”