Ако се чудите защо ръждясват предните калници на Голф 3/Венто от лайсната надолу, че даже и си гният - проблемът не е в ламарината или защитата й, а в собствениците. Всичко започва от горе, под корите под предното стъкло - там се събират листа, прах, всякаква мръсотия. В двата края има дупки, през които всичката насъбрана гадост се оттича зад калниците. Ако не се мие редовна с маркуча поне по 5 мин яко през дупките горе, събраният прах, кал и листа започват да се трупат в кухината между калника и подкалника, като непрекъснато задържат влага и гният (целогодишно!). Е, няма начин да се защити така ламарината, че изложена на непрекъсната влага 10-15 години да не поддаде на ръждата. Все пак това не е кораб! Ако искате да се предпазите от ръжди там (ако вече не са тръгнали) - редовно почиствайте листата и боклуците под корите на предното стъкло и с маркуч през дупките измивайте каквото се е събрало зад калника. Може профилактично 1-2 пъти в годината да махате пластмасовия подкалник (само долните 2 винтчета се развиват с ключе 8мм) и да проверите дали е чисто и дали не е тръгнала ръжда.
Чистенето на листа и боклуци под корите на предното стъкло ви гарантира и че няма да се наводни колата при силен дъжд, което става от запушени отводнителни канали с листа - нивото на водата се покачва и прелива през вентилатора на парното. Той може да изгори, освен това започва да се пълни купето с вода пред пасажерската седалка.
Друго критично място, където задържа много кал, е около гърловината на резервоара. Проверете си там дали нямате килограми кал и ги почистете до абсолютно чиста ламарина, за да предотвратите ръждата!
Пиша тази тема, защото днес се позанимавах с моя Голф 3 и от шофьорския калник изкарах поне 2 кила (лопата и половина!!!) кал, листа, билетчета от паркинги и какво ли не от последните 15г. Явно никой никога не е чистил там, в резултат на което от лайсната надолу до прага целият калник е тотално изгнил и ще го сменям.
След това чистих около гърловината на резервоара, където беше още по-зле - имаше оригинална немска кал от последните 15г... сигурно над 3кг, 2 лопати и половина...
Ето малко снимки с GSM, че нямаше с какво друго да снимам, но мисля вижда се ясно за какво става дума:
Ръждите по предни калници на Golf 3/Vento и около резервоара
- golf_III_2e
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Ръждите по предни калници на Golf 3/Vento и около резервоара
Тези ръжди най-добре ги оправя нотариуса.
- Vento
- Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
- Двигател: ABS+ABF+ABV

Мне, мерси!

- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
Vento написа::screwy![]()
заради 1 ръждив калник - да си продам уникалния Голф викаш, а???
![]()
Мне, мерси!Ще му сменя калника просто
След три години сменения нов ще е по-зле, отколкото оригиналния след 15г. Имам лични наблюдения за Голф 3.
Колегата с нотариуса е прав единствено...

- Vento
- Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
- Двигател: ABS+ABF+ABV
Интересно защо 17-годишното ми Венто не мисли така и няма точица ръжда, а е с оригиналните ламарини и аз го имам от над 11г. и не съм го боядисвал
Всичко е до поддръжка, колеги... просто тоя Голф са го карали мундари, 2г. по-нов е от Вентото, а то пред него е като от магазина.
А и аз ще сложа оригинален, неръждясал още калник, не китайско менте и ще го намажа с нещо като асфалт отвътре, споооокооо...

А и аз ще сложа оригинален, неръждясал още калник, не китайско менте и ще го намажа с нещо като асфалт отвътре, споооокооо...
- mania
- Автомобил:
- Двигател:
Не е задължително новият калник да е лош. Моята беше удряна и със сменен преден десен калник. Беше избила ръжда под пластмасовата лайстна над гумата. Смених г ос нов, боядисахме го и вече около две години не е мръднал.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
mania написа:Не е задължително новият калник да е лош. Моята беше удряна и със сменен преден десен калник. Беше избила ръжда под пластмасовата лайстна над гумата. Смених г ос нов, боядисахме го и вече около две години не е мръднал.
за 2 години изобщо няма да разбереш дали си доволен
поне 6-7 да станат ама до тогава я камилата

в повечето случай ръждите по купето се получават от мърляво отношение на собственика към колата така че
- mariovasi
- Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
- Двигател: TSI

Днес почистих.То се вижда ,калта замина надолу с водата.
Учудих се колко гняс излезе.
Благодаря колега Vento

- fill
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
При мене имах дупка на подкалника. След като свалих подкалника да го сменям имаше 20 см пръст и камъни. Даже едно растение беше тръгнало да расте.
От тогава при всяко миене на колата задължително казвам на мивката да ми измият и калника през дупките и всеки път изпада кал от там.

От тогава при всяко миене на колата задължително казвам на мивката да ми измият и калника през дупките и всеки път изпада кал от там.
- vpetrovbg
- Автомобил:
- Двигател:
mariovasi написа::bowdown
Днес почистих.То се вижда ,калта замина надолу с водата.
Учудих се колко гняс излезе.
Благодаря колега Vento
Колега, струва ми се, че тези калобрани не са подходящи въобще, защото и те спомагат да се задържат мизериите в долната част на калника!

Моето Венто беше дошло така от Германия и ги махнах, че задържа гнилочи между него и калника и става, като Опел!
- mariovasi
- Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
- Двигател: TSI

Така е знам ,и разбира се изчезват калобраните.
И там имаше л...а .

- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Калобраните и подкалниците не са глупости. Благодарение на тях солта от улиците през зимата не отива цялата по ламарините. Иначе, както колегата много хубаво е описал, трябва да се чистят отводнителните канали и от време на време да се сваля подкалника и да се чисти отдолу.
Иначе аз, за да си нямам ядове, съм си намазал калниците отзад дебело с антикор и засега не мърдат. Ще видим колко ще изтраят.
При правилна поддръжка изобщо не трябва да се появяват проблеми по калниците. За съжаление, за задния капак не важи същото...
Иначе аз, за да си нямам ядове, съм си намазал калниците отзад дебело с антикор и засега не мърдат. Ще видим колко ще изтраят.
При правилна поддръжка изобщо не трябва да се появяват проблеми по калниците. За съжаление, за задния капак не важи същото...
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
О дааа!
И аз съм правил същата процедура!
Искарах пясък за едно бъркало цимент.......
Един съвет, за тези които вече са почистили. Добре е след като се изчисти хубаво, да се почистят ръждите от вътрашната страна и да се намаже/ напръска с някакво боди, да се спре процеса поне за година-две.
И аз съм правил същата процедура!
Искарах пясък за едно бъркало цимент.......

Един съвет, за тези които вече са почистили. Добре е след като се изчисти хубаво, да се почистят ръждите от вътрашната страна и да се намаже/ напръска с някакво боди, да се спре процеса поне за година-две.

- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Именно
Ако редовно се чисти и веднъж на няколко години се маже Боди, ръждата сериозно ще се забави.

Ако редовно се чисти и веднъж на няколко години се маже Боди, ръждата сериозно ще се забави.
затова сам против слагането на тези лайсни на веждите над гумите просто след време кат ги махнеш под тях вече няма да е останало нищо 

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”