Хм интересно .
Смятам че ако има наказани то трябва да е тимово.
Не персонално към пилот(и).
Санкция към отбора.
ПП Ще видим.
Формула 1, сезон 2010
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Re: Формула 1, сезон 2010
БАН за Ферари во веки веков
Нямам представа какви са възможните наказания според "закона" правилника на ФИА и поради тая причина нямам идея какво трябва да стане, но наказание някакво сигурно ще има!
Въпроса е дали пък не трябва да се разреши на отборите да си определят приоритетите през сезона и да си ги управляват както сметнат за добре!? Разбира се ще е хубаво тези неща да са споменати в договорите на пилотите за да няма сръдни после.
Сега в началото на сезона примерно няма изявен фаворит от двамата пилоти в един отбор, макар че между Кубица и Витали Петров е ясно кой е фаворита и кой ще свири втората цигулка, както и между Рубенс и Нико Хълк, но ако приемем че и двама пилоти тръгват на равни начала, след седмото осмото състезание се избистря вече кой пилот има шанс за нещо и трябва да се бори за него и кой пилот няма. Съвсем естествено според мен е от един такъв момент да се дава рамо на този с по - големите шансове за нещо.
В случая шансовете на Фернандо и на Фелипе са почти равни, но явно във Ферари са определили фаворита си до края на сезона, макар и това да не е заради друго а заради банка Сантандер дето върви с Фернандо комплект!
Та наказания според сега действащия правилник трябва да има, но е хубаво да се преразгледа правилника в тая посока.

Нямам представа какви са възможните наказания според "закона" правилника на ФИА и поради тая причина нямам идея какво трябва да стане, но наказание някакво сигурно ще има!
Въпроса е дали пък не трябва да се разреши на отборите да си определят приоритетите през сезона и да си ги управляват както сметнат за добре!? Разбира се ще е хубаво тези неща да са споменати в договорите на пилотите за да няма сръдни после.
Сега в началото на сезона примерно няма изявен фаворит от двамата пилоти в един отбор, макар че между Кубица и Витали Петров е ясно кой е фаворита и кой ще свири втората цигулка, както и между Рубенс и Нико Хълк, но ако приемем че и двама пилоти тръгват на равни начала, след седмото осмото състезание се избистря вече кой пилот има шанс за нещо и трябва да се бори за него и кой пилот няма. Съвсем естествено според мен е от един такъв момент да се дава рамо на този с по - големите шансове за нещо.
В случая шансовете на Фернандо и на Фелипе са почти равни, но явно във Ферари са определили фаворита си до края на сезона, макар и това да не е заради друго а заради банка Сантандер дето върви с Фернандо комплект!
Та наказания според сега действащия правилник трябва да има, но е хубаво да се преразгледа правилника в тая посока.
- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
Aз съм на същото мнение...
Ако ще има наказание то не би следвало да е персонално.
Предполагам, че всички сме съгласни, че при нареждане от бокса няма мърдане... Изпълнява се нареждането и това е. Един хубав коментар по тази тема от Еди Джордан е, че състезателят има специална връзка и отношение с рейс инженера си и че било лошо решение от страна на Ферари именно Роб Смедли да "даде заповедта" на Маса.
От друга страна мениджмънта на отбора май е нормално да включва и пренареждане на пилотите... макар и да не е особено приятно за гледане от страна на феновете.
В правилникът на ФИА пише, че са забранени заповеди, които повлияват на изхода на състезанието. На мен това ми звучи като "хем боли, хем сърби". На практика всяко радио повлиява изхода на състезанието. Постоянно се обменя поток от информация с цел да се спечелят време и позиции. Наистина трябва да се обърне внимание на всички дупки в спортните правила вместо всяко следващо наказание да е в стил свободно съчинение...
Ако ще има наказание то не би следвало да е персонално.
Предполагам, че всички сме съгласни, че при нареждане от бокса няма мърдане... Изпълнява се нареждането и това е. Един хубав коментар по тази тема от Еди Джордан е, че състезателят има специална връзка и отношение с рейс инженера си и че било лошо решение от страна на Ферари именно Роб Смедли да "даде заповедта" на Маса.
От друга страна мениджмънта на отбора май е нормално да включва и пренареждане на пилотите... макар и да не е особено приятно за гледане от страна на феновете.
В правилникът на ФИА пише, че са забранени заповеди, които повлияват на изхода на състезанието. На мен това ми звучи като "хем боли, хем сърби". На практика всяко радио повлиява изхода на състезанието. Постоянно се обменя поток от информация с цел да се спечелят време и позиции. Наистина трябва да се обърне внимание на всички дупки в спортните правила вместо всяко следващо наказание да е в стил свободно съчинение...
- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
аз ако бях от Ферари, щях да накажа Маса.... самата комуникация по радиото беше (ако не бъркам ) " Фернандо е по-бърз, потвърди че разбираш..." и вместо да го пусне тарикатски или просто да не му пречи да го изпревари, Фелипе СПРЯ на правата.... От там и идват проблемите и шума сега . Заповеди винаги е имало и винаги ще има.. така както винаги има първи и втори пилот в един отбор... днес е Ферари, утре ще е макларън или мерцедес... така, че върлите противници на Скудерията, по-кротко с това което си пожелавате 

- escrime
Да, радиото беше точно такова...
"Fernando is faster than you. Can you confirm you understood that message?"
"Можеш ли да потвърдиш, че разбра това съобщение?!"
WTF?!
А следва и по-интересното, след като Фелипе демонстративно спря за да го пропусне...
"Well done. Good lad. Now try and keep with him. I'm sorry."
Ако не е заповед, тогава за какво се извинява Смедли?
Да, напълно си прав, че утре може да е всеки друг отбор. Няма спор в това.
На мен по-скоро ми е интересно какво мислите принципно за ситуацията. Ако Макларън наредят на Дженсън да пропусне Хамилтън няма да ми е много приятно да го видя. В момента дъвчем Ферари, защото това е актуалната новина.
П.П.: Гледам да избягвам крайна фенщина, до колкото ми е възможно...
"Fernando is faster than you. Can you confirm you understood that message?"
"Можеш ли да потвърдиш, че разбра това съобщение?!"
WTF?!

А следва и по-интересното, след като Фелипе демонстративно спря за да го пропусне...
"Well done. Good lad. Now try and keep with him. I'm sorry."
Ако не е заповед, тогава за какво се извинява Смедли?
Да, напълно си прав, че утре може да е всеки друг отбор. Няма спор в това.
На мен по-скоро ми е интересно какво мислите принципно за ситуацията. Ако Макларън наредят на Дженсън да пропусне Хамилтън няма да ми е много приятно да го видя. В момента дъвчем Ферари, защото това е актуалната новина.
П.П.: Гледам да избягвам крайна фенщина, до колкото ми е възможно...

- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
А това "Good lad" беше все едно му казаха "добро кученце".
Да вземе да се маха от тоя отбор по-добре наистина да се сменят с Кубица 

- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
escrime написа:На мен по-скоро ми е интересно какво мислите принципно за ситуацията. Ако Макларън наредят на Дженсън да пропусне Хамилтън няма да ми е много приятно да го видя. В момента дъвчем Ферари, защото това е актуалната новина.
ами какво да мисля за ситуацията... За мен Фернандо е по-добрия пилот. По-бърз и по-талантлив. На моменти прави грешки под въздействието на емоции, но го разбирам, защото и аз съм такъв. Както и да е. Фен съм му. Въпросът има две страни. Едната е, че преди всичко е отбора... От друга страна обаче, нали за това са по двама пилоти в екип... да се конкурират, или помагат... кой както си го направи. Не ме накефи ситуацията, но го приемам, защото така е било и така ще бъде. Все пак да не забравямя заради кой бяха забранени заповедите.... След толкова спечелени титли и състезания по този начин, Шумахер е най-любимия пилот в съвременната история на Ф1 ...
escrime написа:П.П.: Гледам да избягвам крайна фенщина, до колкото ми е възможно...
За това те уважавам, и с удоволствие дебатирам с теб

- escrime
Вярно е и за Шумахер и за пилотите...
Аз по-скоро бленувам някаква утопия, в която излиза пилотът, който е направил място и казва "Направих това, защото съм пич и ситуацията го предполага и отборът и т.н..."
Или пък в правилата да пише:
"Когато пилотите са на позиции 1 и 2 - не могат да се дават явни заповеди да разменят позиции. Ако са 9-ти и 10-ти - може."
Или: "Като забранени заповеди от страна на отборите ще бъдат тълкувани такива, които + недвусмислено определение за концепцията на ФИА за заповедите."
Изобщо с правилата е мазало...
Примерно наказанието на Фетел за удара в Бътън - предизвикал е инцидент, който е можело да бъде избегнат. Има предостатъчно примери, когато не е давано наказание, с други пилоти в подобни ситуации или мокър участък от пистата и бабуни в зоната на сигурност. Ясно е, че стюардите искаха да скастрят Фетел, защото се получава малко тенденциозно при него - Кубица в Австралия 2009, Марк в Турция, Бътън на Спа.
Аз лично мечтая да гледам спорт, в който Хамилтън и Алонсо не лъжат никога и по никакъв повод, Фетел се отнася по-сериозно и уважително, не хленчи и не удря другите, на Райконен му пука за кого всъщност кара и защо кара, Флавио не организира катастрофи, инженерите на Макларън и Ферари не се изживяват като Джеймс Бонд едни спрямо други, стюардите дават обяснение за действията си, а не просто "The driver was within breach of article X.Y." и т.н...
Абе знаете... Джентълменски, но и твърд спорт, а не някаква лигавщина.
Ех, мечти, мечти...
Няма как политиката да се изскубе нито от спорта, нито от обществото... 
Аз по-скоро бленувам някаква утопия, в която излиза пилотът, който е направил място и казва "Направих това, защото съм пич и ситуацията го предполага и отборът и т.н..."
Или пък в правилата да пише:
"Когато пилотите са на позиции 1 и 2 - не могат да се дават явни заповеди да разменят позиции. Ако са 9-ти и 10-ти - може."

Или: "Като забранени заповеди от страна на отборите ще бъдат тълкувани такива, които + недвусмислено определение за концепцията на ФИА за заповедите."
Изобщо с правилата е мазало...
Примерно наказанието на Фетел за удара в Бътън - предизвикал е инцидент, който е можело да бъде избегнат. Има предостатъчно примери, когато не е давано наказание, с други пилоти в подобни ситуации или мокър участък от пистата и бабуни в зоната на сигурност. Ясно е, че стюардите искаха да скастрят Фетел, защото се получава малко тенденциозно при него - Кубица в Австралия 2009, Марк в Турция, Бътън на Спа.
Аз лично мечтая да гледам спорт, в който Хамилтън и Алонсо не лъжат никога и по никакъв повод, Фетел се отнася по-сериозно и уважително, не хленчи и не удря другите, на Райконен му пука за кого всъщност кара и защо кара, Флавио не организира катастрофи, инженерите на Макларън и Ферари не се изживяват като Джеймс Бонд едни спрямо други, стюардите дават обяснение за действията си, а не просто "The driver was within breach of article X.Y." и т.н...

Абе знаете... Джентълменски, но и твърд спорт, а не някаква лигавщина.
Ех, мечти, мечти...

- К.Одаджийски
- VW експерт
Ludia написа:..... днес е Ферари, утре ще е макларън или мерцедес... така, че върлите противници на Скудерията, по-кротко с това което си пожелавате
К.Одаджийски написа:БАН за Ферари во веки веков![]()
.....
Мислех че емотикона ще е достатъчен и затова не дописах отдолу, "това в кръга на шегата"
Не съм противник на никой пилот и отбор, в тоя спорт абсолютно всички трябва да се уважават

П.С Жоре тоя спорт дето си го описал и мен ще ме кефи да го зяпам

- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
К.Одаджийски написа:
П.С Жоре тоя спорт дето си го описал и мен ще ме кефи да го зяпам
хах, и към двамата - ми гледайте снукър тогава

- К.Одаджийски
- VW експерт
Гледаааааааам

от 6 до 12 септември
иначе днеска
Shaun Murphy v Ding Junhui
Ronnie O'Sullivan v Marco Fu
първи мачове от премиер лигата

от 6 до 12 септември
иначе днеска
Shaun Murphy v Ding Junhui
Ronnie O'Sullivan v Marco Fu
първи мачове от премиер лигата

- К.Одаджийски
- VW експерт
Ха! Интересно, обаче звука на ниските обороти на тия мотори кърти 

- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Останаха няколко часа до решението по случая "Ферари в Германия"...
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”