И аз избирам фотоапарат...

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

И аз избирам фотоапарат...

Мнениеот oSViRePql » Чет 02 сеп 2010 1:45

Колеги запътил съм се да купувам фотоапарат.
Имах преди един, но вече не работи. Влече ме щракането, доста снимки съм направил с Olympus SP-550 UZ и много от тях са сполучливи. Много готин фотоапарат, но не е мой и не търся такъв. Искам нещо компактно и в същото време да си има всичко. Трябва да е нещо 12-14мегапиксела, най-малко 10 оптичен зуум и да не е D-SLR.

Спрял съм се на това- http://www.technopolis.bg/b2c/catalog/p ... lScenario=
напълно ме устройва като цена. Другите сонита са с Carl Zeiss, а този е с Sony Lenz G, което нищо не ми говори. Някой ако има впечатление от Lenz G ще съм благодарен да го сподели.

Друг на който съм хвърлил око е този - http://www.technomarket.bg/product_deta ... d=09070392 но тук цената е "по-добра".

Моля за съвет дали си заслужава Сонито, защото бюджета ми се ограничава около цената на Сонито, но ако не става нищо от него ще се помъча за Панасоника или някой друг в този клас.

Приемам съвети и препоръки :bowdown

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Re: И аз избирам фотоапарат...

Мнениеот instantaccess » Чет 02 сеп 2010 8:02

Ако Сонито е с карта памет както пише в обявата взимай него. То в бъдеще може да я смениш, но засега ще ти върши работа. Единственият им недостатък е, че картите им са малко по-скъпи в сравнение с другите.
:да:

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 02 сеп 2010 8:57

Този ще ги удари в земята и не е много по-скъп - http://www.orderbg.com/index.php?main_page=product_info&products_id=8335

Като размер на CCD-то са еднакви следователно на теотия и шумът би трябвало да е идентичен.

За разлика от повечето сапунерки в видео режим на Canon-а му бачка zoom-а и auto focus-a.

Отделно има една група ентусиасти, които пишат софт за Canon-и и имаш възможност в последствие софтуерно да си ъпгрейдваш машината. Търси CHDK ;)

http://chdk.wikia.com/wiki/SX20

Потребителски аватар
suggar
Автомобил: Seat Ibiza
Двигател: ASV

Мнениеот suggar » Чет 02 сеп 2010 10:32

Canona е за предпочитане, а Лъмикс в нинакъв слъчай

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Чет 02 сеп 2010 11:25

PowerShot IS на Canon са уникални машини, имам един от първите от серията и е страшен-перфектни снимки във всякакви уславия, добра оптична стабилизация, прекрасен обектив, много ръчни настройки и т.н.
Вземай предложения от колегата Канон и не го лисли!

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 02 сеп 2010 11:35

suggar написа:Лъмикс в нинакъв слъчай

Силно се съмнявам, че това твърдение може да го обосновеш по някакъв начин за конкретния апарат.

Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oSViRePql » Чет 02 сеп 2010 12:35

Благодаря колеги Canon-a е много добър наистина, но за съжаление ми е голям. Sony-то го дават с 4гб карта и мисля, че е добре, защото иначе само картата е 49лв.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 02 сеп 2010 13:43

oSViRePql написа:Благодаря колеги Canon-a е много добър наистина, но за съжаление ми е голям. Sony-то го дават с 4гб карта и мисля, че е добре, защото иначе само картата е 49лв.

Ми на хартия Сонито изглежда по-добре, но точно на този апарат оптиката не е Карл Цайс, а някаква си Сони изработка (сигурно за това е и по-евтин). Аз само за това бих се насочил към Lumix-а който поне е с Leica обектив, което само по себе си е гаранция за изработката. Имам и един малък Lumix DMC-FX3 и съм очарован от машинката.

По горе си писал, че задължително трябва да е поне 10х оптично. При това положение те съветвам да си набавиш статив. В технополис има Хама по 25лв, които са идеални за леки мащини и любители фотографи.

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Чет 02 сеп 2010 15:30

radi_nrj написа:
suggar написа:Лъмикс в нинакъв слъчай

Силно се съмнявам, че това твърдение може да го обосновеш по някакъв начин за конкретния апарат.

Еми мога да ти се обоснова сравнявал съм Панасоник лъмикс не мога да се сетя точно модела в момента и Канон иксус около две години по стар от Панасоник-а като модел.Първо Панасоника за една година и половина вече обектива му скърца и по някога не се отваря. Канона е ползван две години преди него и сега пак почти на равно се ползват никакъв проблем.Второ Панасоник-а е много по-бавен в сравнение с Канона като са настроени с едни и същи настройки като мегапиксели, качество на снимката и други подобни.Лично мое мнение, доста трудно бих взел пак Панасоник.

oSViRePql написа:Благодаря колеги Canon-a е много добър наистина, но за съжаление ми е голям. Sony-то го дават с 4гб карта и мисля, че е добре, защото иначе само картата е 49лв.

Колега не се подлъгвай картата която дават като подарък е 4ГБ СД която реално струва около 15-20 лв. А не Memory Stick на Сони :beer

Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oSViRePql » Чет 02 сеп 2010 16:13

vwfena написа:

Колега не се подлъгвай картата която дават като подарък е 4ГБ СД която реално струва около 15-20 лв. А не Memory Stick на Сони :beer

Колега прав си, подлъгах се в този случай. Днес пак го гледах фотоапарата и ме радва много, ще потърся на други места какви са му цените, защото тия "маркети" не ме кефят много.

:beer

Имаше един сайт за ревюта на фотоапарати, но не го намирам сега. Имаше сравнения и какви снимки прави :roll:

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 02 сеп 2010 16:49

vwfena написа:Еми мога да ти се обоснова сравнявал съм Панасоник лъмикс не мога да се сетя точно модела в момента и Канон иксус около две години по стар от Панасоник-а като модел.Първо Панасоника за една година и половина вече обектива му скърца и по някога не се отваря. Канона е ползван две години преди него и сега пак почти на равно се ползват никакъв проблем.Второ Панасоник-а е много по-бавен в сравнение с Канона като са настроени с едни и същи настройки като мегапиксели, качество на снимката и други подобни.Лично мое мнение, доста трудно бих взел пак Панасоник.

Нашата FX3-ка е 2006-та, като сестра ми по-рано си взе FX8 и до ден днешен и 2-та апарата работят безупречно. Това, което прави впечатление е, че са с метален корпус и са Японска сглобка.

От Канон Лумикса няма как да е по-бърз защото Канон си имат едни DIGIC процесори оптимизирани специално за тая работа. В тоя ред на мисли не е зле и това да се има като вариант:
http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09053034

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Чет 02 сеп 2010 20:58

Не си казал нищо като критерии за големина и тегло, затова бих ти препоръчал да размислиш, преди да дадеш 600лв за "сапунерка". Аз наскоро мислих между TZ10 и FZ38 на Панасоник и избрах втората. Иначе цената е еднаква, но 18х зуум си е сериозен аргумент. Трябва да си разтоваря снимките от морето и мога да пусна примерни снимки от непрофесионалист, ако има интерес.

oSViRePql написа:Имаше един сайт за ревюта на фотоапарати, но не го намирам сега. Имаше сравнения и какви снимки прави :roll:

http://www.dpreview.com

Също много полезно и разбираемо дори и за непросветени:
http://www.youtube.com/user/cameralabs?feature=chclk

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 02 сеп 2010 21:21

Чудомир написа:Не си казал нищо като критерии за големина и тегло, затова бих ти препоръчал да размислиш, преди да дадеш 600лв за "сапунерка". Аз наскоро мислих между TZ10 и FZ38 на Панасоник и избрах втората.

Предложих му Canon Powershot SX20 IS и каза, че му бил гоолям. На практика SX20 и FZ38 са с еднакви габарити.

В клипчето изтъкват, че основното предимство на Лумикса пред Канона е, че FZ38 снима в RAW формат.

На практика след качване на firmware от CHDK - SX20 също може да снима в RAW като се отключват куп функции:
индикатор за температурата на процесора и CCD-то;
индикатор на батертията в проценти;
една лента в долната част на дисплея, която показва колко е пълна картата с памет;
face detection, който работи дори и ако човека е в профил.

Тава само на пръв поглед, не съм си играл да чета останалите екстри дето тръгват след ъпдейт.

tito_s
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tito_s » Чет 02 сеп 2010 21:37

Ако е Sony задължително с оптика Carl cize, погледни и това Nikon coolpix L 110 страхотни снимки

Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oSViRePql » Пет 03 сеп 2010 0:40

Искам нещо компактно и в същото време да си има всичко. Трябва да е нещо 12-14мегапиксела, най-малко 10 оптичен зуум и да не е D-SLR.

Колеги напълно разбирам, че тези модели, които ми предлагате са в пъти по-добри и си оправдават парите, но в случая не ми трябва такъв фотоапарат. Трябва ми "сапунерка", за да ми е удобна и практична, а не да нося чанта за големия фотоапарат и да се съобразявам винаги с него. Искам да си го прибирам в ръчна чантичка, а не да нося още една за него. Разбирам, че за още малко пари мога да си взема нещо много хубаво, което да има почти 2 пъти повече зуум и повече настройки, но обясних вече. :)
Снимал съм с 18х на Олимпус и наистина е велико.

tito_s може ли да кажеш нещо за "Sony Lens G"

:bowdown

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”