Passat b2 (32b) подкачваща бензинова помпа ?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Dimitar+
Автомобил: Jaguar XJ6
Двигател: AJ16 4.0 l6 1997
Контакти:

Passat b2 (32b) подкачваща бензинова помпа ?

Мнениеот Dimitar+ » Пет 03 сеп 2010 21:33

Да ви се оплача от моя пасатор. Всеки път като ми свърши бензина, трябва да въртя 1-2 минути стартера, докато подкачи гориво... Обикновено акумулатора се предава преди да запали. От доста време ми се подмята една електрическа бензинова помпа от рено 11 TXE (модела няма никаквo значение, ама аз да се изфукам, че имах няй-яката модификация на 11-ката :P ), която ми се вижда много подходяща за присаждане на пасата.

Интересно ми е, дали тези пасати имат оригинално подкачваща помпа ? И ако не, може ли някаква схема на свързването на тази, която имам. Тя е само с 2 изхода за захранване 12 волта и 2 щуцера за вход и изход.
На нея не пише нищо, освен Bosch и 12v.

Потребителски аватар
krraynov
Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
Двигател: CFGB 2012
Контакти:

Re: Passat b2 (32b) подкачваща бензинова помпа ?

Мнениеот krraynov » Пет 03 сеп 2010 21:44

Ами аз имах по-рано пасат В3 беше с мотор RP 1.8Mi, той си беше с електрическа помпа- отзад в резервоара...

1. Не съм сигурен дали при присаждането на помпа в резервоара не трябва да се пусне и връщащ горивопровод-сега ми се струва че си само с един и обратно не се връща бензин...
2. Налягането май трябваше да е 0.9атм - но това е за моноинжекция, за твоя автомобил- (предполагам карбураторен) може би трябва да е друго (по-ниско), при пълната инжекция мисля даже че беше 3атм регулиращия клапан на рейката (говоря за моторите АЕК 1.6i, 101к.с)
3. Ако помпата е много мощна (разход и налягане) (тази от реното) а не и се осигурява работен дебит (няма рециркулация) има вероятност по-скоро да сдаде багажа.

Иначе ел.хемата не е сложна-помпата трябва да получи захранване при подаване на контакт (клема 15) Може би ще е по-удачно-ако ср прекара през реле и предпазител (хич не е за пренебрегване)!

А, ако проблема с помпата го имаш заради това че оставяш колата без бензин... с присаждането на нова помпа- решаваш последицата, а не причината..за да не пали от раз :idea: не я оставяй без бензин :screwy

Последна промяна от krraynov на Пет 03 сеп 2010 21:58, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 03 сеп 2010 21:58

Виждал съм на БМВ и на голф садени помпи от печка на ЗАЗ, това беше първото нещо което се купуваше от ЗАЗ-ка отиваща на скрап. Тази от реното сигурно също ще стане! Въпрос е обаче на правилно и сигурно свързване, че бензин и ток на едно и също място, по едно и също време движат колата и не е добре да им се прави сбирка извън цилиндъра mhihi

Потребителски аватар
Dimitar+
Контакти:

Мнениеот Dimitar+ » Пет 03 сеп 2010 22:02

krraynov всичко което си написал е вярно, но не ми помага :)

Колата е карбуратор, има механична помпа, задвижвана от двигатела, след нея има и тръбичка за връщане на излишиният бензин. Помпата която имам е външна и мисля да я монтирам някъде отпред, преди другата помпа. Според моите наблюдения, там е мястото й. Щом няма никакви сложни схеми за свързване, ще се оправя с 2 жици и един бушон :) Просто ме интересува, дали имам такава помпа в резервоара, защото никога не е работела, ако има такава.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 03 сеп 2010 22:20

Слагай смело, тествай и ако няма проблем с недостиг на гориво да или нещо друго, свали механичната помпа, щото платното ще изсъхне и ще се съсипе.

Потребителски аватар
Dimitar+
Контакти:

Мнениеот Dimitar+ » Пет 03 сеп 2010 22:41

Мислех си да ползвам и двете помпи, електрическата да е първа и след нея механичната.

Вижте какво открих, като търсих бензинопроводите:
Изображение

Това е тръбата по която идва бензина, точно преди помпата, от тук е текло бензин върху една снадка на доста дебел кабел, идващ от + (плюс-а) на акумулатора.... Просто поклон пред българските майстори :rocketwhore

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Пет 03 сеп 2010 22:48

Dimitar+ написа:трябва да въртя 1-2 минути стартера, докато подкачи гориво... Обикновено акумулатора се предава преди да запали.

Купи си свестен акумулатор. Вече си открил един потенциален проблем на горивната система и вероятно си го отстранил. Няма смисъл да си слагаш "таралеж в гащите" с тая електрическа помпа.

Потребителски аватар
Dimitar+
Контакти:

Мнениеот Dimitar+ » Пет 03 сеп 2010 22:55

Какво ще рече "таралеж в гащите" ? Какви проблеми мога да имам с електрическата ?

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Пон 06 сеп 2010 19:21

Dimitar+ написа:Какво ще рече "таралеж в гащите" ? Какви проблеми мога да имам ?

1.Нови маркучи и връзки - вероятност от изтичане на бензин от снадките.
2.Нови кабели, ключове, релета, предпазители -вероятност от неправилно свързване, повреждане, забравяне във включено състояние,късо съединение.
3. Неизвестно налягане на помпата - ако е много по-високо, а то вероятно е, вероятност даже от спукване на маркучите, ако не са подбрани за необходимото налягане, а са подобни на досега използваните, не е ясно как ще реагира клапана на карбуратора при по-високо налягане( дали ще затваря)-увеличен разход на бензин.
4. Не е много сигурно, че помпата ще засмуква бензин от резервоара при голямото разстояние до него, ако наистина я поставиш в двигателния отсек. На някои автомобили с външна помпа се поставя и подкачваща помпа в резервуара, както и бензинов акумулатор.

"Нещата трябва да са възможно най-опростени, но не и прости." - казва Айнщайн. Ти обаче си решил да усложниш нещата, за да си спасиш стария акумулатор. "Таралеж в гащите" ще рече, казано по друг начин, " Вместо да изпишеш вежди, да не извадиш очи".

stanev11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanev11 » Сря 08 сеп 2010 15:05

има едни ръчни помпи за подкачване на гориво в магазините за авточасти,струват около 15-20лв,имат си възвратен клапан който не позволява на горивото да се връща обратно.Самите помпи се монтират на маркуча за входящото гориво/представляват нещо като гумена малка топка за ръгби/ и се помпат на ръка като уред за премерване на кръвното :D и така подкачва гориво.Един приятел си сложи на мерцедеса,който е дизел/не му показва верно стрелката за количеството дизел/ и сега няма никакви ядове ако изгасен,сипва си гориво ,после напомпва докато качи гориво и пали от раз.

С електрическата помпа също ще стане,на реното което имах е същата помпа която описваш и е вързана много просто,не мисля,че ще имаш ядове с монтажа,но е лошо когато забравиш да я изключиш и тя продължи да качва гориво заедно с вакуумната,тогава ще прецакаш механичната помпа и е възможно да спукаш маркуч или ако имаш и допълнителен пластмасов филтър за горивото да го спука и него/все пак тези помпи правят около 3 бара налягане и системата при механична помпа не е сметната за такова нялягане/.Монтажа ще ти е по сложен,поне трябва да сложиш някакво реле което да я изключва щом постигне някакво налягане,защото след като напълниш горивната камера в карбуратора ще вдигне налягането и си представи какво ще се случи с игличката на поплавака и останалото за което по горе писах.

Потребителски аватар
enjoyner
Автомобил: Mk5 4motion
Двигател:

Мнениеот enjoyner » Сря 08 сеп 2010 17:08

колега незнам дали ще сам от полза като ти кажа, че и аз си мислех, че моята електрическа помпа е заминала макар че я смених точно поради причината, че е оставена на сухо тоет без бензин, но днес проблема бесше решен с нов акумулатор Varta 75ампера и сега си работи на безнзин без проблем. Преди това като превключа на бензин и само предарпваше и неможеше да се изфорсира и аз си мислех, че се е задръстена нещо но проблема се оказа друг: успех с начинанието

Върни се в “Passat”