Струва ли си? Старите срещу новите коли. Пасат B3 vs B5

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Re: Струва ли си? Старите срещу новите коли. Пасат B3 vs B5

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 09 сеп 2010 12:38

Честно споделено, VW от този клас няма да си купя повече. Просто е безсмислено.
Харесвам си автомобила, поддържам си го и ще си остане вечно мой, но освен ако не е джипка (Туарег или Тиган) - към друго VW няма да погледна.
По-логичен ъпгрейд от AUDi просто няма.

Иначе, съгласен съм за преломната граница в B5. Той е точно на пика (или малко по-надолу след него).
Преди този модел - народни и здрави, евтини коли, абсолютно непретенциозни - built to last. Естествено, и без претенции за кой знае какъв комфорт и екстри.
След този модел - консумативна политика. Рекапитулацията става отрицателна - влагаш повече, отколкото получаваш.
Б5.5 е последният от читавите и балансирани (качество - комфорт - поддръжка - вид) Passat-и.

Та, така.
Наистина най-важен е финансовия фактор. Колко имаш за първоначална инвестиция и последваща поддръжка.
Но след гореописаните модели - просто не си заслужават парите, според мен. :041:

Потребителски аватар
OvivO
Автомобил: какъвто си искам
Двигател: с който си искам

Мнениеот OvivO » Чет 09 сеп 2010 15:13

ChimeyJimmey написа:Наистина най-важен е финансовия фактор. Колко имаш за първоначална инвестиция и последваща поддръжка.
Но след гореописаните модели - просто не си заслужават парите, според мен. :041:

Позволи ме да те допълня . . .

Най-важно е колко пари имаш, но и колко ти се дават за автомобил!
Има хора, разполагащи с доста парички, но карат дърти коли, защото "им вършат работа".
Има и други, които нямат 2 лв в джоба, но са "накиприли" кола, която е в пъти над възможностите им.
Все повече се замислям, че скъпата кола си е чиста форма на гъзария, да си возиш гъза и да те гледат по светофари.

Ако има нещо друго стойностно в живота ти, на което да отдаваш значение, то няма да ти е толкова важна колата.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 09 сеп 2010 15:18

OvivO написа:Най-важно е колко пари имаш, но и колко ти се дават за автомобил!
Има хора, разполагащи с доста парички, но карат дърти коли, защото "им вършат работа".

Oсмелявам се нескромно да се причисля в тази категория... :oops:
Тази кола, която имам като основна, за момента ми върши работа, харесва ми и друга не ми трябва.
OvivO написа:Ако има нещо друго стойностно в живота ти, на което да отдаваш значение, то няма да ти е толкова важна колата.

Напълно споделям виждането! :да:
Приоритетите са ми други - семейство с детенце. Затова и силовия ми тунинг се влачи вече втора година... :roll:
Бавно, но славно и както си трябва. :lol:

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Чет 09 сеп 2010 15:27

OvivO написа:
Най-важно е колко пари имаш, но и колко ти се дават за автомобил!

Зависи до колко ти се занимава с майстори. От един момент нататък е безсмислено...

Потребителски аватар
berkant3008
Автомобил: PASSAT B3
Двигател: ABS-93
Контакти:

Мнениеот berkant3008 » Чет 09 сеп 2010 22:07

и аз мислих да мина на B5 понеже моя B3 се скапа взе да лапа маслото.След доста съвети с специалисти в тая област реших,че е най удачно да ремонтирам B3-то и да си го карам.след този ремонт вече колата ми ще е чисто нова тъй като вече няма нещо което да не съм сменил.е какво по-добро от това климатроник,ел пакет,музика технически отлична.ако взема B5 пак трябва да започна да сменям едно по едно като се обади.моя съвет е даже и да имаш пари ремонтирай си B3-та и си я тантуркай,а паричките да ти стоят в джоба пак като поевтинеят B5.5 на 5000 лева тогава ще ги сменим вече.

Потребителски аватар
ulipet
Автомобил: VW PASSAT B7
Двигател: CFF

Мнениеот ulipet » Пет 10 сеп 2010 18:59

В5 е по-добрата ,карах В3 и като се качих на по-новата.....2-3месеца чудене...и ей я на....спирам да пиша щото съм на бая бири :beer

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Пет 10 сеп 2010 21:54

Новото си е ново, но с малко по-скъпа подръжка.
За мен лично не си заслужава, а и вече нямам пари за да ги сменя.

Потребителски аватар
trunner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот trunner » Съб 11 сеп 2010 15:18

Вярно, че подръжката на Б5 спрямо Б3 е по-скъпа. Имаме служебно Б4 ТДИ 90к.с. и мога да кажа, че по-голямо куче от него във цялата фирма няма. На по-малко от месец му се сменя маслото (огромен пробег). Кара се като за последно, товари се като за последно... Разходи по поддръжка - няма. Личният ми автомобил е Б5. Ако махнем гориво, гуми, гражданска и т.н., големи ремонти не съм правил. 2 биалетки по 40-на лв, перка на виското, моторче на другата перка и едно каре. Всичко на стойност 350лв без труда. Това е сменено за близо 80к пробег. Смяната на филтри, масло, ролки и ангренажен ремък - части + труд = 480лв. Не мисля, че това са толкова огромни разходи за сменените неща. Но пък на фона на служебното добиче... моето просто бледнее откъм здравина.
Мое заключение - старите коли са в пъти по-надеждни. Новите са в пъти по-комфортни.

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Съб 11 сеп 2010 21:00

Незнам на колегите Б5-ците дали са със пухени седалки и хидравлично окачване че толкова хвалят "комфорта".Карал съм Б5 и Б3-ката по нищо не му отстъпва на возия и комфорт.Да-най важен е комфорта на шофйора,но да не забравяме че етикета "комфорт" се слага на цялото купе-а при Б5 пространството на задната седалка е като на двуврат Голф2..... дето има един лаф:Ако се качи някой баскетболист колената ще му опират във ушите :)
1,8 ABS на Б3(като моя ;) ) ще скъса гъзъ на 1,6 Б5.......
И аз бях пред дилема дали да не сменя Б3-ката с Б5-ца.....но май по добре вместо да набивам 5-6бона за кола и още 1000лв.за допълнитените разходи(общо към 7000лв.)дали да не заделя 1000-1500лв.и да си стегна колата...защото с 1500лв. Б3-та ще стане като нова за доста години напред,а при Б5-цата това са ти -носачите и маслото :)

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Съб 11 сеп 2010 21:25

Карал си, колко точно си карал? По-скоро си покарал сигурно, това не е като да си карал. Говорите откровени глупости в момента .. Б3-ката към 2010 си е дърво. Честно казано, освен просторното купе други предимства няма. Не е и евтина поддръжката, защото е честа на тези години на които е вече.. разбира се ако искаме да няма забележки де, а повечето тук карате докато не спре и сте нашибали обикновени газови - е от тая гледна точка е "здрава", да - съвременния Москвич :twisted: .. Работно магаре е, ама до там... айде плюйте сега :Mr Green Fun

Последна промяна от dj_tuhla на Съб 11 сеп 2010 22:13, променено общо 3 пъти.

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Съб 11 сеп 2010 21:31

kristianatanasov написа:Да-най важен е комфорта на шофйора,но да не забравяме че етикета "комфорт" се слага на цялото купе-а при Б5 пространството на задната седалка е като на двуврат Голф2..... дето има един лаф:Ако се качи някой баскетболист колената ще му опират във ушите :)

Ха-ха-ха. Тука ме разцепи от смях! Баскетболист съм, имам Б5.5 и да ти кажа изобщо "колената ми не опират в ушите" и няма нищо общо с Г2. Къде ги мислите тия бисери не знам.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey

Мнениеот ChimeyJimmey » Съб 11 сеп 2010 22:17

Mдам.
Това с пространството отзад беше смешка някаква, като от "Пълна лудница"...
Е, няма как да се сравнява с S-Klasse, ама било като Гоуф 2... :roll:
Некакви бълнувания са това, деменция ли, алкохолен делириум ли... :D

Потребителски аватар
OvivO
Автомобил: какъвто си искам
Двигател: с който си искам

Мнениеот OvivO » Нед 12 сеп 2010 12:01

Мдам, определено B3 е просторна отзад и отпред, но B5.5 не мисля, че отстъпва по нещо.
Виж при Ауди А4 е друга бира - там отзад си е супер тясно, но говорим вече за различна кола.
По отношение на окачването - да B3 вози много добре, но B5,5 е с предно окачване, което се слага на А6, а отзад на А4 ( или обратно :) )
и не случайно е толкова сложно - за да вози супер!
Няма какво да сравняваме две различни поколения на Пасат - тук спорът ще бъде ясен.
Въпросът беше дали B5 с по-скъпата си поддръжка си заслужава пред B3. А еднозначен отговор няма.

tara1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tara1 » Нед 12 сеп 2010 14:32

Б5 е много по добър от Б3.Това че ни е налегнало безпаричието колите не са виновни.Б5 е с по-скъпа потдръжка,но кеф цена нема(моето мнение с две изречения).

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Нед 12 сеп 2010 14:52

Тая тема по мое мнение май си е за ключ :wink: Иначе с години ще наливаме от пусто в празно. Всички собственици на В3 се опитват да ни убедят че това е най-добрият пасат...еми няма да стане, защото както отбелязах в един по-горен пост-никой, абсолютно никой, който е имал В3 и го е сменил с В5 не казва че старият е по-добър. По-евтин-да, спор няма, но за другото......гроздето ли е кисело, какво ли. Дайте да не говорим глупости само
П.С. Някой каза че возията на Б3 и В5 била еднаква....смях се с глас :lol:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”