питане към риболовците / рибарите

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

питане към риболовците / рибарите

Мнениеот buFka » Пон 19 юни 2006 13:12

Та значи, туко що ми подариха въдица (телескоп с дължина 2,4 м, с макара, тежести и кви ли не глупости към нея). Само дет аз хал хабер си нямам как се борави с нея :) е ловил съм риба, ама се някой друг ми е връзвал кукички и тежести. Та има ли онлайн инфо по темата как се връзват тея джаджи и как се избират, а и някой може ли да ме светне какво може да се лови с такава въдица :D (знам че трябва да дам сигурно някакво допълнително ифно за въдицата, ама незнам кво трябва да се даде точно).

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CellNet ™ » Пон 19 юни 2006 13:19

Bufka ето го твоят сайт: http://forum.fishing-mania.com/index.ph ... b4ad42bc7d :D

П.С. Сигурен съм че там ще ти помогнат за всичко :wink:

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Пон 19 юни 2006 13:20

:офф Eй сега те разсипаха от инфо. Като знам какви запалени рибари има тука.... Ако беше за харпуни - мога да помогна, ама за въдица..... :-(

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Пон 19 юни 2006 13:47

То 2,4 м.( :xaxaxa телескоп) става само за дънна... :D :beer
Предназначена е за лов на шарани...

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пон 19 юни 2006 13:56

Трябва ти и подходяща компания за риболов :wink:

Потребителски аватар
Beast
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Beast » Пон 19 юни 2006 14:05

Аиде още един болен, честито тая краста е по добра от цигарите.Въдичката като цяло сигурно е страхотна /телескоп 2.4м/ но те ограничава само в определен вид риболов.Въдиците от този тип се ползват предимно за риболов със блесна/Спининг/ или "риболов на дъно".Ако питаш мен , по добре е ако си решил да ставаш РИБОЛОВЕЦ по добре е да забочнеш с елементарният риболов "на плувка" с 4, 5 ,6 и 7 метрови телескопи.След като се научиш да утежняваш и балансираш линията преминаваш в по горен клас , и така нататък.Но по важното е че имаш желание , все нещо ще се получи.
Колкото до възлите и начините за връзване , на кутиите и пакетчетата за куки в ловно рибарските магазини има дадени елементарни възли , които на първо време ще ти свършат работа.Това е от мен УСПЕХ В РИБОЛОВА!!! :ahoy

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Пон 19 юни 2006 14:49

Ами ако е от компактните телескопи които не стават за дъно.Може да лови и на плувка с него.Много зависи от какво е направен телескопа , с колко водача е, с каква макара разполагаш и с какво влакно си на нея.
За плувка ще ти е неоходима една нормална плувка около 2,5гр. влакно от порядъка на около 0,18.Куки в зависимост от рибата която кълве.Ако е по едра съответно ти трябват по едри кукички.Но да приемем ,че 10ки са добри.За начинаещ има готови вързани куки.Първо слагаш плувката (като я разгледаш ще разбереш как се слага :) )препоръчвам ти неподвижна плувка по лесно ще ти е.След това слагаш тежест и потапяш плувката и тежеста да провериш дали седи добре.Полсе накрая на влакното се прави едно ухо.(ако се чудиш как става погледни вързаната кука)После пъхаш ухото на куката през ухото на влакното от макарата.След това пъхаш куката през собственото и ухои така се завръзва.Слагаш стръв и почваш да ловиш.НАСЛУКА

//не съм кой знае колко добър рибвар така ,че ако съм объркал нещо колегите ще ме поправят :)

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пон 19 юни 2006 15:10

много мерси за инфото :)

а иначе въдицата има 4 водача и май е направена от карбон (поправете ме ако бъркам), има си и плувка, и кукички, и тежести, и звънче и дори карабинери на които се закачват кукичките :) иначе избор на тежести, кукичка, влакно и прочие явно трябва да ги избера преди да тръгна за риба...абе сега поне имам матерял за четене :lol:

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CellNet ™ » Пон 19 юни 2006 15:15

buFka написа:много мерси за инфото :)

а иначе въдицата има 4 водача и май е направена от карбон :

Внимавай къде ловиш с карбона :?
много е опасно да го използваш под електропроводи или по време на гръмотевици и бури :wink:

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Пон 19 юни 2006 15:16

Хубаво е да имаш малко по голям избор.Да кажвл купи си няколкокукички 8ци ,няколко 10ки и няколко 12ки.Има много удобни кутиики с различни тежести мисля ,че са около 2/3 лв.но ще ти свършат прекрасна работа.Също така ще ти трябват няколко плувки.с две думи ти трябват инвестиции от около 10-15 лв.За да не се окажеш в положение ,че единствената ти плувка се е закачила в шавара и трябва или да я вадиш или да си ходиш :).Най добре е да отидеш като за начало на платен водоем.Където има доста риба за да можеш да усетиш тръпката.иначе можеш да отидеш някъде и да седиш цял ден без да хванеш нищо

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пон 19 юни 2006 15:23

dready написа:Хубаво е да имаш малко по голям избор.Да кажвл купи си няколкокукички 8ци ,няколко 10ки и няколко 12ки.Има много удобни кутиики с различни тежести мисля ,че са около 2/3 лв.но ще ти свършат прекрасна работа.Също така ще ти трябват няколко плувки.с две думи ти трябват инвестиции от около 10-15 лв.За да не се окажеш в положение ,че единствената ти плувка се е закачила в шавара и трябва или да я вадиш или да си ходиш :).Най добре е да отидеш като за начало на платен водоем.Където има доста риба за да можеш да усетиш тръпката.иначе можеш да отидеш някъде и да седиш цял ден без да хванеш нищо

виж за тея неща не бях мислил :) ама ще си взема значи такива джаджи...те са ми дали 3 вида кукички, ама много големи ми се струват, така че трябва да се обзаведа с още....а и за плувките си прав :) аз сам за риба няма да тръгна де....така че другите ще помагат ако се оплета прекалено много :)

ПС. ЦеллНет, я разкажи за карбона по подробно (може и в ЛС)

Потребителски аватар
Beast
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Beast » Пон 19 юни 2006 15:25

Сега няма да изпадаме в излишни полемики с колегите относно това как и колко можеш да ловиш , както и по какъв начин , но е важно да погледнеш едни цифрички над дръжката /с каква акция е въдицата/ "пример - 10-30гр" и тогава вече напълно ще се изясни дали ще мяташ плувки от 2.5гр с въдица 2.4м на дълбочини над 3.5 м или ще си ловиш на дъно и блесна.Аиде гледай и пиши , щото съмпотен докато разбера каква е тая чудесия дето са ти я подарили. :wink:

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Пон 19 юни 2006 15:30

Beast написа:щото съмпотен докато разбера каква е тая чудесия дето са ти я подарили. :wink:

mhihi mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
Beast
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Beast » Пон 19 юни 2006 15:42

Добре де , за тези които интерпретират липсата на растояние между определени думи и букви по свой си начин /в бързината наистина се получават интересни словореди/."Съмпотен" да се разбира като "съм изпотен" , голям смяхх хх хх хх. :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пон 19 юни 2006 15:43

е па пише "Тest: 20-40 gr" :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”