ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!!!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Re: ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!!!

Мнениеот buller » Сря 15 сеп 2010 12:50

GUNDI написа:Не винаги колана може да ви спаси. Ще ви дам и два примера с мой приятели.
Първия преди 4 години зимата колата му занася на един завой и тръгва на една страна към ел.стълб благодарение на това ,че е бил без колан успява да отскочи на седалката до него. Стълба се беше врязал до средата на шофьорската седалка.
Втория излиза от уличка и се изнася на ляво в това време го връхлита моторис с пистарка и се удря в шофьорската врата явно от удара или незнам точно какво е станало но той се намерил на седалкато до шофьора без драскотина, а мотора се беше набил до скоростния лост на Голфа. Спасило го е това ,че е бил без колан.
Така ,че колкото може да ви спаси един колан толкова може и да ви убие. :wink:

Това са единични случаи, докато статистиката казва друго ;)
Винаги има изключения от правилата...
Няма как да се каже колко живота са спасени благодарение на коланите, но при всички случаи са многократно повече от тези, които са погубени ;)

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Сря 15 сеп 2010 14:24

докато статистиката казва друго

Ако не се лъжа статистиката показва причини на първо място като: Превишена скорост, каране без книжка или никакъв опит мощни автомобили, грубо нарушаване на правилата за движение и никакъв респект към другите на пътя и т.н. Коланите май са почти безполезни в повечето случаи, те могат да помогнат до към 60км/ч може би и малко повече. Смъртни случаи при 60км/ч и без колан може и да няма. Общо взето ако повечето от хората си слагат коланите това значи, че повечето спазват и изброените по-горе правила. Нещата са си свързани и опират до културата на едно общество.
Това показва статистиката за мен. На българина да му сложат и каска в колата пак няма да намалеят смъртните случаи.
Погледнете само в този форум колко хора пишат: Колата ми при 180км/ч гори еди колко си, пък при 200 не знам колко, и др. от сорта.
Не се хващайте за коланите, лекарство май няма, остава само да коментираме статистиката :(

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 15 сеп 2010 15:49

GU[size=150][/size]NDI написа:Не винаги колана може да ви спаси. Ще ви дам и два примера с мой приятели.
Първия преди 4 години зимата колата му занася на един завой и тръгва на една страна към ел.стълб благодарение на това ,че е бил без колан успява да отскочи на седалката до него. Стълба се беше врязал до средата на шофьорската седалка.
Втория излиза от уличка и се изнася на ляво в това време го връхлита моторис с пистарка и се удря в шофьорската врата явно от удара или незнам точно какво е станало но той се намерил на седалкато до шофьора без драскотина, а мотора се беше набил до скоростния лост на Голфа. Спасило го е това ,че е бил без колан.

......................................................................
През далечната 1986 г баща ми се блъсна в предна лява гума на Камаз, който не спрял на стоп. Отърва се със счупен крак, щото беше с колан. Та досега не съм го виждал да кара, без да се запаше.
Та така...

Последна промяна от muns61 на Сря 15 сеп 2010 15:59, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Сря 15 сеп 2010 15:55

muns61 написа:
GUNDI написа:Не винаги колана може да ви спаси. Ще ви дам и два примера с мой приятели.

......................................................................
През далечната 1886 г баща ми се блъсна в предна лява гума на Камаз, който не спрял на стоп. Отърва се със счупен крак, щото беше с колан. Та досега не съм го виждал да кара, без да се запаше.
Та така...

Искаш да кажеш 1986,нали mhihi :beer

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 15 сеп 2010 15:58

Леле, какви глупости пиша! Да, 1986!
Ми така, като пиша и говоря по скайпа... :lol: :lol:

Потребителски аватар
PuShE_
Автомобил: Passat 3b5
Двигател: AFN 1997
Контакти:

Мнениеот PuShE_ » Сря 15 сеп 2010 18:40

в някои ситуации помага,в някои не,всичко зависи от много неща,като малък имах няколко кълбета с кола и ако бях с колан нямаше да съм тука сега,на един авер сестра му и те се въртяха и извади късмет че нямаше колан и изхвърча през стъклото иначе колоната щеше да и размаже главата,така че понякога е полезно понякога не,няма смисъл да се спори за това,но се замислете за начина си на шофиране защото НЕ СТЕ САМИ НА ПЪТЯ,има и други участници,пешеходци и още куп неща...

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 15 сеп 2010 18:53

PuShE_ написа:няма смисъл да се спори за това,но се замислете за начина си на шофиране защото НЕ СТЕ САМИ НА ПЪТЯ,има и други участници,пешеходци и още куп неща...

Ето това дава край на спора със или без колан, ако шофираме разумно няма да се стига до ползването на колана. Но лошото е че всички бързаме, за щяло и нещяло и рискуваме живота си за 5 минути!

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Сря 15 сеп 2010 21:02

Съгласен съм ,че ако карам пиян застрашавам живота на околните.Но ако карам без колан застрашавам само моя !Така ,че логично би било сам да преценя дали да го сложа.А пък има и много противоположни мнения.
Но ,закона е един за всички!!

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Чет 16 сеп 2010 0:44

Но ,закона е един за всички!!

Това е само на книга, иначе... не ми се коментира

Потребителски аватар
elimn
Автомобил: Golf V
Двигател: BKD 2004

Мнениеот elimn » Чет 16 сеп 2010 7:32

Пиша и плача

Цитат от Stoi

Представи си...
-да умреш разкъсан заради собственото си или чуждо безумие
-да умираш бавно
-Да не идва линейка.
-до теб да умират любимите ти хора и да не можеш да им помогнеш.... Представи си го.

Представи си да умира детето ти заради нетърпението ти да изпревариш в мъглата. Допреди секунди да си мечтал за нещо, да си правил уговорки за утре, да си се ядосвал, да си си спомнил нещо далечно и хубаво. И после: във вихъра на удара и физиката на ламарините всичко си заминава. Вече не се налага да мислиш, да се ядосваш, да бързаш, да даваш пари, да ухажваш някого...
защото теб просто вече те няма. А преди минути беше тук.
Това ме разплака...отново :cry: :cry: :cry:
При катастрофата ...
zleee 000.JPG

живота ми мина като на филм.Съзнанието ми питаше"Умрях ли?И сега какво?Това ли беше живота ми?Имам толкова неща да направя преди да умра.Близките ми няма да го преживеят.Умрях ли?Какво направих?"Направих-не спах 48ч преди да тръгна на път 880км.,бързах,за да не закъснея,валеше дъжд,заспах 15 мин.преди да се прибера.Всичко това бе пълна глупост.Щях да зкъснея за всичко останало в живота ми,заради 30мин сън на някоя отбивка.Често гледам снимките от тогава и благодаря,че живея втори живот.

Потребителски аватар
GUNDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GUNDI » Чет 16 сеп 2010 8:30

Smeagol написа:

Това са единични случаи, докато статистиката казва друго ;)
Винаги има изключения от правилата...
Няма как да се каже колко живота са спасени благодарение на коланите, но при всички случаи са многократно повече от тези, които са погубени ;)

Това е така няма спор. Аз също ползвам колан но винаги си имам едно на ум. Според мен в градски условия колана не би трябвало да е задължителен. А извънградско да е задължителен защото там предпоставката за катастрофа с фатален край е по възможна.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Чет 16 сеп 2010 16:51

Точно за градско е най-полезен. При доста ниска скорост си удряш главата в предното стъкло, а с колан ти няма нищо...

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 16 сеп 2010 18:34

Колана ми причинява дискомфорт, благодарение на това риска да предизвикам катастрофа е в пъти по-голям, много съм любопитен какво казва статистиката по този въпрос. Съгласен съм, че колана е много хубаво нещо, но това, че е задължителен е пълна дивотия.

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Чет 16 сеп 2010 21:58

Аз съм за колана.И на мен ми причиняваше дискомфорт, но свикнах и вече не мога да карам, ако не съм сложил.Спасявал ме е веднъж и затова смятам, че това не е шега работа.Слагайте коланите и не се правете на безсмъртни :beer

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Чет 16 сеп 2010 23:25

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/patnata-obstanovka/story/1038750066-12_dushi_sa_raneni_pri_katastrofi_prez_denonoshtieto.html
Пълно е с подобна информация. И понеже това е такава една статистика, може да се сметне че на всеки 600 автомобила се пада един който да има тежко произшествие от началото на годината. Или поне 100 само от този форум...
Просто статистика!
63700 човека само от този форум могат да направят доста за да се подобрят нещата, но разбира се трябва да са на един акъл.
Много биха казали: А бе я не ми казвайте как да карам...
И остава пак статистиката

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”