Windows 98

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
IANSTO
Автомобил:
Двигател:

Windows 98

Мнениеот IANSTO » Сря 15 сеп 2010 16:57

Здравеите колеги

Случайно някой да работи с този уиндоус ? Интересува ме защото искам да си прехвърля информация на дискове (СД) от един стар хард които е с въпросният уин.

Поздрави

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: Windows 98

Мнениеот milmar » Сря 15 сеп 2010 17:13

И какво общо има 98-цата ?
Не че съм капацитет в софта , но какъв е проблема .

Потребителски аватар
IANSTO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот IANSTO » Сря 15 сеп 2010 17:50

Ами проблема е , че като го сложа на " новият " компютър който е с виста неможе да разпознае записвачката . А за да я разпознае са му нужни драйвери които трябва да взема от интернет . Тук се появява втория проблем : неможе да разпознае лан картата :)

Между другото аз почти нищо не разбирам от компютри . Ако имате някави идеи ще се радвам да ги чуя .

поздрави

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Сря 15 сеп 2010 17:57

Какъв е стария хард(ATA,PATA,SATA), какъв е работещия и какво е дъното

Потребителски аватар
IANSTO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот IANSTO » Сря 15 сеп 2010 18:17

Aми колега на тези въпроси не мога да отговоря . Диска е WD1200 .

bnick

Мнениеот bnick » Сря 15 сеп 2010 18:43

От това инфо предполагам че е 120G ATA хард. Най-лесно ще свалиш инфо, като включиш стария хард към твоя комп, без да разкачаш сегашния ти диск. Трябва ти IDE кабел, за да вържеш стария към твоето дъно. На дъното трябва да имаш два такива IDE конектора, предполагам че сегашния ти хард и СД-то са вързани заедно с един такъв IDE кабел или с два отделно. В първия случай си купи IDE кабел, включи го в харда и втория конектор на дъното, а във втория откачи кабела от СД-то и го включи в стария хард. Отделно трябва и да го захраниш с ток, откачи от СД-то захранващия кабел и го включи в харда. И при първия вариант трябва да га захраниш с ток по същия начин.

Ако в момента си със SATA хард и IDE записвачка, просто изключи двата кабела от СД-то и ги включи в стария хард.
При включването на компа, трябва да разпознае WD1200, няма да имаш записвачка, копирай си фаиловете които ти трябват на твоя хард, после си върни нещата както са и си готов. През Вистата ще си запишеш СД-тата

Наистина малко инфо си дал и писанията ми са принципни постановки, надявам се да съм ти помогнал
Дано си ме разбрал :beer

Потребителски аватар
IANSTO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот IANSTO » Сря 15 сеп 2010 19:26

Благодаря много колега .
Какво станакато закачих кабелите от СД - то на старият хард : При стартиране на ПС - то то разпозна старият хард и започна да се зарежда уин98 . Стигна до някъде и каза , че има прекалено много хардове и , че трябша да исключа някой от тях . С две думи не стана . Сега съм го включил към дублиращите кабели на СД - то но за съжаление не го разпознава . :(
Някакви идеи ? Мога ли да закача двата компа и така да прехвърля данните ?

bnick

Мнениеот bnick » Сря 15 сеп 2010 19:50

Не разбрах с един или два кабела си? Комп с комп е по-сложно

Потребителски аватар
IANSTO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот IANSTO » Сря 15 сеп 2010 20:06

С два кабела малък и голям . Единият е с 4 пинчета (по малкият) другият е с над 20 и на него пише ХДД кабел :?

bnick

Мнениеот bnick » Сря 15 сеп 2010 20:09

С 4-те пина е захранващия, другия е IDE кабела. Харда и СД-то с един IDE кабел ли са закачени или всеки е с отделен такъв

Ок, сега видях ЛС, продължаваме там

Потребителски аватар
Rijo
Автомобил: BMW e39
Двигател: M54B22

Мнениеот Rijo » Сря 15 сеп 2010 22:31

Няма ли кой да услужи на колегата с "кутия", че да върже стария хард през УСБ и да си свърши работата за половин час.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 16 сеп 2010 7:27

IANSTO написа:При стартиране на ПС - то то разпозна старият хард и започна да се зарежда уин98 . Стигна до някъде и каза , че има прекалено много хардове и , че трябша да исключа някой от тях . С две думи не стана .

'Ич не съм капацитет по въпроса, но пък много си го тача '98-то ;)
Защо ли ми се струва, че си закачил стария хард като Праймъри Мастер? :roll:
Погледни на етикета на харда. Трябва да имаш описани пинчетата отзад, които са за Primary Master, Primary Slave и Cable Select.
Сложи джъмперите така, че харда да стане Primary Slave и го включи в слотчето не който е на края на кабела, а на този, дето е по средата.
Имай предвид, че слота е 'завъртян'. Ориентирай се по заъбчето, което е на самия куплунг и по липсващото пинче на конектора по средата (направено е като кодировка, да не се завърти кабела на обратно).
Би трябвало в такъв случай да си буутва от твоя си, новия хард диск.

п.п. все съм се чудил - защо пишеш в зелено? :roll: дразни окото, деа! :banghead:

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 16 сеп 2010 8:10

Rijo написа:... че да върже стария хард през УСБ и да си свърши работата за половин час.

:да: това е варианта за колегата ! Има и само кабелчета без кутия , за 10-15 лв.

Иначе другите варианти са малко "по-сложни" , всъщност няма нищо сложно но трябва да си го правил поне веднъж .
Ако например 98-цата си работи на стария комп , можеш през мрежа да си прехвърлиш каквото ти трябва , можеш със флашка ... но трябва да се инсталира драйвер за 98 .
Аз лично бих сложил харда на новия комп като slave (както подробно обясни колегата radotom) .

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Чет 16 сеп 2010 12:55

Rijo написа:Няма ли кой да услужи на колегата с "кутия", че да върже стария хард през УСБ и да си свърши работата за половин час.

това е най-лесния начин....

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”