Въпрос - нагреване-пръскалки...МК3 GT AFT

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
rumensimeonov
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос - нагреване-пръскалки...МК3 GT AFT

Мнениеот rumensimeonov » Чет 16 сеп 2010 21:04

Изчетох из форума каквото имаше по темата и май ще слагам нова екстра на колата - пръскачки с подгряване. В тази връзка имам 2-3 въпроса:

1. Доколкото видях от снимката по-горе, а и от ЕТКА всяка една пръскалка си е на отделна букса. На Голфа ми (Голф 3) засега видях едната свободна букса, втората къде е скрита?

2. От къде могат да се купят нови такива пръскалки. Днес питах в Ауто+ и ми казаха по 58 лева на пръскалка, което е доста далеч от 30-ната лева за пръскалка посочени по-горе. Все си мисля, че този когото питах не беше в час, май ще звънна да питам и в друг магазин на Ауто+. Евентуален друг доставчик?

3. Ще съм благодарен за отзиви относно ефективността на тази екстра. Все още малко се чудя, доколкото рядко са ми замръзвали пръскалките, а обикновено в такива случаи и чистачките са замръзнали и не вършат работа. Пък двигателя като загрее топли всичко :) Така де, ама все пак си е допълнителна екстра, защо пък не :)

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Чет 16 сеп 2010 21:24

1. Няма втора букса, кабелът се разклонява;
2. Цената е около 58лв. наистина за нови, а втора ръка не се лъжи да си купуваш, много са капризни и масово са изгорели старите;
3. Има голяма полза от тази екстра, първо, че двигателят при минусови температури не може да ти нагрее така пръскалките, че да не замръзват (защото е далеч), второ при висока скорост обдухването им е голямо и се запушват с лед дори и над нулата;

Потребителски аватар
ivostefanov
Автомобил: Audi A4
Двигател:

Мнениеот ivostefanov » Чет 16 сеп 2010 21:45

Каспър написа:Не разбирам смисъла на тази екстра, ако човек кара с хубава течност. Сигурно защото за три зими никога не ми се е случвало да ми замръзват пръскалките. Течността е по-важна според мен. Мисля, че е по-добре тези 60лв. за две нови пръскалки с подгрев да се вложат в хубава течност или хубави чистачки.

да речем,че смисъла е икономия.
и също така не е нужно да чакаш да ти загрее предния капак за да ти стопи леда от пръскалките или да стържеш и да ти тръгне първо едната и по някое време другата.
при мерцедесите тази екстра е с добавка серпентина в казанчето на водата през която циркулира антифриза от двигателя.
ефекта е потресаващ,и през снега минава mhihi

rumensimeonov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rumensimeonov » Чет 16 сеп 2010 21:45

Благодаря за инфото, първоначално и аз мислех, че двете пръскалки трябва да са на 1 кабел, обаче картинката която видях на предната страница показва друго. Освен това като брой пръскалки в ЕТКА са дадени 2 броя, т.е. май всяка си е на отделна букса.

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Чет 16 сеп 2010 22:06

Както Vento каза двете пръскалки са на един кабел с една букса, който се разклонява.
ivoststefanov написа:
Каспър написа:Не разбирам смисъла на тази екстра, ако човек кара с хубава течност...

да речем,че смисъла е икономия.
и също така не е нужно да чакаш да ти загрее предния капак за да ти стопи леда от пръскалките или да стържеш и да ти тръгне първо едната и по някое време другата...

Ако под икономия имаш предвид пестене на течност, то сметни колко течност трябва да спестиш за да избиеш 60лв. дадени за да се сдобиеш с тази екстра. Що се отнася до чакането да ти се сгрее капака, пак казвам, че с хубава течност не ми се е случвало да ми замръзнат пръскалките. Не казвам, че екстрата не е полезна, но 60 кинта за това, че зимата може веднъж да ти замръзнат пръскалките и да изчакаш 5 мин. докато ти се размръзнат, ми се струва пресилено.
Vento написа:...второ при висока скорост обдухването им е голямо и се запушват с лед дори и над нулата;

Студено време, сняг, лед, замръзване... защо ли някак си между тези неща не ми се връзва "висока скорост" и то толкова висока и толкова силен и леден вятър, че да ти замръзват пръскалките :roll:

rumensimeonov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rumensimeonov » Чет 16 сеп 2010 22:14

Хе-хе, от това което ми казаха по телефона Ауто+ сумата е 2х58 лв. = 116 лв. Все си мисля, че не бяха в час, затова се надявам някой с такива пръскалки да каже с отделни букси ли са и т.н. Поне по картинката в ЕТКА не изглежда да са 2-те на един кабел, много странно

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Чет 16 сеп 2010 22:18

Това е екстра за наистина студените страни, за в БГ не си струва 120лв. :shock :shock :shock , като се кара на дълъг път двигателя отделя достатъчно топлина за да ги размрази!

rumensimeonov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rumensimeonov » Пет 17 сеп 2010 9:14

Така,

След нов разговор с Ауто+ цената беше коригирана на 30 лева за пръскалка. И без това имат налична една, ще я взема и ще монтирам на шофьорското място, мисля, че е достатъчно. Иначе всяка пръскалка си е с отделна букса, 2-те не са на 1 кабел! Може на времето да е имало друг производител предлагащ тази екстра където пръскалките са били на 1 кабел. Странното е, че не можах да намеря къде е евентуалната 2-ра букса в колата! В тази връзка:
1. Има ли някаква тънкост при свалянето на старата пръскалка?
2. Предполагам ще трябва да регулирам новата пръскалка. Не ми се ще с игла за да не я прецакам, някаква идея как да стане?

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Пет 17 сеп 2010 9:18

rumensimeonov написа:Така,

След нов разговор с Ауто+ цената беше коригирана на 30 лева за пръскалка. И без това имат налична една, ще я взема и ще монтирам на шофьорското място, мисля, че е достатъчно. Иначе всяка пръскалка си е с отделна букса, 2-те не са на 1 кабел! Може на времето да е имало друг производител предлагащ тази екстра където пръскалките са били на 1 кабел. Странното е, че не можах да намеря къде е евентуалната 2-ра букса в колата! В тази връзка:
2. Предполагам ще трябва да регулирам новата пръскалка. Не ми се ще с игла за да не я прецакам, някаква идея как да стане?

То аз съм писал на предишната страница, че са по 30лв. на брой в А+..........

Освен с игла става с един специален инструмент за целта, който съм почти сигурен, че няма да намериш, така че игличката и действай...., само внимавай да не е много тънка, да не я счупиш вътре....

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Пет 17 сеп 2010 12:32

rumensimeonov написа:Така,

...Странното е, че не можах да намеря къде е евентуалната 2-ра букса в колата! В тази връзка:

Няма втора букса, защото оригиналната инсталация е на една букса, както са и оригиналните пръскалки. Това, че някой жълтур е пуснал отделни пръскалки с отделни букси е друга тема. За свалянето сам ще видиш как става като погледнеш пръскалката. Регулирането става и с медицинска игла.

rumensimeonov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rumensimeonov » Пет 17 сеп 2010 12:45

Добре де, това което ще ми доставят Ауто+ е оригинална пръскалка на Siemens или поне така ми казаха. Освен ако ЕТКА-та не бърка много (което ме съмнява) пръскалките са си 2 отделно. По ЕТКА номера е 191 955 986 А и са дадени 2 броя за колата! Лично на мен ми се струва, че е по-вероятно изпълнението с 1 кабел (съгласен съм, че е по-добро) да е от някой 3-ти производител!

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Пет 17 сеп 2010 12:56

rumensimeonov написа:.. Иначе всяка пръскалка си е с отделна букса, 2-те не са на 1 кабел! Може на времето да е имало друг производител предлагащ тази екстра където пръскалките са били на 1 кабел. Странното е, че не можах да намеря къде е евентуалната 2-ра букса в колата!
Добре де, майка му стара - хем не знаеш и питаш, хем като ти кажат как е - "НЕ ЗНАМ КАК Е, АМА И ТАКА НЕ Е!". Аз ти обяснявам, че след тази букса, която е на снимката кабелът се разклонява и втора букса НЯМА, на две от трите ми коли си е заводско така, сега пак го гледах заради теб преди 5 мин - ти пак си знаеш твоето. Що питаш тогава? Оправяй се! :screwy :banghead:

rumensimeonov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rumensimeonov » Пет 17 сеп 2010 12:58

Добре,

Извинявам се, може би се доверявам на ЕТКА-та повече, отколкото трябва! Благодаря на всички, искащи да помогнат!

rumensimeonov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rumensimeonov » Съб 18 сеп 2010 16:15

Така, има развитие по темата, днес си взех пръскалката от Ауто+. Пръскалката е само една (не са две на общ кабел), с кабел и букса, точно каквато е снимката на колегата yoan4o на предната страница! Така, че ще се грее само шофьорската страна, пътника до водача да се спасява :lol: Обаче преди да се стигне до монтаж трябва да се решат няколко проблема:

1. Буксата на пръскалката е абсолютно същата, каквато е буксата, стърчаща от колата (има я снимана в първия пост на предната страница), т.е. букса с букса не могат да се закачат. Поне кабелчетата са с еднакви цветове, та да не се обърка поляритета.
2. Дължината на кабелчето е недостатъчна и се налага удължаване. Свързано с горния проблем води до магазин за електроника където ще се търсят съответните букси (едва ли ще има) или евентуално контактни пластини, които да влизат в двете букси и да са свързани с удължителния кабел. Даже мисля като ги закача към буксите да сложа и един силикон отгоре - хем да не влиза вода да прави мизерии, хем да е по-здраво.
3. Поради дебелината на кабелчето и наличието на две букси ще се наложи да се сменят и 2-3 щипки по капака.

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Съб 18 сеп 2010 21:13

Почват да ти се изясняват някои неща... бях направил снимки как е оригинално, но с GSM и са тъмни, затова не ги качих. В тази букса от колата влиза друга, която води кабелче около 30см, на края на което има друга букса, обратна на тази, в която се включва буксата на шофьорската пръскалка. Оттази втората букса на късото кабелче излизат и кабелите и продължават за дясната пръскалка, където завършва пак с букса.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”