B3 Смяна задни амортисьори, необходими неща ?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

B3 Смяна задни амортисьори, необходими неща ?

Мнениеот passenger » Чет 16 сеп 2010 13:17

Здравейте, доста теми изчетох но не попаднах на отговор. Понеже предстои посещение на бокса, какво е необходимо да си набавя при смяната на задни амортисьори на Б3 комби (АБС мотор)?
Вече съм взел:
- амортисьори;
- прашници;
- шок тампони (ако така се наричат тези цилиндрични джаджи които стоят вътре в празниците)
Питам защото сега се обадих на един два магазина и така ме обозиха с информация че вече се омотах и аз.

Мислех че ми трябват още опорни тампони, единия ми каза че отзад изобщо няма, друг че ми трябвали шок тампони, а това което имам било друго и т.н.
Намерих в http://volkswagen.msk.ru/forum/index.ph ... opic=63270 ето тази снимка:
Изображение
Кое все пак още трябва да купя иииии как се казва :) ?
Мерси много.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Re: B3 Смяна задни амортисьори, необходими неща ?

Мнениеот Winner25 » Чет 16 сеп 2010 14:13

Това което си взел е достатъчно :wink: Отгоре също има две тампончета с втулка между тях - едното се вижда на снимката. Те рядко се смачкват, понеже не понасят тежестта на купето а само силата с която действа амортисьора. Цената им мисля че не е повече от 5лв за брой така че ако искаш може и тях да смениш.
Това е за седан, предполагам и при комито е така :)

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 16 сеп 2010 22:39

Набавил си каквото трябва!
Трябват само хубави скоби за пружините, 13 камъче с тресчотка и две звезди 17 или 19 бяха. Кръстата отверка за пластмасите вътре!

Потребителски аватар
Lenks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lenks » Пет 17 сеп 2010 4:46

И също така много сила и изобретателност да развиеш болтовете дето държат амортисьорите за задното окачване :D Ето ти 1 съвет, ако си с комби, понеже е по-сложно, свалят се повече пластмаси, значи сваляш седалките напред задните, сваляш пластамсите дето държат щората и в тях има колонка и ще видиш болтовете точно до машинките за задните колани, махаш ги и тях (машинките за коланите), те са на 1 болт се държат с 1 тресчотка с удължител лесно се свалят, после с малко напън на пластмасите стигаш безпроблемно до болтовете, само все пак внимаваш да не ги изпочупиш...

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Пет 17 сеп 2010 5:50

И един трик при свалянето на амортесьорите та да не почупиш пласмасата - като си свалил всичките болтове дето държат завърташ, само не помна наляво ли беше, надясно ли, та пластмасата отгоре да си излезе читава :beer

Потребителски аватар
vanko_VW
Автомобил: Ford Focus
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Пет 17 сеп 2010 7:57

К.Одаджийски написа:Набавил си каквото трябва!
Трябват само хубави скоби за пружините, 13 камъче с тресчотка и две звезди 17 или 19 бяха. Кръстата отверка за пластмасите вътре!

:да: съгласен с Калинчо
но само да вмъкна,че ако са ти омекнали пружините може и с ръце да ги свиеш
аз когато сменях на Б3-та,търсих два дни скоби за пружините и се оказа,че не са ноебходими,аз ги натиснах(и мен да ме натиснат 115кила и аз ще омекна mhihi ),а един френд нереди всичките чарколяци и зави гайката

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Пет 17 сеп 2010 8:54

Мерси за отзивите.
Исках да се застраховам от неприятната ситуация че като се разглоби да се окаже че съм забравил нещо.
Макар че лично аз няма да се заема с мероприятието, зная че човека който ще ги сменя си знае работата. :):)

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Пет 23 ное 2012 12:49

Значи за да се развие отгоре амортисьора, трябва да се свалят коланите и пластмасите около тях, така ли?

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Пет 23 ное 2012 15:44

genov1 написа:Значи за да се развие отгоре амортисьора, трябва да се свалят коланите и пластмасите около тях, така ли?

Да
:wink: viewtopic.php?f=6&t=159814&start=0&hilit=%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Пет 23 ное 2012 15:53

Lenks написа:И също така много сила и изобретателност да развиеш болтовете дето държат амортисьорите за задното окачване

трябва ти само ...с WD40 обилно напръскване и се развиват като масълце eusa

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Пет 23 ное 2012 16:08

Болтовете, държащи амовете горе може и да се скъсат(заради ръжда), независимо дали са добре напръскани с ВД40 или др. За всеки случай не е излишно да се подготви човек с няколко бройки преди за започне разглобяването. На мен ми се беше наложило да ходя до морга с друг автомобил заради такъв случай.

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Пет 23 ное 2012 16:25

Значи всички пластмаси долу. Те тези болтове не са ли стандартни, или са някакви специални ..

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Пон 26 ное 2012 13:16

Трябват и едни клещи гарги за контра,понеже отгоре ама свършва май на двустен и трябва контра да се развие гайката после катого свалиш.Има едни пластмасови бели шапки които се надяват на амортисьора и влизат в бомбето и са със зъбчета отгоре и ориентция спрямо купето,бележиш отгоре като сваляш и внимаваш като качваш спрямо ботуша,става със завъртане на горе долу 1/4 оборот,чак тогава пъхаш амаортисьора долу на моста ,и буташ болта и стягаш.

Потребителски аватар
DJ_TOLYO
Автомобил: Passat Variant
Двигател: 2E 1991

Мнениеот DJ_TOLYO » Пон 26 ное 2012 19:24

Миналото лято сменях задните, всичко описано от колегите е така, плюс идеята преди да извадиш пружините от амортисьорите за да не се налага после да се натискат много си ги вързах с медна тел от двете страни и натегнах телта яко за да не се налага после якото натискане. Май не го обясних много разбираемо, ама надявам се да разбереш...

GEORGI_VR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот GEORGI_VR » Сря 28 ное 2012 16:03

ето как става "step by step" http://volkswagen.msk.ru/index.php?p=rear_amo2
обърни внимание на ключ 17 който е добре да е минимум тип лула за да нямаш ядове с развиването на гайката на стеблото особено ако не свиваш предварително пружината. Ползването на гарги за контра при демонтажа е ОК ако ще хвърляш старите но не ги ползвай при монтажа за да не нараниш стеблото .

Върни се в “Passat”