колеги лятото си отива и трябва да се мисли пак за зимните гуми!!!две зими изкарах с Мишлен алпин 195/65 р15 95T XL и както съм писал и на други места на шаранчето не се представиха мн.добре макар и да са мн здрави и мисля да ги сменям.Въпросите ми към колегите със шарани пък и на други тежки машини са следните:препоръчаите ми марка хубави Нови зимни гуми и размер подходящ за зимата 195/65 р15 или 205/60 р 15 като със последният размер не съм карал шаранчето през зимата и се чудя дали това не е причината за слабото представяне на Мишлена?!относно марката гуми съм се ориентирал към Нокиан хакапеллитта 5 -някои има ли впечатления от тези гуми и къде могат да се намерят наи изгодно?
П.П поставям темата малко рано за да има време за повече мнения и се надявам да помогнем и на други колеги изправени пред същата дилема!!!а пък ако някои има желания да закупи 2 или 4 броя здави Мишлен Алпин на 3 сезона на мн добра цена за звънка
зимни гуми за шаран-правилният размер и марка
Re: зимни гуми за шаран-правилният размер и марка
колега зимаи нови не се чуди 195-65-15 аз си купих от автогумибг с гаранция монтаж и доставка за няма 200лв двете
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
А какви трябва да са гумите за VW Sharan, бях чувал от някъде, че за ван-овете са по-различни, понеже са по-тежки.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Гумите за по тежките возила са с по голям товарен индекс в твоя случай 95
195/65 р15 95T XL
195/65 р15 95T XL
-
- Автомобил: Audi A3 8p
- Двигател: BKD 2004
Goodyear ultra grip 7 това са гумите ти за Шаран, Галакси, Алхамбра на когото съм ги препоръчал е останал доволен 

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Благодаря за отговорите.
Като я купих колата пролетта и си беше с едни Michelin-ки Alpine, но понеже са доста изтъркани и продължавам да си я карам с тях до края на лятото и вече за зимата ще си взема нови зимни. Че за сухо и мокро се държат доста добре, но не знам за зимата и се чудя дали пак такива да си вземам или Good Year Ultra Grip 7. Някой карал ли е зимата Sharan/Galaxy/Alhambra с Michelin Alpine A3 да сподели и те как се държат ?

Имам Галакси 2001 1.9 TDI-PD за зимни гуми съм се ориентирал към "Vredestein" Snowtrac 3 размер 195/65/15 този размер е идеален за зимата
за лятото 205/60/15

колега аз си поръчах от avtogumi.bg и заложих на Nokian WR G2 четири броя 195/65 р 15 95Т за 138 лв/бр.Надявам се да съм направил правилния избор,още повече че доста време се рових и проучвах мнения за отделните марки.Днес случайно видях в Керфор-а 185 лв/бр явно цената във сайта е доста добра!иначе алтернативния размер 205/60 15 аз не го ползвам щото е и по-скъп.
- maxy
- Автомобил: VW SHARAN 2.0
- Двигател: ADY
а какво ще стане ако си карам с обикновенни,а не XL?
ами колега предлагам ти тест - да натовариш с 550-650 кг шаранчето (както го товаря аз)и да минеш през прохода Юндола с не армирани гуми да видим колко метра ще изминеш !?аз минавам прохода 2-3 пъти седмично и всеки път пред очите ми гърмят гуми на 3-4 автомобила от различни класове!!!
- maxy
- Автомобил: VW SHARAN 2.0
- Двигател: ADY

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Еми то, като се натоварят 7 души по 80кг. и станаха 560кг. 

- mishkalov
- Автомобил:
- Двигател:
desislav69 написа:Гумите за по тежките возила са с по голям товарен индекс в твоя случай 95
195/65 р15 95T XL
Аз съм с 195/65 р15 91Т Дънлоп 3Д спорт, та това че са 91Т а не 95Т проблем ли ще е? Карал съм ги вече една зима.
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
Май да - препоръките от производителя са за клас товароподемност 95 - 91 е за лек автомобил.
- mishkalov
- Автомобил:
- Двигател:
Разликата май не много голяма, защото на 95 му дават 690кг. максимално тегло на гума, а на 91 - 615кг. По книжка мисля че товарния индекс е 95, поне така беше дошла от Германия. Ами май не трябва да я товара много. Иначе гумите са усилени за дупките.
Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”