Бобина-комутатор Г3 - Ремонт или ....?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT
Автомобил: VW GOLF III YACHTING GT VARIANT
Двигател: AEK 1.6-74kW - 1996

Бобина-комутатор Г3 - Ремонт или ....?

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Вто 17 авг 2010 12:51

Здравейте Колеги!

Преди време смених бобината, понеже беше избила и разсеиваше ток навсякъде в двигателния кош при влажно време - двигателя работеше само неможеше да барнеш нищо по него доката работи.
Днес като чистих багажника намерих тази стара бобина огледах я открих следните неща:
Бобината с комутатора
B 1.jpg

ето и спуканите участъци
B 2.jpg

B 3.jpg

B 4.jpg

А това е марката на новата
B 5.jpg
.
Въпроса ми е мога ли с нещо(лепило, горещ силикон, смула или друго)да ги запуша тези цепнатини и ще имали ефект? Тази я държа като резервна защото нямам много вяра на новата(все пак я взех от EURO 07), макар че до сега не е правила проблеми.

И да изпозлвах търсачката намерих това: [url]http://www.vwclub.bg/forum/search.php?fid[]=5[/url] и това: [url]http://www.vwclub.bg/forum/search.php?fid[]=5[/url], но втях невидях подобен въпрос.

Благодаря предварително на всички отзовали се!

П.П. Към администраторите(модератори) ако и не е тук мястото на темата, моля преместете я или изтриите.

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Re: Бобина-комутатор Г3 - Ремонт или ....?

Мнениеот yoan4o » Вто 17 авг 2010 12:54

Аз доколкото зная не подлежи на ремонт, но кой знае!
Нека и други да кажат, все пак в БГ няма невъзможни неща..... mhihi :screwy

Потребителски аватар
neron-besniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот neron-besniq » Вто 17 авг 2010 15:56

Ако работи..защо не ,да пробваш да залееш цепнатните..все пак проблема е ,ако влиза влага в бубината...Епосидна смола или нещо друго...пробвай,поне ще кажеш после!

Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Мнениеот GRUEL » Сря 18 авг 2010 16:15

Ако влагата, която е влизала вътре не й е разказала играта и бобината си работи само я зачистваш със шкурка и заливаш с епоксидна смола. Най-добре става ако я сложиш в някакво кофражче и да я залееш цялата, а не само да я полееш, щото след време ще се отлепи смолата от корпуса ако само ливнеш на цепките....

rumensimeonov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rumensimeonov » Съб 25 сеп 2010 15:21

като стана напоследък хладно и влажно сутрин взех да паля по-трудно; прегледах бобината - има 2-3 пукнатини по нея, сигурно ще си замине ако не направя нищо; колата е Голф 3, ADY мотор, 1995г.

мисля да се опитам да я спася, само се чудя с какво да пълня пукнатините:

1. Мога да ползвам поксипол обаче нямам идея колко ще върши работа при температурите на които ще е подложен
2. Чудя се дали да не ползвам автомобилен лак, но пък не знам дали хване на пластмасата

Някакви други идеи? Иначе ще ходя да си купя резервна бобина, че да не закъсам някъде. Доколкото гледам из форума се препоръчваха Беру, иначе такива с метален корпус (Телефункен) май не се продават нови. В Еуро07 продават някаква марка ERA, някакво мнение за нея?
http://www.euro07.bg/catalog/catalog.ph ... r&id=11511

Как мога да разбера моята бобина с комутатор ли е или не? Все си мисля, че е с, ама все пак да съм сигурен

rumensimeonov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rumensimeonov » Нед 26 сеп 2010 7:36

никой ли няма опит или идея за подобно нещо? мисля днес да действам, че идват дъждове :(

Carfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Carfan » Нед 26 сеп 2010 19:06

Май и аз имам подобен проблем с моя голф 3 АЕК ,днес след обилен валеж и последвало слънце запалих колата,всичко нормално,след 200 метра започна да прекъсва и естествено последва детонация която ми разпори пласмасовото филтърче до дросела и се прецака дебитомера :banghead: сложихме е едно маркуче на мястото на филтъра и решихме проблема.Отворихме профилактично капачката и палеца и по тях имаше доста нагар,изчистихме го но незнам дали утре пак няма да прави същите мизерии
Как да разбера дали бобината има пробив?

Последна промяна от Carfan на Нед 26 сеп 2010 20:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT
Автомобил: VW GOLF III YACHTING GT VARIANT
Двигател: AEK 1.6-74kW - 1996

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Нед 26 сеп 2010 19:27

Carfan написа:Май и аз имам подобен проблем с моя голф 3 АЕК ,днес след обилен валеж и последвало слънце запалих колата,всичко нормално,след 200 метра започна да прекъсва и естествено последва детонация която ми разпори пласмасовото филтърче до дросела и се прецака дебитомера :banghead: сложихме е едно маркуче на мястото на филтъра и решихме проблема.Отворихме профилактично лапачката и палеца и по тях имаше доста нагар,изчистихме го но незнам дали утре пак няма да прави същите мизерии

Здрасти Колега,

Най-лесно за пробив може да провериш при работещ двигател като вържеш единия край на кабел(проводник) към маса( - на акумолатора или някъде по купето), а другия край на кабела(заголен - да е изкарана медната тел) го приближиш към бобината изкрата се вижда и през деня свързана е с характерно пукане.
Има и друг начин , но не ти го препоръчвам - а именно на работещ двигател си приближаваш ръката към бобината ВНИМАВАЙ БОЛИ ОТ ИЗКРАТА!

Поздрави!

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Нед 26 сеп 2010 19:28

Carfan написа:Май и аз имам подобен проблем с моя голф 3 АЕК ,днес след обилен валеж и последвало слънце запалих колата,всичко нормално,след 200 метра започна да прекъсва и естествено последва детонация която ми разпори пласмасовото филтърче до дросела и се прецака дебитомера :banghead: сложихме е едно маркуче на мястото на филтъра и решихме проблема.Отворихме профилактично лапачката и палеца и по тях имаше доста нагар,изчистихме го но незнам дали утре пак няма да прави същите мизерии

На какво караше колата.

rumensimeonov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rumensimeonov » Нед 26 сеп 2010 19:35

Добре де, аз тази вечер гледах по тъмното, искри от бобината не видях; ама утре сутрин на влагата пак ще се пали трудно :(

Carfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Carfan » Нед 26 сеп 2010 19:36

значи запалих на бензин и после минах на газ.След като почна да прекъсва отново минах на бензин и колата работеше като на 3 цилиндъра,след малко каране се пооправи и отново смених на газ.Спрях за малко и при следващо палене се случи случката,но в момента който се получи детонацията бях на газ!
Вече за 2 път ми го прави когато е влажно паля без проблем и след като поработи малко започва да прекъсва.Сега карам с откачен дебитомер защото ми играят оборотите и прекъсва като го закача

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Нед 26 сеп 2010 20:37

Carfan написа:значи запалих на бензин и после минах на газ.След като почна да прекъсва отново минах на бензин и колата работеше като на 3 цилиндъра,след малко каране се пооправи и отново смених на газ.Спрях за малко и при следващо палене се случи случката,но в момента който се получи детонацията бях на газ!
Вече за 2 път ми го прави когато е влажно паля без проблем и след като поработи малко започва да прекъсва.Сега карам с откачен дебитомер защото ми играят оборотите и прекъсва като го закача

Mи на газ е така.АЕК не търпи газифициране.Това е пълна инжекция какво да ти кажа позволил съм си да го чипосам.На бензин след интервенцията е много икономичен 5.5 на сто без ръчки.Това за сега .На магистралата с ръчки ще го пробвам пак Предния път сток ме одра 7.5.Сега сигорно ще е повече :beer

Carfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Carfan » Нед 26 сеп 2010 20:52

Незнам вече ко да правя.Сега пак я пробвах.Студена паля работи няколко секунди и гасне.пак паля-обороти не играят но пак гасне след около 5 секунди.
Незнам какво може да е?Четох в една друга тема че може парче от масления сепаратор може да е запушил маркучетата от моторчето за празен ход но това ще го гледам утре по светло.И вече май ще го хвърлям тоз метан да му се невиди че даже едната скоба на кутиярта на въздушния филтър не се затваря от детонацията!

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Нед 26 сеп 2010 21:23

абе какви ремонти на бобина и комутатор??????....дори от години вече ги правят бобина и комутатор неразделими!!!!Сменяш и толкова!!!....90 лв!..няма как!

Carfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Carfan » Вто 28 сеп 2010 7:31

Според вас има ли пробив тази бобина?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”