Съвет за смяна на напукани бензинопроводи на пасат Б3

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
momcho_bg
Автомобил: Volkswagen Passat B5.5
Двигател: 2.5
Контакти:

Съвет за смяна на напукани бензинопроводи на пасат Б3

Мнениеот momcho_bg » Сря 29 сеп 2010 13:41

Здравейте!
Наскоро забелязах, че бензиновите маркучи които излизат от коша на колата и влизат в системата за управление на двигателя са ужасно напукани. Също така забелязах, че и входящият към моното малко се е разхлабил.Не че пропускаше гориво но видимо се беше отдръпнал назад с няколко мм.
По принцип тези маркучи минават над двигателя и колекторите и са изложени на много високи температури. Възможно ли е друго конструктивно решение, т.е. при подмяната им с малко по дълги да минат зад системата за управление на двигателя, т.е. по далеч от нагретите части. Има ли колега, който ги е сменял, нека сподели опита си.
Относно смяната съм се насочил към бензинови маркучи от марката GATES, за които видях някои добри отзиви във форума. Ще бъда доволен ако още някои колега сподели опита си относно качеството на тези маркучи. Знам, че евентуално пропукване на маркучите може да доведе до сериозен теч на гориво върху нагорещения двигател и следователно пожар, затова колеги моля помагайте като на пожар :D

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Съвет за смяна на напукани бензинопроводи на пасат Б3

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 29 сеп 2010 16:12

Няма да им навреди да са по - дълги и да минават от друго място, така че сменя ги без да се замисляш, дори и да си минават откъдето и в момента. Аз съм се палил от такива напукани маркучи и не е приятно хич! Просто действай спешно без значение от начина. Гейтс, гудиър също са хубави маркучи и така!

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Сря 29 сеп 2010 16:12

Ако ги прекараш отзад ще са точно над изпускателния колектор. Там също си е доста топло :)
Моите прокапаха по път. Не е толкова страшмо освен ако не протече обилно.
Купих някакви български, по 2,7лв метъра. 1,5м са достатъчни, даже остава. Трябват ти и нови скоби.
Предполагам че има и по-качествени, но не ми се занимаваше да тъся.

Потребителски аватар
momcho_bg
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Сря 29 сеп 2010 18:04

Мерси за отговорите колеги. Относно изпускателния колектор, той не идва ли малко по ниско от нивото на маркучите за моно-инжекцията. В момента се чудя кой е по-добрият вариант:
- на оригиналната позиция, както ги е проектирал германеца
- отзад на системата за управление на двигателя, като се търси по-голямо отдалечение от горещите части. Между другото за маркучите, които се каня да купувам в техническите характеристики пише, че издържат до +125 градуса С.
Ще се радвам на още мнения по темата.

Потребителски аватар
ti6ogb
Автомобил: WV Passat Variant TDI 1.9
Двигател: AVF - 2001

Мнениеот ti6ogb » Сря 29 сеп 2010 19:44

Колега ,минах през това точно преди 2 дни.Миналата година се разхлаби единия (входящия)и беше капало по колекторите.Но това не беше най лошото,а това че маркуча отвън стана на пихтия.Опитах се да го стегна,но това беше временно.Миналия ден ходих в една морга и си взех и двата маркуча от един Пасат (бяха перфектни).Човека искаше да ми ги подари, но нали безплатен обяд няма му дадох 2 лева (да не е пезплатно). Слагат се точно за 15 мин.(но си махни тръбата за филтъра)А и от оригиналното по хубаво няма да знаеш.Успех.Вземи си и скобите ,които са на тях.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 30 сеп 2010 7:47

Той неслучайно е искал да ти ги подари, колега. Такова нещо се взима ново, също като накладките, антифриза, маслото...

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Чет 30 сеп 2010 7:51

Да де ама доста от тези, които се продават на метър се напукват повече от 20 годишните оригинални за 2 г. максимум :)

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Чет 30 сеп 2010 11:20

Momcho_bg, едва ли ще намериш по-добри от оригиналните маркучи. Но и стари оригинални не те съветвам да купуваш. Истината е, че започнеш ли да ги сменяш, маркучите, вече трябва да ги проверяваш често и внимателно. Но и внимавай, когато ги купуваш. Аз, както вече май споделих, замалко да се запаля от един пробит "Германски" маркуч, купен от магазин, на който май всички в този форум имаме довериен(на него пише Germany). Ще приложа снимки, дано да се подредят правилно:
1_Hoses.jpg

След "Германския" поставих Semperit, които ми направиха проблем след няколко месеца. За съжаление бях паркирал близо до кофа за боклук, и сега нямам снимки :( Замених ги с Gates и когато вече си мислех, че това са истинските маркучи ( може би след повече от 2 години), и те си демонстрираха качествата.
6_Hoses.jpg
7_Hoses.jpg
3_Hoses.jpg
4_Hoses.jpg

За съжаление не можело да добавя още снимки, така че ще продължа по-късно.
Аз продължавам да монтирам Gates, защото не съм намерил във Варна други "добри". А ти внимавай с избора и експлоатацията.

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Чет 30 сеп 2010 11:43

Реших да продължа, защото мисля, че е много важно да се споделя опит за такива опасни ремонти.
5_Hoses.jpg
5_Hoses.jpg (77.33 KиБ) Видяна 2458 пъти

При монтиране на Газово устройство на Москвича ми, газаджиите са заменили бензиновия ми маркуч с български, отговаряш на изискванията по БДС. Ето какво стана след около година каране и толкова стоене на паркинга:
2_Hoses.jpg
Български, изработен уж по БДС, за бензин, след 1 година употреба и толкова почивка.

А аз определено се бях замислил да купувам Български, добре че не намерих за високо налягане, въпреки уверенията на търговците, че техните били ги използвали за такива цели.
Много внимавай и със скобите. Повечето са некачествени, много твърди, поради което не се свиват по окръжност, а кой-знае как, и не уплътняват добре, което води до допълнително натягаме. Тогава пък те помагат за по-бързото излизане от строя на маркуча, даже и добър да е. Досега не съм намерил хубави скоби, макар че последните не бяха много лоши ( забравих им производителя обаче, продаваха ги като препоръчани за употреба с маркучите Gates). В това отношение съм убеден, че доброто решение е подходящ мек меден или бронзов тел ( приготвил съм си, но още не съм го използвал за бензиновите маркучи, щото са на неудобно са работа с клещи място) :)
Ще се радвам да научим нещо повече за опита на колегите в това отношение.

Потребителски аватар
momcho_bg
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Чет 30 сеп 2010 16:49

Хиляди благодарности на колегата A Rusev за отговорите по темата. Аз изпратих запитване до официален Фолксваген сервиз у нас и ето отговора:

Здравейте г-н Стоянов, разбира се че можем да Ви доставим оригинални маркучи за гориво с гаранция , като цената е 67.03 и 47.21 сДДС/съответно за подаващ и връщащ /,цената на 1бр.скоба 6.58. За по добра организация на даставката ни е необходима рама на автомобила/17 знака от малкия талон и приблизителни километри на автомобила.

Ако бъда честен не ми се дават толкова пари за 1,5 м маркучи и 4 скоби. Днес обаче като се загледах повече по въпросните маркучи забелязах че единят е неоригинален - входящият и е марка GATES 3225 8мм. Интересното е, че това е по-запазеният от двата и от 5-те години притежание и 60 хил. км при мен има само едно накъсяване и повторно пристягане /тъй като беше износен в единият край откъм моното/. Сега гледам, че пак от този край скобата се е разхлабила и предполагам, че за толкова работа само при мен се е деформирал маркуча а не скобата.
Утре си купувам нови маркучи GATES 3225 8mm от магазина на Техно-тех във Велико Търново, 4 нови скоби от същия производител и се надявам да си реша проблема поне за следващите 5 години. :D
Маркучите ще ги монтирам в събота :D при моят верен механик. Приемам още мнения за тяхното разполагане - Дали да са си на оригиналното място или да ги изведа зад системата за управление на двигателя/ с малко-по голяма дължина и допълнителн закрепване там/

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 30 сеп 2010 19:00

За скоби можеш да ползваш оригиналните от Фолксваген. Отиди до някоя морга си вземи. Тези, дето се стягат без отвертка, ако се сещаш, с клещи се отварят и се стягат сами, от тях по-твърди - едва ли...

Потребителски аватар
volodya iliev
Автомобил: Passat B5
Двигател: APT 2000 4MOTION

Мнениеот volodya iliev » Чет 30 сеп 2010 20:10

Здравеи колега цените на тези маркучи имам в предвид оригиналните наистина са високи за разлика от повечето боклуци,които се продават по магазините но аз не веднъж вече съм разбрал,че оригинала си е оригинал,както и да го погледнеш.Помисли си все пак как оригиналните маркучи карат по 15/20г. а долнопробните ментета,които се продават за смешни пари в нашите магазини изкарват в наи добрият случаи година или две и пак се връщаш в изходна позиция а вярваи ми на мен просто ми е омръзнало от скапани часи и за това повечето гледам да си ги взимам от порше или сакар ауто в софия защото знам,че качеството си е качество и като добавим това,че ментетата маркучи трябва да ги наблюдавам всеки ден и час за напуквания и други неща от този сорт просто съм на принципа веднъж да дам малко повече пари но да знам,че няма после да ми е премисъл.Преди време от старост маркучите,които влизат в радиаторчето на парното ми бяха започнали да пропускат антифриз и то защото се бяха скоравили в краищата си от толкова години на експлоатация точно там където скобите ги стягат явно,че трябваше да предприема своевремената им смяна защото нямаше смисъл да си правя разни експерименти и както се казва след бърза обиколка на магазините в моя град ми даваха все някакви смешни цени за двата маркуча,което в мен пораждаше доста съмнения относно качеството им за тези пари и последствията,които биха последвали недаи си боже след монтирането им.Отидах в сакар ауто в софия поръчах си ги понеже ги нямаха в наличност и си ги монтирах на колата още си пазя фактурата двата ми излязоха 103лв. но до ден днешен не са мръднали е вярно парите са си пари но аз реших да дам един път повече пари но да съм спокоен относно охладителната система на автомобила си защото не се знаеше с тези мететата водни съединения какво можеше да стане от самата топлина.Така че гледам компромис с нищо да не правя.

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ARusev » Чет 30 сеп 2010 21:45

"... гледам компромис с нищо да не правя."
А вярваш ли, колега Илиев, че два маркуча могат да струват толкова много. За тази цена колегата може да си купи 20 метра маркуч за бензин и да си мие колата с него, а защо не две зимни гуми?. :) Вярно, оригиналните части са хубави, но и те се повреждат и е глупаво да не се проверяват, ако има възможност, при нормалния преглед на двигателя и системите му всяка седмица.
От предишното ми "съчинение" се подразбира, че не защитавам неоригиналните части, но все пак има части, които са стандартизирани и могат да се заменят с други марки, с доказано качество, разбира се. Маркучите определено трябва да са такива, както и скобите, и болтове и гайки ( от съответния клас), и лампи, кабели, релета, предпазители, гуми, джанти и какво ли не. Това че нас ни лъжат и продават ментета, на цена по-голяма от истинските стоки, е друг въпрос. То е, защото сме "овцедушни". :(
Скоро един собственик на магазин за резервни части за автомобили ме убеждаваше, че никой не му давал сертификат за доставяните стоки. И така било навсякъде. Ами така ще е - щото без сертификат доставената стоката е по-евтина, а търговеца даже ,обикновено, не разбира нищо от това, което продава,нито от техника някаква поне. (Всички решиха да правят "бизнес", като отворят магазини и мамят по-наивните.) А ние, клиентите, се примиряваме с това и псуваме, само че зад гърба им.
Иначе това, което си писал, ми прилича не един руски виц от 90те. (Срещнали се двама "новобизнесмени" и единия се похвалил:-Гледай каква вратовръзка си купих от онзи магазин там, само за 20р. А другия казал: - Ти луд ли си бе, на две преки от тук продават съвсем същата за 250 р.)
Моля за извиневние за спама. Приятна вечер и Умната!

Потребителски аватар
volodya iliev
Автомобил: Passat B5
Двигател: APT 2000 4MOTION

Мнениеот volodya iliev » Чет 30 сеп 2010 22:08

Така е колега и оригиналните части се повреждат няма нищо вечно както се казва но карат доста по дълго от ментетата друг е въпроса,че идват малко скъпи при официалните вносители на фолксваген тук в бг.Но в българия маи изглежда,че във всичко ни товарят с цените и ние какво да направим ,които не иска скъпо си купува по евтино както се казва всичко опира до това каква финансова възможност има дадения човек и какви пари си склонен да похарчи за колата си не отричам,че парите за които взех маркучите са си доста но просто каквито свалих от колата такива ми дадоха в сакар ауто и си паснаха идеално без да се налага да ги стягам допълнително или каквито и да било манипулации да правя с тях другият вариант беше както споменах да взема по евитини примерно щях да взема двата за 16/20лв. зависи според магазина от които щях да ги купя но не ми се рискуваше просто защото съм патил от ментета и скапани части и ми е омръзнало просто.Поздрави......

Потребителски аватар
live_for_passat
Автомобил: VW Bora 1.9 TDI PD 131hp
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот live_for_passat » Пет 01 окт 2010 18:28

Аз смених моите маркучи с руски от БТР-60ПБ-МД1 :D

Изображение

Не вярвам да мръднат скоро, ако имаш приятели танкисти мисля че е доста добър вариант...

Върни се в “Passat”