Как постъпвате по отношение на маслото?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Как постъпвате по отношение на маслото?

Мнениеот BG_POLICE » Пон 04 окт 2010 9:30

Колеги търсих из форума и не можах да попадна на тема, в която да е засегнат следния въпрос свързан с маслата - според Вас как е най-правилно да се постъпва да караш само с едно масло (марка и специфкация) или всеки път да сипваш различно масло! Поставям въпроса защото съм чувал и двете мнения и не зная кое все пак е правилното!

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Re: Как постъпвате по отношение на маслото?

Мнениеот веселин » Пон 04 окт 2010 9:37

Колега :cop :wink: - най-добре е да си караш с едно и също масло /което естествено е подходящото за автомобила ти/ - в един стар Аутобилд имаше статия за едно Волво на 60 години - единствения му собственик споделяше в статията , че не е сменял марката на маслото - колата беше навъртяла към 2 милиона километра по спомен :shock

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Пон 04 окт 2010 9:45

Именно и аз така съм чувал, че е най-добре да видиш от кое масло си доволен, както казваш да отговаря на спецификацията за автомобила и само него да сипваш! Но имам едно приятелче майстор, който твърди, че бил близък с човек който работел в лаборатория където тествали различни масла! Та според него трябва да се кара с различно масло, защото във всяко едно се съдържат различни присадки, добавки и други компоненти, като по този начин двигателя получавал от всички през определен интервал от време! Пак казвам аз не съм убеден в това и затова поставям въпросът за разискване :)

Pencp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pencp » Пон 04 окт 2010 10:35

Аз съм на мнение,че маслото трябва да се сменя до тогава,докато изберем най-доброто от пробваните до този момент масла!След което,започваме да караме само с него и внимаваме,да не го развалят...!Методът работи в следните 3 направления:
- намираме маслото,от което двигатела наистина има нужда /щум,нагар,чернилка и др../!
- пестиме пари от скъпи и неоригинални масла /Защо трябва да карам с масло примерно Castrol за 78
лв.,като едно COMMA например е 47лв. и също е супер добро?/
- от моя собсвен опит знам,че това е най-доброто за двигатела и за джоба ми!
:да:

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пон 04 окт 2010 10:45

Така - за маслата има писано много - описани са и различните добавки в маслото и за какво служат !!!
Има четири-пет основни играча в световен мащаб - само те имат ресурса непрекъснато да подобряват качествата на маслата и добавките си
Всичкото друг индианец купува от тях базови съставки и добавки - алхимиците правят бъркочи - дизайнерите опаковки и етикети - ето ви многообразието на пазара от масла и всякакви добавки!!!
Предлагам темата да се заключи за да не стават разпри и олелии - кой сват , кой на булката брат !!! :lock:

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Пон 04 окт 2010 10:50

Защо трябва да стават разправии? Аз постнах темата за да се разиска въпросът и всеки който пожелае да изрази менение! Не мисля, че темата е такава, че чак до конфронтация да се стигне все пак сме големи хора нали :lol:

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 04 окт 2010 16:43

Стария голф 1,4 АБД го подкарах от началото с Mobil 1 10W40 полусинтетика и тъй като автомобила и маслото се харесаха един друг последвалите 3 смени сипвах от същото. При AAZ-та същото - сипах един път JB German Oil sint 5W30 Long Life III и до ден днешен при смяната карам със същото.

Та въпроса ти има елементарен отговор: Ако си доволен от продукта, който ползваш защо да го сменяш? Пък ако не ти харесва защо да не го смениш?

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Пон 04 окт 2010 17:37

Добре да поставим въпроса така - имаме 3-4 вида качествени масла, които сме изпробвали и с които колата работи еднакво (поне привидно) добре! Ще ги въртите ли или отново ще се насочите към едно :)

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пон 04 окт 2010 20:33

и аз съм слушал,че не е хубаво да се менкат маслата,но като се замисля ми се струва по-разумно да се сменят различни марки,НО! Бих сменял марките масло само ако са реномирани и доказани производители и маслото е с едни и същи показатели.
Примерно в момента карам с Кастрол Магнатек 10W40 и следващата ми смяна съм решил да пробвам MOTUL 10W-40 Synergie 6100+.Може някой път да пробвам и Мобил.Едва ли ще му е по-зле на мотора ако въртя тези производители на масла.
Все пак някой от вас ако пие само Ариана или хапва само телешки стек ще иска разнообразие.
И на колегата Pencp да му кажа,че има смисъл да се сипва скъп Кастрол пред по-евтините масла! :wink:

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Пон 04 окт 2010 20:49

tisho_psg написа:и аз съм слушал,че не е хубаво да се менкат маслата,но като се замисля ми се струва по-разумно да се сменят различни марки,НО! Бих сменял марките масло само ако са реномирани и доказани производители и маслото е с едни и същи показатели.
Примерно в момента карам с Кастрол Магнатек 10W40 и следващата ми смяна съм решил да пробвам MOTUL 10W-40 Synergie 6100+.Може някой път да пробвам и Мобил.Едва ли ще му е по-зле на мотора ако въртя тези производители на масла.
Все пак някой от вас ако пие само Ариана или хапва само телешки стек ще иска разнообразие.
И на колегата Pencp да му кажа,че има смисъл да се сипва скъп Кастрол пред по-евтините масла! :wink:

Добре звучи, но дали е така? :012:

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Вто 05 окт 2010 9:52

tisho_psg написа:Все пак някой от вас ако пие само Ариана или хапва само телешки стек ще иска разнообразие.
Двигателя на колата да не ти е стомах!!! Разнобразие му трябвало... :screwy :screwy :screwy
Явно не мислите, когато пишете.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Вто 05 окт 2010 18:44

vasstop написа:
tisho_psg написа:Все пак някой от вас ако пие само Ариана или хапва само телешки стек ще иска разнообразие.
Двигателя на колата да не ти е стомах!!! Разнобразие му трябвало... :screwy :screwy :screwy

Взе ми думите от устата :да: mhihi mhihi mhihi то разбираш ли едната присадка попива в метала после с другото масло попива друга и така докато коляновия вал със свойства на дунапрен попие всички необходими витамини и минерали за да е здраФ и кораФ mhihi mhihi mhihi.Моя съвет е когато намериш най хубавото масло според теб наливай само него докат колата ти отиде на скрапа или докато почнат да ментосват маслото.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Вто 05 окт 2010 18:54

И аз мисля, че няма смисъл от "менкане" на маслата.Изпробвал съм какви ли не продукти и до момента съм най доволен от само едно единствено-Мотул.Мой приятел който има колата си за едва ли не вещ която трябва смао да се товари и използва (не че мисли грешно), ама не му пука много много какво масло слага.Кара ABS мотора на Голф 3 и един път взе че ме попита какво да сложи което да е хем евтино хем що годе добро.Препоръчах му Кроон Ойл (Мотула му се видя безмислено скъп).Досега 2-ра смяна и е много довлен от маслото (Кроон Ойл емперол 10 на 40).Цената му е супер, и няма ментета или поне така заяви дилъра mhihi .За Кома нямам мнение но мисля че и тя няма да е лошо.Но за мен номер едно си е МОТУЛ-а.И смао с такова карам, ако ме налегне кризата още повече ще му мусля.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 05 окт 2010 20:52

vasstop написа:

Това е моето мнение ПО ТЕМАТА -->съм мислил като го пиша (може само за толкова да ми е стигнало мисленето mhihi ).
Двигателя не е стомах,това е ясно,но не знам защо го пишеш като темата е друга?
Ако имаш мнение е хубаво да го кажеш и да се обосновеш,или спаменето е някакъв вид спорт тук?

stanev11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanev11 » Сря 06 окт 2010 9:12

основната работа на маслото е да смазва триещите се части и да отвежда/разсейва създадената температура създадена от триенето и колкото по качествено е маслото ,толкова му е по леко на мотора.Затова ако си доволен от едно масло какъв е смисала да го сменяваш,както казаха колегите ,това не е стомах или домат за да му трябва разнообразие от минерали и витамини за да се чувства по добре.
Според мен най-добре е ако попаднеш на хубаво масло,само от него да наливаш,аз поне така правя,сега карам с кастрол 10В40/много смени/,сега мисля да пробвам с мотул/цената му е същата/ и ще видя как ще е с него,тогава вече може и да направя смяна.
Преди на пасата имах 13 смени на маслото само с елф и бях доволен.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”