Как постъпвате по отношение на маслото?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Re: Как постъпвате по отношение на маслото?

Мнениеот joromnt » Сря 06 окт 2010 9:23

stanev11 написа:основната работа на маслото е да смазва триещите се части и да отвежда/разсейва създадената температура създадена от триенето и колкото по качествено е маслото ,толкова му е по леко на мотора.Затова ако си доволен от едно масло какъв е смисала да го сменяваш,както казаха колегите ,това не е стомах или домат за да му трябва разнообразие от минерали и витамини за да се чувства по добре.
Според мен най-добре е ако попаднеш на хубаво масло,само от него да наливаш,аз поне така правя....

И тук идва въпроса който вечно ме е вълнувал и се надявам на отговор. Абе аджеба, как вие разбирате кое масло е хубаво, кое добро, и с кое масло му е по-хубаво на двигателя? Тва да не е ракия бе пичове, ква е тая шлака дето пишете. Тоя двигател или ще го гори тва масло, или няма. Или ще двига достатъчно налягане, или ще ти светка зумера я на ниски обороти, на като загрее... Тва било добро, онова ви било харесало :screwy

Последна промяна от joromnt на Сря 06 окт 2010 9:25, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Сря 06 окт 2010 11:51

Не е ракия но има доста косвени неща по които да се познае-примерно един сипал друго масло и повдигачите почнали да тракат,друг пък колата му набирала по бавно,трети му го горяла -все такива неща иначе за най важния признак на маслото може да се каже след 500000 км например -дали предпазва от износване качествено или не.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Сря 06 окт 2010 14:52

е хубаво де,но нали за да разбереш кое масло се държи най-добре трябва да смениш няколко марки за да разбереш кое е по-по-най? Еди кое си е добро и нема да го махам-ОК.Но вероятно има и друго с което ще е още по-добре. И пак твърдя (може и да не съм прав),че логиката е като се редуват все доказани марки масла да е по-добре от колкото 10000000000км само с едно и също масло :mrgreen:
Все има разлика в добавките и ако едно масло има по-силен ефект в направление Х,друго ще си върши работата по-добре в друго направление. Ако иска някой може да види аналогия с витамини,с ракия,със стомах,черен дроб или каквото се сетите... :lol:

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Сря 06 окт 2010 15:14

Това беше и довода на моя приятел, който твърди, че именно заради различните добавки в маслото е хубаво да се въртят ИЗПИТАНИ марки масла, като по този начин подобряваш работата на двигателя в различни насоки! Аз лично се съм убеден в това, но и не е лишено съвсем от логика :) Всеки си има мнение и именно заради това са тези теми ако реши да го сподели! :beer

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Чет 07 окт 2010 0:01

Има теми за масла - и доста писано за тях
Различни потребители - различни предпочитания
На един му харесва една марка - друг я плюе тотално
Избирайте масла от официалните вносители - рискът да навредите на двигателя е малък
Ексон - Мобил е с най-голям пазарен дял в момента - дали е най-добро не знам
Лично аз си имам любима марка и няма да я сменя никога :bowdown
Който иска да експериментира - нека сменя непрекъснато - не знам дали това вреди или помага
Моят избор дойде след каране с масла на две други фирми - знам че сигурно с друга марка ще ми хареса повече - чисто субективно - според цената и престижа на марката
Сегашния ми избор ми е фаворит по отношение цена/качество - не мисля че 19 годишен автомобил заслужава да бъде "глезен" със хипер свръх мега ултра синтетични масла
За собственици с нови автомобили си струва да се избира възможно най-доброто и скъпо масло
Успех на всички експериментатори по отношение на моторните масла!!! :да:

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 07 окт 2010 10:25

веселин написа:

:respect

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Чет 07 окт 2010 20:54

хубаво е 2-3 марки масла да се сменят за да се направи равносметка.Оттам нататък експерименти не са желателни.Поне така мисля аз.

Потребителски аватар
mitakathvp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitakathvp » Пон 11 окт 2010 15:28

Взимам хубаво масло 10w40 сменям го на 8500-9000км и това е!За мен е по важно да се сменя навреме от колкото само една и съща марка да е!Даже и една и съща марка да е няма гаранция че всеки път е еднакво!Боклуци на пазара колкото искаш :banghead:

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Пон 11 окт 2010 15:57

Отговор на въпроса "Кое масло е най-хубаво?" няма! Предполагам че всички сте на това мнение.
Сега по темата- С КАКВО МАСЛО ЩЕ КАРАШ КОЛАТА ЗАВИСИ ОТ ТОВА КОЛКО ДЪРЖИШ НА НЕЯ. Ако те е грижа за състоянието на мотора няма да пестиш от качество на масла, горива и части. Ако пък ти е все тая-може и с горяло масло да караш. Има вероятност и да не блокира двигателя.
В темата срещнах имена на масла, които не бях чувал никога. Със сигурност няма да сложа такова на кола на която държа, та ако ще и без пари да ми го дават. Имал съм различни коли, с различна цена и предназначение. В зависимост от това колко ме е интересувало състоянието и ремонта им съм ги карал с различни масла.
Давам следния пример:
-Голф 2 (доста хора го знаят)-Мотул ЛьоМан 20-60;Моторекс 10-60;Кастрол Едж 10-60... все пълна синтетика от най-висок клас ( се доста различни цени).
-Шкода 120Л (малко хора я знаеха mhihi )-......източеното от Голф-а!
Са ше кажете-баси циганина! :screwy
Може и да е така, но..... Голф-а изминава не повече от 4000км. на година, а маслото се сменява от дата до дата! Шкодата купих за 500лв.,харчеше по 0,5л. масло на 1000км. Карах я 2 г., след което я върнах на скрап за 200лв.
Дано сте ме разбрали какво имам предвид. :012:
П.П Относно това "как ще разберем дали е хубаво едно масло" -с гледане и душене не става. :Mr Green Fun Обикновенно се разбира само когато не е било "добро". Само че тогава вече е късно. Иначе уредчета в колата, като температура и налягане на маслото не са никак излишни. :wink:

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 11 окт 2010 16:02

По принцип поне в повечето случай скъпото винаги е хубаво! Но не всеки разполага със 100 лева за масло! Всеки ще каже, като не разполага да не си е взимал кола! Колата не е за гЪзария, виж ме уа карам тунинг кола! А за да си свършиш работа! Аз съм слагал много масла, колата върви със всички и до сега не съм имал проблем! Но няма какво да си кривя душата, хубави масла не съм срещал в БГ! Кой как иска нека разбира този ми пост! Аз лично масло повече от 5 хил. максимум 6 хил/км не карам, кво ще нека да е, новото масло как смазва на загрял двигател никое масло на 9 хил няма да смазва така! А относно до марки, не робувам на такива! Най-важното е да е ново маслото, не говоря масло за шевни машини от по 5 лева литъра, колко се може по-добра марка, поне така е изказваме по сервизите!

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Пон 11 окт 2010 16:09

IceHeart написа:......Но не всеки разполага със 100 лева за масло! Всеки ще каже, като не разполага да не си е взимал кола! Колата не е за гЪзария, виж ме уа карам тунинг кола! А за да си свършиш работа! ....... Аз лично масло повече от 5 хил. максимум 6 хил/км не карам, кво ще нека да е, новото масло как смазва на загрял двигател никое масло на 9 хил няма да смазва така! ......

Колега-да разбирам ли, че мен имаш предвид с "виж ме уа карам тунинг кола"?! :|
П.П.А и мисля, че масло за 100лв. ще смазва при пробег 10000км. по-добре от масло за 40лв. при 5000км.

Потребителски аватар
Tedo-
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tedo- » Пон 11 окт 2010 16:40

има интересни хора... вземат си някаква "кола", дето предишните 10-15 години и 200-300 000км са я карали Х-броя индианци, след това "Аз карам само с КАСТРОЛ хх/уу" :screwy :applause:

ПС: Последните 5-6 години съм много доволен от едни маслари (на булеварда между Дървеница и Младост 2 (как му беше името?) има надпис МИДЛАНД) и ходя само там - вече с 5-6 коли от различни марки... Дори нови с току-що изтекла гаранция, на които съм първи собственик...

Та на въпроса - не мисля, че ще сменям скоро марката - засега съм доволен...

Преди години ми се скапа мотора на една Тойота карана с друга марка масло, но не може да се каже "от маслото е" щото беше с некачествен основен ремонт преди да я купя...

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пон 11 окт 2010 21:28

Колегата neon го обясни много точно!
neon написа: мисля, че масло за 100лв. ще смазва при пробег 10000км. по-добре от масло за 40лв. при 5000км.

Tedo- написа:има интересни хора... вземат си някаква "кола", дето предишните 10-15 години и 200-300 000км са я карали Х-броя индианци, след това "Аз карам само с КАСТРОЛ хх/уу" :screwy :applause:

Това значи ли,че ако си взема кола на 25 години и безброй километра трябва да я карам без масло и без гуми,защото вече е стара и е кола в кавички?
Всеки сипва на колата си каквото масло иска,това си е негова работа.
Но избягахме от темата на колегата-за каране с едно масло или редуване на различни марки :Mr Green Fun

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Вто 12 окт 2010 8:07

Редувайте братя редувайте - докато откриете маслото за вашата кола - и тогава вече не го сменяйте :idea:

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Вто 12 окт 2010 22:32

След известни смяни на марки масла сега съм заложил на Мотул. Дали е добре маслото преценявам с манометър при всяка смяна. Ако налягането е добре маслото е ОК, за останалите качества вярвам на марката.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”