Надраскани,замъглени,пожълтели пластмасови и стъклени фарове

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
ilia3
Автомобил:
Двигател:

Re: Надраскани,замъглени,пожълтели пласмасови фарове и стъклени!

Мнениеот ilia3 » Нед 04 окт 2009 10:36

Потребителски аватар
BLADE8209
Автомобил: Polo 6N2 2001
Двигател: AMF + remap

Мнениеот BLADE8209 » Сря 10 мар 2010 14:12

Ето и аз да покажа какво съм направил, естествено с един приятел.

Това очертаното е търкано вече защото не се усетих да го снимам преди това.
Изображение
Изображение
и крайния резултат
Изображение
Изображение
Изображение

Как стана:
Свалих фаровете след което забелязах че щипките са счупени и затова свалих стъклото (пласмасата) с телоподаващо и малко творчество и около 3 часа нагласихме рефлекторите за да може да се движът и регулират а не както бе преди това, наблъскан стериопор за да се регулира фара.
В последствие нещата станаха много лесно със суха шкурка 400 и вибро шлайф изтъркахме слоя с едри драскотини и предишни опити от друг собственик за освежаване на фара (мисля че имаше слой лак и то доста долнопробен). След това с водна 1500 под чешмата до постигане на желания ефект, след това с полир паста и машина за полиране и след това гланц паста и мисля че ефекта е изцяло нов фар.

П.С Рефлектора на фара бе мнофо зацапан от прах и чернилка от крушката падна доста търкане.

Потребителски аватар
BUHALA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BUHALA » Сря 10 мар 2010 16:09

passat123 написа:......... Никой неможе да ми обеди ,че е толкова
чист след като се полира ! Да може но ако колта е
на 2-3 години макс !

Ако е по-стара няма ли да е пак такъв ефекта от полирането - я виж тук как се справям:
:wink:

При изложените по-долу фотоси ще забележите фарове в трагично състояние - както и такива които са леко помътняли - без значение какво е положението - процедурата за втзстановяване е една и съща - имам предвид че леко мътният фар не се полира по-лесно - и при него си е същото търкане.

Изображение

Изображение

Изображение

На долната снимка забележете как поставената върху фара черна боя е прояла материалаи е направила цепнатини в дъбочина около 05-1мм.

Изображение

Изображение

Изображение

За обща представа ще кача и малко снимки на различни марки:

Изображение

Изображение

Изображение

ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх

Изображение

Изображение

ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх ххх

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Сря 10 мар 2010 18:17

Тази процедура важи ли за авто стъкла(предно).Понеже аз имах стружки и с водна 1000-1500-2000-3000 го потърках за 30-40мин общо и стружки вече няма,но уви джама вечер стой на облачета(имам предвид като светне някоя кола и освен фара виждам разсейки на облаци от него(кръговидни)).Това е защото и не съм го пастирал предполагам.Дали ще стане както при фаровете?Тази събота попринцип ще се занимавам с него.

Потребителски аватар
BUHALA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BUHALA » Чет 11 мар 2010 8:29

mupk0 написа:Тази процедура важи ли за авто стъкла(предно).Понеже аз имах стружки и с водна 1000-1500-2000-3000 го потърках за 30-40мин общо и стружки вече няма,но уви джама вечер стой на облачета(имам предвид като светне някоя кола и освен фара виждам разсейки на облаци от него(кръговидни)).Това е защото и не съм го пастирал предполагам.Дали ще стане както при фаровете?Тази събота попринцип ще се занимавам с него.

Много опити съм правил със стъкло - за съжаление без успех. И в края на краищата се отказах от стъклото. Матира ли се веднъж - край с него.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Чет 11 мар 2010 10:03

BUHALA написа:
mupk0 написа:Тази процедура важи ли за авто стъкла(предно).Понеже аз имах стружки и с водна 1000-1500-2000-3000 го потърках за 30-40мин общо и стружки вече няма,но уви джама вечер стой на облачета(имам предвид като светне някоя кола и освен фара виждам разсейки на облаци от него(кръговидни)).Това е защото и не съм го пастирал предполагам.Дали ще стане както при фаровете?Тази събота попринцип ще се занимавам с него.

Много опити съм правил със стъкло - за съжаление без успех. И в края на краищата се отказах от стъклото. Матира ли се веднъж - край с него.

То моето не успя да се матира :) Просто си личат кръговидните надрасквания от водната,макар и 3000.Нито са дълбоки,нито са някви фрапиращи...Ще видим събота.Тука ми препоръчаха няква паста за стъкла уж..ще я видим :)

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Вто 13 апр 2010 8:33

mupk0 написа:
BUHALA написа:

То моето не успя да се матира :) Просто си личат кръговидните надрасквания от водната,макар и 3000.Нито са дълбоки,нито са някви фрапиращи...Ще видим събота.Тука ми препоръчаха няква паста за стъкла уж..ще я видим :)

Колега, какво се получи със стъклото в крайна сметка, понеже и аз имам проблеми с предното?!

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Чет 15 апр 2010 12:42

Ами не съм го третирал с препарата...стой си така на кръгове още.Тука имам друга работа на главата и ще го гледам по-нататъка.Свикнах му и вече :)

kalin manchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalin manchev » Съб 08 май 2010 22:58

Фаровете на всички автомобили които са изработени от пласмаса,матират в последствие пожълтяват,стават на петна, допълнително механично се драскат.Това се дължи на UVлъчите най-вече,и химията от безконтактното имиване.

Потребителски аватар
van4ote
Автомобил:
Двигател:

Re:

Мнениеот van4ote » Вто 12 окт 2010 20:26

bagera написа:търкаш фаровете с водна шкурка
докато станат гладки
след това ги полирай с паста и ЛАКИРАШ накрая

пулна глупост не правете така никога

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Вто 12 окт 2010 22:36

аз засега все още нямам о4ила и не искам да слагам ,а колкото и да се полира един фар никога не свети както е бил като нов-това е мое мнение ( и на практика така излиза),ама аз предпо4итам да карам с 4исто нови(оригинални)фарове ,не струват милиони,нито ще забогатея ,нито ще обеднея...............

Потребителски аватар
ilia_d008
Автомобил: VW Golf III GTI
Двигател: ABF 1995

Мнениеот ilia_d008 » Пет 22 окт 2010 19:00

BUHALA написа:Много опити съм правил със стъкло - за съжаление без успех. И в края на краищата се отказах от стъклото. Матира ли се веднъж - край с него.

За стъклата единствения лек е Полирита,ако имаш приател във оптичното производство помоли да ти даде малко!Разтваряш го във топла вода на каша и със машинката за полирането на боя по същия начин но бъди по търпелив и не пести полирита!Също става и на ръка със вълнено кече но си иска доста търкане.При по тежки драскотини първо може да се мине със ситните абразиви пак на каша недостатъка е че са скъпи материали и няма много малки расфасофки!Шанса да се здобиеш с тях е по горе споменатия начин!

Потребителски аватар
bagera
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Re:

Мнениеот bagera » Пет 22 окт 2010 23:18

van4ote написа:
bagera написа:търкаш фаровете с водна шкурка
докато станат гладки
след това ги полирай с паста и ЛАКИРАШ накрая

пулна глупост не правете така никога

червеното да не се чете
пълни глупости но съм направил много фарове. горният слой на пластмасата има защитно UV покритие, при някои коли "стъклото е от нека4ествен материал и малко(примерно 2-3 месеца) след това пожълтява
това е най-траиният начин

Потребителски аватар
cvetomir_d_petrov
Автомобил:
Двигател:

Re: Надраскани,замъглени,пожълтели пластмасови и стъклени фарове

Мнениеот cvetomir_d_petrov » Нед 07 ное 2010 19:38

още едно мнение и от мен.фаровете хора си са си едно истинско предизвикателство но си има и решение-взимате си поредни шкурки:300,500,1000,2000,3000 и накрая полирате с 4000 водни са всичките.важното е да се навиете и без страх от парвите шкурки.на ръка не е толкова трудно.но ако си имате време място и т.н. най-добре си е да си ги свалите.с всяка шкурка ако се навиете на ръка да го правите се шкури по 10-15 мин.на фар.след като ги минете всички номера следва полиране с паста.пържо с абразиф-който и да е-аз лично ползжам и сам дожолен от F1 жалта на цвят опаковка.после с полираща паста отново F1.и накрая наистина ще сте доволни.МОЕ МНЕНИЕ. :banana :да: :applause:
Прикачени файлове
DSC00873_resize.JPG
DSC00870_resize.JPG

Потребителски аватар
d2e
Автомобил:
Двигател:

Re: Надраскани,замъглени,пожълтели пластмасови и стъклени фарове

Мнениеот d2e » Сря 10 ное 2010 21:55

Примера е с фар на МЛ 2004г.
Шкурка: 600..800..1200...2000
След това трикомпонентна паста и фара стана като нов!
Същото важи и за слюдата между задното и крайните странични стъкла.
П.С на вниманйето на всички решили да ползват шлайфер...ОТ ЛИЧЕН ОПИТ... в никакъв случай не икономисвайте паста и внимавайте да не загреете много пластмасата....жертвата бе фар на А6...пластмасата просто се размекна /стопи/ и пое гранула от пастата,бе безвъзвратно повреден ;(

Върни се в “Направи си сам!”