Лепена гума

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
didug4
Автомобил:
Двигател:

Лепена гума

Мнениеот didug4 » Пон 18 окт 2010 9:09

Здравейте колеги. Имам 1а питанка, дано не съм объркал радела.

Може би е раничко, но с един познат вече сменихме гумите, вече сме със зимните.
Малко предистория: Миналата година взех чисто нови зимни гуми, 4 броя.
Минал съм от някъде едната се спука.
Ходих насам натам, казаха ми ... няма спасение, ако има няма вече да ти е нова, ... то е ясно де.
Лепнаха я на 1 място.

Казаха ми, че като е лепена, като стигне 60 градуса, можела да се разлепи.
Имам път скоро към едно село на разтояние от мен около 100 км, т.е. около 200км отиване и връщане. Отбелязвам тоя факт понеже рядко карам извънградско.
Въпросът ми е следният: На този фон, аз че ще си имам 1 наум за въпросната гума, ще си имам, ама застрашен ли е шофьорлъкът ми с тая гума.

Моля за мнения, че пътуването наближава. А аз не съм мноого навътре с нещата по колата. :cry:

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Re: Лепена гума

Мнениеот emo-gar » Пон 18 окт 2010 9:23

То има разлика,от дупка-до дупка.И какво като е лепена,нали не сменяме гума при пукане!Ако е скъсана по борда и има нарушени нишки,нуждае се от "подложка" отвътре.Ако прави "балон" на мястото-не е добре.Ако тези признаци ги няма,посъветвай се с гумаджия и я мятай за задна.

Потребителски аватар
valkilmera
Автомобил: Golf3 4 Audi A3
Двигател: ABS AZD 8P

Мнениеот valkilmera » Пон 18 окт 2010 9:29

Градски според мен няма от какво да се притесняваш,та ти 60градуса няма къде да вдигнеш особено в това време!!!
Колко хора карат така постоянно със лепени гуми,зима-лете хич да не ти е ...дори с лепени гуми по няколко пъти :lol:
За сигурност ноже да си провериш резервната гума :!:
Ако е тип-патерица(малка) я напомпи мисля,че на 3.5 бара(АТМ) и си карай спокойно.
Тези безкамерни гуми не спадат рязко така,че не би трябвало да има проблем дори и да изпихне ще разбереш.
Успех и приятно пътуване :beer

Потребителски аватар
ozyrus
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ozyrus » Пон 18 окт 2010 17:48

valkilmera написа:Ако е тип-патерица(малка) я напомпи мисля,че на 3.5 бара(АТМ)
4,2 :да:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 18 окт 2010 18:33

Зависи как се кара...аз съм гърмял гума с 190км/ч (за мое щастие задна) поради идиотщината на гумаджията...сложил ми вътрешна,без да ми каже,че я е сложил...с вътрешна се кара най-много до към 130-140.... Принципно не е зле да кажеш къде точно и как е била срязана гумата...някои гумаджии са готови да те оставят да се претрепаш само и само за да ти вземат парите и да ти "оправят" срязана гума. Аз редовно си режа гумите,понеже карам ужасно много и в града и извън и по дупките,особено качествените просто е неизбежно.Някой срезове и пробиви се ремонтират и са беопасни,други - не.
Неписано правило е,че ако среза или пробива е отстрани на борда на гумата,не се ремонтира и гумата е опасна за каране,защото основно при движението на гумата,тя се натоварва отстрани, усилието на борда е най-голямо,защото там пада тежестта на колата.Съответно при по-рязка маневра или дупка или какво ли не,може гумата да се пръсне заради среза и съответнод а загубиш контрол над колата и да се претрепаш.
Ако е била срязана,пробита в частта,където е грайфера,не е толкова голям проблем,понеже там площта е голяма и натоварването се разпределя на голяма площ и не е толкова фатално.
Дай някоя снимка или покажи на някоя картинка къде е била спукана,за да видим до колко може да е опасно за теб да си караш с нея.
:beer

Потребителски аватар
didug4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didug4 » Чет 21 окт 2010 12:20

като чета какво е писал ...
zfa159
... се постреснах.
Гумата дето беше спукана беше от зад, от вътрешната страна на автомобила странично. Сега е пак отзад но от другата страна и сега лепеното е отвънка на автомобила. че да мога да я наглеждам. по принцип не карам кои знае колко бързо ... от време на време настъпвам .. че да изкача байрите :D. чудя се какво да правя.

-= СНИМКИ =-
Цялата гума
Отблизо

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Чет 21 окт 2010 15:44

Резервна!Или задна за градско само!

Потребителски аватар
mitaka 19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitaka 19 » Чет 21 окт 2010 18:05

аз карам от 2год.с така направена гума и нямам проблем,карал съм мн.бързо и не за минута 2.била е и предна....абе всичко зависи как са ти я направили,моята знам че е :да: ,бяха мои хора гумаджиите.

Потребителски аватар
дзвера
Автомобил: ford escape
Двигател:

Мнениеот дзвера » Чет 21 окт 2010 18:24

според мен тая гума е опасна,слагай друга дори и втора ръка :deal

Потребителски аватар
didug4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didug4 » Пет 22 окт 2010 9:15

емиии, днеска ще видя как е резервната, мисля си след като се върна, пак ше сложа лепената ... поне в града, ако и стане нещо опасността да не е суупер голяма.

edit: Гумата е сменена. Сложих резервната - да ми е мирна главата.

edit2: Жив и здрав съм, пътуването мина благополучно. Сега мисля пак да врътна гумите ...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”