Колеги, може ли спешно да ме консултирате правно по следния казус:
При продажба на кола нормално ли е нотариуса да издаде само един оригинал на договор за покупко-продажба на МПС?
След като аз съм продавача - трябва да мина само през данъчното, нали?
Там мога ли да предоставя само копие от договора за покупко-продажба?

Продажба на кола?
- maistora_1
- Автомобил:
- Двигател:
- Fifa
- Автомобил: VW Passat 5.5
- Двигател: 1.9 TDI AWX
Re: Продажба на кола?
Скоро го играх това, само че като купувач.
При мен нотариуса направи 3 еднакви договора - един за мен, един за продавача и един за самия нотариус.
При мен нотариуса направи 3 еднакви договора - един за мен, един за продавача и един за самия нотариус.
- maistora_1
- Автомобил:
- Двигател:
Проблема при мен по-скоро е, че продажбата не е по най-легалния начин...не ми се обяснява(понеже родната полиция може да гледа и по форумите), но с купувача минахме през посредник, които ми се струва малко измамник...
Има ли регистър на нотариусите? Т.е. как мога да проверя дали договора наистина е издаден от нотариус? Какво може да се случи ако посредника е просто добър с "Фотошоп"?
Има ли регистър на нотариусите? Т.е. как мога да проверя дали договора наистина е издаден от нотариус? Какво може да се случи ако посредника е просто добър с "Фотошоп"?
- Fifa
- Автомобил: VW Passat 5.5
- Двигател: 1.9 TDI AWX
maistora_1 написа:Има ли регистър на нотариусите? Т.е. как мога да проверя дали договора наистина е издаден от нотариус? Какво може да се случи ако посредника е просто добър с "Фотошоп"?
Виж дали това няма да ти свърши работа: http://www.lex.bg/notaries

- Nenchef
- Автомобил:
- Двигател:
Колега ето тука има един списък с регистрираните нотариуси в София.
http://stolitza.com/bg/content.php?id=19
http://stolitza.com/bg/content.php?id=19
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колега, не е проблем, че имаш само копие (ако имаш). Проблем е дали наистина има такъв договор. Можеш да го провериш в кантората на нотариуса, който е изписан в самия договор. Адрес и телефон можеш да вземеш от сайта на Нотариалната камара - http://www.notary-chamber.org/
- Tedo-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
за данъчното става само с копие...
но в случая много вероятно да е "монтаж" - става много лесно с ксерокс...
- maistora_1
- Автомобил:
- Двигател:
Tedo- написа:за данъчното става само с копие...
Аз ще взема оригинала - докато отпиша колата от данъчното... въпроса е дали е наистина има оригинал, понеже с "Фотошоп" може и да се докара до почти истински...
И затова питах за евентуални последствия - аз няма претенции към колата, както предполагам че и купувача няма да има възражения относно този начин на покупка - понеже посредника си го намери той и сам си е платил комисионната му.
Но по принцип купувача трябва да иде да регистрира колата на негово име - какво би станало ако той не отиде да си я прехвърли, а аз имам фалщив договор за покупко-продажба, а да не се случва, но стане инцидент(без значение от какъв характер)? Тогава мен ще ме търсят отговорен първи, нали? А аз с този фалшив договор(евентуално) как да докажа, че съм невинен?
- Nenchef
- Автомобил:
- Двигател:
Значи този ,който е съставил договора си понася последствията.
И след изясняване на обстоятелства се разбира , че ти нямаш вина за измамата на нотариуса.
Така предполагам.
Дано да не се стига до там.
И след изясняване на обстоятелства се разбира , че ти нямаш вина за измамата на нотариуса.
Така предполагам.
Дано да не се стига до там.

- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Проблемът е, че ти знаеш, че продажбата не е извършена според изискванията на закона. Най-малкото не сте се явявали пред нотариус, не знам другите причини за това, но предполагам и те имат значение. Най-добре е да провериш договора, преди да отидеш при нотариуса.
- maistora_1
- Автомобил:
- Двигател:
dobrin написа:Проблемът е, че ти знаеш, че продажбата не е извършена според изискванията на закона. Най-малкото не сте се явявали пред нотариус, не знам другите причини за това, но предполагам и те имат значение. Най-добре е да провериш договора, преди да отидеш при нотариуса.
Тогава нека питам - как се проверява истиността на договора?
Откривам нотариуса и му се обаждам, за да го питам? Понеже може да е от далечен град - и да отида да проверя в регистъра му може да ме затрудни.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Едва ли е от далечен град. На печата трябва да пише район на действие ... Районен съд. Първо виж това.
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
maistora_1 написа:dobrin написа:Проблемът е, че ти знаеш, че продажбата не е извършена според изискванията на закона. Най-малкото не сте се явявали пред нотариус, не знам другите причини за това, но предполагам и те имат значение. Най-добре е да провериш договора, преди да отидеш при нотариуса.
Тогава нека питам - как се проверява истиността на договора?
Откривам нотариуса и му се обаждам, за да го питам? Понеже може да е от далечен град - и да отида да проверя в регистъра му може да ме затрудни.
Обаждаш се в кантората и питаш за справка по рег. № на договора. Нямат основание да ти я откажат.
Всеки документ, който минава през съответна Нотариална кантора след заверката си има уникален регистрационен номер за съответната година

За единия екземпляр - така е

По принцип ако се заверят два или повече оригинала всеки от тях се плаща отделно, понеже се вода заверка на подписите, отново, освен ако не се договори друго със самия Нотариус

Издава се един екземпляр в оригинал и той остава за купувача. За продавача остава само копие. За да е спокоен продавача, за него може веднага след заверката на самия договор да се направи "препис" - заверка "вярно с оригинала". Общо взето е това!

Пс.Информация давам от първа ръка...., работя в такава кантора!

- maistora_1
- Автомобил:
- Двигател:
Много благодаря колега yoan4o за изчерпателната информация. Благодаря и на останалите за информацията как да проверя нотариуса.
Само още веднъж да попитам(дори малко да ми е тъп въпроса, просто съм забравил процедурата): Аз като продавач занасям договора само в данъчното, нали? Или и другаде?
Само още веднъж да попитам(дори малко да ми е тъп въпроса, просто съм забравил процедурата): Аз като продавач занасям договора само в данъчното, нали? Или и другаде?
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
Само в данъчното! (ако си я регистрирал там след придобиването де....) 

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”