Един колега ти каза да направиш проба като си сложиш зимните гуми за малко. Ако шумът се промени ( въпреки че зимните са си шумни, но различен шум ) то тогава е от летните ти гуми. Странно е малко как изведнъж се е появило на гуми, които си ги карал 3 години.
На летните ти гуми като минеш с ръка по повърхността им, една повърхност ли е, или се усещат бабунки? Понякога гумите се износват неравномерно и стават на бабуни, което води до шум и вибрации.
Виене в купето - от гумите !?!? Пасат Б6, юни 2007
Re: Виене в купето - от гумите !?!?
зимните ми са на склад в гумаджийницата .. след малко отивам натам да пробвам това със смяната...
ще пиша да кажа дали има развитие....
ще пиша да кажа дали има развитие....
-
- Автомобил:
- Двигател:
Може шума да е от гумите. Не гледай че има грайфер - гумата старее и става по-твърда. Ако имаш за проба същата шарка гуми но произведени тази година ще видиш, че разликата е огромна.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
"назъбва" ли гумите отзад много пасати го имат този проблем с неравномерното изнасване на гумите отзад при тях има такова виене
- KGL
- Автомобил: Passat B8 Alltr BMT 176kW TDI
- Двигател: CUAA 2016
- Контакти:
Аз имах подобен случай с виещи летни гуми. Според мен проблема е в асиметричната шарка. Виенето се засилва с остаряването на гумата, защото каучука се втвърдява. Поне аз така си го обяснявам. Сегашните ми гуми не са асиметрични и виене няма.
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
KGL написа:Аз имах подобен случай с виещи летни гуми. Според мен проблема е в асиметричната шарка. Виенето се засилва с остаряването на гумата, защото каучука се втвърдява. Поне аз така си го обяснявам. Сегашните ми гуми не са асиметрични и виене няма.
Колега, възможно е предположението ти да е вярно, но аз се съмнявам.
На мен ми вият гуми с абс.симетрична шарка.
Благодаря на всички отзовали се колеги .. Решението на проблема беше смяна на задните колела с предните...
- pepesound
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Хайде малко да развеселим темата,имам си 2 гуми Dunlop Winter 3D 195/65/15 миналата седмица ми ги донесоха от Германия едни приятелчета дот-а им е 2909,грайфер 6.5мм произведени в Германия.
Така слагам си ги аз на колата предни и потеглям да видя как са балансирани при което започва някакво бучане което след 100 км/ч се превръща във сериозно виене,а сега ми кажете какъв е филма тука!
Така слагам си ги аз на колата предни и потеглям да видя как са балансирани при което започва някакво бучане което след 100 км/ч се превръща във сериозно виене,а сега ми кажете какъв е филма тука!
- OvivO
- Автомобил: какъвто си искам
- Двигател: с който си искам
Като си прокараш дланта по гумата, повърхността гладка и равна ли е или има бабунки?
Зимните гуми са по-шумни, но чак толкова. . .
Зимните гуми са по-шумни, но чак толкова. . .
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Ми скапани са гумите бе колега. Като нови не са правели така 

- pepesound
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
hooligan_sk написа:Ми скапани са гумите бе колега. Като нови не са правели така
Браво ти откри топлата вода,ясно ми е че е така просто искам да разбера от какво се получава това нещо
-
- Автомобил: Vokswagen Pasat B3
- Двигател: PF 1988
И при мен имаше такъв проблем с гумите. Видимо елементите на грайфера бяха неравномерно износени във височина и гледайки в профил приличаха като зъбите на диск на циркуляр. Но това беше само при задните гуми, предните си бяха добре, и аз преди да видя това сменях лагери без резултат. Споделих проблема с професионални шофьори и ми казаха, че и при камионите се получава така при износване на задното окачване. И понеже Пасатко беше влачил каравана, смених тампоните на моста и от тогава никакви проблеми.
- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
И нови и стари вият. Всеки производител си дава спецификация на това колко са шумни ... или айде от независими тестове се дава информация.
Имам едни стари летни гуми на 5 години, като ги сложа отпред направо не се търпи, като ги пипна с ръка все едно пипам пластамсова дъска за рязане на хляб.
Винаги, ама винаги когато купувам нови гуми, особено зимни (не че се случва толкова често) дали за мен, баща ми или приятел поглеждам в тестовете за да видя какво си пише:
например:
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/tests.php
В случая моите зимни са Continental TS800, точно по този тест на ADAC ги избрах преди 2 години (респективно и теста беше от тогава) и изобщо няма грам шум.
Имам едни стари летни гуми на 5 години, като ги сложа отпред направо не се търпи, като ги пипна с ръка все едно пипам пластамсова дъска за рязане на хляб.
Винаги, ама винаги когато купувам нови гуми, особено зимни (не че се случва толкова често) дали за мен, баща ми или приятел поглеждам в тестовете за да видя какво си пише:
например:
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/tests.php
В случая моите зимни са Continental TS800, точно по този тест на ADAC ги избрах преди 2 години (респективно и теста беше от тогава) и изобщо няма грам шум.
- kbot
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
И аз си мислех за гуми, но на мойто се оказаха лагери в скоростната кутия 

- pepesound
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
според тестовете трябва да са тихи но уви,прегледах ги и установих че външните клетки в посоката на въртене са значително по високи в предния край и може би оттам се получава целия проблем