Кой загрява по-бързо - Дизел vs. Бензин
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
Re: Кой загрява по-бързо - Дизел vs. Бензин
Зимата ако чакаш дизел да загрее на място може да умреш от старост, особено ако няма допълнителното подгряване на антифриза. 

- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
Да използвам случая да питам - на новите коли пак ли се разчита топъл въздух да духа само загрят от двигателя? Мисълта ми е, палиш кола за 100 000 при -10 градуса и си чакаш като пич 4-5мин докато загрее, че да почне парното да духа топло? Ми че то на колко силиконови пички ще им измръзне... докато загрее, като ги гледам как ходят
Или има някаква друга система?

Или има някаква друга система?
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Има печки, които за по-скъпите коли се предлагат като екстра, а в някой може и да са фабрични. Печката подгрява антифриза(има си собствен двигател който смуче от резервоара на колата), програмираш я в колко часа искаш да почне и си палиш колата с подгрят антифриз и купе
Аз съм карал с печка Webasto, голям кеф 
ПП: печката си пуска климатроника на горещо и стопля вътре

ПП: печката си пуска климатроника на горещо и стопля вътре
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
ясно, мерси
сигурен бях, че има някаква врътка
сигурен бях, че има някаква врътка

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Аз пък съм чувал, че климатрониците на новите японки могат да духат топло много малко след като колата е запалена. Не знам дали е истина.
- hooligan_sk
- Модератор
stefan4o написа:Аз пък съм чувал, че климатрониците на новите японки могат да духат топло много малко след като колата е запалена. Не знам дали е истина.
Климатрониците като цяло "улавят" по-добре отделената топлина отколкото обикновеното парно. Но разликата не е съществена, една от бързо стоплящите коли според зимния тест е Лада

- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
В северните страни през зимата колите се палят автоматично от време на време, когато са паркирани на открито. Това ги предпазва от сковаване при големия студ. Иначе при -30, -40 градуса няма палене. Затова всяка известна марка произвежда автомобили за различни географски райони. 

- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
Ljubon написа:В северните страни през зимата колите се палят автоматично от време на време, когато са паркирани на открито. Това ги предпазва от сковаване при големия студ. Иначе при -30, -40 градуса няма палене. Затова всяка известна марка произвежда автомобили за различни географски райони.
За Канада знам, че си включват към ел мрежата колите в гаража, за да подгряват съвсем малко. После като станеш за работа сутринта я палиш дистанционно и докато влезеш в нея тя е загряла. Че то при тях горещото лято като е на 20 градуса представям си каква е зимата
hooligan_sk написа:... една от бързо стоплящите коли според зимния тест е Лада
Съгласен съм като дългогодишен водач на такава машина

Има нещо друго, което не го отчитате до тук. Тия двигатели се охлаждат от антифриз. Пример само давам - бензиновите мотори на Голф 4 до 1,8 включително се охлаждат от 5 литра антифриз/вода. Дизеловите са с 6 литра антифриз/вода. От идва част от забавянето при загряване, дизела топли един литър вода повече което при температура -10 зимата, не е чак толкова лесна работа. Те и за това дизелите изстиват по-трудно зимата!!!
-
- Автомобил: Golf II
- Двигател:
Без да съм чел дотук,веднага отговарям:
Най-бързо загрява служебния автомобил(прозрение на бивш колега от Банкя)
.
Оказа се така е.
Най-бързо загрява служебния автомобил(прозрение на бивш колега от Банкя)

Оказа се така е.
- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
Бащата кара 1.6 115коня Фокус 2009та с климатроник.Прави ми впечатлени ,че колата от температура на колата както в момента(под 10градуса) до 90 ги прави средно за 2-3минути.Веднага щом стрелката се отлепи до 60 и почва да духа топло.В упътването пише,че колата върти първоначално около 1.5л антифриз(който го загрява изключително бързо) и после постепенно си топли останалият антифриз.Зимата при температури под -15 по спомен се включваше някакво подгряване ,което използва бензин(около 1л/24 часа по спомен).
- Милослав
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Включва му се печката ...
Пффф истина е това за дизата че на место да трака няма загряване.
Но даваш ли и от десния педал си загрява ОК.
Иначе със сигурност бензина загравя много по-бързо и задухва топло по-бързо ... зависи също и от кубатурата - на Ц4ката има 8 литра антифриз да стопли ...
Пффф истина е това за дизата че на место да трака няма загряване.
Но даваш ли и от десния педал си загрява ОК.
Иначе със сигурност бензина загравя много по-бързо и задухва топло по-бързо ... зависи също и от кубатурата - на Ц4ката има 8 литра антифриз да стопли ...

- marianchev
- Автомобил: Passat B5 + B6
- Двигател: AFN + BKP
Дизела грее по-бавно. Ако ви е изправен термостата ще загрявате само вътрешния кръг и значително по-бързо ще задуха топло.
-
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: ACDF 2019
hooligan_sk написа:yoan4o написа:Аз пък мисля, че зависи от състоянието на самата кола!
Еми аутобилд тестваха миналата зима чисто нови коли... по-добро състояние от тва няма. Тестваха руумстър 1,9ТДИ, резултатите му са същите като мойте наблюдения - една от най-бавно стоплящите коли
Да загрее мотора или купето. Двете неща са различни
- hooligan_sk
- Модератор
bnick написа:hooligan_sk написа:yoan4o написа:Аз пък мисля, че зависи от състоянието на самата кола!
Еми аутобилд тестваха миналата зима чисто нови коли... по-добро състояние от тва няма. Тестваха руумстър 1,9ТДИ, резултатите му са същите като мойте наблюдения - една от най-бавно стоплящите коли
Да загрее мотора или купето. Двете неща са различни
Различни, но производни. Целта е стопляне на купето. Теста беше с 3 термометъра - на краката отпред, на главата отпред и на задната седалка. целта е постигане на 18 градуса. Дизелите се бавеха около 2 пъти повече време

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”