Габарити със светодиоди ?

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
ruskia
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ruskia » Чет 15 фев 2007 18:38

bomber написа:
mirror написа:ами то и сега ги има със стандартен цокъл ;) мернах ги скоро в един магазин с по 4-5-6 диода на един цокъл или нещо подобно :roll: трябва да ги огледам по внимателно :)

Къде и за колко :)

Май в Бриколажа на Окръжна ги мернах

Потребителски аватар
bomber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bomber » Чет 15 фев 2007 18:53

Тези в бриколож са като тези в автоманията и са с един диод,даже незнам дали е диод. :roll:

Потребителски аватар
ruskia
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ruskia » Чет 15 фев 2007 19:46

Мисля, че и с по 3-4 диода имаше, по големи крушки, като тези за стопове, мигачи...

mirror
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mirror » Чет 15 фев 2007 20:03

bomber написа:
mirror написа:ами то и сега ги има със стандартен цокъл ;) мернах ги скоро в един магазин с по 4-5-6 диода на един цокъл или нещо подобно :roll: трябва да ги огледам по внимателно :)

Къде и за колко :)

ами в Рз ги гледах за подробности трябва да мина пак през магазина за да видя какво точно имат и колко пари е :) ако мога ще щракна и някоя снимка :)

Потребителски аватар
Duke_BG
Автомобил: GOLF 4+BORA
Двигател: AGU 180Hp + V5 4 motion

Re: Габарити със светодиоди ?

Мнениеот Duke_BG » Пет 22 окт 2010 18:55

Vichi
Автомобил:
Двигател:

Re:

Мнениеот Vichi » Пет 22 окт 2010 21:43

meltin написа:Слушай сега да ти обясня нещо по магазините се продават доста интересни диоди обаче тези ярките не са хич ефтини и не знам дали ще ти се дават толкова пари... та жената нали работи в магазин за електроника и един неин клиент и разправял как за да си направи осветление за градината не му се давали съответните стотинки за диоди и отишъл и си купил един стек запалки от Илиенци от тези светещите и им свалил диодите и му излезнало няколко пъти по ефтино.

Аз също се интересувах от диоди преди време ..., но ми се стори голяма играчка и се отказах :-)

Скъпите диоди, който са най-ярките са за повърхностен монтаж и изискват охлаждане, защото иначе за нищо не стават.

Здравей колега незнам за какви светодиоди говориш точно но доколкото знам светодиодите са студена свтлина те не нагряват точно по тази причина и консумацията на ел. енергия е в пъти по малка

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Пет 22 окт 2010 21:54

Напротив, много си е прав. На светодиодите с голяма мощност /W, не mW/ на излъчване им е нужно много добро охлаждане и там е проблема, кристала загрява :!: Това със запалките си пълна глупост, ама хайде.

Vichi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vichi » Пет 22 окт 2010 22:17

crashman написа:Напротив, много си е прав. На светодиодите с голяма мощност /W, не mW/ на излъчване им е нужно много добро охлаждане и там е проблема, кристала загрява :!: Това със запалките си пълна глупост, ама хайде.

Благодаря за информацията колега това не го знаех но тук пак казвам че незнаех колегата за какви свтодиоди говори с тези с които аз съм се занимавал знам че не загряват блягодаря още веднъж за полезната информация

jamesdav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jamesdav » Съб 23 окт 2010 21:48

Аз съм със светодиодни габарити. Със светодиоди е и вътрешното осветление, и това на багажника.

1) В малките плафони над вратите имам по 12 броя диоди, оригинално са на лента от този тип:
Изображение
Мощността е 7.2W на линеен метър, т.е. 1.44W на плафонче.

2) В големия плафон съм монтирал общо 120 диода от същата лента, сумарно 14.4W. Яркостта е изумителна.

3) В багажника съм с ето този 10W диод, свързал съм го с токоограничаващи резистори за да постигна по-малко загряване и по-дълъг живот.
Изображение
Реалната му мощност в момента е около 7W, разсейвам я с радиаторче от южен мост на дънна платка.

4) Утре планирам монтажа на DRL от този тип:
Изображение
Мощност 5W, отлични рефлектори и добър радиатор. Ще ги свържа отново през резистор, жертвайки около половин ват мощност, за да удължа живота им.

5) Също така съм поръчал два броя от тези диоди за стоповете:
Изображение
Червена светлина, 10W мощност, но по-ниска яркост от белите (заради дължината на вълната). Отново планирам да са на 7W реална работна мощност.

6) Непосредствено след тях ще инсталирам оранжеви диодни мигачи, но отново с мощни диоди.

7) Засега не мисля, че има смисъл от диодни фарове, тъй като светлинният добив на масово предлаганите решения е под 100 лумена за ват. Практически 50W диод от този тип дава до 4000 лумена, което е под мощността на 50W ксенон:
Изображение

Не съм публикувал снимки по две причини. Първо, карам италиански автомобил, а все пак форумът е за VW. И второ, снимките не могат да предадат реалната яркост на диодите.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Нед 24 окт 2010 9:24

Колега,лично на мен ще ми бъде интересно да видя как си реализирал идеята си! :да: На Колегите тук предполагам също! :wink: Аз също минах на светодиоди(стопове,габарити и мигачи),но заложих на по-голямо количество Ф5 мм от колкото на малко на брой ,но по-мощни!Скоро ще пусна и аз снимки от проекта! 8)

Потребителски аватар
crashman
Контакти:

Мнениеот crashman » Нед 24 окт 2010 12:18

И аз отдавна замених почти всички крушки с LED, освен предните. Затова не пречи да щракнеш някои снимки за колегите мераклии. Аз лично не съм от феновете на мощните светодиоди, а на по-голямо количество маломощни и ярки. Ето малко снимки, а пълната тема я има тук:
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 25 окт 2010 19:13

Колега @crashman ти сигурно си ползвал насочени диоди а не разсейващи.Като цяло не ми харесва така да се вижда на точки това е личното ми мнение.

Потребителски аватар
crashman
Контакти:

Мнениеот crashman » Пон 25 окт 2010 20:23

Светодиодите са разпръскващи, а нарочно целях да се виждат, за да се разбере, че са светодиоди. Затова и са максимално близо до блендата. Вътре място има, ако искаш издърпваш назад или директно още една бленда върху светодиодите.
Всичко е въпрос на вкус и на мен ми харесва, /отделно на снимките не е като в действителност/.

Последна промяна от crashman на Пон 25 окт 2010 22:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 25 окт 2010 21:02

Е щом това е било целта браво получило се е идеално само остава да се наканя и аз и да ги почвам един по един.

Потребителски аватар
esto
Автомобил: caddy ecofuel
Двигател: BSX

Мнениеот esto » Вто 26 окт 2010 10:24

ето и аз какво започнах.
5.JPG

6.JPG

7.JPG

9.JPG

11.JPG