Здравейте колеги,моля за малко помощ!
Казуса е следния:
вчера реших да вземам джанти за Пасата.Намерих тук едни във форума железни 15" 5х112 6j ЕТ45.Питах колегата дали ще станат на моя защото дисковете са по-големи с 8 мм от на стандартните които са 280 мм. и той каза че ще станат на 100%.Вечерта се обадих на един познат който също се занимава с гуми и джанти и той много се учуди как са влезнали.Каза че най-вероятно са ми изтъркани накладките и апарата на спирачките е прибрал и за това може би да не са опрели,но ако сменя накладките ще опрат.Те наистина са ми поизтъркани накладките и в момента са на около 3-4 мм от желязото.
Направих си един експеримент-като свалих оригиналната джанта измерих (импровизирано) с един ключ за серкретен патрон(защото това имах под ръка с което да си отбележа какво е разтоянието).Наложих го отзадната страна на спирачния апарат на остта по която се движи апарата и си отбелязах на ключа до кой зъб стига.Сложих джантата с ЕТ45,притегнах я хубаво и наложих ключа през дупката на джантата върху външната страна на апарата(на няколко места ,за да съм сигурен) и по това ,което измерих ми излиза,че ако сменя накладките с нови,които имат феродо около 1 см х 2= на 2 см излаз на апарата от сегашното му полужение ще опре джантата в апаратас около 2мм и тогава ще ям дървото.
Говорих и с колегата ,който ми продаде джантите евентоално да си му ги върна,а той почна да се дърпа и да ми обяснява как със сигурност щели да станат.Само дето като го питах,че ако сложа гумите и сменя накладките и джантите не станат какво ще правим?Еми тогава ще си ги взема-само дето ще трябва на мен да ми плати и разходите за монтаж и демонтаж на гумите+вентили,защото и вентили няма
Та моля Ви,ако някой се е сблъсквал с такъв проблем като моя да каже,за да го тормозя този "продавач" ако не стават да си ги взима обратно преди да съм сложил гумите

Джанти за Пасат Б5,5 с дискове 288 мм
- Тони1
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Джанти за Пасат Б5,5 с дискове 288 мм
Защо са ти по-големите дисковете ,ти ли си ги сменял или ?
15-ки на такава голяма кола за мен е невероятно смешно ,мен зимата ме е срам със 16-ки да карам,но това е друго нещо...така и така си тръгнал да сменяш струваш ,вземи си поне 16-ки ако можеш да ги върнеш хем да ти е мирна главата и с опирането
15-ки на такава голяма кола за мен е невероятно смешно ,мен зимата ме е срам със 16-ки да карам,но това е друго нещо...така и така си тръгнал да сменяш струваш ,вземи си поне 16-ки ако можеш да ги върнеш хем да ти е мирна главата и с опирането

- bulaki
- Автомобил: VW Passat B8 variant Hight Line
- Двигател:
- Контакти:
Ами такива са си фабричните дискове на моя модел ,защото съм типтроник и са по-големи от стандартните с ръчните скорости.Все пак за през зимата тук в София е хубаво да се кара с по-височки гуми,защото се отварят едни кратери по улиците като на вулкана Етна.А колегата нещо се дърпа да си ги вземе (а разправя че му ги търсели точно такива)
И аз бях тръгнал да взимам 15-ки за зимата. Взех едни, то пък се оказа че болтовото разстояние не пасва и взех директно 16-ки. За такава голяма кола май е по-добре 16-ки, аз ще съм с 205/55. Три години преди това карах на 50 и в София кратерите не успяха да ме спрат 
Пускай ги във форума като не иска да си ги вземе обратно човека

Пускай ги във форума като не иска да си ги вземе обратно човека

-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Стават 15-ски без проблем 

- bulaki
- Двигател:
- Контакти:
Те че стават стават,ама в момента,ама не знам дали ще стават след смянана накладките с това ЕТ45.Аз за това питам
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
А кои те лъже че нещо ще се промени с нови накладки
- napster
- Автомобил: BMW E30
- Двигател: 1.6 LPG
Той апарата си седи неподвижен просто се прибират буталата като се сменят накладките. Не се притеснявай ами си слагай зимните гуми че го дават ужасно времето вече 

- bulaki
- Двигател:
- Контакти:
Добре де,то буталото се пребира за вътрешната накладка,а за външната пак май ще излезне навън апарата(това го мисля защото съм си сменял накладките на 2 различни модела Пасат-и -Б2 и Б4,които съм имал) и апаратите се движат(поне с такова впечатление съм останал)
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
bulaki написа:Добре де,то буталото се пребира за вътрешната накладка,а за външната пак май ще излезне навън апарата(това го мисля защото съм си сменял накладките на 2 различни модела Пасат-и -Б2 и Б4,които съм имал) и апаратите се движат(поне с такова впечатление съм останал)
На Б4 най външната част е съпорта, а той не мърда

Ето снимка от нета как е при по-старите пасати

- Peteff
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ако опира след смяна на накладките слагаш едни фланци и това е 

- zdrash
- Автомобил: Touareg 7P
- Двигател: CVWA
Моя заводски е със 288мм дискове и 15-ки -
да джантата минава много близо до апарата обаче все пак минава.
Накладките които ползвам са за Б5.5 (според ауто+), така че не виждам
защо на твоя Пасат да не стават 15-ки.
( до сега 4 години карам със 195/50/15 зимни - сега сложих 185/65/15 и комфорта е несравнимо по добър )
Успех
да джантата минава много близо до апарата обаче все пак минава.
Накладките които ползвам са за Б5.5 (според ауто+), така че не виждам
защо на твоя Пасат да не стават 15-ки.
( до сега 4 години карам със 195/50/15 зимни - сега сложих 185/65/15 и комфорта е несравнимо по добър )
Успех
Според мен отговорът на въпроса се крие в "ЕТ 45". Тези джанти са от Ауди А6. Джантите на Пасат са с ЕТ 37. Според мен "джанти от Пасат"(с ЕТ37), стават за всички Пасати, а "други джанти"(макар със същите дупки за закрепване) в някои случаи стават, в други не стават.
- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
CARDI написа:Според мен отговорът на въпроса се крие в "ЕТ 45". Тези джанти са от Ауди А6. Джантите на Пасат са с ЕТ 37. Според мен "джанти от Пасат"(с ЕТ37), стават за всички Пасати, а "други джанти"(макар със същите дупки за закрепване) в някои случаи стават, в други не стават.
Има оригинални джанти за пасат В5 обаче с ЕТ 45. Аз също карам с джанти ЕТ 45 и нямам проблем с апаратите, само че моите са 16 цола, а пък дисковете не знам колко мм са за съжаление.
- neon
- Автомобил: S3
- Двигател: BAM
Лично мнение-според мен с ЕТ45 колата ще изглежда като болна от рахит. Джантите ще влизат много навътре.